4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A legelső oldalon a főlap látható, a mérés időpontjával, a három fő értékkel. A „Zustand „ mutatja meg a szív EKG tevékenységének értékét nullától ötös.
Advertisements

Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
A keringési rendszer feladatai
Szívműködés élettana.
A SZÍV.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
2013 ÁPRILIS ZATHURECZKY BERTA ÖREGOTTHON
MUNKA, ENERGIA.
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
Hypertonia.
A magas vérnyomás és gyógyszeres kezelése
Kerengési rendszer.
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
A keringés szervrendszere
Magas vérnyomás (hypertonia).
Magas Vérnyomás.
A KERINGÉSI RENDSZER.
Oxiológia 5 Márovics Pál.
A belgyógyászati fizikális vizsgálat
A vérkeringés Készítette: Szakács Enikő
KERINGÉSI RENDSZER.
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
A szívelégtelenség diagnózisa június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Magas vérnyomás A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Az erek kórtana.
Az öregkor.
A DOHÁNYZÁS.
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
A KERINGÉS ÉLETTANA.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
NŐVEKEDÉSVIZSGÁLATOK ÉVES GYERMEKEKEN HARGITA MEGYÉBEN (Testsúly, testhossz, mellkas- és fejkörfogat „percentilisei” ) Dr. Balla.
Légzésvizsgálat.
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Az egészséges életmód és a stressz
Szívünk napja- a Szív Világnapja
Előadó: Szelezsánné Erdei Éva Lívia
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Sl | Page1 Kedves Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy ez évben ma, én van a Vese Világnapja.
Vérnyomás megfigyelése
A KERINGÉS ÉLETTANA.
A keringési rendszer megbetegedései
Modern edzésmódszerek
Kardio- Navigátor Esemény Holter Apnograph Teljes Holter Nyugalmi EKG és utópotenciál Terheléses EKG IKG (impedancia- -kardiográph) rizikofaktorok Echo.
Idegrendszer kóros működései, betegségei. Agyrázkódás Maradandó károsodás nem kelekezik. A fejet ért erős ütés hatására eszméletvesztéssel jár. Középagyi.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz egészségre gyakorolt hatása Készítette: Lisovszki Edit.
KERINGÉSI RENDSZER NEM UNOD MEG A CIKLUST, (HA MEGUNOD VÉGED)
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
5. rész:Vérnyomásmérők Klikk a folytatáshoz!. Sokan vásárolnak már vérnyomásmérő eszközöket, melyeket lépten-nyomon maguknál hordanak, és amikor kedvük.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Dr. Borsos Terézia Mi a góc? Klikk a folytatáshoz!!!
Környezet-, tűz- és munkavédelem 2. FEJEZET MUNKAÉLETTANI ALAPFOGALMAK.
Jól beállított vérnyomású betegek aránya (%) a világon
Therápia segítő program
A vérkeringés. A szív - a vért tartja mozgásban - 4 üregű = 2 pitvar + 2 kamra - szívizomból áll - saját vérellátását a koszorúerek adják - a vér egyirányú.
Előadás másolata:

4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!

csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire csak akkor vezet panaszokhoz, amikor hosszú idő után súlyosan károsított számos létfontosságú szervet. A magas vérnyomást nem véletlenül hívják „ csendes gyilkosnak” vagy „néma gyilkosnak”

A néma gyilkos A néma gyilkos könyörtelen és alattomos. Előfordulhat, hogy nem törődünk vele, hiszen kezdetben észre sem vesszük, semmilyen panaszt nem okoz. A magas vérnyomás a szem apró ereit tönkretéve látásromlást, vakságot okozhat.

Az agy finom érhálózatát tönkretéve agyvérzést, bénulást idézhet elő. A magas vérnyomás halálos kísérője a gyakori szívinfarktus.

A vese érzékeny érhálózata sem bírja sokáig a magas nyomást, ezért veseelégtelenség és halál következhet be. Ezzel még nem is fejezhető be a felsorolás, meg sem említettük a kellemetlen szédüléseket és gyötrő fejfájásokat!

magasvérnyomás-betegségben A magas vérnyomás az eddig megismert leggyakoribb betegség az egész világon. Magyarország lakossága különösen veszélyeztetett, hiszen a felnőttek 15-20%- a, a 60 éven túliak több mint fele magasvérnyomás-betegségben szenved.

Mielőtt erről az igen elterjedt betegségről részletesebben beszélnénk, szükséges alapfogalmakat tisztázni: Mi a vérnyomás, mivel mérjük, mennyi az ideális érték, magas vérnyomás – mint tünet, magasvérnyomás – betegség, mint diagnózis stb.

A vérnyomás az a nyomóerő, amelyet a szív által pumpált vér az érfalra gyakorol. Szívünk percenként kb. 72- szer húzódik össze, és egy összehúzódáskor kb. 80 ml vért présel az erekbe, amelyek behálózzák egész testüket.

„felső”, „szisztolés érték ”; „alsó”, diasztolés érték”. A vérnyomást két, („higanymiliméterben”) Hgmm-ben megadott számmal jelöljük: A „felső”, az ún. „szisztolés érték ”; Az „alsó”, az ún. „ diasztolés érték”.

A vérnyomás felső, vagyis szisztolés értékét a szív összehúzódásakor mérhetjük. Összehúzódás után a szív egy pillanatra megpihen, elernyed, hogy mindjárt újra összehúzódhasson.

A vérnyomás alsó, vagyis diasztolés értékét a szív elernyedésekor mérhetjük, mivel ekkor is van vérkeringés és vérnyomás, csak kisebb, mint összehúzódáskor. A vér áramlása mindig folyamatos. Az erek falán mérhető nyomás a vérkör különböző részein a szívtől való távolság és az erek vastagságának függvényében változik.

Az általános orvosi gyakorlatban és az otthoni mérés esetén is vérnyomás alatt a bal felkar artériájában a szív magasságában mért nyomást értjük.

A vérnyomás egészséges embernél is ingadozik a nap folyamán, tehát egyetlen adatból nem lehet felállítani a pontos diagnózist. fehérköpenyes hipertónia). Maga a rendelésen való megjelenés stressze is okozhat az átlagosnál magasabb vérnyomást (fehérköpenyes hipertónia).

120/75 Hgmm A legújabb vizsgálati eredmények alapján nappal 130/80 Hgmm, éjjel 120/75 Hgmm. 140/90 Ha a mért érték nyugalmi állapotban (legalább 5 percig tartó ülés után, semleges hőmérsékletű környezetben), két mérés átlagát tekintve meghaladja a 140/90 Hgmm-t, akkor már magas vérnyomásról beszélünk.

Egyre jellemzőbb, hogy az emberek részletes információkra vágynak egészségi állapotukkal kapcsolatban. Ezzel összhangban terjedőben van a vérnyomás időnkénti otthoni ellenőrzése, melyet számos előnye miatt a szakemberek is üdvözölnek.

Az előnyök csak akkor élvezhetők, ha a vérnyomás önellenőrzésére vállalkozók jól tájékozottak és pontos értékeket tudnak mérni.

A következő rész tartalmából: az otthoni vérnyomásmérés előnyei és buktatói, és a modern mérőműszerekről.