Mindig több energiát? A világgazdaság energia igénye az utóbbi két évszázadban drasztikusan megnőtt. Okai: – Ipari termelés ugrásszerű növekedése – Feltörekvő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Geotermikus energia Napenergia Szélenergia Vízenergia
Advertisements

Megújuló energiaforrások a világon
Energiatakarékos otthon
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Megújuló energiák Belley Luca
Megújuló energiaforrás
A Föld megújuló energiaforrásai
A Föld energiagazdasága
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
VÍZERŐMŰVEK Folyóvizes erőmű Tározós erőmű Szivattyús-tározós erőmű
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
Napenergia.
Geotermikus Energia.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
= Főmenü. = napenergia menü = szélenergia menü.
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
Megújuló energiaforrás
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Ihász Gábor Általános Iskola
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Alternatív energiaforrások
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Energiatermelés? Energia-átalakítás! Nap – hő – elektromos – kémiai
Megújuló energiaforrások
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrások
Készítette: Nagy Eszter 11. A
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló és nem megújuló erőforrások
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
S Z É L E N E R G I A.
Információhalászat Csibi Gabriella Deák Ferenc Középiskolai Kollégium - Egy poszterterv története -
Energiaforrások.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Megújuló Energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
Szélenergia.
V ÍZENERGIA. A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek. Nagy történelmi múltra tekint vissza; kiszámíthatósága.
A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata; az energiatermelés Építés- és környezetföldtan 8.
Szélerőmű Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Vízerőmű működésének elvi vázlata A - víztározó, B - gépház, C - turbina, D - generátor, E - vízbevezetés, F - frissvíz csatorna, G - villamos távvezeték,
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Globális problémák Természeti erőforrások
GEOTERMIKUS ENERGIA.
A geoszférák környezeti problémái
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Energiaforrásaink.
Geotermikus energia.
Előadás másolata:

Mindig több energiát? A világgazdaság energia igénye az utóbbi két évszázadban drasztikusan megnőtt. Okai: – Ipari termelés ugrásszerű növekedése – Feltörekvő gazdaságok (Kína, India, Brazília) – Lakosság energia igénye nő – Világnépesség robbanás szerű gyarapodása – Közlekedés fejlődése

Energiahordozók Megújuló Napenergia Szél energia Víz energia Geotermikus Biomassza Nem Megújuló Szénhidrogének(kőolaj,földgáz) Atomenergia Fa Kőszén

Elsődleges energiahordozók: ezekben tárolt energia nem használható fel közvetlen (fa,kőszén,földgáz). Másodlagos energiahordozók: elsődleges energiahordozók átalakítása során jönnek létre olyan energiát tárol,melyet társadalom és a gazdaság eszközei közvetlenül hasznosítani tudnak (hőenergia, mechanikai energia,villamos energia).

Nem megújulók Becslések szerint 2050 kőolaj és a földgáz elfogy, idővel egyre drágább lesz a kitermelésük, ha a kitermelés drágább mint amennyiért el lehet adni már nem éri meg. Kőolaj:napjainkba ez az egyik legfontosabb energia hordozó. A kőolajszármazékok a közlekedésben és az elektromos áram termelésében fontosak. Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) Ilyen országok pl. Irán, Irak, Kuvait, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Venezuela. Kőszén: jelenleg a második legfontosabb energiahordozó. Olajnál kisebb a fűtőértéke és költséges a szállítása ezért hőerőműveket szénmedencék közelébe telepítik. A robbanó motorok meg jelenésével a kőolaj származékai váltották fel. Földgáz: Olcsóbb a kőolajnál és az egyik legpraktikusabb és legkönnyebb megoldás fűtésre. Viszonylag kevés szennyezéssel jár. Fa: 19. század elejéig a legfontosabb energia hordozó volt, aztán felváltotta a kőszén.

Hátrány: a nem megújuló energia források idővel kiapadnak és égés termékeivel a környezetet károsítják a fejlődés előrehaladtával az emberiség energia felhasználása egyre csak nő. Előnyei: könnyű hasznosítani őket ezáltal erre épült az egész rendszer.

Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik a hőmérséklet. Izlandon, Új-Zélandon, Olaszországban már most is jellemző és eddigieknél sokkal nagyobb szerepet kaphatna hazánkban is. Előnyei: Nincs légszennyezés A Föld belsőenergiáját hasznosítja Olcsó üzemeltetés Kisméret Hátrány: Nem mindenhol áll rendelkezésre Drága telepítés Idő után kimerül Lyukak fúrása veszélyes lehet

A magyarországi átlagos geotermikus grádiens 5- 7 Celsius-fok között mozog, ami a világ átlagos értékének 1,5-2-szerese. Ez azt jelenti, hogy Magyarország területén, a Föld belseje felé haladva, 100 méterenként a hőmérséklet átlagosan 5-7 Celsius-fokkal emelkedik. A fenti termikus adottságok miatt nálunk 1000 méter mélységben a réteghőmérséklet eléri, sőt meg is haladja a 60 Celsius-fokot.

Szélenergia A szél energiájának hasznosítása. Modern formája, a szélturbina elektromos árammá alakítja a szél energiáját. Ősi formája a szélmalom. Előnyei: Környezetet nem szennyezi Megújuló energiaforrás Bárhol felállítható energiaforrás Hátrányai: Szélcsendben vagy túl erős szélben nem termel Nagy mennyiségű áram termeléséhez több turbinára van szükség(szélfarm) A szélfarmok jelentősen átalakítják a tájképet 1.Németország:kb.: db 2.Spanyolország:kb.:12 800db 3.USA:kb.:12 600db Föld összes termelése 2006-ban:74 223MW

Szélerőművek Darrieus szélturbina

Nukleáris energia Az atomerőművekben a hőt az urán maghasadása szolgáltatja. A maghasadás szabályozott láncreakció,amely során nagy mennyiségű energia szabadul fel. Ebből gőzt fejlesztenek. Előnyei: Jó hatásfokú(1 kg urán=3000 t feketekőszén) Olcsó Kevésbé szennyezi a levegőt Hátrányai: Radioaktív,mérgező melléktermékek Nukleáris baleset veszélye(Csernobil, Fukushima) Kiépítése költséges Nem megújuló energiaforrás Sok hűtővizet igényel USA,Franciaország,Japán adta a világ nukleáris energiájának 57%-át(2004)

Napenergia A napfényből napelemekkel lehet elektromosságot termelni, vagy a napfényt parabolikus tükörrel fókuszálva vizet forralni és így gőzt fejleszteni. A naperőművek száma nagy ütemben növekszik. Előnyei: Megújuló energiaforrás Nem szennyezi a környezetet Bárhol hasznosítható Közvetlenül használható fűtésre vagy vízmelegítésre Fotovoltaikus erőműveknek nincs szükségük közvetlen napfényre Hátrányai: Nem megbízható,nem a fogyasztáshoz,hanem a napfényhez igazodik Jelenleg nem költséghatékony

PS10 naphőerőmű (Spanyolország)

Vízenergia Fajtái: Hagyományos vízenergia (vízerőmű) Árapály-energia Hullám energia

Hagyományos vízenergia,vízerőmű A folyó gravitációból adódó esését egy helyre koncentrálják,itt egy turbina vagy vízkerék segítségével generátort vagy más gépet hajtanak meg. Előnyei: Gyorsan,bármikor üzembe helyezhető(csúcserőmű) Nem szennyezi a környezetet Megújuló energiaforrás Az erőmű felépítése után olcsó áramot állít elő Nagy mennyiségű víz esetén képes kiszolgálni az adott területet Hátrányai: A duzzasztógát építési költségei(áram kezdeti költségei)magasak. Az elárasztott,korábbi folyóvölgy élővilága jelentős változáson esik át. Három Szurdok gát (maximális teljesítmény: MW) Kína

Árapály-energia Az árapályerőmű a Földet körülvevő vízburok napi kétszeri szintváltozásából eredő energia kiaknázására létrehozott erőmű. Általában folyók tölcsértorkolatához telepítik. Előnyei: Hosszútávú megbízható energiaforrás Kicsi a gát átszakadásával járó árhullám Alacsony működési költségek Hátrányai: Hordalék és a benne lévő szennyezőanyagok visszatartása Gáton belüli es azon kívüli víz sótartalma eltér Vonuló halfajokat akadályozza vagy megsemmisísti Magas építési költségek

Világ energiafogyasztásának forrásai 2000-ben:

Források C3%A1s 5%B %B1 menergia m