„ A falusi turizmus fejlesztésének új perspektívái” Prof. Dr.Hanusz Árpád egyetemi tanár Nyíregyházi Főiskola Szatmárnémeti,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Számítógépes alapismeretek Kommunikáció Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT)
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Nagy Ferenc Vállalkozási tanácsadó november 30.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
Készítette: Gondos Borbála
A Europe Direct és más európai uniós tájékoztató hálózatok szerepe Székesfehérvár 2009.március 24.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A vállalkozási környezet és kilátásaink elején S Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013.április 18. Prof. Bod Péter Ákos Budapesti.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
 Foglalkoztatási programelem támogatása Ft  Szociális Szövetkezet létrehozása  Képzés, foglalkoztatás, gyümölcsültetvény kialakítása  2.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KULTÚRSZIGET – AGÓRA NYÍREGYHÁZA TIOP /
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
Internet tudományos használata
A szakiskolák aktuális problémái
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
276 fő Terület: 1234 hektár 1 Mozgókönyvtár 2 legnagyobb foglalkoztató Gál József (építőipar) Lakosné Szűcs Piroska (kereskedelem) Munkanélküliségi ráta:
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Gyűjtőköri szabályzat
Dr. Kovács László Főtitkár
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Made in Hungary kiállítás
„Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
Intézményfejlesztés a román-magyar határmentén
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyar Tudományos Művek Tára
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Kórházi könyvtárak lehetőségei a tudáspiacon
SZÁMVITEL.
EMELKEDŐBEN Stratégiai folyamatok a magyar gazdaságban
Nagyvárad A Kárpát Régió Üzleti Hálózat tevékenysége
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara
Válaszok a globális oktatáspolitikára
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Felhasználóképzés a kórházban
Élj ökosan – generációkon át II.
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A KERÉKPÁROS TURIZMUS LEHETŐSÉGEI
Baranya Megyei Önkormányzat
Társadalmi integráció kistelepüléseken
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Előadás másolata:

„ A falusi turizmus fejlesztésének új perspektívái” Prof. Dr.Hanusz Árpád egyetemi tanár Nyíregyházi Főiskola Szatmárnémeti, szept

Témáim I. Élmény, élménykorszak, Élménygazdaság II. Falusi turizmus néhány tapasztalata III. Falusi turizmus, mint a vidékfejlesztés eszköze

Élménykorszakban élünk  A mai társadalom – élménykereső, élményhajszoló –  Élmény minden kilométerkőnél!  „Élménybombák” minden irányból!  Az élményért a vásárló hajlandó többet, sokkal többet fizetni!

A turizmus esszenciája- az ÉLMÉNY!  Hagyományos turisztikai termék definíció!  Megfoghatatlan, emléket veszünk!!! ??? Turizmus esszenciája – az ÉLMÉNY!!!  Az élmény a TŰZ, az emlék már csak PARÁZS és HAMU!!!  Mit akar a turista - tüzet vagy hamut? Turizmus értelme – átalakult turista

Az élmény  Élmény – különféle hatások révén kialakuló új, a hétköznapitól eltérő, felfokozott testi, lelki, szellemi állapot –  Nagy jelentőséggel bír az egyén számára  Hatása rövidebb, hosszabb - akár a sírig?  Hányféle élmény van?  Élménytipológia?

Élménygazdaság  Élménygazdaság elkülönül a szolgáltatás gazdaságtól  Új gazdasági kínálat és a gazdasági növekedés új lehetősége  Élménygazdaságban a vendég,a vásárló van reflektorfényben, ő a főszereplő, az ő aktív tevékenységével, bevonásával folyik a gyártás, szolgáltatás úgy, hogy az számára emlékezetes élményt teremtsen.

Polgár Pincészet – nem bort hanem élményt ad el Borászat – Minőségi bor, díjak Panzió Gasztronómia, vendéglátás Borkurzus Vevői hálózat - Bortrezor

Polgár Pincészet – nem bort hanem élményt ad el Konferenciák Kultúra – Bor – Gasztronómia Családi ünnepek, események Hagyományos farm, őshonos állatok, lovaglás Tudományos kísérletek - Antioxidáns

Magyar tapasztalatok I.  Már mindenütt jelen van a magyar régiónkban is – spontánul vagy tervezetten, menedzselten  Beépült a turizmus általános kínálatába, vidék- és területfejlesztési politikákba  Falusi turizmusban már van egy versenyképes élcsapat  A kínálat heterogén – formában, méretben  2 ágyastól, 20 ágyig, farm, camping, hotel, kézművesség, vendégasztal stb.

Magyar tapasztalatok II.  Az árak Magyarországon kevésbé differenciálnak és még messze elmaradnak a nyugat európai áraktól.

A személyes kapcsolat varázsa  A házigazdák a legkevésbé mutatják meg magukat a vendégnek –  Pedig - a falusi turizmus egyik legnagyobb vonzereje a személyes kapcsolat vendég és vendéglátó között

Magyar tapasztalatok III.  A legújabb technológiák még csak néhány helyen elérhetők  Internet, WIFI,

Magyar tapasztalatok IV.  A kínálat bemutatása nem eléggé átgondolt, esetenként közhelyes, sablonos – érintetlen természet, a vidék nyugalma stb.  Az élménytartalom a nincs kiemelve, megjelenítve – helyette ‘kvázi leltár’, ‘szolgáltatások’ felsorolása  A helyszín megtalálása, a vendég útbaigazítása - térképes segítséggel - már sok helyen nagyon kifinomult

Magyar tapasztalatok V.  Oktatási tapasztalataim szerint: Sokan tervezik, hogy belevágnak, mégis kevesen indítanak vállalkozást. (becslésem 5-7-ből 1 kezdi el).  A képzések egy része nem jól célzott, nem találja meg jól a potenciális vendégfogadókat -  Az EU fejlesztési forrásokból a „kicsik” saját forrás híján kizáródnak  A kezdő vendéglátó sok helyen „magára marad”  A háttérintézmények különbözősége, vagy hiánya

Hiányaink  Nincsenek megbízható számításaink, kalkulációink  Keveset tudunk: – a vendég-vendéglátó kapcsolatról –vendégek élményéről  A tematikus kínálat kialakítása elkezdődött de még az elején tart, néhány forma pl. ökoturizmus, borturizmus előrébb tart, mint a többi

Sokszínű vidéki élménygazdaságot!  Ne feledjük, már az élménygazdaság korszakában élünk!!!  A falusi turizmus középpontjában az élmények állnak? Két kis példa:  Munka a farmon – Hol az emlékezetes élmény?  A tulajdonos: kovács - művész - meg lehet nézni a ház körül kiállított munkáit

Konklúzió  Falusi Turizmusnak is váltania kell!!!  Ne csak szolgáltatás legyen – hanem emlékezetes vidéki élmény!  VIDÉKI ÉLMÉNYGAZDASÁG!!!

És az Önök élményei…? Maradjunk kapcsolatban! Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! 