Operációs rendszerek Fogalommeghatározás. Az operációs rendszer fogalma ???

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kliens-szerver architektúra
Advertisements

Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Az operációs rendszer.
Grafikus felhasználó felületek Linux-on
A számítógép felépítése
Szoftver Fogalma, típusai.
Személyi számítógépek
A számítógép felépítése
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
OPERÁCIÓS RENDSZER. Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl.
A számítógép alapegységei
13.a CAD-CAM informatikus
Szoftevrismeret Operációs rendszerek.
Az operációs rendszer.
BE KI Perifériák Számítógép.
Az operációs rendszerek
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Többmagos processzorok
Az operációs rendszer.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
SZOFTVEREK.
Számítógépes üzemmódok
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
SZOFTVER.
Az operációs rendszereK
A Unix operációs rendszer Előadást tarja: Lázár András.
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.

Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
IT alapismeretek Csíki Gyula.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
A számítógép elvi felépítése
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
A szoftver, szoftvertípusok
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
Az operációs rendszer.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Szoftverek.
3. előadás Műszaki informatika.
Mai számítógép perifériák
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
Bevezetés az operációs rendszerek világába
Hálózatok a mai világban
1 Számítógépek felépítése 13. előadás Dr. Istenes Zoltán ELTE-TTK.
2. Operációs rendszerek.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
A számítógép felépítése
Modellek a számítógép megismeréshez Takács Béla
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
Grafikus felhasználói felületek Linux alatt. Grafikus Interface A grafikus felhasználói felület (angolul graphical user interface, röviden GUI) olyan,
Operációs rendszerek Az operációs rendszerek működésének alapfogalmai.
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
A Linux operációs rendszer
I. generáció II. generáció III. generáció IV. generáció
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Operációs rendszerek Fogalommeghatározás

Az operációs rendszer fogalma ???

A fogalom meghatározásához először a feladatot kell meghatározni. 1. feladat: rejtse el a hardvert a programozó és a felhasználó elől – alkosson VIRTUÁLIS GÉPET. 2. feladat: ossza el a számítógép erőforrásait (memória, processzoridő, háttértárak, stb.) a felhasználók programjai közt úgy, hogy ne keletkezzenek megoldhatatlan ütközések.

Az operációs rendszer, mint virtuális gép A programozók többsége nincs olyan közeli ismeretségben a hardverrel, hogy annak minden funkcióját ismerje – a felhasználókról ne is beszéljünk... Az operációs rendszer feladata, hogy a részleteket elrejtse, és egyik oldalon könnyen kezelhető programozási felületet, a másik oldalon könnyen elsajátítható kezelőfelületet adjon.

Az operációs rendszer, mint erőforrás-menedzser Erőforrások elosztása az értük versengő programok közt: - hardver erőforrások (processzor, memória, diszk, …) - szoftver erőforrások (alkalmazások, adatbázisok, …) - emberi erőforrás (felhasználó, operátor, rendszergazda, …)

Emellett védelmi, konfliktusfeloldási, számlázási funkciók... Hatékonyság, teljesítmény, védelem és biztonság, megbízhatóság stb.

Hardver Operációs rendszer Felhasználói programok

A réteges felépítés eredménye: A felhasználói szoftver csak az operációs rendszeren keresztül, annak szolgáltatásai igénybe véve férhet hozzá a hardverhez! Az operációs rendszer gazdálkodhat a hardverrel! Az operációs rendszer védelmi funkciókat is elláthat!

NEM VOLT EZ MINDIG ÍGY!!!

Az operációs rendszerek története

1. korszak: gépek operációs rendszer nélkül A 20. sz. közepének számítógépeiben (1. generáció!) nem volt olyan alapszoftver, amely a hardvert kezelte volna. Minden program maga kezelte a szükséges hardverelemeket. Nem különült el a gép tervezője, építője, a programozó, a kezelő, a karbantartó és a felhasználó.

2. Az operációs rendszer csírája: a monitorprogram Összegyűjtötték az adatok be-kiviteli programjait, és a csak olvasható memóriába írták, ezeket az alkalmazói programok használhatták. A monitorprogram kezelte az ún. konzolterminált, amelyen a gép pillanatnyi állapotát lehetett figyelni.

3. Memóriamenedzselés - rögzített partíciós memóriagazdálkodás - változó partíciós memóriagazdálkodás - job: az erőforrásokat a futó programhoz rendelték. A futó program lett az alanya a memóriagazdálkodásnak.

4. B/K rutinkészlet fejlesztése A jobokat kötegelt módon (batch processing) különböző perifériákról (lyukkártya, mágnesszalag, később mágneses dob eszköz, majd mágneslemez) be lehetett tölteni a memóriapartíciókba, a processzoridőt ütemezni lehetett köztük.

5. Interaktivitás A felhasználói felület fejlesztése: - parancsnyelvi feldolgozók - ember-gép kapcsolattartó eszközök (terminálok) - időosztás - programozási nyelvek, fejlesztőrendszerek Jellemző operációs rendszerek (1970-es évek): OS360, MULTICS, RSX, Unix

6. Személyi számítógépek - parancssoros operációs rendszerek (DOS) - grafikus felhasználói felületek: az egyik legfontosabb elem Kevésbé fontosak a védelmi funkciók, egy felhasználó egy programot futtat. Visszaesés a védelmi funkciókban – később ez elősegíti a vírusok terjedését is.

7. Hálózatosodás Alapvetővé vált a kommunikáció, amelyet az operációs rendszernek támogatnia kell – változatos és könnyen kezelhető alkalmazások jelennek meg. A kockázati tényezők növekedése miatt újra egyre fontosabbak a védelmi funkciók. Perifériák fejlesztése – Plug&play technológia kialakulása.

Két fő alternatíva terjedt el Közép-Európában Microsoft WindowsLinux rendszerek