Új versenyfeltételek és új lehetőségek az Európa Unióban Farkas Mária Rajka Péter vállalkozók szövetsége Kolozsvár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
EU regionális politikája
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 Az Európai Szociális Alap támogatási rendszerének változásai február 28. Öcsi Béla témavezető, Nemzetközi Bankárképző.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Pécs, Mikulás Brigitta Nemzeti Fejlesztési Hivatal Phare Koordinációs Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Ilyés Szabolcs, Félixfürdő, 2007 Európai Alapok 2007 után Új lehetőségek vagy bürokratikus buktatók?
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
GOP /A Mikro- és kisvállalkozások technológia fejlesztése.
Pályázatírás módszertana
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Új célterületek, jelentős támogatás az új Uniós pályázatokban Fókuszban az informatika.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
EU-s pályázati források keresése Összeállította: Dr. Juhász Erika.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális gazdaságtan 6.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere Az Európai Unió Stukturális Alapjai A Nemzeti Fejlesztési Terv és az Operatív Programok.
Vállalkozásfejlesztés Operatív programokról részletesen
INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK MÁTHÉ PÉTER VEZETŐ TERVEZŐ, DDRFÜ.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Pályázati lehetőségek KKV-k számára, avagy mire figyeljünk ha támogatást szeretnénk január 27.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A határmenti programok aktuális állása
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
TÁMOP pályázati lehetőségek a szak-és a felnőttképzés területén - 2
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
A határtérség.
Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

Új versenyfeltételek és új lehetőségek az Európa Unióban Farkas Mária Rajka Péter vállalkozók szövetsége Kolozsvár

Témák: - Az R.P.V.Sz. 10 éve mint Vállalkozás Fejlesztő Központ - EU-s pályázatok és intézmények Romániában - Versenyképesek legyünk, de HOGYAN? Mire figyeljünk pályázatíráskor?

Strukturális és Kohéziós Alapok az Europa Unióban 1. Európai Regionális Fejlesztési Alap (Fondul European de Dezvoltare Regionala FEDR) (Fondul European de Dezvoltare Regionala FEDR) 2. Európai Szociális Alap (Fondul Social European FSE) (Fondul Social European FSE) 3. Kohéziós Alap (Fondul de Coeziune FC) (Fondul de Coeziune FC) Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala FEADR) ami most kettéoszlott (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala FEADR) ami most kettéoszlott (EU Mezőgazdasági- és Vidékfejlesztési Alap, valamint EU Mezőgazdasági- és garancia Alap) Halászati Pénzügyi Alap (Fondul European pentru Pescuit FEP)

Gazdasági- és szociális kohéziós politika az EU-ban Miért szükséges ? Az EU tagállamai/régiói közötti gazdasági- és szociális különbségek felszámolása miattAz EU tagállamai/régiói közötti gazdasági- és szociális különbségek felszámolása miatt Az egységes piac működésének javítása miattAz egységes piac működésének javítása miatt Az EU tagállamainak a stabil fenntartható fejlődése miattAz EU tagállamainak a stabil fenntartható fejlődése miatt

Gazdasági és szociális kohéziós politika az EU -ban EU-25 GDP/fő - € EU-25 GDP/fő - € RO GDP/fő- € (32% UE 25 átlagához mérten) RO GDP/fő- € (32% UE 25 átlagához mérten) Cél: elérni a 75%-ot (konvergencia), versenylépes régiók és munkaerő foglalkoztatás, regionális együttműködés Cél: elérni a 75%-ot (konvergencia), versenylépes régiók és munkaerő foglalkoztatás, regionális együttműködés GDP/fő 2004

Előirányzott keretösszeg 2007 – 2013: 336,1 mld. Euro A kereretösszeg meoszlása a 3 célkitűzésre: 1. Konvergencia 78% 2. Versenylépes régiók és munkaerő foglalkoztatás 18% 3.Területalapú együttműködés 4% Gazdasági- és szociális kohéziós politika az EU-ban

Strukurális alapokból lehívható finanszírozások a mikro- és kisvállalatok számára Azért pont velük kell foglalkoznunk, mert: az Európa Unióban a vállalkozások 98%-a kisvállalkozó és kézműves az Európa Unióban a vállalkozások 98%-a kisvállalkozó és kézműves az aktív munkaerő 40 – 65 % -át a kisvállakozások és kézművesek alkalmazzák az Európa Unióban az aktív munkaerő 40 – 65 % -át a kisvállakozások és kézművesek alkalmazzák az Európa Unióban 25 – 55 %-a a magánvállalkozások forgalomának a kisvállalkozásokból származik az EU-ban 25 – 55 %-a a magánvállalkozások forgalomának a kisvállalkozásokból származik az EU-ban a kisvállalkozók és kézművesek látják el termékekkel az EU helyi és regionális piacának a 80 %-át a kisvállalkozók és kézművesek látják el termékekkel az EU helyi és regionális piacának a 80 %-át

Európai Regionális Fejlesztési Alapból Romániában is lehívható összegek (Fondul European de Dezvoltare Regionala FEDR) Konvergencia terén megvalósítható intervenciós célokkal összhangban: Az integrált és fenntartható helyi és regionális gazdasági fejlesztés, mely az helyi erőforrások mobilizálásán, a gazdasági struktúrák diverzifikálásán alapszik: 1. technológiai kutatás- fejlesztés, feltalálás 2. informatikai társadalom megteremtése 3. környezetvédelem 4. kockázat-megelőzés 5. turizmus 6. szállítás 7. energia 8. oktatásfejlesztés 9. egészségügy 10. kis – és középvállalatok befektetéstámogatása

Intervenciós célok az Európai területi kooperáció terén: 1. a határon átnyúló gazdasági és szociális tevékenységek fejlesztése 2. nemzeteket átfogó együttműködés 3. hálózati együttműködés Ami nem finanszírozható: ÁFA, hitelkamat, földterületvásárlás (max:10%), lakás vásárlás Európai Regionális Fejlesztési Alap (Fondul European de Dezvoltare Regionala FEDR)

Kohéziós Alap (Fondul de Coeziune) Intervenciós területek: 1. Trans-Europai közlekedési hálózatok 2. Környezetvédelmi nagyprojektek 3. Fenntartható fejlődést biztosító projektek, melyek eredménye bizonyíthatóan természetvédelemmel jár Operatív Programok melyek a Kohéziós Alapból finanszírozhatóak és egyaránt elsődlegességet élveznek Románia és az EU érdekeit szolgálják : 17 miliard Euro 17 miliard Euro

Régiók Romániában A jelenlegi régió meghatározás A jelenlegi régió meghatározás A régiókat felismerni, nem alkotni kell! A régiókat felismerni, nem alkotni kell! Konvergencia és verseny  egyensúly Konvergencia és verseny  egyensúly Az Európai Unió közös piacához kell felzárkozni Az Európai Unió közös piacához kell felzárkozni

ROMÁN NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV OPERATIV Programok Prioritások Akciók Kohéziós politika Struturális fejlesztési eszköztár FEDR FSE (coresp. PHARE-CES) FC (coresp. ISPA) FEADR (coresp. SAPARD) Mezőgazdasági közös fejlesztéspolitika Halászati közös fejlesztéspolitika FEP (coresp. SAPARD) Nemzeti Vidékfejlesztési Program (PNDR) Operativ halászati program

Versenyképesek legyünk ! de HOGYAN? 1. Pályázat benyújtásakor, kizáró feltételek: -a megfelelő ügynökségnél írásos formában, a megadott adatlappal és mellékleteivel -csak tartalmilag és formailag kifogástalan, a felhívásban felsorolt összes mellékletet tartalmazó, cégszerűen aláírt pályázat fogadható be -Nem részesülhet támogatásban az a pályázó, aki: csőd-, vagy felszámolás alatt áll 60 napon túli adó, vagy adók módjára behajtható köztartozása van, beleértve a társadalombiztosítást is az intézménnyel szemben nem teljesített szerződéses kötelezettsége van az ügynökség előminősítése alapján a tervezett projekt nem valósítható meg

A pályázatok elbírálása, a támogatás folyósítása és ellenőrzése - Az Ügynökség folyamatosan fogadja be a pályázatokat a benyújtási határidőig - A formai- tartalmi szempontból megfelelő kérelmeket a benyújtás után előminősítik és továbbítják a pályázatkiíró szervezetnek - Rendszerint kuratóriumok, bizottságok ülésrendjének megfelelően egyedileg döntenek, a rendelkezésére álló források függvényében -Amennyiben elfogadták a pályázatot a felek szerződésben rögzítik a támogatás mértékét és feltételeit -A szerződésben rögzítettek végrehajtásának ellenőrzését ugyanolyan szigorúan követik

Mire kell figyelnünk pályázatíráskor ? Ne akkor kezdjünk el gondolkodni amikor megjelenik a kiírás MERJÜNK ÁLMODNI, PERSPEKTIVIKUSAN GONDOLKODNI Szerezzük meg az engedélyeket előre Legyenek kész üzleti- és készpénzforgalmi tervünk Figyeljünk a humán-erőforrásra Készítsük el a marketingtervet Növekedés nem csak beruházás, hanem kutatás-fejlesztés alapon Már a tervezéskor figyeljünk a környezetvédelemre Vegyük figyelembe az infrastrukturális fejlesztési terveket PARTNERSÉG- VERSENYKÉPESSÉG Mire kell figyelnünk pályázatíráskor ? Ne akkor kezdjünk el gondolkodni amikor megjelenik a kiírás MERJÜNK ÁLMODNI, PERSPEKTIVIKUSAN GONDOLKODNI Szerezzük meg az engedélyeket előre Legyenek kész üzleti- és készpénzforgalmi tervünk Figyeljünk a humán-erőforrásra Készítsük el a marketingtervet Növekedés nem csak beruházás, hanem kutatás-fejlesztés alapon Már a tervezéskor figyeljünk a környezetvédelemre Vegyük figyelembe az infrastrukturális fejlesztési terveket PARTNERSÉG- VERSENYKÉPESSÉG

Romániai fontosabb honlapok címei ww.animmc.ro