Informatio Scientifica-Informatio Medicata 2010. szeptember 23-24. Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Rónai Iván NEFMI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
Advertisements

A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Az iskolai könyvtár állománya
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
Logisztika 6.előadás.
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Egészségpolitika.
Teljesítménymérés és értékelés
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
Könyvtári teljesítménymérés
Egészségügyi finanszírozás
A kapacitás fogalma az egészségügyben
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
Kalkuláció.
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Könyvtár menedzsment Stratégia és gyakorlat Virágos Márta
Teljesítménymérés és értékelés
2007. február 15. Szikora Péter - Controlling - Költségek 1 Controlling Költségek osztályozása.
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
1 Változások az önkormányzatok évi tervezésének, gazdálkodásának szabályozásában.
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
Dr. Fekete István Integrált kockázatfelmérés informatikai támogatása: Szigma Integrisk Budapesti Corvinus Egyetem Balatonalmádi január
Szakfeladatrend – jogszabályi változások 2010.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
Muzeológiai szakfelügyelet
Biztos Kezdet Gyerekházak
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Készletgazdálkodás és logisztika
Integrált irányítási környezet kialakítása. I. Szervezetfejlesztés Az Egyetem szervezeti felépítését részben meghatározza a jogszabály és a Szervezeti.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Üzemgazdasági szemlélet a gyakorlatban
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
Országos Statisztikai Tanács
Üzleti terv bemutatása
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Informatio Scientifica-Informatio Medicata szeptember Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Rónai Iván NEFMI

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Tartalom: Állami szerepvállalás – közfeladat - teszt Szakfeladatrend Fogalmak definíciója Teljesítményalapú tervezés Könyvtári alkalmazhatóság Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Közfeladat Túlméretezett állam?  Megfelelő feladatokat végez-e az állam?  Megfelelően végzi-e e feladatokat az állam? Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Közfeladat felülvizsgálat Munkadefiníció: A piaci alapon nem biztosítható közjavak és szolgáltatások magas színvonalú nyújtása a non-profit és a magánszektor indokolt mértékű és jellegű bevonásával Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23. Közfeladat, amit 1.profitorientáltan működő vállalkozások nem végeznek; 2.profitorientáltan működő vállalkozások nem finanszíroznak, vagy nem tudnak hatékonyan ellátni; 3.az igénybevevők nem tudnak árán megvásárolni; 4.ami nem személyre szóló közszolgáltatás (senkit nem lehet kizárni belőle); 5.amelyre a költség és a haszon nehézkesen és hosszabb távon mérhető össze, az eredmény közvetlenül nem pénzben mérhető.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23. Tevékenység, szolgáltatás profitorientáltan működő vállalkozások nem végeznek, profitorientáltan működő vállalkozások nem finanszíroznak, vagy nem tudnak hatékonyan ellátni az igénybevevők nem tudnak árán megvásárolni nem is személyre szóló közszolgál- tatás a költség és a haszon nehézkesen és hosszabb távon mérhető össze, az eredmény közvetlenül nem pénzben mérhető Könyvtári tevékenység XXXXX Könyvtári szolgáltatás XX

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Tesztek 1. Közszükséglet teszt 2. Állami szerepvállalás teszt 3. Hatáskör-illesztési teszt 4. Külső partner teszt 5. Üzemgazdasági teszt Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban V. Üzemgazdasági Teszt - Amennyiben a feladatot/szolgáltatást továbbra is a (ön)kormányzati intézmény nyújtja, hogyan lehet ennek gazdaságosságát, hatékonyságát és eredményességét javítani: A.) a feladat-ellátásra vonatkozó követelmény-rendszer felülvizsgálatával? B.) az intézmények működési formájának átalakításával? C.) intézmények belső folyamatainak, működésének átalakításával? Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Közfeladat felülvizsgálat eredményei feladatkataszter szakfeladatrend Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23. Szakfeladatrend cél: feladatonként álljanak rendelkezésre az adatok, segítsék a feladat-ellátási preferenciákat, a támasztott szakmai és pénzügyi követelmények teljesülését; kétirányú módosítási kapcsolat alakuljon ki a feladatok szakmailag megfelelő színvonalon való ellátásából származó költségvetési szükségletek és a forráslehetőségek között, kerüljön megalapozásra a hatékonyabb finanszírozás.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Könyvtári tevékenység Könyvtári állomány gyarapítása, nyilvántartása Könyvtári állomány feltárása, megőrzése, védelme Könyvtári szolgáltatások Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23. Szakfeladatrend Könyvtári szakfeladatok

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Mutatószámok a szakfeladatrendben Cél: röviden, közérthetően és szakszerűen leírni a szakfeladatrendben egységesen értelmezett és alkalmazott, sztenderd mutatószám-rendszer legfontosabb tulajdonságait, s a mutatószámok egységes típusait célértéket (tervszám), végén érvényes értéket (tényszám) Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban kapacitásmutató: a szakfeladat ellátásával összefüggő tárgyi és humán feltételeket jellemző mutató. feladatmutató: az adott szakfeladat volumenét, valamilyen mennyiségi paraméterét jellemző mutató. teljesítménymutató: a feladat ellátásának igénybevételét, a végrehajtását, a nyújtott teljesítményt jellemző mutató. eredményességi mutató: a várt célkitűzések, vagy eredmények elérését, illetve a feladat-ellátás társadalmi- gazdasági hatását kifejező mutató Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Könyvtári állomány gyarapítása, nyilvántartása · Kapacitásmutató: a dokumentumok tárolására szolgáló tárolóhelyek nagysága (fm) · Feladatmutató: a gyűjtőköri szabályzat szerint, az éves könyvtermés alapján meghatározott, beszerzendő dokumentumok száma (db) · Teljesítménymutató: könyvtári állomány gyarapodása (db/kötet) · Eredményességi mutató: az állomány teljessége a gyűjtőköri szabályzat szerint Könyvtári állomány feltárása, megőrzése, védelme · Kapacitásmutató: a feldolgozással, raktározással és állományvédelemmel foglalkozó munkatársak száma (fő) · Feladatmutató: a feldolgozásra beérkezett dokumentumok száma (db) · Teljesítménymutató: a feldolgozott, ill. restaurált dokumentumok száma (db) · Eredményességi mutató: az állomány feldolgozottsága (%), elérhetősége a katalógusokban Könyvtári szolgáltatások · Kapacitásmutató: olvasótermek száma és a szolgáltató terek nagysága (m 2 ) · Feladatmutató: a kiszolgált olvasói kör nagysága (fő) · Teljesítménymutató: a használatok száma (online is) (alkalom + db) · Eredményességi mutató: használói (olvasói) elégedettség (1-10-ig terjedő skálán) Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Készül: NEFMI rendelet az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv közgyűjtemény éves munkatervéhez szükséges kiemelt szakmai mutatókról  gyűjteményfejlesztéssel,  gyűjteményfeltárással,  kutatással,  műtárgyvédelemmel,  szolgáltatással,  bemutatással kapcsolatos kiemelt szakmai mutatók Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Teljesítményalapú tervezés Feladatonkénti bontásban - költségterv - teljesítménymutatók Önértékelés Gazdaságosság Hatékonyság Eredményesség Értékelje az intézményét a fenti szempontokból 1-5 skálán. Indokolja és számokkal támassza alá. Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Gazdaságosság - az erőforrások felhasználásához kapcsolódó kiadás (vagy ráfordítás) az adott viszonyok között elérhető legkisebb legyen a jogszabályban meghatározott, illetve általánosan elvárható minőség mellett. kiadáscsökkentés a minőséget nem veszélyeztető takarékossági intézkedések (irodaszer, telefon, gépkocsi) energia megtakarítást eredményező befektetések Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Hatékonyság - az ellátott feladat eredménye, a nyújtott szolgáltatások és előállított termékek értékének (vagy az abból származó bevételnek) és a felhasznált erőforrásokhoz kapcsolódó kiadásnak (vagy ráfordításnak) különbsége az adott viszonyok között elérhető legnagyobb legyen. Eredmény mínusz kiadás lehető legnagyobb munkaidő jobb kihasználása - ösztönzők legelőnyösebb beszerzési lehetőségek minőségelvű szemlélet szolgáltatásoknál Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Eredményesség - a kitűzött célok – az elfogadott módosításokat, változó körülményeket figyelembe véve – megvalósuljanak, a tevékenység szándékolt és tényleges hatása közötti különbség a lehető legkisebb mértékű legyen. Szándékolt hatás megvalósult hatás lehető legnagyobb könyvtárhasználat ismertség elégedettség Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Összefoglalva A gazdaságosság, hatékonyság és eredményesség mérése és megkövetelése fontos mind fenntartónak, magának az intézménynek, leginkább a használónak. Informatio Scientifica-Informatio Medicata Bp szeptember 23.

Gazdaságosság és hatékonyság a könyvtárban Köszönöm a figyelmet Rónai Iván NEFMI