Hogy definiáljuk a profitot?  Legáltalánosabban: a teljes bevétel és az összes költség különbsége  Kérdés: mit értünk költségek alatt? Néhány fontos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Rózsa Andrea – Csorba László
Tökéletes verseny és monopólium
Vállalati pénzügyek alapjai
13. Tétel Szépségszalonjában kötelező jól látható helyen elhelyezni az árjegyzéket! Foglalja össze az Ön által ismert árképzési módokat! Mutassa be egy.
Vállalatfinanszírozás
Pénzügyek őszi félév.
2012. tavasz1Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan 1.1. Vállalkozásgazdaságtan közgazdasági háttere Érték, hasznosság Lehetőségek és választások.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Vállalatfinanszírozás
Vállalati pénzügyi döntések alapjai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A diákat készítette: Matthew Will
A fóliákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Fazakas Gergely Részvények árazása
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Költségek, költségfüggvények
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Az árszabályozás alapelvei és módszerei
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Vállalati pénzügyek alapjai
A TŐKEKÖLTSÉG. Tőkeköltség a tőkepiacról  Tőkepiac: pénzt cserélünk pénzre  Pl. pénzt adok egy vállalatnak valamilyen jövőbeli (várható) kifizetésekért.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
Projektfinanszírozás Projektszponzorok Tanácsadók Közös vállalatokkal kapcsolatos kérdések Projekttársaság jellemzői.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME ›Portfólió alapműveletek –„Sima” számtani átlag: ›E(r), λ, α, ›β –Négyzetösszeg: ›σ(ε) –Egyéb összefüggések:
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›6 Tőkejavak árazódása –6.1 Várható hasznosság modellje –6.2 Kockázatkerülési együttható –6.3 Relatív.
BME ŐSZÜZLETI GAZDASÁGTAN1 ›Részvényesi érték maximalizálása ›Piaci portfóliót tartó részvényesek –CAPM szerinti tőkeköltség elvárás –Vagyonuknak.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›6 Tőkejavak árazódása 2013ANDOR GYÖRGY: ÜZLETI GAZDASÁGTAN2.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
A beruházások kockázata Beruházási döntések folyamata ♦ Tőkeköltségvetés- a pénzáramok meghatározása ♦ Megfelelő módszer kiválasztása a pénzáramok értékeléséhez.
BME Üzleti gazdaságtan konzultáció - szigorlat Andor György.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A PV MÓDSZER. APV módszer (I.)  DCF alapú értékelés  Valamilyen jövőbeli pénzáramok diszkontálása valamilyen tőkeköltséggel → érték  Többféle DCF módszer.
VÁLLALATI PÉNZÜGYEK I. Dr. Tóth Tamás.
FCF(E) összefoglaló példa (I.)
Vállalati pénzügyek II.
FCF(E) levezetés – megjegyzések (I.)
Pénzügy szigorlat Üzleti gazdaságtan
Származtatott termékek és reálopciók
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Üzleti projektek a CAPM tükrében (I.)
Üzleti terv bemutatása
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
3 Pénzáramlások és tőkeköltségek
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
A piac és a piacgazdaság
Andor György ~ Pénzügyek
Üzleti gazdaságtan Andor György.
SZÁMVITEL.
Származtatott termékek és reálopciók
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%?
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Hogy definiáljuk a profitot?  Legáltalánosabban: a teljes bevétel és az összes költség különbsége  Kérdés: mit értünk költségek alatt? Néhány fontos fogalom, összefüggés felidézése:  Hozam  Kamatos kamatozás  Nominális vs. reálhozam A RÉSZVÉNYESI ÉRTÉK MAXIMALIZÁLÁSA A profit fogalma (I.)

A profit fogalma (II.) Kockázatmentes kamat (hozam)  Miért fizetünk a kockázatmentes kölcsönökért kamatot?  Mert a kölcsönadó lemond a kölcsönadott pénzösszeg (tőke) által most nyerhető hasznosságokról  A hasznosságok elhalasztásáért kompenzációt kér  Pozitív időpreferencia: a jelenbeli fogyasztást többre értékeljük, mint a jövőbelit  Másrészt a technikai, gazdasági fejlődésből kiesik egy időre  Reálértelemben kb. évi 2-3%  Jelölés: r f

A profit fogalma (III.) Kockázatos hozam  Mi a kockázat?  Annak lehetősége, hogy a később kapott tényleges pénzösszegek eltérhetnek a várhatótól  Ez nem csak negatív, hanem pozitív irányú eltérési lehetőséget is magába foglal!  Az emberek általában kockázatkerülők, nem szeretik az eltérés, ingadozás lehetőségét (majd később meglátjuk, miért)  A kockázatvállalásért tehát kompenzációt, fizetséget várunk el, mert nem szívesen tesszük – ez persze csak várható fizetség, hiszen kockázatos ügyletről beszélünk  Jelölés: E(r), ahol E a várható értékre utal

A profit fogalma (IV.) A hozamok tehát a tőke használatához kapcsolódó költségeket reprezentálnak: időbeli hasznosságvesztés és kockázatvállalásból származó várható hasznosságvesztés A bevételekből tehát a „klasszikus” költségek (pl. bérek, bérleti díjak) mellett a tulajdonosnak minden egyéb alternatíva költségét le kell vonnunk, hogy a profithoz jussunk (beleértve tehát tőkéjének alternatíva költségét is) Lehetséges-e „csak úgy” tartósan profitra szert tenni?  Alapvetően nem, a verseny miatt. A profithoz mindig valami „különleges tudás” kell, ami persze egy idő után eltűnik. A profit néhány jellemző forrása:  Arbitrázs: találok valamit, amit drágábban tudok eladni, mint beszerezni – de ennek kihasználásával elindul az árak korrekciója és a lehetőség kifúj  Újítás: találok valamilyen hatékonyabb előállítási módot (voltaképpen ez is arbitrázs) – de itt is az árak korrekciója indul meg  Utánzás: látjuk más arbitrázsait, újításait és elkezdjük másolni, lehetőleg gyorsabban, mint mások

A profit fogalma (V.) A vállalkozói tevékenység ennek a „tudásnak” az alkalmazása, kihasználása, tehát gyakorlatilag arbitrázskeresés, újítás, utánzás Ennek jutalma a profit, kvázi a vállalkozó „bére” Kockázatvállalás és vállalkozói tevékenység szétválasztása – pl. részvény vásárlása és menedzser, mint alkalmazott Várható profit: erre számíthatunk, a vállalkozói tevékenység várható eredménye Ezt befolyásolhatja a szerencse, így lesz a tényleges profit A vállalkozás tulajdonosai jogosultak a vállalkozás által termelt bevételekből a költségek levonása után maradó részre, azaz a profitra És mivel ők döntenek (közvetve vagy közvetlenül) a vállalkozás működéséről és profitra vágynak, ezért a vállalkozás alapcélja a profitmaximalizálás

A részvényesi érték A részvénytársaságoknak a legnagyobb a gazdasági súlya Ezért a tulajdonost ezentúl a részvényessel azonosítjuk, a részvényesek érdekeit vizsgáljuk A részvényesek is hasznosságmaximalizálók A vállalkozásból nyerhető profitból pénzbeli hasznosságuk származik Így amennyiben a részvényeseknek a vállalatból származó hasznosságát (részvényesi értéket) maximalizálni akarjuk, akkor ahhoz a vállalkozás profitját is maximalizálni kell A részvényesi érték maximalizálása tehát egybeesik a vállalati profitmaximalizálással

Megbízó és ügynök Korábban a tulajdonos és a menedzser többnyire ugyanaz a személy volt Ma viszont jellemzően különválik a tulajdonosi és menedzseri szerep Ennek oka pl. a nagyobb tőkeigényű vállalkozások alakulása, amihez egy ember tőkéje már nem elég Vagy a tulajdonos nem feltétlenül akar a vállalat irányításával foglalkozni, illetve nincs is meg feltétlenül a szakértelme hozzá A tulajdonos és a menedzser között pedig nincs érdekazonosság: két különböző személy, különböző motivációkkal

Megbízó-ügynök probléma A tulajdonos (megbízó) és a menedzser (ügynök) közötti érdekkülönbözőségből származó problémák (principal-agent problem), másnéven képviseleti problémák (agency problem) A menedzser is csak a saját maga hasznát akarja maximalizálni, ami nem feltétlenül vág egybe a részvényesi érték maximalizálásával Ezért a részvényesnek olyan körülményeket kell teremteni, amik mellett a menedzser törekvései mindinkább egyvonalba kerülnek az ő érdekeivel – pl. ellenőrzéssel Ez viszont többletköltségekkel jár, amit mérlegelni kell a tulajdonosoknak: az ellenőrzés határhasznai meddig haladják meg a határköltségeit A megbízó-ügynök problémából fakadó költségeket ügynökköltségeknek (agency costs) nevezzük

Megbízó-ügynök probléma – érdekességek Az érdekképviseleti probléma egyik fő témaköre az aszimmetrikus információk A menedzser és a tulajdonos nem egyformán jól informált – pl. a menedzser többet tud a vállalat dolgairól Két alapesetét szokás említeni az információs aszimmetriának: a kontraszelekciót (adverse selection) és a morális kockázatot (moral hazard) Kontraszelekció: csak a menedzser tudja magáról, hogy pontosan mire képes, a tulajdonosnak csak „elképzelése”, tippje van a menedzser képességeiről, és ezen tipp alapján ajánl neki bért – ha ez a bér, alacsonyabb, mint amit egy jó menedzser elvár, akkor csak a rosszak jelentkeznek és kerülnek alkalmazásra (ha az ajánlott bér túl magas, akkor pedig fennáll a veszélye, hogy túlfizet a tulajdonos egy rossz menedzsert) Morális kockázat: mivel a tulajdonos nem tudja tökéletesen ellenőrizni a menedzsert, ezért az kárt okozhat neki, amit a tulajdonos a nem tökéletes informáltság miatt nem írhat egyértelműen a menedzser számlájára

Megbízó-ügynök probléma – érdekességek A gyakorlatban legtöbbször sem a megbízó, sem az ügynök nem homogén entitás Több menedzser van, mindenki más részterületért felel és természetesen saját érdekét követi Több részvényes van, pl. „nagyrészvényes”, „kisrészvényes”, intézményi befektető És van, hogy a részvényesek egy része menedzser is Az ilyen „inhomogenitásból” fakadó kérdésekkel foglalkozik a vállalatirányítás (corporate governance) területe

Szabad pénzáramlások Elemzéseink során az érdekel, hogy a részvényesek vagyoni helyzete (hasznossága) hogyan változik Ehhez a vállalat bevételeiből tehát le kell vonnunk mindent, ami nem a részvényeseké (adók, bérleti díjak, bérek, hiteltörlesztés, hitelfelvétel, hitelkamatok, stb.) A „maradékot” nevezzük szabad pénzáramlásnak – de ez még nem a profit! Le kell vonnunk továbbá a részvényeseknek a vállalkozáshoz kapcsolódó költségeit – ez leginkább csak a rendelkezésre bocsátott tőke alternatíva költsége – így kapjuk a profitot, más szóval, hogy a részvényesek vagyoni helyzete hogyan változott (Idézzük fel az NPV képletét…) Megjegyzés: az előbb definiált szabad pénzáramlás NEM egyezik meg a vállalatértékelésben alkalmazott szabad pénzáramlás (Free Cash-Flow, FCF) fogalommal! Az a forrást biztosítóknak (hitelezők, részvényesek, stb.) kifizethető pénzáramlásokat jelenti.

Mielőtt hozzákezdenénk az elemzéshez… Határelemzés-szemlélet A tökéletesen racionális elemzés: gyakorlatilag végtelen sok apró lépés → kivitelezhetetlen Ehelyett korlátozott racionalitás – kevesebb információ, durvább becslések, elég a „viszonylag jó” megoldás „A gazdasági elemzéseknek is van gazdaságossága!”

A haszonkulcsos árképzés esete Hogyan kéne szakszerűen árat meghatározni?  Keresleti függvény, MR, MC – a gyakorlatban ez legtöbbször nagyon időigényes, bonyolult, sokszor nem is kivitelezhető Ehelyett (átlag)költség + árrés = ár  De mekkora legyen az árrés? Stabil üzletmenet, kicsi jövőbeli bizonytalanság esetén a múltbeli tapasztalatok viszonylag jó előrejelzést adhatnak Az átlagköltséget sem olyan egyszerű meghatározni  Rengeteg adat feldolgozása, alternatíva költségek, stb. A haszonkulcsos árképzés közgazdaságilag helytelen, csak támpontként használható

A PÉNZÁRAMOK BECSLÉSE E(F n ) várható (szabad) pénzáramok Általában éves értelmezésben – az üzleti élet „periódusideje” Nem csak a pénzügyes, hanem a vállalat többi szakemberének becslései is A várható pénzáramlások és a kockázat elválasztása  Pénzáramlások mind várható értéken, a kockázatnak megfelelően  Kockázatosság kezelése a tőkeköltségen keresztül

Reál vs. nominál konzisztencia Reálértelmű pénzáramhoz reálértelmű tőkeköltség Nominális értelmű pénzáramhoz nominális értelmű tőkeköltség Reálértelmű becslés pro és kontra:  Tőkeköltség-meghatározási módszerünk reál értéket ad  Relatív árváltozási arányok és értékcsökkenés kezelése

Bevételek és költségek megragadása Növekményi alapon – határelemzés-szemlélet: csak azok, amik döntésünk hatására jönnek létre! Elkerülhetetlen bevétel, ill. költség: a múltban megtörtént vagy a múltban eldőlt – döntésünk nincs rá hatással, ezért nem foglalkozunk vele → elsüllyedt bevétel, ill. elsüllyedt költség Példák: BKV-bérlet ára, megvásárolt iroda, kifizetett vacsora, megítélt kártérítés Minket csak a releváns, azaz kizárólag az éppen meghozandó döntésünkkel járó költségek és bevételek érdekelnek Származékos tételek esete: pl. reklám miatt a másik termék bevételei is nőnek, vagy épp termékkannibalizmus – döntéseink hatására, tehát relevánsak

A releváns költségek megragadásának alapesetei Még nem beszerzett, nem megvásárolt – korlátlanul rendelkezésre álló – erőforrások: a költség a beszerzési („piaci”) ár Már meglévő dolgok – ez nehezebb, itt alternatíva költségről van szó, mert máshonnan vonnánk el  Ha a vállalat számára nem pótolható erőforrásról van szó: az eladási („piaci”) ár vagy a vállalaton belül a vele máshol előállítható legnagyobb érték – amelyik a nagyobb  Ha pótolható, beszerezhető: értéke nem lehet nagyobb a beszerzési („piaci”) árnál, viszont kisebb sem lehet az előző pontban meghatározott értéknél Valami használatának tehát akkor nulla a költsége, ha „eladhatatlan”, illetve értékesnek máshol sem bizonyul, azaz máshol sem használható

Fix költségek (FC, fixed costs): mennyiségtől független Változó költségek (VC, variable costs): mennyiségtől függő  Méretgazdaságossági hatások → módosuló határköltségek Pl. térfogat/felület Pl. irányítás költsége Miért vezethet a költségek ilyen felosztása súlyos elemzési hibákhoz? Részletesebben a költségekről (I.)

Részletesebben a költségekről (II.) A fix költségek függetlenek döntésünktől, tehát irreleváns, elsüllyedt költségek (határköltsége egyébként nulla is) Releváns költség csak a változó költség lehet Lehetnek olyan esetek, amikor minden költség változónak tekintése túl nehézkes, időigényes – pl. tervezéskor rengeteg féle változatot kéne vizsgálnunk Az elemzéseknek is van gazdaságossága, ezért praktikus- ságból néhány költségelemet bizonyos tartományokban állandónak tekinthetünk – így pl. kevesebb számú változatot elegendő vizsgálni Ezeket a bizonyos kibocsátási tartományokban állandónak, fixnek tekintett költségeket kvázi-fix költségeknek nevezzük DE: ezek valójában NEM fix költségek, hanem változó költségek! Példa: Gyár építése – Mekkora kapacitású gépet vegyünk? Mekkora legyen a csarnok, a portásfülke, a trafó, stb?

A tőke költségéről – a végtelen és hatékony tőkepiac (I.) Mit sugall nekünk az alternatíva költség szemlélet?  Ha az egyik vállalkozásba fektetek, lemondok a másik legjobb vállalkozás hasznairól  A profit így mindig kb. nulla lenne, mert majdnem mindig van olyan másik vállalat, ami csak kicsit rosszabb (akár ugyanannak egy kicsit rosszabb változata) A pénz, mint erőforrás „specialitása”: végtelenül rendelkezésre állónak tekintjük  Nincsenek emelkedő határköltségek (hiszen a máshonnan elvonásnak nincs értelme)  Az időnek és kockázatnak megfelelő áron bármennyit használhatunk, bevonhatunk  Mindegy, hogy a sajátunk vagy másé

A tőke költségéről – a végtelen és hatékony tőkepiac (II.) Tökéletes tőkepiac – ennek számunkra két fontos eleme:  Nincsenek tranzakciós költségek Pl. brókerdíj, hitelbírálati díj, stb. A valóságban is igen alacsonyak  Hatékony tőkepiaci árazás Nagyjából azt jelenti: minden, mindig éppen annyiba kerül, amennyi az „emberiség pillanatnyi teljes tudása” alapján reális, normális A valóságban is igen hatékony a tőkepiac Végtelen tőkepiac → az egyes vállalkozási lehetőségek nem versengenek egymással a tőkéért, emiatt egyiket sem kell feladnunk

Adózás Az adó is egy költségelem, ráadásul nem kis súlyú – nem hagyhatjuk figyelmen kívül Minden adó utáni szemlélet Példák  Bér járulékai  ÁFA  Jövedéki adó  Társasági nyereségadó  Iparűzési adó  Személyi adók kérdése (pl. árfolyamnyereség, osztalék, SZJA)

Osztalékközömbösség Kérdés: az osztalékfizetés befolyásolja-e a részvényesi értéket? 4 feltétel:  Részvényesek tökéletes érdekképviselete A vállalati döntések ne függjenek az éppen a „kasszában” lévő pénztől (Ügynökköltségek, under- és overinvestment)  Nincsenek tranzakciós költségek A tőke be-ki mozgatása költségmentes  Hatékony tőkepiaci árazódás A részvények árfolyama pont osztaléknyival csökkenjen (Signalling)  Torzításmentes adórendszer Árfolyamnyereség és osztalék ugyanúgy adózzon Vajon mennyire teljesülnek a gyakorlatban?

A pénzáramlások függetlenségének elve Az osztalékközömbösség: mindegy, hogy van-e osztalékfizetés, ill. milyen ütemű Ezért praktikusságból úgy tekintjük, hogy a szabad pénzáramlásokat azonnal ki is fizetik osztalékként Így az egyes üzleti projektek bevételei és költségei nem keverednek egymással („zsebből zsebbe” szemlélet)  Pl. egyik projekt indításának nem pénzügyi feltétele a másik Pénzáramlások függetlenségének elve: egy üzleti projekt csak a döntés hatására fellépő pénzáramokból áll, amik függetlenek a vállalat többi projektjének pénzáramlásaitól Így az egyes projektek pénzáramlásai önmagukban tekintendők, elválnak a vállalati környezettől

Pénzárambecslés – összefoglaló példa (I.) Gyárbővítést tervezünk új termék (műanyag doboz) gyártására 2 évre Évi 1000 db mennyiségű értékesítést várunk, bruttó 5000 Ft/db egységáron Fennáll annak a veszélye, hogy a 2. évben csak bruttó 2500 Ft/db egységáron tudunk értékesíteni – ennek valószínűségét 20%-ra becsülik a marketingesek A legyártott termékeket ideiglenesen tárolnunk is kell valahol: van egy eddig 50%-os kihasználtságú bérelt raktárunk, aminek kihasználtsá- gát az új termékekkel 75%-ra növelhetjük, a raktár bérleti díja évi nettó Ft Az új termék alapanyaga (polipropilén) megegyezik egy már éppen gyártott termékével – a nagyobb rendelési tételnek köszönhetően a beszállító árengedmény ad: eddig 500 db (régi) termékhez nettó 700 Ft/db áron szállított, most viszont az egységárat nettó 500 Ft/db-ra csökkenti (a régi terméket továbbra is ugyanolyan mennyiségben fogjuk gyártani)

Pénzárambecslés – összefoglaló példa (II.) A gépsor beszerzési ára nettó Ft A gépsor kenéséhez szükség van olajra: korábbról van nekünk elegendő fölösleges mennyiség, amit nettó Ft-ért vettünk és eladni nem tudunk, máshol pedig nem tudjuk felhasználni, a piacon viszont nettó Ft-ba kerülne A géphez fel kell vennünk egy munkást, az ő bére évi bruttó Ft, ami után 25% munkaadói járulékot kell fizetnünk és a munkás személyi jövedelemadó kulcsa 16% Az ÁFA 25%, az 1. évi infláció 5%, a 2. évi pedig 3% Minden pénzösszeg nominális értelmezésű A tőke alternatíva költsége 10%, reálértelemben Kérdés: mekkora értéket termel ez a projekt?

Pénzárambecslés – összefoglaló példa (III.) Megoldás: Az értékesítési egységár bruttóként van megadva, át kell váltani nettóra: 5000/(1+25%)=4000 Ft/db A veszély eseti egységárat szintén: 2500/(1+25%)=2000 Ft/db Az értékesítés nettó árbevételét, mint pénzáramot várható értékén kell becsülni, amihez a veszélyt is figyelembe kell venni:  1. évben: 100%*4000*1000 = Ft  2. évben: (20%* %*4000)*1000 = Ft A raktárért „így is, úgy is” ugyanannyit kell fizetnünk, korábbi döntésünk eredménye és jelenlegi döntésünk nincs rá hatással, ezért elsüllyedt költség, tehát nem szabad figyelembe vennünk

Pénzárambecslés – összefoglaló példa (IV.) A nagyobb rendelési tétel miatt csökkennek egy már meglévő termék költségei → származékos bevétel: 500*( )= Ft Az új termék anyagköltsége: 1000*500= Ft Olaj  ért vettük → elsüllyedt költség  Eladni nem tudjuk, máshol sincs haszna → költsége 0  Vehetünk ért: miért vennénk, ha 0-ért is „beszerezhetjük” Munkás bére  Bruttó bére járulékkal együtt: *(1+25%)= Ft  SZJA: nem mi fizetjük Tőkeköltség nominál értelemben  1. évben: (1+10%)(1+5%)-1=15,5%  2. évben: (1+10%)(1+3%)-1=13,3%

Pénzárambecslés – összefoglaló példa (V.) Számítsuk ki a szabad pénzáramokat! 1. év: – – = Ft 2. év: – – = Ft Az NPV ezek alapján: Kérdések?