MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik
Kimeneti periféria A monitor
Juszkó Anna AYSAP6 Informatikus könyvtáros I.évf.
Monitorok működési elve
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Grafikus Hardver Alapok
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
A televízió. Mi a TV ?  Képek és hangok távoli helyen való együttes vételére szolgáló készülék.
Monitorok Kovács Nándor.
A kijelzők.
Számítógépes konfigurációk
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
Az IBM kompatibilis PC perifériák
Képalkotás Vektoros képalkotás
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display
Mai számítógép perifériák
Készítette: Kecskés Imre
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Monitorok működési elve
Monitorok Amit látunk.. Amit eddig is tudtunk Régebben fekete-fehér monitorok voltak. (monokróm) A kép pixelekből áll. (Picture Element) A pixelek alkotják.
Készítette: Tömördi Péter
IT ALAPFOGALMAK összefoglalás.
Monitorok (display, screen)
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Barati Viktor Perifériák.
Mai számítógép perifériák
Mai számítógép perifériák
Készítő:Csík Zoltán Dunaújváros
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
A küls ő tantárgyi koncentráció lehet ő ségei az informatikaórán Az angol nyelv és a számítástechnika kapcsolata Készítette:Sitku András Lippai János.
Monitorok.
Balaton Marcell Balázs
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Hetrovicz Máté Kiviteli perifériák Neumann János
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
A számítógép perifériái
Funkcionális eszközök, kijelzők, megjelenítők BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök Tanszéke Mizsei János 2004 május BME Villamosmérnöki.
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
Monitorok.
Számítógépes képmegjelenítők Készítette: Gonda Attila QNVC5C.
MONITOROK MŰKÖDÉSE KÉPEKBEN Takács Béla A MA HASZNÁLATOS FONTOSABB MONITORTÍPUSOK LCD - Liquid Crystal Display TFT - Thin Film Transistor IGZO.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
Megjelenítők Varga Máté Felkészítő tanár: Mezei Adrianna Iskolám: Stredná priemyselná škola – Ipari Szakközépiskola, Petőfiho 2, Komárno.
Megjelenítők Sáfár József Felkészítő tanár: Czuth Éva Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium 2000 Szentendre, Kálvária út 16.
Típusok Képmegjelenítők Monitorok CRTLEDOLEDPlazmaLCD Vetítők LCD DLP Egyéb.
4. óra Perifériák. Ismétlés  Perifériák felsorolása, kategóriái  Hardver, szoftver fogalma.
Választott téma: Megjelenítők Név: Tóth Levente Áron Felkészítő tanár neve: Gál Tamás Iskola: Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási.
Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58.
A monitorok Készítette: Anda Attila
Monitorok Speri Krisztián Márk 7.a Felkészítő tanár:
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Monitor Készítette: Berta Barnabás 8. osztály
Név: Ulicska Réka Osztály: 6
3D megjelenítés eszközei
A MONITOROK Név:Gál Bence Felkészítő tanárom: Majorné Szécsényi Erika
Monitorok.
Monitor(LCD).
A számítógép felépítése
Készítette: Gaál Sára, Jámbor Laura
Előadás másolata:

MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16

A MONITOR A MONITOR A SZÁMÍTÓGÉP FŐ KIMENETI EGYSÉGE. HDMI, VGA VAGY DVI KÁBEL KÖTI ÖSSZE A VIDEÓADAPTERREL. A SZÁMÍTÓGÉP FOLYAMATOSAN KÜLD JELEKET A VIDEÓKÁRTYÁRA, EZUTÓBBI PEDIG ÁTALAKÍTJA EZEKET A JELEKET PIXELLÉ.

A MONITOROK FŐ FAJTÁI CRT LCD/TFT PDP

CRT MONITOR A CRT (CATHODE RAY TUBE) MONITOR A HAGYOMÀNYOS KATÓDSUGÁRCSÖVES MONITOR. EZ A MONITORTÍPUS KARL F. BRAUN NEVÉHEZ FŰZŐDIK. ELSŐ HIVATALOS BEMUTATÁSÁNAK IDŐPONTJA: JANUÁR. 26

MŰKÖDÉSI ELVE A MONITORBAN EGY KATÓDSUGÁRCSŐ TALÁLHATÓ, ELEKTRONÁGYÚVAL AZ EGYIK VÉGÉN, FOSZFORRAL BEVONT KÉPERNYŐVEL A MÁSIK VÉGÉN. AZ ELEKTRONÁGYÚ EGY EKEKTRONT LŐ KI, MELYET ELEKTROMÁGNESES TÉRREL IRÁNYÍTANAK.

AZ ELSŐ MONITOROK EGYETLEN SZÍN ÁRNYALATAIT TUDTÁK MEGJELENÍTENI (MONOKRÓM): A FEKETE-FEHÉR MELLETT A BOROSTYÁN SÁRGA ÉS A ZÖLD SZÍNŰEK IS ELTERJEDTEK VOLTAK.

A MODERN CRT MONITOROK ÚGYNEVEZETT SZÍNES KIJELZŐK. 3 ALAPSZÍNÜK A PIROS, A ZÖLD ÉS A KÉK (RGB). EZEKKEL A SZÍNEKKEL AZ ÖSSZES EMBERI SZEM ÁLTAL LÁTHATÓ SZÍN KIKEVERHETŐ. IGAZ, A MAI CRT MONITOROK SZÍNESEK, EZ A TECHNOLÓGIA MANAPSÁG ELAVULTNAK SZÁMÍT.

AZ LCD MONITOR AZ LCD (LIQUID CRYSTAL DISPLAY) FOLYADÉKKRISTÁLYOS KÉPERNYŐ. FOLYADÉKKRISTÁLLYAL MÁR 1911 ÓTA KÍSÉRLETEZTEK, ÁM MŰKÖDŐ TÍPUS A `60-AS ÉVEKBEN FORDULT ELŐ ELŐSZÖR.

MŰKÖDÉSI ELVE KÉT, BELSŐ FELÜLETÉN MIKRONMÉRETŰ ÁRKOKKAL ELLÁTOTT ÁTLÁTSZÓ LAP KÖZÉ FOLYADÉKKRISTÁLYOS ANYAGOT HELYEZNEK, AMELY NYUGALMI ÁLLAPOTÁBAN IGAZODIK A BELSŐ FELÜLET ÁLTAL MEGHATÁROZOTT IRÁNYHOZ, ÍGY CSAVART ÁLLAPOTOT VESZ FEL.

A CSAVART ELHELYEZKEDÉSŰ FOLYADÉKKRISTÁLY KÜLÖNLEGES TULAJDONSÁGA, HOGY A RÁ ESŐ FÉNY REZGÉSI SÍKJÁT ELFORGATJA. HA HÁTUL MEGVILÁGÍTJÁK A PANELT, AKKOR A HÁTSÓ POLARIZÁTORON ÁTJUTÓ FÉNYT A FOLYADÉKKRISTÁLY ELFORGATJA, ÍGY VILÁGOS KÈPPONTOT KAPUNK.

A POLÁRSZŰRŐ ELÉ MÁR CSAK EGY SZÍNSZŰRŐT KELL HELYEZNI. ELŐFORDULHAT A GYÁRTÁS TÖKÉLETLENSÉGE MIATT, HOGY A KÉPERNYŐN HALOTT VAGY „BERAGADT” KÉPPONTOKAT TALÁLUNK. EZ A "PIXELHIBA".

A TFT MONITOR A TFT (THIN FILM TRANSISTOR) VÉKONYFILM TRANZISZTOR. LCD TECHNOLÓGIÁN ALAPUL, MINDEN EGYES KÉPPONTJA EGY TRANZISZTOR.

MŰKÖDÉSI ELVE A TRANZISZTOR A KÉT ÜVEGFELÜLETRE FELVITT ÁTLÁTSZÓ ELEKTRÓDA KÖZÖTT ELEKTROMOS TERET LÉTESÍT, HATÁSÁRA AZ ELEKTRÓDÁK KÖZÖTT ELHELYEZKEDŐ FOLYADÉK KRISTÁLYAI PÁRHUZAMOSSÁ RENDEZŐDNEK, ÍGY NEM ENGEDIK ÁT A POLARIZÁLT FÉNYT.

AZ LCD-PANELLEL MEGEGYEZŐ LED-ES, CCFL VAGY EEFL HÁTTÉRVILÁGÍTÁS SZÜKSÉGES A MŰKÖDÉSÉHEZ. „MINDEN TFT LCD, DE NEM MINDEN LCD TFT”.

A PDP MONITOR A PDP (PLAZMA DISPLAY PANEL), EGYSZERŰBB NEVÉN PLAZMAKIJELZŐ MŰKÖDÉSE AZ LCD-NÉL IS EGSZERŰBB. A CÉL AZ, HOGY A HÁROM ALAPSZÍNNEK MEGFELELŐ KÉPPONT FÉNYEREJÉT SZABÁLYOZNI LEHESSEN.

MŰKÖDÉSI ELVE AKÁRCSAK A CRT-NÉL, A KÉPPONTOK LÁTHATÓ FÉNYT SUGÁRIZNAK KI, MEGFELELŐ HULLÁMHOSSZÚ ENERGIA ESETÉN. A NEON ÉS XENON GÁZOK KEVEREDÉSÉNEK IONIZÁCIÓS KISÜLÉSE KÉSZTETI A KÉPPONT ANYAGÁT SZÍNES FÉNY SUGÁRZÁSÁRA.

MIVEL MINDEN EGYES KÉPPONT EGYMÁSTÓL FÜGGETLENÜL VEZÉRELHETŐ, A KÉPERNYŐ VILLÓDZÁSTÓL MENTES. A MONITOR ÍGY AKÁR TÖKÉLETES KONTRASZTARÁNYÚ KÉPET IS ADHAT, BÁRMELY SZÖGBŐL NÉZVE.

A MONITOROK FELBONTÁSA A GRAFIKUS FELBONTÓKÉPESSÉGET A FÜGGŐLEGESEN ÉS VÍZSZINTESEN MEGJELENÍTHETŐ KÉPPONTOK ALAPJÁN EGY SZÁMPÁR HATÁROZZA MEG. MINÉL NAGYOBB EGY KÉPERNYŐ FELBONTÓKÉPESSÉGE, A MEGJELENÍTETT KÉPET ANNÁL SZEBBNEK LÁTJUK.

MONITOR FELBONTÁSOK

A KIJELZŐ FELBONTÓ KÉPESSÉGE FÜGG: A MONITOR TÍPUSÁTÓL A MONITOR ADOTTSÁGAITÓL A GRAFIKUS KÁRTYA TÍPUSÁTÓL A GRAFIKUS FELDOLGOZÓEGYSÉG ADOTTSÁGAITÓL

MILYEN TÍPUSÚ MONITOROK VANNAK? HONNAN KAPJA AZ INFORMÁCIÓT A KIJELZŐ? MELYIK 3 ALAPSZÍNRŐL BESZÉLHETÜNK?

FORRÁSOK