Vascular Access kézikönyv - Útmutató az érbehatolás szakszerű ápolásához Mogyorósi Róza Fresenius Medical Care Dialízis Center Kft. Központ, Budapest hálózati.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Advertisements

© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
Nefrológiai ápolók, betegek véleménye az otthoni kezelési módokról
Kémiai Technológia Transzfer Kft. Egy pályázat előkészítése Hasznos tanácsok kutatóknak egy sikeres pályázat benyújtásához.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
A jól működő AV fisztula feltételeiről és fenntartásáról
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Etikai alapelvek az ápolásban
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Értékelés 2009.szeptember Túlélni a szepszist program Hol tartunk most?
Fejlesztési, stratégiai útmutató
A predialízis betegoktatás jelentősége nemzetközi és
Szabóné Dubiczki Mária, Siposné Kozma Anikó
A háziorvos szerepe a dializált, transzplantált betegek ellátásában
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
Az otthoni hemodialízis ércsatlakozása AV-fisztula vagy kanül
Krónikus vesebetegek ischaemiás szívbetegsége: a nephrologiai
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
Immunrendszer Betegségei.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
tűzvédelmi tapasztalatai
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Dokumentációs kötelezettség
A Down szűrés klinikai audit tervezete, kivitelezése Szy Ildikó OEFI Ritka Betegségek Központ május 19.
Javaslat az ÁVF számára Etikai Kódex elkészítésének szempontjai
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
A nephrológiai ápoló szerepe az akut vesepótló kezelések
Peritoneális dialízis- a nővér-orvos együttműködés új dimenziója
Szövődmények felismerése, ellátása
Az edukálás szerepe a dializált betegek együttműködésének javításában
Hatásos kommunikációs technikák – a predializált betegek edukálása
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
AUTOMATIZÁLT KÁBELKONFEKCIONÁLÁSI TECHNOLÓGIA KUTATÁSA, INTELLIGENS KÁBEL ÉS EGYEDI CSATLAKOZÓK KIFEJLESZTÉSE VLG Kábelkereskedelmi Kft. Vető Géza ügyvezető.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
A B.Braun Avitum Hungary Zrt. Dialízis Hálózatának tevékenysége Magyarországon Dr. Kiss István med. habil., az orvostudomány kandidátusa Hálózati Orvosszakmai.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
Sikeres AV-fisztulák készítésének feltételei és lehetőségei Sikeres AV-fisztulák készítésének feltételei és lehetőségei Dr. Rikker Csaba orvos igazgató.
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
eeszt A csatlakozás feltételei és körülményei
Dr. House is hasznosnak találná – az MD Consult online referensz-rendszere Előadók: Agnieszka Wlaszczyk, Mikulás Gábor Elsevier Health Sciences.
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
Kórházi gyógyszerészetet- kórházi gyógyszerészek
Önértékelési projektterv
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
Kötelező szakmacsoportos továbbképzés
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
F ERTŐZÉSEK I NFEKCIÓKONTROLL AZ INTENZÍV OSZTÁLYON Sebestyén Gábor.
Dr. habil. Belicza Éva - alprojekt vezető
Előadás másolata:

Vascular Access kézikönyv - Útmutató az érbehatolás szakszerű ápolásához Mogyorósi Róza Fresenius Medical Care Dialízis Center Kft. Központ, Budapest hálózati főápoló

Vascular Access Kézikönyv – Útmutató az érbehatolás szakszerű ápolásához Mogyorósi Róza Debreceni Nefrológiai Napok, június 04

Az EDTNA/ERCA és a Fresenius Medical Care közös projektje, mely a nefrológia területén dolgozók dialízis gyakorlatát vizsgálta és határozta meg a fisztulaápolás szakmai irányelveit, valamint állította össze ezen irányelveket tartalmazó útmutatót. Title, Subject, Author © CopyrightPage 3 Előzmények

 A fisztulák szúrását általában dializáló ápolók végzik, de nagyon kevés szakmai ajánlás található az idevonatkozó szakirodalomban. A legtöbb dialízis központ „tradicionális” szúrástechnikát alkalmaz.  A sikeres, hosszú ideig tartó hemodialízis nagymértékben függ a problémamentes érbehatolástól.  Az érbehatolással kapcsolatos szövődmények még mindig súlyos klinikai kórképeket okozhatnak.  Az érbehatolási problémák és komplikációk a dialízis populáció morbiditásának és hospitalizációjának jelentős százalékáért felelős. Title, Subject, Author © CopyrightPage 4 Miért szükségesek ezek a szakmai irányelvek?

Title, Subject, Author © CopyrightPage 5 Hospitalizáció fő oka

Title, Subject, Author © CopyrightPage 6 Komplikációk

Részletes javaslatokat fogalmaz meg arra vonatkozólag, hogy képessé tegye az ápolókat arra, hogy felmérjék, megtervezzék, kivitelezzék és értékeljék az ápolási folyamatot a betegnél az AVF punkciója előtt, alatt és után, valamint felismerjék és kezeljék az érbehatolás komplikációit. Lépésről lépésre útmutatást ad a különböző punkciós technikák kiválasztására és kivitelezésére, beleértve a szükséges eszközök ellenőrzési listáját és a komplikációk rögzítésére és jelentésére vonatkozó javaslatokat. Nagy hangsúlyt fektet a gyakorlattal rendelkező dializáló ápolókra, akik oktatják a többi ápolót azokra a készségekre, amelyekkel ők már rendelkeznek. Title, Subject, Author © CopyrightPage 7 Az Útmutató

Title, Subject, Author © CopyrightPage 8 Az Útmutató  Az AVF elégtelensége a morbiditás fő oka, amely hospitalizációt eredményezhet és / vagy az érbehatolás elvesztését.  Az ápolóknak következésképp oktatniuk kell a betegeket arra, hogyan őrizzék meg az AV fisztulájukat a mindennapi ápolás során, valamint hogyan ismerjék fel a lehetséges komplikációk jeleit és tüneteit.  Végezetül, az Útmutató emlékeztet arra, hogy a hemodialízis rendkívül invazív és gyakori jellegénél fogva nagy terhet jelenthet a beteg számára, akinek szüksége lehet segítségre a diagnózis és kezelés megértésében, valamint emócionális támogatásra is rászorulhat, hogy megbirkózzon az életében bekövetkező változásokra.

 Az ápolók döntő szerepet játszanak az AVF ellátásában, ezért nagyon fontos, hogy az oktatási anyagokat szükségleteiknek megfelelően biztosítsák.  Ez a legjobb gyakorlati útmutató azért készült, hogy segítséget és támogatást nyújtson minden érintett személynek a megfelelő fisztulaellátás és a fisztula élettartamának meghosszabbítása érdekében.  A betegek oktatása szintén elengedhetetlen, megfelelő fisztulaápolás kizárólag így alkalmazható. Az Útmutató Title, Subject, Author © CopyrightPage 9

Title, Subject, Author © CopyrightPage 10 Célok a legjobb ápolási gyakorlat kidolgozásához  Felhívni mindenki figyelmét, hogy az AVF a beteg életvonala  AVF punkciós protokoll kidolgozása, mely a rendelkezésre álló klinikai bizonyítékokon alapul és minimalizálja az esetleges komplikációkat  AVF punkcióra és ápolásra vonatkozó ajánlások megléte  Emelni a betegápolás minőségét

Title, Subject, Author © CopyrightPage 11 Az érbehatolás punkciója és ápolása A dializáló ápolók felelőssége, ezért fókuszálni kell a szakmai irányelvekre és azok oktatására! Következésképp az ápolónak tanulnia kell és kialakítani azt a képességet, hogy a betegnek ne okozzon felesleges fájdalmat és kellemetlenséget, biztosítva azt, hogy az érbehatolás jól funkcionál, valamint a fertőzés és a betegségek kockázata csökken.

Title, Subject, Author © CopyrightPage 12 Végre itt van: ‘Érbehatolás – A régóta várt segítség a Szúrás Művészetében’ Az érbehatolást egyaránt tartják az ‘életet jelentő vonalnak’ és a végstádiumú vesebetegek ‘Achilles sarkának’. A fejlődés és a legjobb gyakorlatokra vonatkozó ajánlások ellenére az érbehatolás továbbra is a gyenge pontja a vesepótló kezelés teljes folyamatának, jelentős terhet róva a betegre és az egészségügyi rendszerre. A ‘Szúrás Művészete’ egy könnyen olvasható, praktikus, tudományos kézikönyvben összesíti az érbehatolást, melyet el kellene olvasnia minden ápolónak, hogy a gyakorlatukat továbbfejlesszék.

Arteriovenózus fisztula * Ápoló felelőssége * AVF felmérése * Higiéne és infekciókontroll * Punkciós technikák * Fisztulatű eltávolítás és vérzéscsillapítás * Szövődmények: megelőzés és észrevétel * Dokumentáció és jelentés * Betegoktatás Title, Subject, Author © CopyrightPage 13 A legjobb ápolás gyakorlati útmutató hatálya kiterjed

Megfelelő kézhigiéne kivitelezése nélkül nem végezhető semmiféle tevékenység! Mindig viselni kell a személyi védőeszközöket (gumikesztyű, arcvédő shield)! Beteg oktatása fisztulás kar lemosására! Title, Subject, Author © CopyrightPage 14 Higiéne és Infekciókontroll

A megfelelő punkció a működő AVF fenntartásának alapvető szempontja Az AVF punkcióját az alábbi technikák valamelyikének alkalmazásával kell elvégezni: Kötélhágcsó Gomblyuk Terület-meghatározásos Az ideális technikát még nem határozták meg, ugyanakkor a terület-meghatározásos technika a legkevésbé preferált. Title, Subject, Author © CopyrightPage 15 AVF punkció

 Az ápoló általi tűeltávolítás is ugyanolyan fontos, mint az AVF punkciója. A tű eltávolítását óvatosan kell elvégezni az ér szakadásának megelőzése, az érbehatolás sérülésének minimalizálása és az optimális hemosztázis elérése érdekében.  Az első punkció hemosztázisát mindig gyakorlott ápoló végezze, tekintettel arra, hogy az érfal sérülékeny és fokozott kockázata van a hematóma kialakulásának. Page 16 Fisztulatű eltávolítás és vérzéscsillapítás Title, Subject, Author © Copyright

Az olyan kompresszió, amely megakadályozza a vér áramlását az érbehatoláson keresztül, annak alvadásához vezethet. Title, Subject, Author © CopyrightPage 17 Hemosztázis A nyomás helye felett és alatt surranásnak kell érezhetőnek lennie. Ha a surranás nem érezhető, csökkenteni kell a nyomást az érbehatoláson addig, amíg ki nem tapintható. A nyomás helye felett és alatt jelentkező surranás biztosítja, hogy a kompresszió nem akadályozza a véráramlást az érbehatoláson keresztül.

Title, Subject, Author © CopyrightPage 18 Összegzés Valószínűleg örülni fognak a dialízis területén dolgozó ápolók ennek a praktikus, jól dokumentált szúrási és ápolási útmutatónak. Betölti a legjobb klinikai irányelvek és a napi kezelésben szükséges gyakorlat közötti űrt ezen a területen. A "Szúrás Művészete" az érbehatolás, hozzájárul majd a betegek mindennapos ellátásának javításához és csökkenti a hemodializált betegek érbehatolás punkciója okozta terheket és drámát.

Kiss Szilviának a fordítás ellenőrzéséért Dr. Csiky Botondnak a lektorálásért Ősztől elérhető magyar nyelven is! Title, Subject, Author © CopyrightPage 19 Köszönet

Page 20Title, Subject, Author © Copyright