Bagáriné Viszket Katalin 2012. március 30.. Mottó „Megláttam az angyalt a márványtömbben, és addig véstem, míg ki nem szabadítottam.” (Buonarroti Michelangelo)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lebovits Ágnes, Morvai Edit, Rádai Péter 2006 ProjektekésProjektfolyamatok TKA PBT-Projekt: Projektek és projektfolyamatok PROJEKTALAPÚ OKTATÁS Tempus.
Advertisements

Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Pályázz okosan, pályázati kisokos
Beruházási projektek dokumentációja
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Munkaterv Miért szükséges, mik az előnyei?
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
NFT-s pályázati tapasztalatok és tanácsok Kellermann Éva május 20.
A projekt megvalósítás tapasztalatai
EKOP Elektronikus levéltár
Projektkezdeményezés és pályázatírás
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
PROJECT MENEDZSMENT.
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Az EU-s projektek fenntartási tapasztalata a JNSZ TISZK-ben Országos Egyházi TISZK Zárókonferencia Kazincbarcika
dr. Földy Ferenc Operatív Program Kft február 23.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
A projekttől a pályázatig
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
Készítette: Bertalan Adrienn Csurgó Krisztina Vincze Bernadett Erika
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Projektkontrolling A dolgozatot készítette: Bodnár Zsuzsanna Buskó Nóra Csépe Krisztina Szőke Zoltán Varga Nóra.
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Project Monitoring and Control (PMC)
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
EU-s pályázatok írása és módszertana
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
Projektzárással kapcsolatos teendők
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Pályázati útmutató civil szervezetek számára Benedek László.

Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Intézményi minőségfejlesztés (TÁMOP-3.1.8)
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) Fejérvári Bence március 26.
Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében TÁMOP /1.
Egyedül vagy partnerségben?. Konzorcium fogalma  több érdekelt vagy egy érdekcsoport időleges együttműködése valamely közös cél megvalósítása érdekében.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Tervezési folyamat.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
Önértékelési projektterv
Az ötlettől a projekttervig
Nyilvánosság biztosítása a TIE projektben
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Barcsák Marianna KPSZTI
Mai téma: Segédletek a projektmunkához Katona Norbert.
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Bagáriné Viszket Katalin március 30.

Mottó „Megláttam az angyalt a márványtömbben, és addig véstem, míg ki nem szabadítottam.” (Buonarroti Michelangelo)

Sikeres emberek: Tele vannak önbizalommal; Hisznek magukban; Győztesként gondolkodnak; Határozottak, kitartóak, reálisak; Intuitívak, innovatívak; Gyorsan döntenek; Irányítják az eseményeket; Optimistán tekintenek a jövőbe.

Pozitív célokat tűznek ki, konkrét, mérhető eredménnyel; Tervet készítenek a céljaik megvalósítására és prioritást állítanak fel a feladatok között; A tények alapján hozzák a döntéseiket; Mentorokat keresnek, meghallgatják szakemberek tanácsait; A lehetőségekre és az előnyökre koncentrálnak; Rendszerekben gondolkodnak; Az előre meghatározott ütemezés alapján fegyelmezetten elvégzik a feladataikat; Az elért eredményekre helyezik a hangsúlyt; Folyamatosan időt és energiát szánnak önmaguk fejlesztésére. A sikeres emberek, szervezetek:

Döntés előtt A pályázat értelmezése, célok, célcsoportok, kötelező feladatok, előírt indikátorok, határidők, önrész, elvárások, lehetőségek; Illeszkedés az intézményi stratégiához; Feltételek megléte, megteremthetősége; (infrastrukturális, tárgyi, személyi, szakmai felkészültség, pénzügyi biztonság) Fenntartó hozzáállása;

Mi a cél? A teendők nem célok, csak eszközök a cél eléréséhez. Cél az, ahová el szeretnénk jutni. Hosszú távú és rövid távú célok; A céloknak motiválónak kell lenniük, saját elképzeléseinket kell, hogy tükrözze; Figyelembe vegye az összefüggéseket; (szociokulturális környezet, környezetvédelem, esélyegyenlőség) A szervezet számára lehető legnagyobb eredményt hozza; (a pályázó szervezet, együttműködő partnerek, célcsoportok)

Információszerzés A tényleges valóság felmérése; (tények, szükségletfelmérés, igényfelmérés, helyzetfeltáró tanulmány, stb.) A lehetőségek felmérése; (alternatívák felmérése, koncentráció, kockázat vállalás képessége, hosszú távú fenntarthatóság) A lehetőségekre koncentrálás, megújulás; „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.” (Albert Einstein)

Döntés A cél eléréséhez vezető tevékenységek számbavétele, dokumentálása; A tevékenységek ütemezése; Az erőforrások hozzárendelése; A pályázat egybevetése az elvárásokkal; A fenntarthatóság elemzése.

Kiválasztás szempontjai Mely tevékenységek szolgálják legjobban a kitűzött céljainkat; Kötelező elemek – a pályázati útmutató alapján; Választható elemek – fontos az egyediség, a különlegesség; A megvalósíthatóság, realitás; A hosszú távú fenntarthatóság biztosítása

Ütemezés A projekt ciklusban a feladatok elhelyezése, ütemezése (feladatonként kell meghatározni, mikor indul, mikor fejeződik be) GANTT diagram A feladatok időbeli ütemezésén túlmenően a pénzügyi tervezés egyik legfontosabb eszköze.

Gantt diagram Folyamatábra Feladatok 2012.OKT NOV DEC.2013.JAN.2013.FEBR.2013.MÁR.2013.ÁPR.2013.MÁJ. Projektmenedzs ment működése Nyitó konferencia Sajtótájékoztató Nyilvánosság biztosítása Toborzás, kiválasztás xxx tanfolyam

Az eredményekhez vezető út lépései Alapos felkészültség, ismeret, tudás, gyakorlat; Fentiek hiányában szakmai, szakértői segítség; A tervezett lépések ütemezés szerinti végrehajtása, a projekt feladatainak reális meghatározása; Megtarthatóság, fenntarthatóság tervezése.

Projekt megvalósítás A megtervezett projekt feladatok megvalósítása; a kívánt eredmény elérése; Projekt monitoring, kontrolling (összehasonlítás a tervvel, változás bejelentés, szerződésmódosítás) Erőforrások feladatokhoz hangolása; Változások kezelése (esetleg válságmenedzselés); Kommunikáció ; Megbízó, projekt környezet és felelősök tájékoztatása - elvégzendőkről - dokumentációról - tanulságokról - korrekciókról Célok teljesülése; Megtartás fázisa, az elért eredmények kamatoztatása.

Indikátorok Kötelezően teljesítendő értékek – a pályázat előírásai szerint; Vállalt indikátorok, a projekt egyediségének jellemző mutatói; Az indikátorok összefoglaló táblázata a pályázati szerződés melléklete, kötelezően megvalósítandó. Nem teljesülése szankciókat, esetleg visszafizetési kötelezettséget is jelenthet.

Együttműködések Az EU-s pályázatok alapvetése; A projekt megvalósító felelős az együttműködők tevékenységéért is; Csak olyan együttműködő partnert válasszunk, amely érdekelt, motivált a projekt sikeres megvalósításában;

Kommunikáció, nyilvánosság Az európai uniós szabályozás szigorú és pontos kommunikációs kötelezettségeket határoz meg az uniós támogatások nyertesei számára. A jól megtervezett és megvalósított kommunikáció érdemben hozzájárulhat a projekt szakmai sikeréhez. A projekt nagyságától függően kommunikációs csomagok készültek. Megvalósításuk kötelező elem. A dokumentáció része.

A projekt lezárása A projektfeladatok dokumentált befejezése; Indikátorok teljesülésének igazolása; Követési, fenntartási terv; Projekttagok visszahelyezése eredeti munkájukba; Erőforrások reintegrációja és integrációja; Pénzügyi zárás készítése; Tartalom, célok és módszerek elemzése; Tapasztalatok rögzítése, összefoglaló készítése; Záró értekezlet

A projekt értékelése Elért szakmai eredmények elemzése; - a rögzített célok, - a tevékenységek és - a sikerkritériumok szempontjából Projektfolyamat értékelése, tanulságok; Együttműködések elemzése, továbbiak tervezése; Hatékonyság értékelése; Értékelő jelentés összeállítása.

Írjunk vagy írassunk? A fejlődés egyik alapfeltétele a tanulás, a gyakorlás. Hozzáértő, tapasztalt kontroll kell ugyan, de végig kell szenvedni magunknak is a pályázatírás és pályázatmegvalósítás lépéseit. „Az egyetlen tudás az alkalmazható tudás. Az ismeretek csupán a tudás illúzióját adják. Csak abban érsz el fejlődést, amit csinálsz. Alkalmazható tudásra kizárólag gyakorlással lehet szert tenni.” (Braskó Csaba: Szemlélet fejlesztés program)

“A siker jobbára azon múlik, hogy akkor is kitartsunk, amikor mások már feladták.” (William Feather) Köszönöm az figyelmet! Sikeres pályázatokat kívánok mindnyájuknak! Bagáriné V. Katalin Pályázati tanácsadó, közművelődési szakértő