Reaktív Vegyi Anyagok Program alapelvei Értsd meg a folyamat kémiáját –A kívánt folyamat és reakciók –Járulékos reakciók –Várható eltérések (pl. a HAZOP.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vagyonvédelemtől a katasztrófavédelemig.
Advertisements

Gadó JánosNukleáris biztonság - 4 Az atomerőművek környezeti hatásainak elemzése.
IP vagy Analóg Videó Megfigyelő rendszer
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
A tervezés mint menedzsment funkció
Volumetrikus szivattyúk
Az Atomenergia.
Validálás & verifikálás
8. Energiamegtakarítás a hőveszteségek csökkentésével
Matematikai Statisztika VIK Doktori Iskola
Táblázat kezelő programok
Tisztelettel köszöntjük megbízotti hálózatának tagjait!
Szabványosítás: Meghatározások 4.1 A 42 V-os fedélzeti hálózatban megengedett legnagyobb feszültségek meghatározása A 42 V-os fedélzeti hálózatban fellépő.
2005. Stratégiai menedzsment és informatikai támogatás (A Vezetői információs rendszerek tantárgyhoz) Gaul Géza.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A HACCP rendszer és alkalmazása
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Műszaki okú kockázatok kezelése a közlekedésben
Üzemi viszonyok (hidraulikus felvonók)
1 Belső modellek a QIS4-ben Boziné Kristóf Katalin március 20.
Az ellátási láncok biztonsága
Folyamatirányítás fermentációknál
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Nyomástartó elemek meghibásodási rátája hőcserélők 30% csővezetékek 20% nyomástartó edények 15% tárolótartályok, kolonnák 14% egyéb berendezések 21%
Gunkl Gábor – 2009 – BME Westinghouse AP1000. Áttekintés  Felépítés Konténment Primer köri jellemzők Turbogenerátor Névleges adatok  Biztonság Passzív.
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Általános célú biztonságos anonimitási architektúra Tóth Gergely Konzulensek: Hornák Zoltán.
Másodfokú függvények ábrázolása
Programtesztelés. Hibák keletkezésének okai nem egyértelmű vagy hiányos kommunikáció fejlesztés közben maga a szoftver bonyolultsága programozói (kódolási)
$ Információ Következmény Döntés Statisztikai X.  Gyakorlati problémák megoldásának alapja  Elemzéseink célja és eredménye  Központi szerep az egyén.
Geotermikus erőművek létesítésének lehetőségei Magyarországon
Az adatbiztonság fizikai biztonsági vetülete
TRAMPUS Consultancy A reaktortartály integritása elemzésének nyitott kérdései Dr. Trampus Péter A céltól a megvalósulásig tudományos konferencia Pécs,
Nagy rendszerek biztonsága
Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Vízépítési Tagozata Szakmai továbbképzés szeptember 16. Fodor Jenő ivóvízágazati főmérnök Debreceni Vízmű Zrt.
HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSEK TAPASZTALATAI
CCD spektrométerek szerepe ma
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
1 A precíziós növénytermesztés döntéstámogató eszközei Harnos Zsolt E-agrárium & E-vidék AGRÁRINFORMATIKAI FÓRUM Gödöllő augusztus 26.
Projekt nyomonkövetése
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
Biztonsági szabályozás szerepe a biztonsági rendszeren belül
DR. FARKAS TAMÁS A LÁTHATATLAN PROBLÉMA AVAGY MIÉRT ÉRDEMES HUMÁNERŐFORRÁS- BIZTONSÁGGAL FOGLALKOZNI?
avagy a zártság dilemmái
Búvárszivattyúk és geotermikus energia. A prezentáció témái Bemutatkozás Felhasználási terület Búvármotorokról ZDS előnyök Plug&Go ZDS stratégia.
Tartalom Néhány definíció A reaktív vegyi anyagok program szükségessége Példák Gyúlékonyság (pt 2) Termikus kockázat értékelési eszközök Sztatikus elektromosság.
Interoperabilitási megoldások az e-közigazgatási keretrendszerben Hirling László
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
Kockázat és megbízhatóság Megbízhatóság alapú kapacitás- és költségtervezés Dr. Kövesi János.
9/24/20161 HAZOP VIZSGÁLAT Kockázat és működőképesség Bevezetés.
1 Védelmi réteg elemzés: Áttekintés –Történeti áttekintés –A biztonsággal kapcsolatos ellenőrző rendszerek új megközelítése –LOPA, SIS, SIL –Hova illik.
Lobbanáspontok Definíció : – A lobbanáspont az a legalacsonyabb hőmérséklet, 760 mm Hg nyomásra korrigálva, amelyen gyújtóforrás alkalmazása az anyagminta.
Tekintse át Irodalom Keverési kalorimetria DSC Számítások Kvantifikáljon Makro-DTA ARC Specializált kalorimetria Méretezze VSP (szellőző méretezési csomag)
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
Mintavétel.
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
01 ZH példa Hidraulika feladat
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Dow Vegyi Kitettségi Index
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Kockázat és megbízhatóság
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
2. A Student-eloszlás Kemometria 2016/ A Student-eloszlás
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
MVM Paksi Atomerőmű Zrt.| április 23.
6.4 feladat.
PowerTag – Monitorozás és védelem az elektromos áramkörökhöz
Előadás másolata:

Reaktív Vegyi Anyagok Program alapelvei Értsd meg a folyamat kémiáját –A kívánt folyamat és reakciók –Járulékos reakciók –Várható eltérések (pl. a HAZOP eredményei) Gyűjtsd össze az adatokat –Reakció hők –Hőstabilitás (az a hőmérséklet, ahol a nem-stabil anyagok elkezdenek exotermikusan lebomlani) Készítsd el a Kompatibilitási Mátrixot (amely a véletlenszerű anyagkeveredések várható eredményeit mutatja) Reaktív Vegyi Anyagok legrosszabb eset forgatókönyvei –Írd le a forgatókönyvet –Írd le az óvintézkedéseket/védelmi rétegeket –Viszonyítsa az üzemi katasztrófa védelmi tervhez Dokumentálja és raktározza, mint ‘Folyamat a Reaktív Vegyi Anyagokkal csomagot’ a Folyamat Biztonsági forrás adatbázisba Számítsa ki a biztonságos üzemeltetési tartományt vagy ‘borítékot’ és a kritikus folyamati változókat Képezze ki a személyzetet (a fenti adatok felhasználásával) Vezessen be formális ellenőrzést a változás menedzsment eljárásába Építsen be Reaktív Vegyi Anyagok vizsgálatot az általános folyamat kockázati elemzésbe a folyamatra vonatkozóan

Gyűjtsön adatokat –Reakció hők Szakirodalom Üzemi dokumentáció ‘Folyamat-vegyész’ (Process Chemist) számítás Tesztelés (pl. Differenciális Pásztázó Kaliometria, DSC) –Hőstabilitás (az a hőmérséklet, ahol a nem-stabil anyagok elkezdenek exotermikusan lebomlani) Szakirodalom Üzemi dokumentáció ‘Folyamat-vegyész’ (Process Chemist) számítás Tesztelés (pl. Differenciális Pásztázó Kaliometria, DSC) (lásd később)

Értsd meg a folyamat kémiáját –A kívánt folyamat és reakciók Annotált Folyamat Ábra anyagokkal és folyamati feltételekkel (áramlás, nyomás, hőmérséklet) –Járulékos reakciók Van-e ilyen egyáltalán? Ha igen, mi a kémiája? Milyen kockázatok fordulnak elő? –Várható eltérések (pl. a HAZOP eredményei) Várható következmények: a visszaáramlásból, a magasabb vagy alacsonyabb áramlásból, a magasabb vagy alacsonyabb hőmérsékletből, a nem-kívánt keveredésből, stb.

Reaktív vegyi anyagok legrosszabb eset forgatókönyvei –Írd le a forgatókönyveket Indítók– mi okozhatja ezeket? –Írd le az óvintézkedéseket / védelmi rétegeket Pl. hőriadók és leállítók, enyhítő rendszerek –Viszonyítsa az üzemi katasztrófa védelmi tervhez Mit kell tennie, a legrosszabb forgatókönyv esetén

–Készítse el a Kompatibilitási Mátrixot (amely a véletlenszerű anyagkeveredések várható eredményeit mutatja)

–Dokumentálja és raktározza, mint ‘Folyamat a Reaktív Vegyi Anyagokkal csomagot’ a Folyamat Biztonsági forrás adatbázisba Mindent amit tud vagy tudnia kell

Számítsa ki a biztonságos üzemeltetési tartományt vagy ‘borítékot’ és a kritikus folyamati változókat –Kezdje azzal, hogy minden egyes helyzetet felvázol a Folyamatábrában (tartály, vezeték, szivattyú, stb.) a működési feltételekkel és a biztonságos működési határokkal. Pl. Max. bizton- ságos hő Működési egység Működési hő R 201 reaktor 110 C 165 C P 201 Körszivattyú Hűtés vagy keverő vesztése 110 C Kockázat 165 CAz áramlás ‘eldugul’ Ellenőrzés/ Védelem Rotációs monitor Feszültség mérő

Képezze a személyzetét Az anyagok elérhetőek az S2S-ből (Biztonság Biztonsága) s2s.com/ Az anyagok elérhetőek a HARSNET-től A folyamatra vonatkozó saját Reaktív Vegyi Anyag Csomagja

Foglalja be a Folyamat Kockázat Elemzésbe (PHA) Lásd a Folyamat Biztonsági Piramist a PROMIS-ban Bemenő ellenőrzési szint 1 Tartalom.