Innovációt támogató megoldások: „Halad, aki megindult” ZALAEGERSZEG, 2015.SZEPT.30. JÓ GYAKORLATOT MEGOSZTÓ KONFERENCIA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
Advertisements

„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 DISSZEMINÁCIÓ.
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
Szociális munka a börtönben
Komplex Instrukciós Program
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
A szaktanácsadás támogató szerepe
2014. július 6. A hálózati együttműködés az innovációs tevékenység során Bedő Ferenc közoktatási szakértő
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
TÁMOP az intézményi folyamat szaktanácsadó szemével Balatonszentgyörgy
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
DISSZEMINÁCIÓ Eredmények, ismeretek megosztása.
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
KPSzTI Minőségfejlesztési munkacsoport
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Az intézményi önértékelés és kapcsolódása a külső értékeléshez
Az e-portfólió használati köre
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
A TANULÓ SZERVEZETEKRŐL
Az Okos Jövő Innovációs Klaszter Amelynek célja, hogy tagjai minél többet profitáljanak az új technológiák kialakításából. Amelynek feladata, hogy erősítse.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Biztos Kezdet Gyerekház Dokumentációs rendszer
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: TÉNYEK ÉS TERVEK A legfontosabb teendőink 2010-ben Munkakultúra - Szakképzési Modellek Konferencia Hajdúszoboszló, Február.
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.

Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Intézményi minőségfejlesztés (TÁMOP-3.1.8)
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
A Hernád-Pusztavacs Általános Iskola, mint referenciaintézmény Ráczné Kocsis Krisztina szakmai vezető.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
EÖTVÖS JÓZSEF ISKOLAALAPÍTVÁNY SZAKKÖZÉPISKOLÁJA BÉKÉSCSABA.
Az autentikus motiváció feltételei a munkahelyen
A többcélú közösségi terek fejlesztése program régiós szakmai műhelye Bemutatja: KANDIKÓ Rita Becsehely, TÁMOP A – 12/ Mi.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
TEHETSÉG MENTORÁLÁS A PEDAGÓGIA MAGASABB SZINTJÉN HUJBER TAMÁSNÉ KOVÁCS GABRIELLA KAPOSVÁRI KLEBELSBERG KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM.
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Kockázati értékelés kis szervezetekben Tar György Szeged, 2013.október
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Idősek az idősekért Győrben
Testnevelés és Sporttudományi Intézet
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
Tét - TANULÓI ÉLETÚT TÁMOGATÁSA AZ ÓVODÁTÓL A FELSŐOKTATÁSIG a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében Hujber Tamásné kovács Gabriella Kaposvári Klebelsberg.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
KRE-AKTÍV motivációs projekt
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Ágazatközi szakmai találkozók
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Tapasztalatok és változások a Tanfelügyeletben
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
Előadás másolata:

Innovációt támogató megoldások: „Halad, aki megindult” ZALAEGERSZEG, 2015.SZEPT.30. JÓ GYAKORLATOT MEGOSZTÓ KONFERENCIA

Milyen innovációban vehettünk részt?  -TÁMOP pályázat?  -Képzés által generált?  -Saját fejlesztés?  -Nemzetközi innováció?  -Hazai hálózat munkájában?  -Pedagógusokat érintő?  -Intézményt vagy szervezetet érintő?  -Tanulókat, gyerekeket érintő?

Milyen kritikus pontjai vannak a fejlesztésnek?  -Nem vesszük komolyan magunkat, nem törődünk a körülöttünk zajló fejlesztéssel  -Nem építjük fel alaposan a fejlesztés folyamatát  -Nem látható mindenki számára a cél, az út, a hogyan kérdése  -A napi teendők felülírják a fejlesztést, megfeledkezünk róla  -Nem érvényesül a PDCA-SDCA ciklus  -Elfogynak a támogatók, felerősödnek az ellenállók  -Ötletszinten marad a fejlesztés, elhal előbb vagy utóbb

Kis lépések elve Helyzetfeltárás:szervezeten belül kölcsönös függések feltárása, szervezeten belüli alrendszerek (szakmai munka, emberek közötti társas) támogató vagy szemben álló jellege, az összhang megléte vagy hiánya  Mindenki akkorát változtat a saját korábbi gyakorlatán, amekkorára képes!  Építkezés a CBAM modell (Concerns-Based Adoption Model) alapján:érdekeltségen alapuló azonosulás modellje  Magamra-feladatra-másokra figyelés fázisai  Kezdeményezés-alkalmazás-beépülés folyamata

Támogató képzések  -Miért, milyen motivációval vesznek részt pedagógusok a képzésen?  -Mit tanulnak a képzésen, hogyan hasznosítják?  -Megkérdezi-e tőlük valaki a hasznosságot, az eredményt?  -Adunk-e szervezeti keretet és tartalmat a képzésen tanultaknak?  -Kérünk-e visszajelzést a gyakorlati tapasztalatokról?  -Értékeljük-e a megtett utat?  -Tudunk-e továbblépni?

GÖMB:Gondolkodás-Ötletadás- Megbeszélés  -Szervezeti szinten kezdeményezett párbeszéd az adott témáról  Szimpátia párok tapasztalatcseréje a témával kapcsolatban  Támogatók munkacsoportja  Mikro-csoportok tevékenysége  -Szervezeti szinten gyűjtött tapasztalatok az adott témáról  Feljegyzés, reflexiós lap, órarészlet, nyitott óra, meghívás  -Szervezeti szinten előre vetített célok és stratégiák  Fejlesztési terv ismerete  Éves szintű lebontás  -Szervezeti szinten tartott értékelések  Nagy beszámolók visszajelzései

Szimpátia-párok  A szervezeten belüli ismert és kevésbé ismert emberi kapcsolatok alapján szerveződő kapcsolatok  Nagyobb bizalom a másik személy iránt  Az adott téma kevésbé strukturált megbeszélése  Egymás segítése és támogatása  Pozitív megnyilvánulások felerősödése  Addig él, amíg szükségét érzik az érintettek  Különösen kezdeti időszakban, a bizonytalanság idején

Támogatók munkacsoportja  A nevelőtestület tagjai, az első pozitív élmények után érdemes létrehozni  Azok a személyek, akik nagyon elkötelezettek a téma iránt: képzéseken vettek részt, érdeklődők, a kezdetektől lehetőséget látnak benne, ötleteik vannak a fejlesztésre, képesek támogatóként működni  Akiket meg lehet keresni elbizonytalanodás esetén…  Akik közösen kialakítják a továbblépés stratégiáját…  Akik figyelnek a mikro-csoportra…

Mikro-csoport  -Több mikro-csoport a szervezetben  -Minden mikro-csoport élén egy támogató  -Minden tagnak van terve, elképzelése, mit szeretne tenni a cél érdekében  -Havonta megbeszélések arról, hogy milyen tapasztalatra tett szert  -Reflektív napló vezetése, reflektív visszajelzések kérése  -Mikro-csoportok közös műhelye, napja

GÖMB- a kölcsönös együttműködés eszköze  Gondolkodás  Ötletadás, ötletcsere  Megbeszélés Együtt a közös cél érdekében – „kortárs segítés” és szakmai támogatás Folyamatos önértékelés: -hol tartok most? -hova szeretnék eljutni? -hogyan fogok eljutni? -mit gondolnak mások?

Jó gyakorlat összefoglaló  Célja: az innovációs folyamat támogatása, pozitív élmények szerzése  Célcsoportja: az innováció tartalmától függ  Lényege: a személyes érdekeltség kialakításához szervezeti keretek és módszerek alkalmazása  Adaptálási folyamat: intézményfejlesztési szaktanácsadó által  Kialakítás nehézségei: minden szervezet más, az egyediség felelőssége  Fejlesztésének lehetősége: GÖMB, mint általános munkamódszer

A változás  egy folyamat, nem egy esemény  először a magánszemély, az ember, aztán intézmények  egy rendkívül személyes tapasztalat szerzésen keresztül  fejlődéssel jár, gazdagodást jelent, érzések és készségek tekintetében Hord (1998)

„Halad, aki megindult” Vörösmarty Mihály Köszönöm a figyelmet! Gálovics Edit Kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium