GÁVRILYUK ILONA. A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Papp Győző szupervizor Humánszolgáltató Központ Szekszárd
Advertisements

E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Konfliktusok fogalma, okai, kezelése
Szociális munka a börtönben
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Konfliktus és kooperáció
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
A nevelés stílusa.
A TÁRGYALÁS Mint a versengés és az együttműködés közötti egyensúlyozó tevékenység.
A munka világával kapcsolatos tudás
Szociális kompetencia
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
A sikeres tréning jellemzői A képzés szükségessége  gazdasági igények  piaci viszonyok  a munkakör is más lesz  vezetői, munkatársi elvárások.
Konfliktus és konfliktuskezelés
Konstruktív konfliktuskezelés
A TANÁRI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE MATEMATIKAI MODELLEK SEGÍTSÉGÉVEL
Az óvodai és iskolai konfliktusok és kezelési lehetőségeik
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
A szervezeti problémák kezelése
Egyéni döntések a szervezetben
Együtt egymásért és magunkért
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Soft skills.
Projektmunka.
A pedagógus.
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
A team-munka elméleti alapjai
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
1 Témafelvetés Tanulásmódszertan 2. kurzusra Papp Endre – Molnár Attila.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
A Mediáció.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Szembesít a drámatréning. A csapat 2-nél több fő A csapat nem fogja a jótékony hatásait magától, automatikusan kifejteni. Kellenek struktúrák, normák,
MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE
PSZICHOTERROR Készítette: Valcsákné Kecskeméti Kornélia Varga Anita III. év.2. félév lev.tagozat, EMBERI ERŐFORRÁS SZAK Irodalom: Klein: Vezetés és szervezet.
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Az üzletek operatív működtetése
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Szociális kompetencia
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

GÁVRILYUK ILONA

A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban az emberi összeütközés szinonimájaként használjuk Ellentétes, vagy egymást kölcsönösen kizáró érzelmek, vágyak vagy késztetések egyidejű jelenléte. A konfliktusok a krízishez hasonlóan a döntés, a választás problémáját jelentik, frusztrációt okoznak.

JÓ KONFLIKTUS  elősegíti a csoport céljainak elérését, növeli teljesítményét  bátorítja a kreativitást, az ötletek felszínre kerülését  leválasztja a problémát az egyénről  leleplezi az irracionális érveket  enyhíti a feszültséget  a változás és önértékelés szellemét viszi a csoportba  átláthatóvá teszi a hatalmi és erőviszonyokat

ROSSZ KONFLIKTUS  a csoportteljesítmény csökkenéséhez vezet  olyan helyzetet eredményez, amely érzelmileg telített (pl.: nyer/veszít)  védekező, blokkoló magatartáshoz vezet  polarizálja a csoportvéleményt  a csoport széteséséhez vezet

ISMERKEDJÜNK MEG A KONFLIKTUSOKKAL "A béke nem a konfliktus hiánya, hanem a konfliktus kezelésének képessége" - írta Dan Millman, a Békés harcos útja című könyv világhírű szerzője. Mindennapi életünk konfliktusokkal terhelt, gyakran előfordulnak olyan helyzetek, melyekben céljaink, érdekeink ütköznek mások törekvéseivel. Minden munkahelyen, különösen az iskolákban, óvodákban elengedhetetlenül fontos, hogy ezekből a konfliktusos helyzetekből a legjobbat hozzuk ki, mindkét konfliktusban résztvevő fél számára.

A KONFLIKTUSKEZELÉS TRÉNING abban nyújt segítséget, hogy megtanuljuk, hogy ne elkerüljük a konfliktusokat, hanem azokat konstruktívan a javunkra fordítsuk.

MIBEN NYÚJT SEGÍTSÉGET A KONFLIKTUSKEZELŐ TRÉNING?  hatékony indulatkezelési technikák elsajátításában;  képessé tesz bizonyos konfliktusok megelőzésére;  a résztvevő megismeri a konfliktusok fajtáit és okait, szokásos lefolyásukat, a kialakult konfliktusokat mélyebb szinten megérti;  segít megismerni, tudatosítani saját, konfliktushelyzetben megjelenő reakcióit illetve viselkedéses jellemzőit;  segít az egyéni problémakezelési hibák tudatosításában és elemezésében;  megismerteti a különböző konfliktuskezelési stílusokat illetve jártasságot ad a szituációnak megfelelő konfliktuskezelési stílus kiválasztása terén;  a résztvevő megtanulja, hogyan vezessen problémamegoldó beszélgetéseket, kemény tárgyalásokat sokkal kevesebb stressz mellett;  képessé teszi a résztvevőt az önérvényesítő viselkedés és kommunikációs alkalmazására;  felkészíti a résztvevőt a nehéz helyzetek kezelésére, szándéka és elvárásai világos, egyértelmű, megfogalmazására, ezáltal az aktív felelősségvállalásra.

KONFLIKTUSKEZELÉS TANTÁRGYI PROGRAM Nappali tagozat: 3 kredit, 5 előadás - elméleti ismereteket közvetít a konfliktusok meghatározásáról, a konfliktusok típusairól valamit a konfliktusmegoldási-technikákról és stratégiákról. 10 tréningfoglalkozás - amely élmény- és problémacentrikus tréning folyamaton keresztül fejleszti a résztvevők konfliktuskezelési készségét. A kurzus csoportos technikákat mutat be, melyekkel fejleszthető a személyközi interakció, valamint a meggyőző-, az empátiás és a konfliktuskezelési készség. A bemutatandó technikák alkalmasak arra, hogy – az „együttes élmény” átélésén keresztül – a csoportban erősödjön a csapatszellem. A program elméleti témáinak önálló feldolgozásáról, írásban, referátum formában kell számot adni modulbontásban. Feladat a beszámolóra való előkészülethez: Egy, az életből hozott konfliktus részletes leírása, és a legoptimálisabb megoldási stratégiák bemutatása. A tantárgy beszámolóval zárul.