GYEPTERMESZTÉS (-FENNTARTÁS) Teendők, eljárások, műveletek a megfelelő gyeptermés érdekében A termőhelyi viszonyok kedvezőbbé tétele Tartós, ill. többéves.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A környezetszennyezés forrásai
Advertisements

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Kockázat-elemzésen alapuló védekezési lehetőségek a parlagfű ellen.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
III. MAGYARORSZÁGI KLÍMACSÚCS Szentendre jan. 19. Birkás Márta DSc Szent István EgyetemGödöllő Mezőgazdaság és KörnyezettudományiKar VÉDEKEZÉS /
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 16. Ismertesse a legeltetési módokat!
A mosómedve.
Öltözködés és kozmetikumok
A szőlő.
Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák.
Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék
Fejér Megyei Igazgatóság mezőgazdaságért felelős alelnök
Talajtípusok.
Talajművelés.
A földhasználat természetvédelmi szempontú fejlesztési feladatai Előadó: Dr. Megyes Attila DE-ATC Földműveléstani és Területfejlesztési Tanszék Földműveléstani.
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Természeti erőforrások védelme
A hazai gyeptársulások veszélyeztetettsége és védelme
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem
Az üvegházhatás és a savas esők
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
Jaboticaba.
Talajvédelem jogszabályi háttere Törvények, rendeletek, szabványok
A talajsavanyodás és kezelése
A talaj A földkéreg legfelső, laza, termékeny, a növények termőhelyéül szolgáló rétege.
Vízkárelhárítás Vízmosások rendezése
Védelmi lehetőségek szántóföldeken és szőlőkben Pinke Gy. – Pál. R
TANÁR KIS EMESE. A mezei növények termesztése A növénytermesztés a mezőgazdaság egyik ága,amellyel az ember ősi idők óta foglalkozik.
Kiss Kertész Duó Kft Füvesítési bemutató 2006 március.
Virtuális mediáció? – Hagyományos és új mediációs módszerek
Hazai fátlan társulások II.
ŐRSÉG NÖVÉNYVILÁGA Kitti, Anett BIOLÓGIA.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
Gyepek állateltartó képessége
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár- élelmiszertermelési vertikumban Gyepgazdálkodási alprogram TECH_08-A4/
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Mező élővilága.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Napraforgó Napraforgó.
Élőhelyvédelem 2006/2007. tanév. Vizes élőhelyek veszélyeztettsége és védelme Hazai elterjedésük: gyakorlatilag mindenhol, de főleg az Alföldön (ott egykor.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Forgatásos és forgatás nélküli talajművelés előnyei,hátrányai
Az árkos erózió vizsgálata a Tetves-patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely – Kertész Ádám- Papp Sándor Földrajzi Értesítő LIV. Évf füzet, pp
A VGT MEZŐGAZDASÁGGAL, ERDÉSZETTEL, HALGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI - VIZEK MENNYISÉG VÉDELME, VÍZHASZNOSÍTÁS, BELVÍZGAZDÁLKODÁS” ORSZÁGOS SZAKMAI.
Alkalmazási időszakkészítményadagoláseredmény ALMA ÚJ ÜLTETÉS (1-2 éves) Őszi talaj előkészítéskor csapadék előtt, vagy beöntözéssel ITALPOLLINA NPK:
Talajművelés szerepe az ökológiai gazdálkodásban.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Agrár-környezetvédelmi Programok a Mosoni-sík-Szigetköz térségben Burda Brigitta Pozsony,
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Talajvizsgálati módszerek I. A litoszféra és a talaj, mint erőforrás és kockázat 8.
A talajművelés környezeti hatásai. A talajművelés Mountford modell Szilárd fázis Pórustér.
A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai Építés- és környezetföldtan 10.
Gyom-, telepített társulások
Talajjavítás.
Földműveléstan és területfejlesztés
Talajok konkrét természetvédelme
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
A biológiai energia-transzformáció társadalom-gazdasági vetületei
A gyomok életformarendszere
Szavanna.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Előadás másolata:

GYEPTERMESZTÉS (-FENNTARTÁS) Teendők, eljárások, műveletek a megfelelő gyeptermés érdekében A termőhelyi viszonyok kedvezőbbé tétele Tartós, ill. többéves hatás Évente elvégzendők - melioráció - - agrotechnika – Telkesítési eljárások öntözés vízrendezés trágyázás a talajfelszín rendezése gyomirtás gyepápolás Talajjavítás, talajvédelem gyepművelés meszezés vízmosás megkötés fásítás Egyebek: fák, bokrok irtása tuskó, gyökér eltávolítás kőszedés szemét eltávolítás

A gyepek gyomirtása - gyomszabályozás Cél a gyepállomány kedvező összetételének biztosítása hosszú távon ( a jó takarmányértéket képviselő és megfelelő termő- képességű fajok meghatározó részaránya) - a termesztés módszereivel: megfelelő víz- és tápanyagellátás gyomszabályozás – gyomirtás gyepápolás – gyepművelés - okszerű hasznosítással: ideális terhelés optimális idejű hasznosítás váltó használat - lényege: a gyep értékes növényei számára kedvező állapot biztosítása a nemkívánatosak visszaszorítása – irtása igen kényes egyensúly a gyephasználatban Gyomnövények a gyepben: amelyeket az állat nem legel le, vagy a növények az állatokban mérgezést vagy egyéb kárt okoznak.

Gyomszabályozás mechanikai módszerekkel Hagyományos kézi eszközökkel: kivágás, kiszúrás : Gyomirtó kaszálás: a növedék legeltetését követően leghatékonyabb a második növedék után közvetett gyomirtó és közvetlen gyomszabályozó hatás Tisztogató kaszálás: a legeltetési szezon befejezése után visszamaradt növényi részek, fiatal cserje, bokorkezdemények eltávolítása

Gyepek vegyszeres gyomirtása Része lehet a komplex gyepfelújításnak - a termesztés egyéb feltételeinek javításával együtt Új gyep létesítésekor az első évben De nem állandó eleme a gyeptermesztési technológiáknak A vegyszeres gyomirtás ideje az irtandó fő gyomnövények fejlődéséhez igazodva, amikor jól irthatók, sebezhetők pl.: tövises iglice, mezei iringó a virágzásuk elején (május vége, június eleje) legelőn rendszerint az első ill. második növedék letakarítása után Szóba jöhető herbicidek - táblázat

GYEPÁPOLÁS A gyep növényállományának és a közvetlen talajfelszínnek a rendszeres és szükségszerű gondozása a termesztési és a hasznosítási cél érdekében. GYEPMŰVELÉS - az adott évi termés érde- kében A gyep sajátos talajművelési kében A gyep sajátos talajművelési - fogas, henger, trágyalepény munkáit jelenti. Műveléssel a teregető, stb. használata gyep talajának fizikai álla- teregető, stb. használata gyep talajának fizikai álla- potát kívánjuk javítani, ked- potát kívánjuk javítani, ked- vezőbbé tenni a talaj levegő- vezőbbé tenni a talaj levegő- és vízháztartását. és vízháztartását. - talajfelszín alakítás - talajfelszín alakítás - gyeplazítás, szellőztetés - gyeplazítás, szellőztetés - altalajlazítás - altalajlazítás

GYEPÁPOLÁS A fogas használata A gyep fogasolása:  a legrégebben, általánosan és sokféle célból használt eljárás a gyepek ápolása céljából  indokoltsága van, amikor vitatható, a körülmények határozzák meg használhatóságát sokféle borona jöhet szóba (könnyű, középnehéz, nehéz) „hátára fordított fogas” rétborona (kép)  valamennyi eljárásnak és megfigyelésen alapuló technikának megvan a maga magyarázata  a fogasolás sokoldalú kedvező hatásának azonban nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani

A fogasolás jön szóba:  a gyep előző évi, elszáradt növényi részeinek „kifésülése” – új hajtások fejlődésének elősegítése  vízzel hozott, gyepre rakott hordalékkal betemetett növényzet fényhez, levegőhöz juttatása  friss vakondtúrások, egyéb egyenetlenségek elsimítása  trágyalepények elterítése  nedves időben történt legeltetés után is indokolt lehet a fogasolás

Nem javasolható a fogasolás:  túlságosan nedves, vagy túlságosan száraz gyepen  gyepnemez nélküli, hiányos, ritkás gyepen  laza homok, vagy lápi talajú gyepeken  indás herefélékkel dúsan benőtt állományokban  mohás gyepeket sem lehet „megjavítani” fogassal A fogasolás ideje: rendszerint a vegetációs időn kívül, de bizonyos esetekben a növedék hasznosítása után

GYEPÁPOLÁS A henger használata Természetes gyepek – főleg legelők talajának tömörítésére általában nincs szükség – vagy ritkán, elsősorban rétek esetében jön szóba A hengernek mégis nagy a szerepe a gyepgazdálkodásban  gyeptelepítéseknél – különféle hengerekkel  felfagyás esetén kora tavasszal (fiatal gyepek)  kaszálókon a nehéz henger javítja a vízgazdálkodást és egyenletesebb lesz a talajfelszín (sima henger használta)  laza talajú gyepeken (homok- és láptalaj) még legelőhasználat esetén is szóba jön a hengerezés (nehéz lápi henger)

A hengerezéssel nemcsak a talajra, közvetlenül a növényzetre is hatást gyakorolunk – nehéz henger a bokros szálfüvek fejlődését veti vissza, de kedvez az aljfüveknek, indás hereféléknek Óvatosság a henger használatánál! Nedves talajon igen káros lehet A hengerezés időpontja leginkább a tavaszi időszak.

GYEPMŰVELÉSI ELJÁRÁSOK A gyep talajának fizikai állapotát igyekszünk javítani - egyenletes (kellően sima) felszín kialakítása - egyenletes (kellően sima) felszín kialakítása - kedvezőbb levegő- és vízháztartási viszonyok kialakítása - kedvezőbb levegő- és vízháztartási viszonyok kialakítása - műtrágyák talajba jutásának elősegítése - műtrágyák talajba jutásának elősegítése - tartós, vagy legalább több évre szóló hatás - tartós, vagy legalább több évre szóló hatás Ide sorolható háromféle tevékenység:  Talajfelszín alakítás  Gyeplazítás, szellőztetés  Altalajlazítás

TALAJFELSZÍN ALAKÍTÁS A normális gyephasználat előfeltétele az egyenletes talajfelszín Szóba jöhető eszközök: Rétgyalu  egyenetlen felszínű, zsombékos gyepeknél  kezelésük nehézkes – jól faragnak, de nem aprítják és terítik el a lenyesett részeket Talajmarók  jól használhatók a felszín egyenetlenségeinek eltüntetésére is – speciális beállítással  túrás egyengetéshez könnyű talajmarók  zsombékírtásra nehéz talajmarók kifejlesztették az un. nehéz mocsári talajmarót lánctalpas traktorra Simítók  telepítés előtti felszín egyenlítésre, vagy az előzők után további egyengetés (aprítás) céljából.

Gyeplazítás, szellőztetés a gyep betelelése előtt – az utolsó betakarítási műveletet követően, illetve a legeltetési idény befejeztével a gyep betelelése előtt – az utolsó betakarítási műveletet követően, illetve a legeltetési idény befejeztével  mélyebb behatás a talajra – átszellőztetés, a vízbefogadó képesség javítása  késes hengerek különböző technikai megoldásokkal Rétszellőztető késes henger RKH jelű, hazai gyártmány (volt) RKH jelű, hazai gyártmány (volt) hegyes, véső alakú kései m2-ként mintegy 12 lyukat nyomtak a talajba – a gyep állományát nem rongálják hegyes, véső alakú kései m2-ként mintegy 12 lyukat nyomtak a talajba – a gyep állományát nem rongálják Réthasogatók – a gyep skarifikálása – gyakorlatilag nem vált be igen kényes művelet, csak optimális alkalmazás esetén hatásos és nem káros

Altalajlazítás Igen hatékony lehet a talaj vízbefogadó képességének, vízgazdálkodásának javítása céljából Általános célú altalajlazítók (passzív kések) rendszerint a gyeptelepítést megelőzően használatosak Hajtott mélylazítók vibrációs: pl. Vibroláz 80 lengőkéses és emelőkaros mélylazítók Gyepeken leginkább a középmély lazítók használatosak pl.: Paraplow (Howard) eke keretére szerelhető ferde szárú lazítókésekkel