Szerves vegyületek. 21. lecke A lipidek Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű anyagok, de Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lipidek – zsírszerű anyagok
Advertisements

A lipidek.
Térinformatika a Soproni Vízmű Rt. - nél Bódis Gábor Varga Ákos Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt.
BEVEZETÉS A SZERVES KÉMIÁBA. Mivel foglalkozik a szerves kémiai? (A szerves kémia tárgya) Főbb történeti korszakok A szénvegyületek csoportosítása, felosztás.
Szénhidrátok. Szénhidrátok kémiai felépítése Névmagyarázat, Összegképlet, Hivatalos kémiai megnevezés Szénhidrátok biológiai jelentősége: Fotoszintézis,
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Kristályosítási műveletek A kristályosítás elméleti alapjai Alapfogalmak Kristály: Olyan szilárd test, amelynek elemei ún. térrács alakzatot mutatnak.
KEVEREM, KAVAROM, RÁZOM AZ ELEGYEM Balázs Katalin Emulgeátorok, detergensek.
Nukleinsavak Felfedezésük, típusaik Biológiai feladatuk Kémiai felépítésük Pentózok Foszforsav N-tartalmú bázisok Purin bázisokPirimidin bázisok.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK ÉTEREK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek oxovegyületek.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
33. lecke A nukleinsavak felépítése és jelentősége a sejt életében.
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q.
Észterek. Észterek származtatása ecetsav+etil-alkohol↔etil-acetát + víz cc. kénsav, mint katalizátor melegítés.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
FÉNYMÁSOLÓ TÖRTÉNETE.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
Fehérjék szabályozása II
Heteroatomos szénvegyületek halogéntartalmú szénvegyületek
Mosószerek a fürdőszobában
VI. Főcsoport elemei és vegyületei
Indikátorok Kutrovácz László.
Montázs készítése.
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Sejtbiológia.
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
ENZIMOLÓGIA.
17. lecke A tüskésbőrűek, előgerinchúrosok, fejgerinchúrosok
6. lecke Az egysejtű eukarióták
10.lecke Szivacsok.
A talajok szervesanyag-készlete
A növények szervei.
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
SZÁMVITEL.
Növények világa.
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Szimmetrikus molekula
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
1.Szénhidrogének.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Lipidek anyagcseréje.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Környezeti Kontrolling
Halmazállapot-változások
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Bevezetés a szerves kémiába
Klasszikus genetika.
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
Köszöntjük kedves vendégeinket!
Készletek transzformációja
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Hogyan készítsünk előadást?
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
A bioszféra.
Oxigéntartalmú szerves vegyületek az észterek
Oxigéntartalmú szerves vegyületek éterek
SZERVES VEGYÜLETEK.
Az atomok felépítése.
Előadás másolata:

Szerves vegyületek

21. lecke A lipidek

Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű anyagok, de Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű anyagok, de Oldhatóságukban megegyeznek: vízben nem, vagy csak részben, apoláris oldószer- ben jól oldódnak Pl: éter, alkolol, benzin Oldhatóságukban megegyeznek: vízben nem, vagy csak részben, apoláris oldószer- ben jól oldódnak Pl: éter, alkolol, benzin Ruhából a zsírfolt foltbenzinnel eltávolítható, vízben való mosással nem. Nagy energiatartalmúak (39,5 kJ/g) Nagy energiatartalmúak (39,5 kJ/g) Fő alkotóelemeik: C, H, O Fő alkotóelemeik: C, H, OCsoportjai:  Neutrális zsírok  Foszfatidok  Szteroidok  Karotinoidok

A neutrális zsírok Az állatokban zsírokat, a növényekben olajokat képeznek Az állatokban zsírokat, a növényekben olajokat képeznekSzerkezetük: Glicerinnek 3 zsírsavval (hosszú szénláncúak) alkotott vegyületei (észterei) Glicerinnek 3 zsírsavval (hosszú szénláncúak) alkotott vegyületei (észterei) A leggyakoribb zsírsavak: A leggyakoribb zsírsavak:  Palmitinsav: C 15 H 31 -COOH, telített zsírsav  Sztearinsav: C 17 H 35 -COOH, telített zsírsav  Olajsav: C 17 H 33 -COOH – 1 db kettős kötés, telítetlen zsírsav  Linolénsav: C 17 H 29 -COOH – 3 db kettős kötés, telítetlen zss. Képződésük: kondenzáció Képződésük: kondenzáció Bomlásuk: hidrolízis, a szervezetben enzimek (lipáz) segítségével megy végbe Bomlásuk: hidrolízis, a szervezetben enzimek (lipáz) segítségével megy végbe

Egy molekulán belül a zsírsavak lehetnek azonosak, de lehetnek különbözők is. Egy molekulán belül a zsírsavak lehetnek azonosak, de lehetnek különbözők is. Halmazállapotuk: Halmazállapotuk:  Szilárd: ha több telített zsírsav – zsírok  Folyékony: ha több telítetlen – olajok Biológiai szerepük: Biológiai szerepük:  Tartalék tápanyagok, energiaforrások (növényeknél olajos magvakban pl. napraforgó, repce, mák magja; állatokban a zsírszövetben)  Hőszigetelés, az emlős állatok bőrének zsírrétege  Mechanikai védelem (tenyér, talp bőrének zsírrétege)  Zsírban oldódó vitaminok (D,E, K, A) oldószere ( ezek a vitaminok apoláris vegyületek így az apoláris zsírokban jól oldódnak, testünkben a feleslegben felvettek a zsírtartalmú zsírszövetben raktározódnak)

A foszfatidok Szerkezetük: Alapvegyületük: 1 glicerinből, 2 zsírsavból és 1 foszforsavból álló foszfatidsav (legegyszerűbb foszfatid) Alapvegyületük: 1 glicerinből, 2 zsírsavból és 1 foszforsavból álló foszfatidsav (legegyszerűbb foszfatid) A foszfatidsavakban a foszforsav részhez kapcsolódik egy nitrogén tartalmú molekula részlet – így jönnek létre a foszfatidok A foszfatidsavakban a foszforsav részhez kapcsolódik egy nitrogén tartalmú molekula részlet – így jönnek létre a foszfatidok A foszfatidok molekulája apoláris és poláris részt is tartalmaz A foszfatidok molekulája apoláris és poláris részt is tartalmaz  Apoláris: zsírsav rész- hidrofób (vizet taszító)  Poláris: foszforsav rész, N- tartalmú molekula rész- hidrofil (vizet vonzó)  A molekula kettős oldhatósági tulajdonságú

Hogyan viselkedik vízben? Hogyan viselkedik vízben?  Poláris rész: víz felé fordul és H-kötést alakít ki  Apoláris rész: víztől kirekesztődik Vízfelszínen: monomolekuláris réteget képez Vízrétegben: micellát képez Biológiai jelentőség: Biológiai jelentőség:  Határhártyák (biológiai membránok) kialakítása Fontos foszfatid: lecitin – tojássárgájában, Fontos foszfatid: lecitin – tojássárgájában, sejthártyában sejthártyában

SzteroidokSzerkezetük: Szteránvázas vegyületek Szteránvázas vegyületek Jellemzőjük:  Kettős oldhatósági tulajdonságúak (hasonlók a foszfatidokhoz) - a szteránvázuk apoláris - a szteránvázuk apoláris - a szteránvázhoz kapcsolódó molekula részleteik - a szteránvázhoz kapcsolódó molekula részleteik polárisak polárisak Biológiai jelentőségük:  Biológiai membránok alkotórésze (koleszterin)  Vitamint felépítő vegyület (D-vitamin)  Zsírok emésztésének segítője (epesav)  Biokémiai folyamatok szabályozói (nemi hormonok)

Szteránváz

Karotionidok Izoprén származékok Izoprén származékok Szénvázukban sok kettős kötés van Szénvázukban sok kettős kötés van A kétszeres és az egyszeres kovalens kötések A kétszeres és az egyszeres kovalens kötések felváltva ismétlődnek, felváltva ismétlődnek, így konjugált kettős kötésrendszert képeznek, így konjugált kettős kötésrendszert képeznek, A kettős kötések elektronjai könnyen elmozdulnak, A kettős kötések elektronjai könnyen elmozdulnak, a karotinoidok színesek a karotinoidok színesek Példák: karotin: narancssárga – sárgarépa Példák: karotin: narancssárga – sárgarépa likopin: piros – paradicsom likopin: piros – paradicsom xantofill: citromsárga – citromhéj xantofill: citromsárga – citromhéj A-, E-, K- vitamin A-, E-, K- vitamin rodopszin (látóbíbor): A- vitamin származék rodopszin (látóbíbor): A- vitamin származék

Karotinoidok

Kísérlet: az epe zsírokat szétoszlató szerepének bemutatása Két kémcsőbe öntsünk 3-3 ujjnyi vizet, mindkettőre rétegezzünk 1-1 ujjnyi olajat. Az egyik kémcsőbe öltsünk egy ujjnyi epét. Gumidugóval zárjuk le a kémcsöveket, rázzuk össze, és várjunk néhány percig. Az epét nem tartalmazó rendszer gyorsan két fázisra vált, az epét tartalmazó zavaros marad. A víz poláris, az olaj apoláris, vízben nem oldódik, az epe kettős oldódási tulajdonságú, apró cseppek formájában oldatban tartja a vízben másképpen nem oldódó olajat, stabilizálja a víz-olaj emulziót. Az epét a máj termeli, a patkóbélbe ömlik, apró cseppekké bontja (emulgeálja) a zsírokat, hozzáférhetővé teszi a zsírbontó enzimek számára, aktiválja a zsírbontó enzimeket.