Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
Peőcz Veronika Béki Andrea
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
„A három-ötperces eseményeknek különös varázsa van az életünkben” Bródy János.
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Új utak? Új eszközök? Új kihívások?. A világ valamennyi országa – oktatáspolitika, oktatásfejlesztés Minőségi oktatás minden fiatalnak: kihívások, trendek.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Integráló iskolák a közoktatásban
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
SNI gyerekek az iskolában (1.) A sajátos nevelési igény
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Inklúzív nevelés Magyarországon
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Integráció és inklúzió
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
Az inkluzív nevelés programjának kidolgozása
Az eredményesség mérése és szakmai ellenőrzés Összeállította: Barcziné Horváth Márta iskolaigazgató, IPR szakértő Kocsis Gáborné IPR szakértő.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
Felvételi a középfokú iskolákba
Szent László Középiskola Szekszárd
Sajátos nevelési igényű tanulók a kompetenciamérésben
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia

A sajátos nevelési igényekkel kapcsolatos politika Európa Stabil, karakteres, koherens Aktív szakmai és politikai támogatás 2003: Oktatási Tanácsi (miniszteri) határozat ( EU oktatási minisztereiből álló testület) a fogyatékossággal élő tanulók egyenlő esélyeiről- integráció-támogató eszközrendszer-európai együttműködés Magyarország Állásfoglalás – stratégiák, jogszabályok,finanszírozás Az integráció politikai, szociális és pedagógiai cél

A fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos attitűd Uniós országokban „A sajátos nevelési igényű gyermekek ugyanazon iskolába járjanak, mint ép társaik” - a megkérdezettek (nem fogyatékosok) 72 %-a (Mo. 15 %) „Az értelmi sérült embereket nem kell elkülöníteni a társadalomtól” - 76 %-uk véleménye Magyarország A megkérdezetteknek 22 %-a várja el, hogy a sérült ember dolgozzon, 34 %-uk nem alkalmazna fogyatékos embert munkavállalóként, és nem is lát sok esélyt arra, hogy a fogyatékossággal élőket foglalkoztassák. Forrás: Erőforrás alapítvány United Way Magyarország anyaga

2001 Népszámlálás: fogyatékos személy (népesség 5,7%) 32%-a nem fejezte be az általános iskolát, 39% befejezett alapfokú végzettség 25% szakképesítéssel, illetve érettségivel rendelkezik 5%-nak egyetemi, főiskolai végzettsége van Az alacsony iskolai végzettségüknek, illetve az alacsony foglalkoztatottsági szintnek következménye a társadalmi kirekesztettség

Az érintettek Sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a gyermek, tanuló, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján a) testi-, érzékszervi-, értelmi-, beszéd fogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, b) pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (pl. dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, mutizmus, kóros hyperkinetikus zavar); Ktv.121. § (1)

Az iskola szerepe az esélyteremtésben Speciális intézményrendszer/SNI tanulók A 2005/2006. tanév közoktatási statisztikai adatai Összesen: fő A többségi és speciális képzés (NAT Irányelvek) Integráció

NFT HEFOP 2.1. intézkedés A sajátos nevelési igényű tanulók esélyegyenlőségének biztosítása az oktatási rendszerben Kutatási program – Az SNI tanulók középiskolai lemorzsolódásának vizsgálata

Oktatás Pályaválasztás Munkába állás Periféria!

Az iskola alkalmazkodik a gyerekek kulturális, képességbeli, tanulási szükségleteihez? Beszűkült lehetőségek a hagyományosan működő, erősen a verbális tudásra alapozó iskolákban A diákok jelentős arányban elveszítik tanulási motivációikat Tanulók közötti mentális képességbeli különbségek Iskolákból kimaradó fiatalok Az iskolában szerzett tudások nagy része alig használható az iskola világán kívül (hazai és nemzetközi statisztikai vizsgálatok alapján)

Elvárások - Jövőkép Az iskola kezelni tudja az egyéni igényeket, eltéréseket - egyéni tanulási útvonalak, tanulási stratégiák Eltérések elfogadása, különbségek kezelésének képessége Kooperatív tanulás, csoportos tanulás Heterogén csoportok, rugalmas tanulásszervezés Hatékony tanítás (igényesség, folyamatos értékelés, visszajelzés, egyéni tanulmányi terv és nyomon követése) Együttműködés a problémamegoldásban intézményen belüli és intézményen kívüli szakemberekkel

Kínálati lista 1 Közismereti tárgyak alapműveltségi vizsga feladatsorai SNI szempontok a vizsgafeladatokban: Struktúra: a feladatsorok, feladatok szerkezete; alkalmazhatósága a sajátos nevelési igényű tanulóknál ; Algoritmus: feladatok súlya, minősége feladatsorokon belül, és az itemek súlya egy feladaton belül ; Ismeret, készség, képesség, kompetencia: a feladatsorokon belüli arányok; mit mér a feladat ; Utasítások: a feladatok megfogalmazása, érthetősége ; Itemek: megfelelő elemek egy feladaton belül ; Pontozás: a feladatok és itemek nehézségének megfelelő pontszámok, részpontszámok ; Javítókulcs: értelmezhetősége, egyértelműsége ; Irányelvek: a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásának irányelveinek közvetíthetősége a vizsgafeladatokban Kompetencia mérés/mérőeszközök SNI ajánlások Fejlesztő feladatok

Kínálati lista 2 SNI műhelymunka Kapcsolatok – Prevenciós program bemutatása (HEFOP B.) Fórum

Jótékonykodás helyett esélyegyenlőség Vonzó és jövőt ígérő képző, és foglalkoztatási rendszer

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!