Új szelek az USA-ban: Obama klímaterve és szövetségi állami kezdeményezések Dr. Bart István, társelnök Energiaklub SUSCO, Budapest, 2015. október 7.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zöld válságkezelés és gazdaságélénkítés Környezetgazdászok javaslatai (Szeged, Vándorgyűlés, 2010 okt.1.)
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Bankkártya piac az EU-ban
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Budapest, április 11. dr. Bart István Igazgató Magyar Energiahatékonysági Intézet Lakóépületek Energiahatékony Felújítása Lakossági igények, állami.
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Kováts Surd, Martinovic Boris
Energetikai folyamatok és berendezések
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
Forma 1. A Forma-1 rövid ismertetése A Formula–1 (rövidítve: F1, magyarosítva Forma– 1) az autóversenyek legmagasabb kategóriája, szabályait a Nemzetközi.
Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,
A víz globális környezeti problémái
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Európai Parlament kontra az Európai Közösségek Tanácsa és az Európai Közösségek Bizottsága C-181/91. és C-248/91.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Az országonkénti kibocsátási ráták meghatározása, ellenőrzése, a nemzetközi kibocsátási kvótakereskedelem első tapasztalatai Kontó Sándor.
Klímatörvény civil szemmel Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
 A világ 20 legnagyobb légikikötője közül 14 itt található (Chicago,New York, Dallas, Los Angeles, Atlanta, STB....).
2014. szeptember 12.. A 4 FŐSZEREPLŐ : Az Európai Unió Tanácsa Az Európai Bizottság Az Európai Unió Bírósága Az Európai Parlament.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
Energiahatékony épületgépész rendszerek, rendszerelemek és alkalmazásuk Az EU energiahatékonysági rendeletének hatása a hazai gázkészülékek installációs.
Globalizáció és környezeti problémák
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
A befektetők nem maguktól jönnek, és nem is az autópálya hozza őket! Egy jó hír, és ami abból következik Márkaépítés 2015 Konferencia Budapest,
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
/16 © Gács Iván AZ ENERGETIKA ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Gács Iván ny. egyetemi docens BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiatermelésre Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
A KÖZBESZERZÉSEKRŐL KÖZÉRTHETŐEN
Ongjerth Richárd Egy TAK, és más semmi?
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások Készítette: Magyar Gyöngyi.
Megújuló energia alkalmazása
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Európai Uniós ismeretek
„Amerikai álomnak hívják, mert aludnod kell ahhoz, hogy elhidd.”
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Közbeszerzési szabályok változása és
Hidegháború.
Elektronikus számlázás Kiút a paradicsomból
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

Új szelek az USA-ban: Obama klímaterve és szövetségi állami kezdeményezések Dr. Bart István, társelnök Energiaklub SUSCO, Budapest, október 7.

Az USA a világ második legnagyobb kibocsátója Az USA a világ kibocsátásainak 15%-át adja: Kína után a második Az USA kibocsátásai 2013-ban öt év csökkenés után újra emelkedni kezdtek (a gazdasági válság és a palagáz-forradalom okozta zuhanás véget ért Az egy főre jutó ÜHG kibocsátás csökkenőben, de a világátlagnak több, mint háromszorosa Az USA-ban még óriási megtakarítási tartalékok vannak: szigetelés, megújulók, hatékonyabb autók, stb.

Az USA és a nemzetközi klímatárgyalások Az USA tagja a UNFCCC-nek, a Kiotói Jegyzőkönyvet aláírta 1997-ben (7%-os csökkentési céllal, de a Kongresszus nem ratifikálta – szerintük ártott volna a gazdaságnak – hiszen Kína akkor nem tett hasonló vállalásokat. (Akkor még az USA a világ kibocsátásainak 36%-át adta) A 2015-ös párizsi klímatárgyalásokra az USA tett vállalást 2014 novemberében: Az USA 2025-ig %-kal csökkenti ÜHG kibocsátásait (a referencia-szcenáriónál kétszer gyorsabb csökkentés, és az 1990-es szinthez képest kb %os csökkenés) Kinával közös bejelentés: Kína 2030-ra megállítja a kibocsátások növekedését, és a fosszilis energia arányát 80%-ra csökkenti (Az USA és Kína nélkül nincs értelme tárgyalni Párizsban) AZONBAN: A mostani republikánus többségű Kongreszus továbbra sem híve az USA-t megkötő nemzetközi egyezményeknek, és Obama elnök céljait általában nem támogatják. Obama ezért kénytelen olyan megoldásokat választani, amihez nincs szükség a Kongresszusra: Clean Power Plan

US Clean Power Plan 2015 augusztusában fogadták el elnöki határozattal. A Clean Air Act adja a felhatalmazást (korábbi perek nyomán a CO 2 szennyezőanyagnak minősül) Az Environmental Protection Agency CO 2 kibocsátási határértékeket állapít meg az új, illetve a működő fosszilis erőművekre (de facto lehetetlenné teszik új szenes erőművek építését) Ezeket a szövetségi államok hajtják végre: Megállapítanak egy állami célt, ami vagy a teljes CO2 volument határozza meg, vagy az energiatermelés CO2-intenzitását A célról készül egy állami intézkedési terv: gázra átállás, hatékonyabb tüzelés, megújulók, (energiahatékonyság...) től kötelező a csökkentés, és 2030-ra el kell érni a célt Kibocsátás-kereskedelemmel van mód arra, hogy több állam közösen hajtsa végre a CPP-t Állami tervek beadása: 2016 szeptemberig Hatások (EPA szerint): Erőművi CO2 32%-kal csökken a 2005-ös szint alá 2030-ig korai halált előz meg 2030-ban havi 2000 Ft-tal alacsonyabb villanyszámla

US Clean Power Plan - Reakciók A választók 60%-a támogatja, a republikánusoknak is majdnem a fele Egyes republikánus politikusok hevesen ellenzik Már az elfogadás előtt megindultak a perek Clean Air Act alaptján nem lehet ilyen szabályt hozni – ez megbukott, de az energiahatékonyság kikerült a javsolt tagállami intézkedésekből További perek várhatók Kongresszusi ellentámadás Congressional Review Act (sima többséggel elveheti az elnök jogköreit, de csak ha az elnök nem vétózza meg, ami 2/3-ops szavazással ignorálható) – valószínüleg 2015 őszén Költségvetési támogatás megvonása az EPA-tól (valószínüleg a COP alatt, vagy utána) Tagállami engedetlenség: Nyugat-Virginia nem akarja végrehajtani (noha elvileg megoldható lenne) Ezzel együtt nehéz lesz eltörölni: Népszerű intézkedés. A nagy erőművek nem lobbiztak erősen ellene A széntermelés máris haldoklik a palagáz-forradalom miatt A Legfelső Bíróságon nem valószínű, hogy megbukik Ha az új elnök nem is akarja végrehajtatni, van mód állampolgári keresetekre a CAA alapján

Tagállami intézkedések Bár kevés szövetségi lépés történt, számos tagállami intézkedés indult meg: Kereslet-oldali energiahatékonysági programok: 50 állam Megújuló portfolió-standardok: 37 állam Kibocsátás-kereskedelmi rendszerek: RGGI, Cali + Quebec Energiahatékonysági standardok: 25 állam Tucatnyi számla alapú energiahatékonysági finanszírozási rendszer működik (on-bill finance) Példák: New York városa betiltotta az üzletek légkondicionálását nyitott ajtók mellett Los Angelesben a tanács ingyen kicseréli a medence-szivattyúkat RGGI