Hazai KFI-stratégiai célok és törekvések 2014-2020 Borsi Balázs, Innovációs és K+F Főosztály „Innovációban rejlő lehetőségek vállalkozói szemmel” előadássorozat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Nemzeti Innovációs Hivatal
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
I NFORMÁCIÓS T ÁRSADALOM T ECHNOLÓGIÁI PÓLUS Dr Magyar Gábor BME
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program felsőoktatást érintő részei Dr. Peredy Zoltán GKM Innovációs és K+F Főosztály
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Horizon 2020 program, illetve a nemzeti K+F+I stratégia aktualitásai Dr. Nikodémus Antal Főosztályvezető Nemzetgazdasági Minisztérium Innovációs és K+F.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A felsőoktatás kapcsolódása a vállalati törekvésekhez Felsőoktatási intézmények a magyar klaszterekben Dr. Nádai László Főosztályvezető Oktatási és Kulturális.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2100 Gödöllő, Tessedik S.u. 6. Tel.: 28/ ; Fax: 28/ Élethosszig tartó.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
A készülő KFI stratégia prioritásai és kapcsolata az oktatási ágazat megújulásával Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F.
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Innovatív induló kisvállalkozások izraeli fejlesztési modellje, ennek adaptálása Magyarországon Dr. Turi Márta – Korányi László szeptember.
Innováció és stratégia Dr. Greiner István MISZ, általános elnökhelyettes február 07.
A készülő K+F+I stratégia prioritásai és kapcsolata a felsőoktatási ágazat megújulásával Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Dr. Husvéth Ferenc Tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes június 22.
Eu-s források súlypontja a KKV fejlesztés és Innováció Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
K+F+I az Észak-Alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert Innova Észak-Alföld Regionális Innovációs Ügynökség.
Az innovációs projektek támogatási lehetőségei a Gazdaságfejlesztési és Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban Pecze Tibor Csongor elnök.
A kutatás-fejlesztés-innováció kormányzati támogatása O rvostudományi aspektusok Dr. Nikodémus Antal, főosztályvezető Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs.
2012. november 27. Hazai KFI stratégiai célok és törekvések a időszak tükrében Előadó: Kiss Tamás Attila Vezető főtanácsos Tolna Megyei Kereskedelmi.
A BGF Salgótarjáni Intézetének aktivitásai a helyi vállalkozások fejlesztése érdekében Összeállította:Paróczai Péter adjunktus SALGÓTARJÁNI INTÉZET.
Nemzeti kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia 2020 Turóczy László helyettes államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium.
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
Pécs és térsége gazdasága Pólus és a K+F+I november 27. Dr. Síkfői Tamás.
Decsi Zoltán Kaposvár, március 01. Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés pályázat.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Hazai KFI stratégiai célok és törekvések a időszak tükrében Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvénysorozata Tamási Bozsó.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése ÉMOP 1. Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Kutatás-Fejlesztés-Innováció versenypályázati tükör
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
A magyarországi K+F politika
Eu-s források súlypontja a KKV fejlesztés és Innováció
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Rigó Csaba Balázs A Közbeszerzési Hatóság tevékenysége
Előadás másolata:

Hazai KFI-stratégiai célok és törekvések Borsi Balázs, Innovációs és K+F Főosztály „Innovációban rejlő lehetőségek vállalkozói szemmel” előadássorozat a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében Dombóvár, december 4.

A főbb gyengeségek Magyarországon a GDP-arányos K+F ráfordítások - javarészt a mindenkori éves költségvetések korlátozott mozgástere miatt – csak lassan növekednek – hiányoznak a nemzetközileg versenyképes tudásközpontok; széttöredezett, nem fókuszált K+F a közfinanszírozású kutatóhelyeken; hullámzó az alap és alkalmazott kutatás-finanszírozás A vállalkozási szektor KFI tevékenysége egyszerre koncentrált és a szétaprózott – A hazai középvállalati szektor gyenge, a hazai adaptív innovációs hatásfoka rossz, kevés a piacvezérelt fejlesztés Gyenge szektorközi kapcsolatok Oktatási rendszer folyamatos reformja Bizonytalan adózási környezet A KFI-intézményrendszerben többnyire hiányzik az innováció- menedzsment szemlélet és kompetencia

3 K+F források alakulása

4 A főbb erősségek Tőkeerő, modern infrastruktúra a nagyoknál, rugalmas és adaptív fejlesztések a kis cégek egy részénél Nyitott gazdaság Jól képzett, megbízható munkaerő kibocsátása (K+F és rutinfeladatokra egyaránt). Egyes területeken számottevő vállalat-oktatás együttműködés tapasztalható Réspiacot megtalált innovatív kis cégek Képzett és átlag feletti tudományos teljesítményre képes kutatók. Az oktatók-kutatók a közszféra potenciálisan leggyorsabban tanuló emberi erőforrásait jelentik

c.).b.) a.) A NIR gyengeségei – a problémafa szerkezete Elmarad a kiegyensúlyozott, fenntartható növekedés és fejlődés Az egyetemi-akadémiai, kormányzati, hazai-külföldi TUDÁSBÁZISOK, a tudásteremtés gyengeségei A TUDÁSÁRAMLÁS, technológiatranszfer, egyéb transzfer- mechanizmusok hiányosságai A TUDÁSFELHASZNÁLÁS, a hasznosító (vállalati) szektorok akadályozó tényezői Alacsony (makroszintű) termelékenység, kevés jól fizető munkahely Hiányoznak a növekedés KFI motorjai [...] Átfogó, HORIZONTÁLIS gyengeségek

6 A NIR gyengeségeinek összegzése Az egyetemi-akadémiai, kormányzati, hazai-külföldi TUDÁSBÁZISOK, a tudásteremtés gyengeségei A TUDÁSÁRAMLÁS, technológiatranszfer, egyéb transzfer- mechanizmusok hiányosságai A TUDÁSFELHASZNÁLÁS, a hasznosító (vállalati) szektorok akadályozó tényezői Átfogó, HORIZONTÁLIS gyengeségek Területi egyenetlenségekkel kapcsolatos problémák (pl. KMR, abszorpció) A regionális specializáció szükségessége nem tudatosult Az innováció-tudatosság gyenge (pl. IPR tudatosság is) Az oktatási rendszer folyamatos reformja, a tanári pálya presztízsének csökkenése hátráltatja a tehetséggondozást és a szakember-utánpótlást A KFI-t támogató intézményi struktúra, működés és szabályozási környezet nem hatékony (pályázatok, tényalapú döntéshozatal stb.gyengeségei is) Borús makrogazdasági kilátások a világgazdaságban és Magyarországon (lelassult FDI beáramlás, a versenyképesség/üzleti környezet megítélésénak romlása stb.) A kutatói utánpótlás nem elégséges a nki- leg versenyképes szinthez Erodált K+F infrastruktúra Elégtelen és hullámzó (alap- és alkalmazott) kutatás-finanszírozás Korszerűtlen TéT oktatás Hiányoznak a versenyképes tudásközpontok Széttöredezett, nem fókuszált K+F a közfinanszírozású kutatóhelyeken Nem kellő figyelem a piaci- társadalmi folyamatokra Spin-off folyamatok elakadnak Elégtelen inkubáció Lassan izmosodó kockázati tőke Hiányzó állami innováció- menedzsment szolgáltatások Gyenge szektorközi (vállalat-kutatóhely) kapcsolatok Gyenge a nk-i KFI folyamatokba bekapcsolódás A technológia- transzfer ösztönzése nem hatékony Rossz hatásfokú adaptív innovációk (pl. IKT terjedése lassú) Spin-off folyamatok elakadnak A K+F adózási környezete bizonytalan Kevés a (K+F- re alapozó) gazella Kevés K+F-re alapozó, a gazdasággal nem kellően integrált FDI Kevés a piacvezérelt fejlesztés Gyenge középvállalati szektor

7 A lehetőségek Nagyobb volumenű, hazai problémákra fókuszáló K+F – kritikus tömeg, tudásközpontok, fiatal kutatók Gazdasági-társadalmi igények jobb artikulálása (demand articulation) (Iparági) klaszterek kiszolgálása, anticiklikus K+F makro- pénzügyi politika A mobilitási és tudás-transzfer folyamatok dinamizálása K+F adókedvezmények egyszerűsítése, újra-dinamizálása, visszatérítéssel kombinálva (tovább növelheti és tisztíthatja a vállalati K+F-et) Info-bio-kogno-nano, mint generális technológiák

Stratégiai alternatívák

9 Jövőkép Magyarországon - a KFI szakpolitika aktív támogatásával ra jelentősen megerősödnek és a globális innovációs folyamatok egyenrangú szereplőivé válnak a nemzeti innovációs rendszer kulcsszereplői, amelyek ezt követően - a tovagyűrűző hatások révén - képessé válnak arra, hogy dinamizálják a nemzeti innovációs rendszer egészét, és ezzel jelentős mértékben hozzájárulnak a magyar gazdaság versenyképességének növekedéséhez, valamint fenntartható tudásgazdasággá alakulásához. Kulcsszereplők: a „világelitbe” tartozó kutatóműhelyek, a globális nagyvállalatok nemzeti innovációs rendszerbe integrált K+F központjai, a nemzetközi piacokon terjeszkedő K+F intenzív magyar középvállalatok, a KFI-re építkező és gyors növekedésre képes kisvállalatok („gazellák”), az innovatív beszállító kkv-k, az innovatív kezdő (start-up) vállalkozások, valamint a nemzetközi piacokba integrált korai fázisú és kockázatitőke-befektetők.

Számszerűsített célkitűzések Magyarország 2020-ra a GDP-arányos K+F ráfordításokat 1,8%- ra, 2030-ra pedig 3%-ra növeli ra, a stratégia hét esztendeje alatt Magyarországon: – +30 nagyobb kutatási és technológiai fejlesztési műhely lép be a „világelitbe” – +30 globális nagyvállalati K+F központ telepedik meg / erősödik meg – +30 K+F intenzív makroregionális középvállalat termel és szolgáltat – +300 KFI és növekedésorientált kisvállalat (ún. „gazella”) cég találja meg globális piaci számításait – innovatív kezdő vállalkozás jut az induláshoz szükséges jelentős támogatáshoz – a már megtelepedett, illetve megtelepedő globális nagyvállalatokat hazai döntéshozatali központú innovatív beszállító cégek tömegei szolgálják ki

Célrendszer

12 A stratégia végrehajtásának fő eszközei

A tudásbázisokat erősítő főbb eszközök

Az innovatív hazai KKV-kat erősítő eszközök

15 Végrehajtás: kormányzati funkciók és felelősségi körök Kormányzati KFI-stratégiai menedzsment Jogszabályalkotás, jogszabályok monitoringja és racionalizálása Központi és decentralizált innováció-menedzsment szolgáltatások nyújtása, a szolgáltatási rendszer irányítása A K+F adókedvezmények megújítása, monitoringja, értékelése A start-up ökoszisztéma építésének felügyelete és irányítása Pályázati programmenedzsment és monitoring A KFI-központú közbeszerzések menedzselése Kiemelt programok és ágazatok menedzsmentje Szellemi tulajdonvédelem A tudásbázisok megerősödésének irányítása és monitoringja Az innovációt, kreativitást fejlesztő közoktatás, tehetséggondozás, valamint társadalmi szemléletformálás

16 A KFI stratégia illeszkedése országos szakpolitikákhoz

17 K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések: Cél: olyan együttműködésben végzett, felülről felépített (top-down), kezdeményezett és koordinált K+F projektek, amelyek jövőbe mutató, stratégiai jelentőségű és szakmailag jól körülhatárolt K+F feladatok megoldására irányulnak Keretösszeg: 9,4 milliárd Ft (KTIA). Pályázók köre: konzorciumok (felsőoktatási és akadémiai kutatóhelyek, KKV-k, nagyvállalatok részvételével), nagyvállalatok Támogatható tevékenységek: alapkutatás, alkalmazott (ipari) kutatás, kísérleti fejlesztés, infrastrukturális és ingatlan beruházás, piacra jutás támogatása, iparjogvédelem. Támogatás összege: egyedi megállapodás alapján. Elszámolható költségek: alapbér és járulékai, K+F szolgáltatás, dologi kiadások, eszközbeszerzés, immateriális javak beszerzése, infrastrukturális és ingatlan beruházás. Stratégiai programok

18 Technológiai start-up ökoszisztéma építés: Cél: technológiai innovációra (K+F tevékenységre) alapuló induló vállalkozások elindítása és fejlesztése, a létrejövő gazellák fejlődésének, piaci alapú finanszírozásra való felkészítésének támogatása. Négy alprogram: 1.alprogram : Az inkubátorok (inkubátor házak) felállítása, támogatása. 2.alprogram : Pályázati kiírás ötletekre, az ötletek támogatása. 3.alprogram : Az inkubáció folyamata, az inkubáltak támogatása. 4.alprogram : A piacra lépés támogatása és a tőkebevonás lehetőségei. Keretösszeg: 2,1 milliárd Ft (KTIA). Pályázók köre: technológiai inkubátor (1. szakaszban), természetes személyek (2. szakaszban), gazdasági társaság (3. és 4. szakaszban). Stratégiai programok

19 Köszönöm a figyelmet!