Adóváltozások 2016. Amit a vállalkozások vezetőinek is tudnia kell! Adóváltozások 2016. Németh Zoltán szakközgazdász.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI. tv. Áfa tv. XIII/A. fejezet]
Advertisements

Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Szemléletváltás: tőzsdei nyereségek adótervezése
Készítette: Sallai Katalin
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
Mottó: „Eljön-e a világvége?!” Előadók: Bartos Gyula Borsányi-Bognár Levente.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Személyi jövedelemadó & Általános forgalmi adó Sándor Zoltán 2010/2011/2.
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Szolgáltató adóhatóság 2009’ Bevallások egyszerűsítése Elektronikus szolgáltatások bővítése TEÁOR és szakmakód konverzió Sajtótájékoztató február.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Hatáskör változás a helyi iparűzési adóval kapcsolatban
Sajtótájékoztató július 25. Dr. Szikora János elnök, APEH.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
Adórendszer és feketegazdaság – évi intézkedések december 5-6. Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Adózás rendje 2013.
Cafeteria 2011 Dr. Orbán Ildikó.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
Titre de la présentation
Az Általános forgalmi adó és a likviditás
Az áfa-törvény jövő évi változásai
Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER)
ADÓ Adótörvény változások 2006/2007 Demetrovics Gergely, szenior menedzser február 2.
Horváth Dávid Nemzeti Adó- és Vámhivatal. * Időszakos elszámolású ügyletek teljesítésének időpontja * Levonási jog érvényesítésének módja * Sertéshús.
Családbarát adórendszer Magyarországon Tamásné Czinege Csilla NAV Adószakmai Ügyekért Felelős Szakmai Helyettes július 5.
2016 ÁFA, SZJA, ART törvény főbb változásai. ÁFA : elszámolási időszakos ügyletek teljesítési ideje Hatályba lépés : Az olyan december 31.-ét követően.
Bevalláshoz kapcsolódó jogszabály módosítás Készítette: Pestuka Gabriella Osztályvezető NAV Csongrád Megyei Adóigazgatósága.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Az Adózás rendjéről szóló törvény évi változásai.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
Társasági adó 2011, évi változások  Adókulcsváltozás 10% 500 M Ft-ig 19% 500 M Ft felett  Megszűnik a külföldi szervezet társasági adó-kötelezettsége.
Adózás rendjéről szóló törvény módosításai Feltételes adómegállapítás iránti kérelem  Csak a kérelmet benyújtó adózó vonatkozásában állapíthatja.
Változások a Társasági adóban (Ferenczi Szilvi). 10%-os kedvezményes kulcs alkalmazásának feltétele – 19. § (3) d)  Rendezett munkaügyi kapcsolatok pontosítása,
Sajtótájékoztató Sajtótájékoztató Az elektronikus ügyintézés lehetőségei az APEH ügyfélkapcsolati rendszerében Miskolc, szeptember 2.
E – Ügyintéző Bt. Küldetésünk: - Környezetvédelmi termékdíj és jövedéki szaktanácsadás, szakértés és ügyintézés.
KATA – KIVA, EVA évi CXLVII. Tv évi XLIII. tv.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017.
A szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása Cséfalvay Ágnes.
Amit a vállalkozások vezetőinek is tudnia kell!
2012. évi CXLVII. Tv évi XLIII. tv
Összehasonlító példák
Általános forgalmi adó törvény 2017.
Keresztury János kamarai tag könyvvizsgáló november 24.
a költségvetési tervek teljesítésében
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
E-ügyintézés az adózásban 2006.
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Az adózás rendjének újraszabályozás
SZÁMVITEL.
Üdvözöljük az előadás résztvevőit!
Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály
Az adózás rendjének újraszabályozás
Fontosabb illetékekkel kapcsolatos részletszabályok
Készítette: Esenczki Fruzsina és Borbély Balázs RYBD2T, S7LJW9
2019. január 11. Adóeljárás Dr. Szabó Ildikó PhD.
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
Előadás másolata:

Adóváltozások Amit a vállalkozások vezetőinek is tudnia kell! Adóváltozások Németh Zoltán szakközgazdász

Adóváltozások Személyi jövedelemadó 1.Az adóhatóság kérésre elkészíti az szja-bevallást 2. Az szja mértéke 15%-ra csökken. (A régi 16 % volt) 3. A kétgyermekesek családi kedvezménye gyerekenként Ft-tal emelkedik. 4. Nem lehet bírságolni a késedelmes bevallókat. A Cafetéria juttatások adó és járulék terhe is csökkent. (kb. 1,2%-kal)

Adóváltozások Általános forgalmi adó (ÁFA) ÁFA kulcs csökkenés! 0203 vámtarifaszám alá tartozó sertéshús Az új lakások értékesítése Időszakos elszámolású ügyletek kezelése: 1.Fő szabály: a teljesítési időpont az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja 2.Előre számlázás: a teljesítési időpont a számla kibocsátásának napja 3.Utólagos fizetés: a teljesítési időpont a fizetés esedékessége, de legkésőbb az időszak végét követő 60. nap Számlázás: frissíteni kell a számlázó programokat!

Adóváltozások Az adózás rendje 1 Folyószámla integráció: közös NAV, VÁM és egyéb hatósági számla Egységes adóigazolás Pótlékmentes részletfizetés: Ft-ról Ft-ra emelkedik az szja és egészségügyi hozzájárulás esetén is. Adminisztrációs hiba, tévedés: az adóhatóság nem büntet azonnal, először figyelmeztet. Díjmentes adóigazolás!

Adóváltozások Az adózás rendje 2 Az adózó megbízható vagy kockázatos? 10 feltételnek kell megfelelni: 1. A vállalkozás legalább 3 éve folyamatosan működik. 2. A tárgyévben és az azt megelőző öt évben az állami adóhatóság által az adózó terhére megállapított összes adókülönbözet nem haladja meg az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének 3%-át. 3. Nem indítottak ellene végrehajtási eljárást. 4. Nem állt és nem áll csőd-, felszámolási, illetve kényszertörlési eljárás alatt. 5. Nem rendelkezik forintot meghaladó nettó adótartozással. 6. Nem állt és nem áll adószám felfüggesztés hatálya alatt 7. Nem állt és nem áll adószámtörlés hatálya alatt. 8. A terhére az adóhatóság által kiszabott, a tárgyévet megelőző két évben esedékessé vált mulasztási bírság összege nem haladta meg az adózó tárgyévre megállapított adóteljesítményének 1%-át 9. Nem állt és nem áll fokozott adóhatósági felügyelet alatt 10. Nem minősül kockázatos adózónak

Adóváltozások Az adózás rendje 3 Megbízható státusz előnyei: 1.a kiszabható mulasztási és adóbírság felső határát 50%-kal csökkentik 2.évente egy alkalommal automatikusan 12 havi pótlékmentes részletfizetési kedvezmény 3.a visszaigényelt ÁFA-t az adóhatóság január 1-jétől 45 napon, január 1-jétől 30 napon belül utalja ki. Kockázatos státusz hátrányai: 1.nem részesülnek kedvezményes eljárásban 2.megbízható adózókhoz képest hosszabb adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak 3.az általuk visszaigényelt általános forgalmi adó kiutalási határideje 75 nap A minősítést az adóhatóság első ízben a első negyedévre vonatkozó adózói adatok alapján adja ki.

Adóváltozások Környezetvédelmi termékdíj  Átalánydíj a gépjárművekre: Darabszám alapú átalánydíj fizetés lehetősége a gépjármű gyártók és forgalmazók számára. (Csak személygépjármű és motorkerékpár)  Átláthatóbb szankciórendszer  Külföldről behozott csomagolás részét képező újrahasználható csomagolószer: Egy év a visszaszállítására nyitva álló időszak.  Egyéni hulladékkezelés: a negyedéves bevallási és fizetési kötelezettséget egy évente egyszeri előleg-bevallás és elszámolás váltja fel.  Online kereskedelem: a termékdíj köteles termékek külföldről, távolsági értékesítés keretében történő átruházása is termékdíj-kötelezettséget keletkeztet

Adóváltozások Jövedéki adó A pálinka magánfőzésre adójegy bevezetése!

Adóváltozások Illetékek  Járműpark korszerűsítésének ösztönzése: Az elektromos meghajtású járművek mellett az egyéb környezetkímélő járművek visszterhes megszerzése is illetékmentes.  Közigazgatási illetékek törlése: Jó néhány ügyintézéssel kapcsolatos illetéket megszüntettek.  Illetékmentes adóigazolás: nem kell Ft-ot fizetni!

Adóváltozások Köszönöm a figyelmüket! Németh Zoltán szakközgazdász

Tőkeemelés Határidő: március 15. Kft. jegyzett tőke emelése 3 millió Ft-ra 1. Tulajdonosi befizetés – (nem kell az egészet!) 2. Apport (nem pénzbeli hozzájárulás) 3. Tagi kölcsön apportálása! 4. Feltöltés tőketartalék, eredménytartalékból! 5. Átalakulás Bt. v. KKT. társasággá. (Hosszú és költséges) 6. Bartelváltó (pénzhelyettesítő eszköz) alkalmazása (költsége: kb.150 eFt) Következmény: Figyelmeztetés, bírság, törlés a cégjegyzékből.