Élelmiszer eredetű megbetegedések jelentősége, gyakorisága Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária főigazgató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A betegségek globális súlya
Advertisements

A klímaváltozás hatása az egészségre
HEPATITIS, MINT KOCKÁZATI TÉNYEZŐ A DROGHASZNÁLÓK KÖRÉBEN
Korfa, egészségi mutatók,…
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
AFRIKA Készítette: Csik Annamária Molnár Vivien Ring Evelin.
Nemi úton terjedő betegségek
A HACCP rendszer alapelvei
Alkoholizmus.
AIDS Világnap: december 01..
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Need 1 A HACCP rendszer szükségessége. need 2 Az elmúlt 30 évben a HACCP rendszer egyetemesen elfogadott módszerré nőtte ki magát az élelmiszer-biztonság.
Előnyök és alkalmazási területek
Halandóság és betegségteher idős korban
Posztnatális agyi ártalmak
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Immunrendszer Betegségei.
Légzőszervrendszer betegségei
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika
TÖBBSZÖRÖS REGRESSZIÓS SZÁMÍTÁSOK II
A két vagy több független változó elemzéséhez használható különböző módszerek (Dawson, Trapp, 2001)
KIEMELT JELENTŐSÉGŰ KÓROKOZÓK FELDERÍTÉSE ÉS KOCKÁZATELEMZÉSE
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
6. tétel.
Epeúti betegségek.
Milyen a magyar egészségadatok minősége?
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
FOLYADÉKVESZTÉS ÉS REHIDRÁCIÓ
Az EU élelmiszer- szabályozásának céljai Eu. Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése Az élelmiszerben lévô egészségkárosító anyagok mennyiségének korlátozása.
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Invaziv vizsgálatok. 17,5 millió ember halálát okozta ben (1/3 a világ összhalálozásának) 20 millió túlélő maradvány tünetekkel 5 millió önellátásban.
Vírusok.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Bakteriális fertőzések
Gastrointestinális fertőzések/2 V. évfolyam, I. félév,
Túl alacsony-e Magyarországon kórházi ágyak száma?
BAKTERIÁLIS SZENNYEZÉS
Infekciókontroll a rehabilitációs ellátás során
Ebola vírus betegség Ebola-láz, Ebola hemorrhagiás láz – súlyos, gyakran fatális betegség Kórokozó: Ebola vírus 1976 óta ismert – ekkor két szimultán kitörő.
Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ National Center for Epidemiology, Budapest, Hungary Új veszélyek - régi félelmek járványügyi „biztonság” Dr.
„Az igazságot folyton ismételni kell, mert a tévedéseket is folyton ismétlik.” J.W.Goethe SZEZONÁLIS INFLUENZA JELENTŐSÉGE a H1N1 PANDÉMIA IDEJÉN Kalocsai.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
„Sok vagy kevés vizsgálat” „Sok vagy kevés vizsgálat” ad hoc munkacsoport Tagjai: Dr. Gilányi IbolyaMiskolc Dr. Nagy ÉvaDunaújváros Sándor JózsefNyíregyháza.
A levegőfertőtlenítés jelentősége Uzsoki Utcai Kórház Tüdőbelgyógyászati osztály.
17. Országos Védőoltási Tanfolyam, Tapolca Az oltást követő nemkívánatos esemény észleléstől a vizsgálat lezárásáig. Mi történik a gyakorlatban? Esetbemutatás.
- A WHO szerint a leggyakoribb betegségek közé tartoznak.
Fontosabb fertőző betegségek a gyermekközösségekben
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
SALMONELLA Gr - pálcák, csillók, bifázisos, H1 és H2 antigének
A nemi betegségek napjainkban
Dr. Kiss Edit Vajda Ibolya Sövényházi Ibolya
17. Országos Védőoltási Tanfolyam, Tapolca Az oltást követő nemkívánatos esemény észleléstől a vizsgálat lezárásáig. Mi történik a gyakorlatban? Esetbemutatás.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Dr Pallós Júlia Budapest, április 20.
Égető probléma – nemi betegségek a XXI. században
Virológiai detektívmunka: a kanyaró nyomában (Morbilli – in flagranti)
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Előadás másolata:

Élelmiszer eredetű megbetegedések jelentősége, gyakorisága Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária főigazgató

Mi jut eszünkbe róla? Elegendő? Elegendő? Ízletes? Ízletes? Biztonságos? Biztonságos? Egészséges? Egészséges?

ÉLELMISZERBIZTONSÁG Annak biztosítása, hogy az élelmiszer nem okoz egészségi ártalmat a fogyasztónál, ha azt a tervezett módon készítik el, és fogyasztják. (FAO/WHO Codex Alimentarius) Annak biztosítása, hogy az élelmiszer nem okoz egészségi ártalmat a fogyasztónál, ha azt a tervezett módon készítik el, és fogyasztják. (FAO/WHO Codex Alimentarius) assurance that food will not cause harm to the consumer when it is prepared and/or eaten according to its intended use (FAO/WHO Codex Alimentarius, General Principles of Food Hygiene CAC/RCP ) assurance that food will not cause harm to the consumer when it is prepared and/or eaten according to its intended use (FAO/WHO Codex Alimentarius, General Principles of Food Hygiene CAC/RCP ) A meghatározás alapja az emberi egészségre gyakorolt hatás. A meghatározás alapja az emberi egészségre gyakorolt hatás.

ÉLELMISZERFOGYASZTÁSSAL ÖSSZEFÜGGÉSBE HOZHATÓ MEGBETEGEDÉSEK I. Élelmiszer eredetű megbetegedések (Foodborne diseases) Élelmiszer eredetű megbetegedések (Foodborne diseases) Heveny, rövid időn belül kialakuló Heveny, rövid időn belül kialakuló Élelmiszerfertőzések (foodborne infections) Élelmiszerfertőzések (foodborne infections) Élelmiszerrel elfogyasztott fertőző ágens Élelmiszerrel elfogyasztott fertőző ágens Élelmiszermérgezések (foodborne intoxications) Élelmiszermérgezések (foodborne intoxications) Baktérium által termelt méreganyag Baktérium által termelt méreganyag Növényben, állatban természetesen előforduló méreganyag Növényben, állatban természetesen előforduló méreganyag Egyéb, élelmiszerbe bekerült méreganyag Egyéb, élelmiszerbe bekerült méreganyag Hosszú idő múlva kialakuló: Hosszú idő múlva kialakuló: Krónikus gyulladások Krónikus gyulladások Daganatok Daganatok Immunrendszer gyengülése Immunrendszer gyengülése Idegrendszeri, egyéb szervi elváltozások Idegrendszeri, egyéb szervi elváltozások

ÉLELMISZERFOGYASZTÁSSAL ÖSSZEFÜGGÉSBE HOZHATÓ MEGBETEGEDÉSEK II. Hiányos, vagy helytelen táplálkozásra visszavezethető megbetegedések, pl: Túltáplálás Túltáplálás Éhezés Éhezés Egyes tápanyagok, mikroelemek, vitaminok túlfogyasztása, alulfogyasztása Egyes tápanyagok, mikroelemek, vitaminok túlfogyasztása, alulfogyasztása

ÉLELMISZERFOGYASZTÁSSAL ÖSSZEFÜGGÉSBE HOZHATÓ MEGBETEGEDÉSEK III. A szervezet egyéni reakciókészsége és egészségi állapota következtében kialakuló ártalmak, pl: A szervezet egyéni reakciókészsége és egészségi állapota következtében kialakuló ártalmak, pl: allergia allergia intolerancia intolerancia krónikus emésztőszervi betegségek krónikus emésztőszervi betegségek

Élelmiszer eredetű megbetegedés ( foodborne disease) Élelmiszer vagy víz fogyasztása által bekövetkező fertőzés, vagy mérgezés. (A disease of an infectious or toxic nature caused by, or thought to be caused by the consumption of food or water (WHO)) Élelmiszer vagy víz fogyasztása által bekövetkező fertőzés, vagy mérgezés. (A disease of an infectious or toxic nature caused by, or thought to be caused by the consumption of food or water (WHO)) A diagnózis alapja nem a tünet, hanem a megbetegedést közvetítő közeg. (This case definition is not based upon the diagnosis, but on the source/route of infection.) A diagnózis alapja nem a tünet, hanem a megbetegedést közvetítő közeg. (This case definition is not based upon the diagnosis, but on the source/route of infection.)

WHO Globálisan 2,2 milliárd megbetegedés, Globálisan 2,2 milliárd megbetegedés, 1,8 millió elhalálozás évente az 5 éven aluli gyermekek között 1,8 millió elhalálozás évente az 5 éven aluli gyermekek között Európában évente akár 130 millió beteg, lakosság %-a Európában évente akár 130 millió beteg, lakosság %-a Több esemény, új, ill. új jelentőségű kórokozók Több esemény, új, ill. új jelentőségű kórokozók (WHO Fact Sheet, Sept. 2000)

Kihatások Egészségügyi (megbetegedés, halál) Egészségügyi (megbetegedés, halál) Gazdasági (közvetlen és közvetett költségek) Gazdasági (közvetlen és közvetett költségek) Politikai Politikai Export, turizmus Export, turizmus Fogyasztói bizalom Fogyasztói bizalom Az ország megítélése Az ország megítélése

SURVEILLANCE Epidemiológiai adatok, információk gyűjtése, elemzése, felhasználása a hatékony beavatkozás, kontroll érdekében. Epidemiológiai adatok, információk gyűjtése, elemzése, felhasználása a hatékony beavatkozás, kontroll érdekében. (Systematic collection and use of epidemiological information for the planning, implementation and assessment of diseases control.)

A surveillance adatforrásai Kórházi halálozási és megbetegedési adatok, Kórházi halálozási és megbetegedési adatok, Kötelező betegség bejelentési rendszerek, Kötelező betegség bejelentési rendszerek, Célzott (sentinel) surveillance jelentések, Célzott (sentinel) surveillance jelentések, Laboratóriumi vizsgálatok, Laboratóriumi vizsgálatok, Járvány, esemény kivizsgálások Járvány, esemény kivizsgálások

WHO Surveillance Programme for Control of Foodborne Infections and Intoxications in Europe 1980 óta 1980 óta Adatok valamennyi európai országból Adatok valamennyi európai országból Standard definíciók (FBD, Outbreak, Case, Incident etc) Standard definíciók (FBD, Outbreak, Case, Incident etc) Standard kérdőívek Standard kérdőívek Kódolt listák kórokozó, ország, élelmiszer, esemény helye, elősegítő tényező szerint (causative agents, countries, food, places of contamination, contributing factors etc) Kódolt listák kórokozó, ország, élelmiszer, esemény helye, elősegítő tényező szerint (causative agents, countries, food, places of contamination, contributing factors etc)

Surveillance piramis bejelentik diagnosztizálják Vizsgálatot végeznek Labor vizsgálatot javasol Orvoshoz fordul Összes megbetegedés és tünetmentes fertőzés Tünetekkel járó esetek

Mennyire reálisak az adatok?

Legfontosabb élelmiszerfertőzések Salmonellosis Salmonellosis Campylobacteriosis Campylobacteriosis Listeriosis Listeriosis E. coli O 157 fertőzés E. coli O 157 fertőzés Vírusos élelmiszerfertőzések Vírusos élelmiszerfertőzések Cryptosporidiasis Cryptosporidiasis

Hazai helyzetelemzés Pozitív és negatív tendenciák Jelentős számú humán megbetegedés: Jelentős számú humán megbetegedés: Salmonellosis Salmonellosis Campylobacteriosis Campylobacteriosis Enteritis infectiosa (baktérium? vírus? egysejtű, pl. criptosporidium?) Enteritis infectiosa (baktérium? vírus? egysejtű, pl. criptosporidium?) Élelmiszerrel terjedő vírusok: növekvő jelentőség Élelmiszerrel terjedő vírusok: növekvő jelentőség Kevés és csökken: shigellosis, hepatitis A, yersiniosis, toxoplasmosis Kevés és csökken: shigellosis, hepatitis A, yersiniosis, toxoplasmosis Kevés, de súlyos: Listeriosis, VTEC Kevés, de súlyos: Listeriosis, VTEC Gyakorlatilag eltűnt: typhus abdominalis, anthrax, brucella, trichinellosis, taeniasis Gyakorlatilag eltűnt: typhus abdominalis, anthrax, brucella, trichinellosis, taeniasis

-Salmonella enterica emberi és állati megbetegedéseket okoz - Klinikai tünetegyüttes - typhoid - gastroenteritis, láz, hányás, hasmenés - 2,435 szerotípus Salmonella spp. SALMONELLOSIS

WHO Surveillance Programme for Control of Foodborne Diseases in Europe WHO Surveillance Programme for Control of Foodborne Diseases in Europe Incidence (cases/100000) Estonia Lithuania Latvia Austria Germany Russian Fed. Switzerland Cyprus UK Salmonellosis trends

Salmonellosis (humán) ig csökkent, azóta újra emelkedik ig csökkent, azóta újra emelkedik   Főleg S. Enteritidis (75%), S. Tm (5-10 %), S. I. (6-7%) Fő veszélyeztetett: csecsemő, kisded Forrás: OEK 2004EU: 42,2 %ooo, HU: 74,2 %ooo (6) 2005EU: 38,2 %ooo , HU: 77,4 %ooo  (3) Forrás: EFSA Nagy létszámú járványok, élelmiszerfertőzések Illegális hús, tojás élelmiszerláncba kerülése?

C.jejuni/coli – klinikai tünetek Inkubációs idő Inkubációs idő 1 – 7 nap 1 – 7 nap Hasmenéses szakasz Hasmenéses szakasz 5-7 nap vizes/véres hasmenés 5-7 nap vizes/véres hasmenés Gyakori hányinger, de a hányás ritka Gyakori hányinger, de a hányás ritka Rekonvalens szakasz Rekonvalens szakasz 3-4 nap után spontán javulás 3-4 nap után spontán javulás A betegek %-ában visszaesés A betegek %-ában visszaesés Több hetes kórokozó ürítés, de hosszabb kórokozóhordozás ritka Több hetes kórokozó ürítés, de hosszabb kórokozóhordozás ritka Kórházi kezelés 10 %-ban Kórházi kezelés 10 %-ban Alacsony infektív dózis (10 csíra) Alacsony infektív dózis (10 csíra) Súlyos szövődmények Súlyos szövődmények

WHO Surveillance Programme for Control of Foodborne Diseases in Europe Campylobacteriosis trends Campylobacteriosis trends

Campylobacteriosis (humán) ig magas szinten stagnált. Azóta csökken. Tényleg? Főleg csecsemők, kisgyermekek Kevés járvány, kis létszámú Forrás: OEK 2005EU 45,9% ooo HU: 81,3% ooo (Cz, GB, HU) Forrás: EFSA

Összehangolt intézkedések szükségesek a teljes élelmiszerláncban