A pékipar feladatai a só bevitel csökkentése érdekében. Werli József főtitkár Magyar Pékszövetség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TRUEFOOD szeminárium, november 12., Budapest, Magyarország A hagyományos élelmiszerek innovációival kapcsolatos fogyasztói viselkedés Margrethe Hersleth,
Advertisements

Általános áruismeret Termékfelelősség
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
Székhely : H Budapest, Kerepesi út 1-3.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
A Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű sütőipari termékei
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
dr. Földy Ferenc Operatív Program Kft február 23.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Kínai Áruk Kereskedelme Magyarországon
III. A logisztika jövője
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
Sütőipari termékek.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
A szolgáltatások humán tényezői
MEXIKÓI KONYHA.
2006 LAKOSZ Jáky Géza & Lanczki Miklós VOC előírások és költség hatékony technológiák a jármű javító fényezésben Május 19. Jáky Géza elnök Lakk Kereskedők.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Hagyományos élelmiszerek tápértékének fejlesztése: szárított-érlelt sonkák sótartalmának csökkentése,
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
A baromfiágazat szabályozása 8,5 millió tonna hús Ebből 10 % export 5 millió tonna tojás ebből 1,2% export.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Demonstráció az EDF DÉMÁSZ-nál Tapasztalatok, elemzés EVDSZ Konferencia - "A munkavállalói érdekvédelem - MOZGÓSÍTÁS"
1169/2011/EU jelölési rendelet
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A z o n l i n e m a r k e t i n g l e h e t ő s é g e i SZAKDOLGOZAT.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Tojás prezentáció Kategória áttekintés…. Az elmúlt évben jelentős defláció ment végbe a kategórián, ami az év elején visszafordulni látszott,
A szója felhasználása a sütőiparban két fő célt szolgálhat: › a diétás étrend választékának bővítését, › az alapvető nagy mennyiségben fogyasztott termékek.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
Állam és az önkormányzatok feladatmegosztása, tervezett változások Gödöllő, június 24.
Gazellák Magyarországon A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALATOK SZEREPE A FOGLALKOZTATÁSBAN Műhelykonferencia.
Pályázati lehetőségek KKV-k számára, avagy mire figyeljünk ha támogatást szeretnénk január 27.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
A szolgáltatások humán tényezői
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 4. előadás
Próbaüzem tapasztalatai, gazdasági megfontolások
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Sörgyártás kiselőadás
2/18/2018 Marketingterv Név.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Gumiipari technikus.
Élelmiszer lábnyom.
Cserépfalui főzőkonyha ajánlata
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
A termékek megfelelőség-igazolása, CE-jelölése, forgalmazása
Étlap Tízórai Ebéd Uzsonna 46.hét – 19 . Hétfő Kedd
Élelmiszer lábnyom.
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Innováció-menedzsment a könyvtárban
IRÁNYÍTÁS/ ELLENŐRZÉS
Ökológiai lábnyom számítás: gyakorlati alkalmazások
Előadás másolata:

A pékipar feladatai a só bevitel csökkentése érdekében. Werli József főtitkár Magyar Pékszövetség

A sütőipari termékek jelenlegi sótartalma: termékek megnevezése 2004 év. Alapszintű sütőipari termékek % 2012 év Különleges minőségű sütőipari termékek % fehér és félbarna kenyér pékmesterek kenyere 2.30 burgonyás kenyér 2.10 egyéb kenyerek

A sütőipari termékek jelenlegi sótartalma: termékek megnevezése 2004 év. Alapszintű sütőipari termékek % 2012 év Különleges minőségű sütőipari termékek % vizes tésztából készült péksütemények vizes zsemle tejes tésztából készült péksütemények 1.80 tejes kifli kerek, fonott mákkal szórt kalács 1.60

A sütőipari termékek jelenlegi sótartalma: termékek megnevezése 2004 év. Alapszintű sütőipari termékek % 2012 év Különleges minőségű sütőipari termékek % dúsított tésztából készült péksütemények 1.30 vajas kifli 1.30 vajas stangli 1.30 paprikás kifli 1.30

A sütőipari termékek jelenlegi sótartalma: termékek megnevezése 2004 év. Alapszintű sütőipari termékek % 2012 év Különleges minőségű sütőipari termékek % tojással dúsított finom pékáru 1.50 orosházi banán 1.10 foszlós kalács 1.10 omlós tésztából készült finom pékáru (sós) 4.00 omlós tésztából készült finom pékáru (édes) 1.20 vajas pogácsa 1.00

A sütőipari termékek jelenlegi sótartalma: termékek megnevezése 2004 év. Alapszintű sütőipari termékek % 2012 év Különleges minőségű sütőipari termékek % leveles tésztából készült finom pékáru (sós) 4.00 leveles tésztából készült finom pékáru (édes) 0.80 rongyos kifli 0.80 lapos vajas pacsni 0.80

A kenyerek sótartalmának csökkentése A kenyerek sótartalma két lépcsőben kerül csökkentésre a jelenlegi % szintről. A két lépcsőben végrehajtandó csökkentés mértéke 16%-os!

A kenyerek sótartalmának csökkentése Az MÉ 1-3/81-1 számú előírás szerint: I. lépcső: A sótartalom, NaCl-ban kifejezve: január 1-től legalább 1,3% (m/m) január 1-től legalább 1,3% (m/m) legfeljebb 2,5% (m/m) legfeljebb 2,5% (m/m) II. lépcső: A sótartalom, NaCl-ban kifejezve: január 1-től legalább 1,3% (m/m) legalább 1,3% (m/m) legfeljebb 2,35 % (m/m) legfeljebb 2,35 % (m/m)

A kenyerek sótartalmának csökkentése Az MÉ 2-81 számú irányelvének módosítása: I. lépcső: A sótartalom, NaCl-ban kifejezve: I. lépcső: A sótartalom, NaCl-ban kifejezve: január 1-től legalább 1,3% (m/m) január 1-től legalább 1,3% (m/m) legfeljebb 2,5% (m/m) legfeljebb 2,5% (m/m) II: lépcső: A sótartalom, NaCl-ban kifejezve: január 1-től legalább 1,3% (m/m) január 1-től legalább 1,3% (m/m) legfeljebb 2,35 % (m/m) legfeljebb 2,35 % (m/m)

A kenyerek sótartalmának csökkentése A csökkentésre vonatkozó megállapodást a Magyar Pékszövetség és az Országos Élelmezés és Táplálkozástudo- mányi Intézet között január 31-én jött létre. A csökkentésre vonatkozó megállapodást a Magyar Pékszövetség és az Országos Élelmezés és Táplálkozástudo- mányi Intézet között január 31-én jött létre.

Miért kell só csökkentésnél a fokozatosság elvét követni? A multi kereskedelmi láncok tömeges megjelenésével Magyarországon előtérbe került a kovász nélküli (direkt) technológia, ezért a sótartalmat fel kellett emelni. Nem vették át a 2.5 % sótartalom alatti kenyereket, mert szegényebb lett a kenyerek ízvilága. A multi kereskedelmi láncok tömeges megjelenésével Magyarországon előtérbe került a kovász nélküli (direkt) technológia, ezért a sótartalmat fel kellett emelni. Nem vették át a 2.5 % sótartalom alatti kenyereket, mert szegényebb lett a kenyerek ízvilága. A „B2” minőségű lisztek felhasználása esetén minőségjavító hatású a só (+0.5% adagolás) A „B2” minőségű lisztek felhasználása esetén minőségjavító hatású a só (+0.5% adagolás) A kereskedelem csak a nagytérfogatú, olcsó kenyeret hajlandó átvenni. A nagytérfogatú kenyerek ízét a sóval javítani lehet. A kereskedelem csak a nagytérfogatú, olcsó kenyeret hajlandó átvenni. A nagytérfogatú kenyerek ízét a sóval javítani lehet. Át kell térni kovászos technológiára az iparnak. Ez három kérdést vet fel, amit meg kell oldani: Át kell térni kovászos technológiára az iparnak. Ez három kérdést vet fel, amit meg kell oldani: Technikai kérdés: az üzemek kialakítását, felszereltségét kiegészíteni, javítani kell. Technikai kérdés: az üzemek kialakítását, felszereltségét kiegészíteni, javítani kell. A lisztek minőségét”B1” minőségben kell biztosítani. A lisztek minőségét”B1” minőségben kell biztosítani. Fokozatossággal, kis lépésekben csökkenteni kell a sótartalmat, hogy a fogyasztót hozzászoktassuk az új helyzethez. Fokozatossággal, kis lépésekben csökkenteni kell a sótartalmat, hogy a fogyasztót hozzászoktassuk az új helyzethez. A kereskedelemnek is meg kell barátkozni az új helyzettel, nincs felfújt, olcsó kenyér! A kereskedelemnek is meg kell barátkozni az új helyzettel, nincs felfújt, olcsó kenyér!

A szakmának a só csökkentés érdekében megkezdett lépései A szakma felkészítése a megvalósítás feladataira: Pékakadémiákon a só csökkentési program ismertetése. Pékakadémiákon a só csökkentési program ismertetése. A konkrét vállalások ismertetése A konkrét vállalások ismertetése Élelmiszerkönyvi módosítások keresztül vezetése, ebből adódó feladatok közzététele, állandó figyelemfelhívások ezekre Élelmiszerkönyvi módosítások keresztül vezetése, ebből adódó feladatok közzététele, állandó figyelemfelhívások ezekre A Magyar Pékszövetség 9 országos régiójában a program ismertetése. A Magyar Pékszövetség 9 országos régiójában a program ismertetése. A só csökkentés megvalósításának technológiai hatásainak ismertetése, kompenzálása technológiai úton A só csökkentés megvalósításának technológiai hatásainak ismertetése, kompenzálása technológiai úton A direkt/indirekt tésztavezetés hatása az íz világra. A direkt/indirekt tésztavezetés hatása az íz világra. A fogyasztói íz világ fokozatos megváltoztatása/ befolyásolása/ hozzászoktatása az alacsonyabb sótartalmú termékekhez. A fogyasztói íz világ fokozatos megváltoztatása/ befolyásolása/ hozzászoktatása az alacsonyabb sótartalmú termékekhez. Technológiai lehetőségek a termékek komplex íz-aroma anyagainak rendszeren belüli kialakítása, a termékek harmonikusabb íz világának kialakítása. Technológiai lehetőségek a termékek komplex íz-aroma anyagainak rendszeren belüli kialakítása, a termékek harmonikusabb íz világának kialakítása.

A szakmának a só csökkentés érdekében megkezdett lépései Sószegény termékek gyártása mellett a forgalmazást, elérhetőséget kommunikálni kell. Sószegény termékek gyártása mellett a forgalmazást, elérhetőséget kommunikálni kell. A PÉKMESTER szakújság és a www. sutoipariegyesules.hu szakportál felhasználása a gyártók tudatformálásához. A PÉKMESTER szakújság és a www. sutoipariegyesules.hu szakportál felhasználása a gyártók tudatformálásához. Különleges minőségű termékek fejlesztése, gyártása, forgalmazása. Különleges minőségű termékek fejlesztése, gyártása, forgalmazása. Ezen termékek alacsonyabb sótartalma már indításnál biztosítható. Ezen termékek alacsonyabb sótartalma már indításnál biztosítható. A szakoktatás részévé kell tenni az új irányzatokat, előírásokat. A szakoktatás részévé kell tenni az új irányzatokat, előírásokat.

Két kommunikációs probléma