A civilszervezetek szerepe és helye a a büntetés-végrehajtásban - Mit tehet a Magyar Vöröskereszt? Juhászné Kincses Helén MVK Nógrád Megyei Szervezet Igazgató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
Advertisements

„Tegyük Együtt!” Program az önkéntesség elterjesztéséért Pest megyében TÁMOP / A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete és a NIOK.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Tisztelettel köszöntöm
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
Humanitárius szervezetek kialakulása
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
A Magyar Vöröskereszt tevékenysége Pest megye népegészségügyében
E-learning alapú komplex képzések
Önkéntesség, mint a vállalati felelősségvállalás eszköze az E.ON-nál
„TEtt program az áldozatokért és a tettesekért”
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
Várakozások az eredmények tükrében,
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Büntetés-végrehajtási
EMBLÉMA VÉDELEM „HÁROM EMBLÉMA, EGY MOZGALOM,
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
A Magyar Vöröskereszt ben jött létre – 132 éve működik! -Kiterjedt vöröskeresztes nemzetközi kapcsolatok: 186 országban van jelen -Kiemelten közhasznú.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
MINDENKI NYERTES Készült a az IRM (OBmB) támogatásával.
A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Szociálpolitikai keretek
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Ernyőhálózat (IKUVÉH) kialakítása (TÁMOP /07/1) Pályázat FATOSZ-Tourinform.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
„A madárbarát Magyarországért!” Ki/mi az Önkéntes? aki valamilyen közös cél elérésének érdekében, szabad akaratából hajlandó időt és energiát.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Nyilas Misi Alapítvány „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” ÁROP – 2012 – 2012 –0008 „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
A vállalati önkéntesség népszerűsítése Eger, június.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Sorskerék Alapítvány. Sorskerék Alapítvány Sorskerék Alapítvány 2004-ben alapították Cél: egészségmegőrzés Nevelés, oktatás, ifjúságvédelem,
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat A TAGOZAT MŰKÖDÉSE ÉS TEVÉKENYSÉGE.
A Commitment Köznevelési Kht. MOHAY GERGELY március 31. ÉS A KECSKEMÉTI IRODA BEMUTATKOZÁSA.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Alapítás: augusztus „Többre megyünk együtt, mint külön- külön…”
Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete Cím: 1146 Budapest, Hermina út 57. Tel: (1) Web:
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Előadás másolata:

A civilszervezetek szerepe és helye a a büntetés-végrehajtásban - Mit tehet a Magyar Vöröskereszt? Juhászné Kincses Helén MVK Nógrád Megyei Szervezet Igazgató

Civilszervezetek feladata Saját profilú tevékenység, „Civil-kontroll”, Szemléletformálás – a társadalmi együttlét jobbá, humánusabbá tétele, Esély: a társadalomba való beilleszkedésre,

Küldetése „Ments életet, változtass szemléletet!” A segítségre szoruló emberek érdekében cselekszik. Részt vesz a katasztrófák és társadalmi, gazdasági válságok idején a humanitárius segítségnyújtásban. Döntéshozó fórumokon kifejezésre juttatja a sebezhető emberek aggodalmait és érdekeit

Jövőképe A Magyar Vöröskereszt egy olyan szervezet, amely a társadalom és a kormányzat elismertségét élvezve, a Nemzetközi Vöröskereszt Mozgalom értékeire és az önkéntesség erejére építve, hatékonyan, kreatívan mozgósítja az erőforrásokat az emberi szenvedés enyhítése, az emberi méltóság, a társadalmi befogadás, a társadalmi összetartozás és a béke előmozdítása érdekében.

Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Büntetés-végrehajtási Intézmény Büntetés-végrehajtási Osztály Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága Magyar Vöröskereszt megyei/fővárosi szervezetei Magyar Vöröskereszt megyei/fővárosi szakmai vezetők KAPCSOLATI SZINTEK stratégiai szint taktikai szint Operatív szint

Mérföldkövek:  – az első (alap) megállapodás;  – első megújítás (országos és megyei szintű együttműködési megállapodások megkötése); Együttműködési Megállapodás Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézmény - Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezete  Váci Fegyház és Börtön - Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete  MVK – BvOP megállapodás megújítása (folyamatban)

Tevékenységek:  ’80-as évek vége, ’90-es évek eleje: fiatalkorúak beilleszkedésére helyeződött a hangsúly (Aszód, Tököl);  társadalmi pártfogók, mint önkéntesek bevonása; Alapítvány a Szabadságvesztésből Szabadultak Társadalmi Beilleszkedésének Támogatására kuratórium munkájában való részvétel;  KEZDETEK

KEZDETEK  a Magyar Vöröskereszt az első civil szervezet, melynek képviselői, munkatársai bemehettek az intézetekbe;  képzések, közös programok megvalósítása (Pest megye, Bács-Kiskun megye intézetekben);  „Az Igazságügyi Minisztériummal és a BvOP-val közösen Bács-Kiskun és Pest megyében 1984-ben programot szerveztünk a bűnelkövetők részére a polgári életbe való újbóli beilleszkedését segítendő céllal. Szervezeteink aktivistái részt vettek az elítéltek számára szervezett programokban, tanfolyamokat vezettek és felvilágosító előadásokat tartottak.” (A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőségének Beszámolója a VI. Kongresszus óta végzett munkáról – old.)

Sokszínű közös programok 1990-es évek közepe, vége Elsősegélynyújtás, (Bp. Kozma utca) Csecsemőgondozás, (Markó utca, Kecskemét) Civil életről beszélgetéssorozat, (Balassagyarmat) Karácsonyi ünnepségek, Véradások szervezése- fogvatartottak között is.

Napjaink: Az együttműködés formái Célcsoportok: Bv dolgozók: közös pályázatok,programok, véradás „Véradóbarát Munkahely” Eger

Az együttműködés formái Elítéltek: közérdekű munka Fogvatartottak: képzés, (elsősegélynyújtás, csecsemőgondozás) pszichoszociális segítségnyújtás látogatás, levelezés,csomagküldés, közös ünnepek, kézműves foglalkozások, adományok, gyűjtés,

Az együttműködés formái Szabadulók körében: ruházat, élelmiszer, utazási költség, szállás (hajléktalan ellátás) munka A társadalom felé: szemléletformálás tájékoztatás, bizalom építés, motiválás,

Miért érdemes a civilszervezetekkel együttműködni? Rugalmasak, Kezdeményezőek, Sokféle humánerőforrással rendelkeznek, Önkéntesek, Munkatársak, Együttműködő partnerek, Támogatók, Pályázatok, új forrás lehetőségek

Gyuri bácsi „hagyatéka”

„Tudd meg: szeretni kell, a gúny fintora nélkül, a púpost, a hülyét, a gonoszt, a szegényt, hogy majd Jézus elé dús diadalmi ékül jótetteid terítsd az út szőnyegeként.” /Charles Baudelaire/ Köszönöm a megtisztelő figyelmet!