A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése FRIOTECH KFT. H - 2040 Budaörs, Vasút u. 9. H - 5400 Mezőtúr, Földvári út 2. Mobil.: (+36 70) 458 08 90.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HURO/0901 EPRAS “E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences” Debrecen, Oct 13, 2011 Dr. Tóth János, Piros Sándor, Debreceni Egyetem.
Advertisements

Bemutatkozik a teljes AB-QM sorozat
Mobil légkondicionáló használati útmutató. 2. Tisztelt Vásárlónk! Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott terméket vásárolta. A készülék használatbavétele.
Nagyhatásfokú szellőztető készülékek működési elve, és a zónaszabályozás Tóth István.
A BIZTONSÁGTECHNIKA ALAPJAI
EuroScale Mobiltechnika Kft
Csík Zoltán Elektrikus T
Energia megtakarítás hűtőgép kondenzációs paramétereinek optimálásával Matematikai modell fejlesztése dr. Balikó Sándor Czinege Zoltán.
Digitális diesel elektronika Digitális / motor elektronika Műszerfal Légzsákrendszer Biztonsági és szatelit modulok Blokkolásgátló rendszerek Bord.
Váltóállítás egyedi inverterrel
kW-tól 640 kW-ig HI-DELTA ACE SOROZAT BELTÉRI GÁZKAZÁN USZODAVÍZ MELEGÍTŐ IPARI VÍZMELEGÍTŐKÜLTÉRI GÁZKAZÁNEGY GÁZKÉSZÜLÉKNÉGY FELADAT.
INVERETERES TECHNOLÓGIÁVAL
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A KÜLSŐ NYOMÁSKIEGYENLÍTÉSÜ
E-Lab gyakorlati oktatás megvalósítása Festo MPS-PA munkaállomással
Volumetrikus szivattyúk
A bipoláris tranzisztor V.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
Szabályozási Rendszerek
Erőgépek és gépcsoportok jelleggörbéi
Speciális tranzisztorok, FET, Hőmodell
Az automatikus irányítás nyitott és zárt hatáslánca
Az automatikus szabályozás alapfogalmai
KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS
Folyamatirányítás fermentációknál
Fermentor sterilezésének szabályozása
WR 11/14 B Elemes gyújtású vízmelegítők
Új “Energiatakarékos” szivattyú: több mint 20% energia megtakarítás
A HŰTENDŐ KÖZEG HŐMÉRSÉKLETÉT KÖZVETLENÜL ÉRZÉKELŐ TERMOSZTÁTOK
- Ismertesse a kapilláriscső előnyeit és hátrányait!
A SZÍVÓOLDALI PRESSZOSZTÁT - Ismertesse a feladatát a hűtőrendszerben!
A NAGYNYOMÁSÚ (NYOMÓOLDALI) PRESSZOSZTÁT
EGYFOKOZATÚ KOMPRESSZOROS HÜTŐKÖRFOLYAMAT
Abszorpciós és elektromos folyadékhűtők COP és hatásfok összehasonlítás Tóth István.
Biológiai anyagok súrlódása
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Kapcsolók, kontaktorok és motorvédő-kapcsolók
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
Irányítástechnika Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Vezérlés és szabályozás.
Aszinkron gépek.
Erőgépek és gépcsoportok jelleggörbéi
Erőgépek és gépcsoportok jelleggörbéi
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
Virtuális méréstechnika a középiskolai kísérletező oktatásban
Flyback konverter Under the Hood.
Állandóság és változékonyság a környezetünkben 2.
Klima.
Motor kiválasztás – feladat
Az ember kapcsolata a külvilággal Cél: létfenttartás, komfort megismerés (tudomány, oktatás) gazdaságosság … külvilág érzékelés beavatkozás feldolgozás.
Álló kondenzációs kazán kW teljesítménnyel
HŐMÉRSÉKLETMÉRÉS Udvarhelyi Nándor április 16.
IC BT CPS -Jobb szabályozási jellemzők -Áramlási zaj nélkül -Könnyebb szerelés -Versenyképes ár Új keverőcsapok fűtésszabályozáshoz.
Building Technologies / HVP1 Radiátoros fűtési rendszerek beszabályozása s ACVATIX TM MCV szelepekkel SIEMENS hagyományos radiátorszelepek SIEMENS MCV.
PC TÁPEGYSÉGEK TAKÁCS BÉLA FELADATA A PC számára szükséges feszültségek biztosítása a hálózati 230 V-os váltakozó feszültségből átalakítva. A leggyakoribb.
HÁROMFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM
US Contact; Phone : MŰSZAKI ÉRTESÍTŐ No. of Issue : Date of Issue Mar Written by : Chan Gyu Lim Buyer Model : S12AQ.NB0.
Járművillamosság-elektronika
Mágneses szenzorok.
A szünetmentes tápegység
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
Termikus kölcsönhatás
EGYSZERŰ MOZGÁSOK Motorok vezérlése.
Tesztlap Teszt megkezdése.
Kapacitív közelítéskapcsolók
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT
PLC PROGRAMOZÁS Bemutató gyakorlat
4. 1. Motorok vezérlése A robot a vezérlőegységhez kapcsolt motorok segítségével valósítja meg a különböző mozgásokat. A robothoz négy motor csatlakoztatható,
I-QRS ÉletjelfigyelőTelemetriás Rendszer
a sebesség mértékegysége
Előadás másolata:

A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése FRIOTECH KFT. H Budaörs, Vasút u. 9. H Mezőtúr, Földvári út 2. Mobil.: (+36 70) Tel./Fax: (+36 56) web: A 6871A10135K szabályzó elektronika a 3Q35015S termisztorral olyan ventilátorok fordulatszámának a szabályozására alkalmas, melyek 220 – 240 V váltóáramú megtáplálású, állandó üzemű segédfázis kondenzátoros indukciós motorral üzemelnek és a motor indító árama kisebb, mint 3 A.

A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése Feladat : : 1. hűtés biztosítása alacsony környezeti hőmérséklet esetén 2. elpárologtató fagyásvédelem 3. a kompresszor védelme folyadék hűtőközeg ellen Elv : a kültéri ventilátor fordulatszámának szabályozásával megfelelő kondenzációs hőmérsékletet biztosít, így hatékony hűtést az elpárologtatónál Alkalmazási terület : speciális hűtési igények esetén, mint: - sport létesítmények - vezérlőtermek - gépházak - számítógép termek A szabályzót egy hőérzékelő vezérli.. Ténylegesen kizárólag hűtés üzemmódban a kondenzációs telítési hőmérséklet alapján szabályozza a ventilátor fordulatszámát.

Forgó kapcsoló P1 (hőm. választó kapcsoló) alapbeállítás: 4 Cső hőmérséklet (SW01) Hőm. választó kapcsoló Forgó kapcsoló P2 (vent. Ford. választó kapcsoló) alapbeállítás 8 Környezeti hőmérséklet A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése

SW01 kapcsoló ← környezeti hőmérséklet ← csőhőmérséklet (alapbeállítás) Kétféle szabályozás lehetséges: csőhőmérséklet alapján környezeti hőmérséklet alapján (nem javasolt) → a scsőhőmérséklet alapján pontosabb szabályozás valósítható meg Hőmérséklet választó forgókapcsoló P1 kapcsoló Hőmérséklet választó kapcsoló - 16 különböző szabályzási hőmérséklet állítható be - minden beállításhoz tartozik egy meghatározott hőmérséklet, aminél a szabályzás megkezdődik, ill. a ventilátor be-, vagy kikapcsol - alapbeállítás: 4 A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése

A P1 hőmérséklet választó kapcsoló beállítási értékei A magasabb beállítási értékhez magasabb szabályzott hőmérséklet és gyorsabb fordulatszám csökkenési arány tartozik. A szabályozás kezdete (beáll. Hőm.) és a ventilátor be/kikapcsolási hőmérsékletek Kapcsolási hőmérsékletek a csőhőmérséklet alapján: Forgókapcsoló a fordulatszám csökkenés meredekségének beállításához P2 kapcsoló Fordulatszám csökkenési arány beállítás - 16 beállítási érték kapcsolható - az egyes beállításokhoz eltérő meredekség tartozik - alapbeállítás: 8 A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése

Működés: Alacsony környezeti hőmérséklet esetén hűtés üzemmódban a szabályzó megakadályozza, hogy a kompresszor folyadékot szívjon. A vezérlő a ventilkátor motor fordulatszámát szabályozza 100% és 30% között. A környezeti hőmérséklet csökkenésekor a ventilátor fordulatszáma egyre lassabb lesz.. A fordulatszám alakulása a hőmérséklet csökkenésének gyorsaságától függ. Ha a hőmérséklet túl alacsony értékre csökken, akkor a ventilátor leáll. Az egység egy elektronikus vezérlőből és a kondenzátorra rögzíthető hőérzékelőből áll.. A ventilátor motort elektromosan a vezérlőegységre kell kötni és innentől a szabályozás automatikus. Ventilátor fordulatszám [1/perc] Teljes sebesség Meredekség P2-vel állítható 30% KI Beállított hőm. (csőhőmérséklet) P1-el állítható Ventilátor kikapcs. Hőm. (csőhőmérséklet) P1-el állítható Fázis kontrolKI Stalling zone Beáll. (0) Beáll. (F) A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése

Időzítés Diagram (hőm. választás) TRIAC kontrol KI BE Teljes hullám 15 mp. Fázis kontrol A szabályzó fesz. alatt Teljes hullám 3 mp. KI A ventilátor leáll a hőmérsékletre idő 1) A vezérlés aktiválódik, amikor a ventilátor motor feszültséget kap. 2) Induláskor 15 mp-ig a motor teljes fordulatszámmal üzemel, hogy a klímaberendezés üzeme stabilizálódjon 3) A ventilátor fordulatszáma a beállított hőmérséklet és meredekség függvényében változik. 4) Üzemelés közben az újbóli bekapcsoláskor a ventilátor legalább 3 mp-ig teljes fordulaton üzemel (még akkor is, ha a tényleges hőmérséklet alacsonyabb a beállítási értéknél), majd a fordulatszám a beállításnak megfelelő értékre csökken. A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése

FIGYELEM : Ha a termisztor szakadt, vagy rövidzárban van, a ventilátor teljes fordulaton üzemel. A szabályzást csak hűtés üzemmódban szabad használni. Fűtés üzemben a ventilátor teljes fordulaton üzemel. Az üzemmódot a szabályzó a váltószelepről kapott jel alapján érzékeli. Telepítés : A vezérlőt a kültéri egységben, a vezérléshez kiképzett térben kell rögzíteni 2 db lemezcsavarral... A vezérlőegység nem vízálló!!! Elektromos bekötés : Némely kültéri egység két ventilátoros és előfordulhat, hogy két vezérlőegységet kell alkalmazni. A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése

Hűtő-fűtő készülék esetében az „5” és „6” pontokat a váltószelepre kell kötni! A váltószelep fázisát és nulláját is be kell kötni a vezérlőegységbe. Csak hűtős készülék esetében, ahol nincs váltószelep, az „5”, „6” és „7” pontok szabadon maradnak. Elektromos bekötés Betáp a kültéri vezérlőpaneltől (vagy sorkapocsról) Ventilátor táp Váltószelep csatlakozás (1) LN LN Termisztor csatlakozás Váltószelep csatlakozás (2) A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése

Hűtő-fűtő kültéri egység elektromos kapcsolási rajza

A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése termisztor A vezérlés elektromos bekötésének vázlata

A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése Elektromosan bekötött vezérlőegység

A termisztor elhelyezése : A termisztort a kondenzátor folyadék oldalán a kilépő csonk előtt 2-3 csővel célszerű elhelyezni. Ezen a helyen a hőmérséklet kellőképpen közeli a nyomóoldali telítési hőmérséklethez. Elhelyezést lásd az alábbi ábrán! A termisztor elhelyezése TermisztorHőcserélő U cső A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése

A nyomóoldali telítési hőmérséklet a nyomásmérő óráról, vagy tapintó hőmérővel egyszerűen leolvasható. A vezérlő ez alapján szabályozza a ventilátor motor feszültségét a kondenzáció megfelelő szinten tartása érdekében.. 2. Rögzítsük a termisztor érzékelőjét a csőhöz, úgy hogy hővezető zsírt helyezünk az érintkező felületekre (esetleg használjunk rögzítő bilincset is), majd burkoljuk be hőszigetelő anyaggal.. A termisztor vezetékét a szükséges mértékben rögzítsük pl. kábelkötöző használatával. Nagyon fontos a jó hővezető érintkezés az érzékelő és a cső között, mert csak ezáltal biztosított a pontos szabályzás és a gyors beavatkozás. A helytelen rögzítés és érintkezés hibás szabályozást eredményez. Beállítás : A végleges beállítást alacsony környezeti hőmérséklet esetén kell elvégezni. A gyári beállításokat a helyszíni adottságok alapján korrigálni kell. A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése

Ha utánállítás szükséges, akkor azt az alábbiak szerint kell elvégezni: A végső beállítást alacsony környezeti hőmérsékletnél kell elvégezni!. 1. Járassuk a készüléket hűtés üzemmódban, közben figyeljük a szívó- és nyomó nyomásokat.. Ha stabilizálódott az üzem, kezdhetjük a beállítást.. 2. A beállítás előtt áramtalanítsunk és kössük ki a termisztor egyik vezetékét, majd kapcsoljuk be az áramot. Ezután óvatosan állítsuk be a minimum fordulatot (P2). A cél a teljes fordulatszám 30%-a. Ez a legalacsonyabb fordulatszám, amin a ventilátor üzemelhet, amikor a szabályzás működik.. 3. Ismét áramtalanítsunk és kössük vissza a termisztort, majd kapcsoljuk vissza az áramot és óvatosan állítsuk be a hőmérsékletet (P1), amelyen a készülék üzeme stabil. Az elpárolgási hőmérséklet legyen 0 ℃ és +5 ℃ között.. A beállítások ellenőrzése: A szabályozás fűtés üzemben inaktív, ezért fűtésbe kapcsolva a ventilátornak teljes fordulattal kell üzemelnie. Ha nem így lenne, akkor ellenőrizzük, hogy a váltószelepre helyesen van-e bekötve a szabályzó. A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése

Megjegyzés: Ha a szabályzó „5” és „6” pontján 240 V AC van, akkor a ventilátor teljes fordulattal üzemel. Ha ezeken a pontokon nincs feszültség, akkor a ventilátor a termisztor jele alapján szabályzott fordulatszámon működik. Figyelmeztetés! : 1. A szabályzó telepítése és karbantartása, javítása csak árammentesített állapotban végezhető 2. Mind a szabályzót, mind a szenzort stabilan kell rögzíteni. A szabályzót víztől és párától mentes helyen kell elhelyezni. 3. Az elektromos munkákat csak szakképzett szerelő végezheti A téliesítő készlet (LAK) bekötése és működése