MIRE JÓ A SZELLEMITULAJDON- VÉDELEM ? Dr. Gács János tanácsadó Szekszárd, KIK 2012. december 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
Advertisements

dr.Daszkalovics Katalin
Szellemi tulajdonjogok, mint hitelfedezeti biztosítékok
dr.Daszkalovics Katalin
Az élelmiszerek minősége
dr. Lukács Manuéla Linda “Hogyan véd az ötletedet
Előadás a Szellemi alkotások joga köréből
Mi lesz veled ügyvivő…(jelölt)?
Szellemi alkotások joga
A védjegytörvény és a jogharmonizáció Dr. Fazekas Judit Európai Uniós és Büntetőjogi Szakállamtitkár Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Budapest, 2007.
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
Dr. Lukács Manuéla Linda A szindikátusi és licencia szerződések, a szellemi alkotások megvalósításának eszközei ELTE Állam és Jogtudományi Doktori.
Képzési lehetőségek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében
Kereskedelem Szakmacsoport
Helyi termék védjegy, területi márka létrehozása
ALAPFOGALMAK SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA IPARJOGVÉDELEM SZERZŐI JOG
Szolgálati és alkalmazotti szellemi alkotások a magyar jogban
A szerzői jog Takács Béla 2006.
Designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Mi lesz veled ügyvivő? Az ügyvivői hivatás jövője „gyógyszeripari” ügyvivő szemével dr. Gróf Pálma.
1 1 A szellemitulajdon-védelem alkalmazása a K+F eredmények hasznosításában IP for Business.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Miben tud segíteni az egyetemeknek és a kutatóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala? dr. Németh Gábor SZTNH Információs és Oktatási Központ ELTE Pályázati.
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
Fogyasztóvédelem, védjegy, szabadalom
A szellemi alkotások védelme és az iparjogvédelem
Riglersystem TH Szellemi Eszköz Menedzsment a Széchenyi István Egyetemen.
TÁMOP / projekt eCompetence Multidiszciplináris Egyetemi Tudásmenedzsment rendszer fejlesztése és regionális innovációs keretrendszert.
Dr. Szilágyi János Ede ME-ÁJK december 2.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
Iparjogvédelem Az iparjogvédelem tárgya
dr.Daszkalovics Katalin
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
A cipő, amit hordasz? A zene, amit hallgatsz? A könyv, amit olvasol? És az e-book olvasó, amin a könyvet olvasod?
A szerzői jog történeti fejlődése Kezdetek
A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika.
A szerzői jog.
Mire jók az üzletben díjak? László Géza. Díjak a világban Mi alapján?  Tényalapú díjak  Értékelés alapján kiosztott díjak  Garancia díjak Ki adja?
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Logók- Keresd meg a találmányok/feltalálók működő cégeit, utódszervezeteit! Cég neve Cég utódja: Mit gyárt:
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Vigyázz, kész, egység! Az európai szabadalmi reform aktualitásai dr. Vass László Ádám Jogi és Nemzetközi Főosztály Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Veszprém,
Jogi ismeretek: A szellemi tulajdon védelme Szabadalmi jog dr. Vass László Ádám Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2013.
 E-JOG Iparjogvédelem. IPARJOGVÉDELEM  Oltalom  A lajstromozással keletkező oltalom kizárólagos jogokat biztosít az oltalom tárgyának hasznosítására,
A szabadalmi oltalom aktuális kérdései Kiss Gyula Attila szabadalmi ügyvivő iparjogvédelmi szakértő
Iparjogvédelem II. I. Egyéb oltalmi formák 1. Használati minta 2. Mikroelektronikai félvezető termékek topográfiája 3. Formatervezési minta 4. Védjegy.
A VÉDJEGY Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szép Erika.
Iparjogvédelem 2. A használati minta és a mikroelektronikai félvezetők topográfiájának oltalma. Védjegyoltalom. A földrajzi árujelzők. A formatervezési.
Iparjogvédelem I.. Tárgyalási rend Iparjogvédelem I Lényege A szabadalmi jog Iparjogvédelem II Egyéb védelmi formák Nki vonatkozások.
1 Szellemi tulajdonjogok: bevezetés Lendvai Zsófia Budapest,
A szellemi tulajdon szerepe a hazai innováció menedzselésében Németh Gábor Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala MKIK Országos Innovációs Konferencia Budapest,
Mennyi minden varázsolható elő egy szabadalmi adatbázisból? Pest Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara Kamarai Üzleti Kerekasztal beszélgetések Budapest,
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
Nemzetközi magánjog II.
SZÁMVITEL.
Bevezetés az innováció kutatásba
Iparjogvédelem I..
A vÉDJEGYOLTALOM Takács Lászlóné. A vÉDJEGYOLTALOM Takács Lászlóné.
Szerzői jogi reform az Európai Unióban
Előadás másolata:

MIRE JÓ A SZELLEMITULAJDON- VÉDELEM ? Dr. Gács János tanácsadó Szekszárd, KIK december 12

No mire is…. ….hát arra, hogy alkotásának hasznát az alkotó élvezhesse…. ….s ne mások, akik nem voltak részesei az alkotás folyamatának.

3 Névváltozás január 1-jétől: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Az új elnevezés igazodik a Hivatal széleskörű tevékenységéhez:  valamennyi iparjogvédelmi oltalmi forma és  a szerzői jog területe Új feladatok:  közös jogkezelő szervezetek nyilvántartása és felügyelete Szerzői Jogi Főosztály felállítása május 1. : Az újonnan alapított HIPAVILON cég megkezdi működését. Iparjog12 pályázat (NFÜ-SZTNH) 06_1.html

A szellemi tulajdon (IP) Szellemi tulajdon = szellemi alkotások és árujelzők tekintetében biztosított jogi oltalom Szellemi alkotás és jogi oltalom – az alkotás folyamata szerint  műszaki alkotások (szabadalmak és használati minták)  irodalmi, művészeti, tudományos alkotások, valamint szoftverek (szerzői jogi védelem)  alkotási folyamatot lényegében nélkülöző árujelzők (védjegyek és földrajzi árujelzők)

A szellemi tulajdon II. Időleges monopolhelyzetet teremt. Kizárólagos hasznosítási, használati, felhasználási jogot nyújt. Biztosítja a K+F ráfordítások, a csúcstechnológiai ágazatokba irányuló befektetések, marketing kiadások megtérülését.

Alapigazságok Ha valamilyen szellemi értéket létrehoztunk, oltalmazzuk is meg! Ne használjuk jogosulatlanul a mások által létrehozott szellemi javakat Csaknem valamennyi szellemi alkotáshoz meg lehet találni a megfelelő oltalmi formát!

A szellemi tulajdon védelme A szellemitulajdon-védelem a tevékeny, alkotó ember elismerésének, érdekei védelmének és érvényesítésének jogi szabályozását foglalja rendszerbe. Célja:  A tudomány és a technika fejlődésének elősegítése  Az alkotó- és vállalkozókészség ösztönzése és erősítése  Az emberi kreativitás és önmegvalósítási vágy fokozása.  A művészi alkotómunka stabil jogi kereteink biztosítása Mindezt úgy éri el, hogy közben:  Az eredményes szellemi munkát végzők erkölcsi és anyagi elismerésben részesülnek.  Érvényesül a társadalmi érdek.

SZELLEMI TULAJDON VÉDELME SZERZŐI JOGI VÉDELEM IPARJOGVÉDELEM SZABADALOM, NÖVÉNYFAJTA OLTALOM HASZNÁLATI MINTAOLTALOM FORMATERVEZÉSI MINTAOLTALOM VÉDJEGY, FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐK

Szerzői jog Tárgya Irodalmi, művészeti, szellemi alkotás( pl. regény, színdarab, zenemű, festmény ) Szoftver Megszerzéséhez nincs szükség hatósági eljárásra, a védelem az alkotás megszületésének pillanatától automatikusan érvényesül ( nem kell díjat fizetni az oltalom fenntartásáért )

Iparjogvédelem – és formái Tárgya : Műszaki jellegű szellemi alkotás vagy megkülönböztető megjelölés. Védelmi technika :a találmányra illetve védjegyre vonatkozó kizárólagos hasznosítási jog. Kérni kell a kizárólagos oltalmat, az SZTNH dönt az engedélyezhetőségről. Az oltalom fenntartásáért díjat kell fizetni.

MI A SZABADALOM? A szabadalom egy találmány hasznosítására vonatkozó kizárólagos vagyoni értékű jog.

Szabadalom A találmányok jogi oltalmát biztosítja Szabadalmaztatható a találmány, ha  új (nem tartozik a technika állásához)  feltalálói tevékenységen alapul (szakember számára nem nyilvánvaló)  iparilag alkalmazható (az ipar vagy mezőgazdaság valamely ágában előállítható, használható)  Oltalmi idő : 20 év

Zselatinalapú gél és eljárás annak előállítására

Fiatal magyar feltalálók alkotásai Leonar3do Rátai Dániel Üvegbeton Losonczi Áron

Használati mintaoltalom “Kis találmány “ A szabadalmazható találmány színvonalát el nem érő, valamely tárgy kialakítására, szerkezetére vagy részeinek elrendezésére vonatkozó megoldás, ha  új  feltalálói lépésen alapul (mesterségben járatos személy)  iparilag alkalmazható Oltalmi idő : 10 év Bejelentési és fenntartási díj: A szabadaloménál jóval kevesebb

Nemzetközi oltalmi formák Szabadalom: ESZE – EPO (München) Európai szabadalom EPO  EU A közeljövőben: Egységes Szabadalom PCT WIPO (Genf) Több nemzeti szabadalom. Formatervezési minta: Hágai megállapodás WIPO (Genf) ‖ a PCT-vel Közösségi formatervezési minta OHIM (Alicante) Védjegy: Madridi megállapodás WIPO (Genf) ‖ a PCT-vel Közösségi védjegy OHIM (Alicante)

Nemzetközi oltalmi formák Annak eldöntéséhez, hogy melyiket válasszuk a rendelkezésre álló nemzetközi oltalmak közül, a jövőbeli piaci helyzet, illetve lehetőségek gondos kiértékelésére van szükség. Meg kell és meg is lehet találni az optimumot!

Védjegy Az egyes áruk és szolgáltatások azonosítására, egymástól való megkülönböztetésére, a fogyasztók tájékozódásának előmozdítására szolgáló jogi oltalom. Oltalmi idő : 10 év - ∞

Védjegy Grafikailag ábrázolható megjelölés részesülhet védjegyoltalomban. Megjelölés lehet:  szó, szóösszetétel (beleértve a személyneveket és a jelmondatokat) (pl. Jó estét, jó szurkolást! – Knézy)  betű, szám (pl. 501, 4711)  ábra, kép (pl. gépkocsik emblémái)  sík- vagy térbeli alakzat (pl. Coca-Cola-s palack)  szín, színösszetétel, fényjel, hologram (pl. Milka „lilája”)  hang (pl. MÁV szignál)

Védjegy Árujegyzék A védjegyoltalom alá eső áruk és szolgáltatások körét jelöli meg. Az oltalom csak a megjelölt árujegyzék vonatkozásában érvényes. Nizzai osztályozás: 35 áruosztály, 10 szolgáltatási osztály

Formatervezési minta  termék külső kialakítását, a formatervezői tevékenység eredményét helyezi oltalom alá  sík- vagy térbeli megjelenés (pl. csomagolás, betűformák, grafikai jelzések)  új és egyéni jellegű

Formatervezési minta Jelentősége: a termékek eladási esélyeit növeli Időtartama: 5 év, négyszer meghosszabbítható Terjedelme: a fényképen vagy rajzon látható forma – csak az áll oltalom alatt, ami a fényképen vagy rajzon látszik.

Honnan tudhatjuk meg, hogy csakugyan új dolgot alkottunk-e? Az új műszaki információk 80-85%-a csak az iparjogvédelmi adatbázisokban található meg.

Köszönöm a figyelmet!