Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes operációs rendszerek
Advertisements

Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Szerzői jog A különböző műveket nagyon könnyű másolni.(Például könyv, kép, film, zene vagy valamilyen program). Ez rengeteg jogi problémát vet fel. Az.
Szoftver Fogalma, típusai.
Informatika és etika. Jogi ismeretek
A szoftverek.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Bp. Rákospatak utca 101.
A szoftver.
A szoftverek csoportosítása
Általános fogalmak Hardware Software
SZOFTVER.
Nagy Gábor MF01-M2.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Informatika és etika §.
Az operációs rendszerek
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
A szoftver A szoftver fogalma Szoftvertipusok Operációs rendszerek
Az operációs rendszer.
Szoftvertechnológia Bevezetés.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
SOFTWARE.
A vírusokról.
SZOFTVEREK.
SZOFTVER.
Számítástechnikai szoftver üzemeltető
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
15. óra A Windows XP alapjai
A szoftver, szoftvertípusok
Microsoft Office. A szövegszerkesztők segítségével igényesen kialakított dokumentum készítésére van lehetőség. A számítógépes szövegszerkesztés számtalan.
Könyvtár a „Széchenyiben”. Könyvtárunk dokumentumai: hagyományos és elektronikus dokumentum. A könyvtárban több mint könyv található.
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
A számítógép (computer)
Kommunikáció-technológia specializáció
Intelligens Mérnöki Rendszerek Laboratórium Alkalmazott Matematikai Intézet, Neumann János Informatikai Kar, Óbudai Egyetem Mielőtt a virtuális térbe lépnénk.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
Szoftverhez kapcsolódó jogok, felhasználási formák
SZOFTVEREK (programok)
Szövegszerkesztés.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Szoftvermenedzsment A szoftver fogalma programmodulok rendszerdokumentáció konfigurációs adatok, és ezeket tároló fájlok felhasználói dokumentáció a szoftver.
Dokumentumkészítés és az OpenOffice.org Dokumentum írás és szerkesztés: Az OOo európai nézőpontból Dr. Banai Miklós ODFA Hungary, elnökségi tag MultiRáció.
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Sz&p prof.
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Készítette: Pető László
Szövegszerkesztési alapfogalmak
Operációs rendszerek.
A Linux operációs rendszer
Avagy mitől megy a Hardware
SZOFTVEREK (programok)
Hálózati struktúrák, jogosultságok
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Előadás másolata:

Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek

„Szoftver nélkül a számítógép csak egy halom elektronika, amely hőt ad le. Ha a hardver a számítógép szíve, akkor a szoftver a lelke. „

A szoftver teszi használhatóvá a számítógépet, hiszen a hardver önmagában semmire sem alkalmas. Szükség van tehát olyan programokra, amelyek biztosítják a számítógép egységeinek összehangolt működését és a felhasználó igényeinek lehető leghatékonyabb kielégítését.

A szoftverek “hagyma” rendszere

Szoftverek osztályozása Szoftver csomag: Több program együttes megvásárlása (kedvezőbb mint egyenként megvéve, pl.: MS-Office). Vásárolt szoftver: Hagyományos példányonként megvett szoftver. Shareware: Általában valamilyen ideig, ingyenesen kipróbálható szoftverek. Freeware: Ingyenesen letölthető szoftver (de nincs jogunk kereskedni vele)

Szoftverek fajtái: 1. Rendszer és rendszerközeli szoftver, ezek a gép összehangolt vezérlését biztosítják, az operációs rendszerek a számítógép alapműködését biztosítják, a szoftverfejlesztő eszközöket, programokat fejlesztenek vele

Szoftverek fajtái: 2. Felhasználói vagy alkalmazói szoftver, Egy cég feladatait végzik vele Megkülönböztethetünk: standard felhasználói szoftvereket, amelyeket általános, feladatok megoldásához készítenek (szövegszerkesztők), egyedi felhasználói szoftvereket, a felhasználók speciális igényeit elégítik ki.

Standard felhasználói programok A standard felhasználói programok több felhasználó által használt szoftvereket foglalják magukba. Ezeket a nagy vásárlói kör miatt általában nagy nemzetközi szoftvervállalatok készítik és forgalmazzák, és árulják olcsóbban, mint az egyedi fejlesztésű programokat.

Néhány fontos csoportot kiemelhetünk: Szövegszerkesztők: írásos dokumentumok nélkülözhetetlen eszközei, ma már teljesen feleslegessé tették az írógépet Kiadványszerkesztők: a szövegszerkesztésen túl a nyomdai kiadványok előállítását tartja szem előtt, könyvek, folyóiratok stb. szerkesztésének professzionális eszköze. Adatbázis-kezelők: Pl Betegnyilvántartás Táblázatkezelők: Excel Grafikus tervezőrendszerek: a mérnöki tervezést segítő, a hagyományos műszaki rajzot kiváltó szoftverek. Ma már léteznek egy-egy mérnöki területre (pl. építész, villamos, gépész) specializált tervezőrendszerek is.

Programfejlesztő rendszerek A programfejlesztő rendszerek szoftverek, amelyek lehetővé teszik programok írását. Számítógépes programfejlesztés Programnyelvek