Chris Spheeris – EROS(Rain) Klösz György nem csupán a magyarországi városfotózás úttörője volt, hanem egyik máig legjelentősebb alakja. A németországi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PÁRIZS A KÖZÉPKORBAN Kattintással tovább…..
Advertisements

Híres épületek a Reformkorban
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
NOSZTALGIA BUDAPESTIEKNEK
Világörökségünk A budai vár.
Start : F5 Ének : Németh Juci Képek : fortepan
Nagykanizsa a régiók kapuja Nagykanizsa Délnyugat - Magyarországon, vadakban és hévizekben gazdag, gyönyörű erdős vidéken fekszik, az M7-es és a tervezett.
A Tabáni Tájház és a Tisza-hidak
„A múlt ajándékai a jövőnek..” Készítette: Németh Krisztina
NOSZTALGIA BUDAPESTIEKNEK
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Red Bull repülőnap miatt tilos megállni és várakozni
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
Budapest a századfordulón
Magyarország.
Budapest mint világváros
Budapest, mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest Mint Világváros
Középületek.
Városrendezés.
Világváros születik: Budapest
Világ város születik: BUDAPEST
Budapest a világváros.
FESTŐI BUDAPEST.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Budapest turisztikai marketingje
Budapest turisztikai marketingje
Budapest.
Budapest turisztikai marketingje
Magyarország hídjai szerző: Zs. Baja Türr István híd.
Magyarország Lánchíd.
Budapest nevezetességei!
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
Tiszta a levegő Budapest,2008 Szedő Iván. Az ipar lerombolása és az energiatakarékosabb élet meghozta a tiszta levegőt Budapestre.Az ipar lerombolása.
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni Most: van A pontos id ő : 19:58
Világörökségek Szlovákiában 2011.augusztus
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Budapest Turisztikai Marketingje Készítette : Romolhatatlan Norbert.
1948 Budapest Start : F5 Ének : Németh Juci Képek : fortepan.
Magyarországi művészet
Susann Nordströms Orkester - True Love
Látogatás a Parlamentben április 14.
A világ 7. legszebb villamosvonalán
A közjogi kérdések az els ő világháború idején Kép forrása: Országos Széchényi Könyvtár /kepek/tortenelem/to391ehh08bor.jpg.
UNESCO - Világörökségi Bizottság november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
MEGHÍVÓ Budai várhegy alja Természetismereti séta
Dunai hivatásforgalmi vízi közlekedés kialakítása Budapesten
MISKOLCZ régi képeken kattints a folytatáshoz.
Budapest Programajánló
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Holnemvolt Budapest.
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Kolozsvár.
Budapesti hidak. Ferenc József híd Ez a híd 1896-ban épült. Másnéven a Szabadság híd. Az alapakokat keszon módszerrel rakták le. A híd 1901-ben A híd.
MAGYARORSZÁG SZÉP VAGY, GYÖNYÖRŰ VAGY EGER
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Start : F5 Ének : Németh Juci Képek : fortepan
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Chris Spheeris – EROS(Rain)

Klösz György nem csupán a magyarországi városfotózás úttörője volt, hanem egyik máig legjelentősebb alakja. A németországi Darmstadtban született, eredetileg Johann Justus Georg Kloess néven, majd ideházasodott, magyarrá lett, és rengeteget tett a hazánkért. Gyógyszerészeti, vegyészeti és fényképészeti tanulmányai után Bécsben kezdte pályáját, majd 1867-ban költözött Pestre, ahol fényírdát nyitott. Már ismert városfotós volt, amikor 1873-ban meghívást kapott a bécsi világkiállításra, rövidesen a Bécsi Fotóművészek Szövetsége is a tagjai közé választotta.

Kilátás a Gellért-hegyről Pest és az éppen épülő a Déli összekötő vasúti híd felé,

A rakpart a Fővám térnél. A Duna túlpartján a Sáros fürdő, az 1894-es bontás előtt, ami tényleg sáros volt: a nevét a víz alján leülepedett, gyógyhatású iszapról kapta. Ez volt a legrégebbi olyan fürdő Budapesten, amelyet nem a rómaiak alapítottak. Helyén építették a Gellért Szállót. Jobb oldalt a Gellért-hegy, tetején a Citadellával.

A pesti alsó rakpart valamikor a századforduló környékén. Háttérben a Gellért-hegy, fenn a Citadella, alatta, a rakparton pedig a Rudas fürdő épülete.

A későbbiekben echós szekerén – amit sötétkamraként is használt – körbeutazta az országot, hogy vidéki kastélyokat fotózzon, megörökítette többek között Kossuth Lajos gyászmenetét, a milleniumi földalatti vasút építését, az első villamosokat, illetve a Magyar Fényképészek Országos Szövetségének alelnöke lett. Gazdag pályája során nemcsak a kiegyezés utáni Magyarországot, hanem a Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése utáni főváros fejlődését is végigfényképezte.

Pest látképe a Gellért-hegyről 1885-ben. Középpontban a Fővámház, amelyet Ybl Miklós tervezett. Az épület ma a Corvinus Egyetem központi épületeként ismert.

Faúsztatók a Műegyetem előtti rakpartnál, valamikor 1900 körül. Háttérben a Ferenc József híd, amit ma leginkább Szabadság hídként ismerünk.

Bem rakpart a Lánchídról a Batthyány tér felé nézve. Balra a Lánchíd Palota, az Ybl Miklós által tervezett Lánchíd Társulat székháza látható.

Klösz fotói nélkülözhetetlen kordokumentumok, a korabeli Budapestet jórészt az ő képein keresztül ismerjük. Megörökítette az Ördögárok kiöntését az 1875-ös nyári zivatarkor, az 1876-os pesti árvizet, az 1879-es szegedi nagy árvíz pusztításait. Végigfotózta a Nyugati pályaudvar építését ( ), a Nagykörút kialakítását, a Várat és palotáit, Savoyai Jenő lovas szobrát.

Belvárosi házak, a Tabán és a Királyi Palota a régi Városháza tornyából nézve. Jobb oldalon a Nagyboldogasszony ortodox székesegyház tornyai.

A Vigadótól jobbra az Első Magyar Általános Biztosító Intézet székháza, a Grand Hotel Hungária és a Hotel Bristol épülete a Dunáról nézve. A kép jobb szélén ismét a Nagyboldogasszony ortodox székesegyház.

Újabb látkép a Gellért-hegy felől a Lánchíd és a Margitsziget felé nézve. Balra a Tabánban a Szerb templom, mögötte pedig az Alexandriai Szent Katalin -plébániatemplom.

Piac a pesti alsó rakparton, a Petőfi téri hajóállomásnál, 1896-ban, az első újkori olimpia évében. Balra a Királyi Palota, a távolban pedig a Lánchíd látszik.

Kikötő a pesti alsó rakpartnál, A Duna túlpartján a Várkert Bazár és a Királyi Palota.

A bezárt Grand Hotel Ritz, a későbbi Dunapalota és a pesti rakparta Lánchíd felől nézve. A távolban az Erzsébet híd, balra pedig Eötvös József szobra látható.

Rakodópart a Lánchíd pesti hídfőjénél, háttérben a Királyi Palotával, 1896-ban.

Pesti alsó rakpart az Újvidéki Csavargőzös Vállalat kikötőjével. A Duna túlpartján, a Tabán házai között, a Szerb templom és tőle jobbra az Alexandriai Szent Katalin-plébániatemplom,

A Steindl Imre által tervezett Országház a századforduló idején, a Bem rakpartról nézve.

Pesti alsó rakpart a Fővámháznál, 1890-ben. A támfalnál látható alagútbejáratok vezettek a Fővámház alatti, raktárként szolgáló pincerendszerbe.

Pesti rakpart a Margit hídnál, ami Budapest második állandó hídja volt.

A Margit híd pesti hídfője a vámházakkal, 1896-ban. A túloldalt, a budai hídfő felett a Gül Baba türbéje köré épített Wagner villa is felsejlik.

Az újpesti rakpart a Hagenmacher és a Pannonia gőzmalmokkal, a Margit híd felől nézve, 1890-ben.