Vérkeringés, szív és aorta. Anatómiai és élettani alapok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
4. Az idegrendszer fejlődése
Advertisements

Miért dobog a szívünk?.
A keringési rendszer feladatai
Szívműködés élettana.
A SZÍV.
A magzati vérkeringés.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
IDEGRENDSZER.
Autonóm funkciók Molnár Péter, Állattani Tanszék
Az idegrendszer vegetatív működése
A magas vérnyomás és gyógyszeres kezelése
Kerengési rendszer.
A VEGETATÍV IDEGRENSZER
KERINGÉSI SZERVRENDSZER
A kiválasztás Biológia 8. évfolyam Készítette: Hütterné Kasper Enikő
A keringés szervrendszere
Az elhízás.
A keringési rendszer felépítése és működése
A KERINGÉSI RENDSZER.
A légzőrendszer Feladata:
A vérkeringés Készítette: Szakács Enikő
Szív, keringés Dr. Kalapos István.
A szív és a vérkeringési rendszer
KERINGÉSI RENDSZER.
A keringési rendszer felépítése és működése
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A szív és a vérkeringési rendszer
Mozgás, pihenés, egészség
Az idegrendszer vegetatív működése
Szív, erek szerkezete Ez az előadás döntően Dr. Benis Szabolcs előadási anyagára támaszkodik.
Kisvérkör, nagyvérkör, magzati keringés, nyirokkeringés
szinuszcsomó AV csomó jobb bal
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
Az ember idegrendszere
Az idegrendszer mozgató működése
A szív.
Az idegrendszer vegetatív működése
Izomrendszer Általános izomtan: izom felépítése izom vérellátása
A KERINGÉS ÉLETTANA.
A SZÍV (COR) elhelyezkedése
Idegsejtek élettana I.
A vérkeringés szerepe.
Állatok anyagszállítása
Anatómiai ismeretek I. Vérkeringés
Kardinális tünetek - Pulzus megfigyelése
A keringési rendszer.
AZ IDEGRENDSZER ÉLETTANA
A KERINGÉS ÉLETTANA.
SZIMMETRIA és ASZIMMETRIA az EMBERI TESTBEN
Modern edzésmódszerek
Légzés szervrendszere
KERINGÉSI RENDSZER NEM UNOD MEG A CIKLUST, (HA MEGUNOD VÉGED)
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Systema circulationis Keringési rendszer Szív. Szív felépítéséről 4:41 perc video Vérnyomás mérése 3:13 percben
Az erek felépítése típusai külső réteg: rugalmas kötőszövet; középső réteg: izomsejtek és/vagy rugalmas rostok belső réteg: vékony, rugalmas érbelhártya.
23. lecke Az állatok anyagszállítása
Orvosi jelek számítógépes feldolgozása, zajszűrés
Bódi Ildikó SE Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Int. 2014
Semmelweis Egyetem, Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet
Az artériás és vénás rendszer fejlődése A magzati keringés
Humánmorfológiai Intézet
Paraszimpatikus idegrendszer Dr Gallatz Katalin
Szív anatómiája és fejlődése
A vérkeringés. A szív - a vért tartja mozgásban - 4 üregű = 2 pitvar + 2 kamra - szívizomból áll - saját vérellátását a koszorúerek adják - a vér egyirányú.
Az idegrendszer vegetatív működése
Előadás másolata:

Vérkeringés, szív és aorta. Anatómiai és élettani alapok.

A szív belül üreges, izmos falú, nagyjából kúp alakú szerv, mely a mellüregben helyezkedik el. A fala 3 rétegből áll: 1.szívbelhártya (endocardium) 2.izomréteg (myocardium) 3.szívburok (pericardium) belső lemeze. A szívet egy függőleges sövény (septum) jobb és bal szívfélre osztja. A jobb oldali a „vénás” szívfél" (vénás vért tartalmazó), a bal oldali pedig az ”artériás” szívfél" (artériás vért tartalmaz). Mindkét szívfél további 2-2 részre tagolódik. A felső üregek a jobb és bal oldali pitvart (atrium), az alsók pedig a jobb és a bal kamrát (ventriculus) tartalmazzák. Felnőtt ember szívének tömege gramm. A szívizomsejtek eltérnek minden más izomtól. Különlegességük az állandó és folyamatos munka, mivel önmaguktól képesek az összehúzódásra.

A bal és a jobb kamra két különálló rendszerbe továbbítja a vért, a nagy és a kis vérkörbe. A nagy vérkör a verőereken (artériák) keresztül a bal kamrából érkező, oxigénnel telített vérrel látja el szervezetünk egészét, majd az "elhasznált" vér, amelyet a visszerek (vénák) gyűjtenek össze, a jobb szívfélbe ömlik. Innen a jobb kamra a tüdőverőéren át a kis vérkörbe, a tüdőkeringésbe továbbítja a vért, ahol az a belélegzett levegővel érintkezve felfrissül, oxigenizálódik. A tüdővénákon keresztül a bal szívfélbe ömlő vért ismét a bal kamra löki ki a főverőéren (aorta) át a nagy vérkör verőeres hálózatába. A szívkamrák egy-egy összehúzódás során mintegy 70 ml vért továbbítanak a nagyerekbe. A vérnek ezt a kilökését lökéshullám (pulzus) formájában tapinthatjuk a csukló- vagy a halántéktáji verőéren, ily módon az összehúzódás percenkénti száma (gyakorisága) megszámolható.

A szívben a vér csak egy irányban áramolhat, a szívbillentyűk állják útját a vér visszaáramlásának. Ilyen billentyű helyezkedik el a bal pitvar és a bal kamra (bicuspidalis billentyű), valamint a jobb pitvar és a jobb kamra (tricuspidalis billentyű) között. A nagyerekbe kilökött vér visszaáramlását a kamrába hasonlóképpen egy-egy, félhold alakú (semilunaris) vitorlákból álló billentyűrendszer gátolja meg. Az állandóan működő szívizom a kilökött vér egy részét "saját célú felhasználásra" kapja vissza, mégpedig a szívet koszorúszerűen körülölelő érrendszeren, a koszorúereken keresztül. Ezek az erek a szívet magát ellátó verőerek, ilyen módon tehát a szív éppúgy részesül a nagy vérköri keringésből, mint bármely más szerv.

Az erek (vasa sanguinea) a keringés környéki (perifériás) tényezői. A vérerek három csoportját különböztetjük meg: 1.verő- vagy osztóér (arteria), mely a szív kamráiból ered, 2. hajszálér (capillaris), a verőerek végső elágazódásai, melyeknek vékony falán keresztül a vér és a szövetek sejtjei között a tápanyagok, az oxigén és a széndioxid kicserélődnek, 3.gyűjtő- vagy vivőér (vena), mely a vért a szívhez vezető nagyobb törzsekbe gyűjti össze.

A hajszálerek nem csak a tápanyagok cseréjében játszanak szerepet, hanem szövetátrendeződés vagy újjáképződés során (pl. szöveti sérüléseknél) belőlük indul ki a szükséges tápláló erek növekedése. A verőereken belül megkülönböztetünk : –elasztikus típusú, általában nagy méretű verőereket –izmos típusú, általában közepes méretű verőereket –kis verőereket (arteriola) A verőerek falszerkezeténél megkülönböztetjük: –az ér belső rétegét, vagy érbelhártyát (tunica intima, endothel) –a középső réteget (tunica media), melyet simaizomszövet alkot –külső réteget (tunica adventitia), melyet rugalmas kötőszövetes rostok alkotnak. A gyűjtőerek falszerkezet változatos, hasonlóan a verőerek falához, itt is megtaláljuk a fenti három réteget, azonban a gyűjtőereknél a középső simaizomréteg jóval vékonyabb. A gyűjtőereken belül (elsősorban a végtagok gyűjtőereiben) zsebes billentyűket találunk, melyeknek szerepe a gyűjtőeres keringés elősegítése, a vér visszaáramlásának a megakadályozása. A hajszálerek falát egyetlen sejtréteg (endothel) alkotja, melyen keresztül az oxigén és a széndioxid, illetve a tápanyagok és bomlástermékek cseréje történik.

A szívüregek állandóan ismétlődő összehúzódása (percenként ) a fogantatástól számított negyedik héttől a halálig tart. Ezt a ritmusos, állandó működést a szív saját ingerkeltő rendszere, a jobb pitvarban elhelyezkedő különleges sejtcsoport (szinuszcsomó ), illetve az ingerületet vezető kötegek biztosítják. A szinuszcsomó elektromos impulzus képzésére specializálódott szívizomcsoport. Percenként alkalommal bocsát ki impulzusokat, melyek az egész szív összehúzódását vezérlik. Működését a vegetatív idegrendszer befolyásolja, a szimpatikus idegrendszer - félelem, stressz, fizikai aktivitás hatására - gyorsítja, a paraszimpatikus lassítja (pihenés, alvás, étkezés). A szinuszcsomóban keletkező ingerület szétsugárzik a pitvar falát alkotó izomrostokra, mely ennek hatására összehúzódnak. Innen a pitvari pályákon keresztül eléri az úgynevezett pitvar-kamrai atrioventrikuláris csomót, majd továbbhalad a His kötegen, a Tawara rostokon és a Purkinje rostokon, és ingerületbe hozza a kamrákat, melyek összehúzódnak.

Szívünk percenkénti összehúzódásainak száma a szívfrekvencia. Értéke nyugalmi állapotú, egészséges felnõttben 60-80/perc. Fizikai terhelés növeli a frekvenciát ez kompenzatorikus (ellensúlyozó) és nem kóros jelenség: a szív így alkalmazkodik a fokozott terheléshez. Idegrendszeri hatások (stresszhelyzetek, izgalom) szintén növelik a szívfrekvenciát. A szívizom összehúzódásakor kialakuló nyomásemelkedés mint tágulási hullám fut végig az ereken, és pulzusként tapintható. Leggyakrabban az alkar verõerét tapintjuk, de tapintható a nyaki ütõér, az alsó végtagi verõerek pulzusa a lágyékhajlatban, a térdhajlatban vagy a lábfejeken is. Ritmusos pumpamûködése révén tehát a szív a vérkeringés "motorja", amely összetett szabályozó mechanizmus segítségével képes a szervezet igényeinek megfelelõen alkalmazkodni. A szívkamrák egy-egy összehúzódás során mintegy 70 ml vért továbbítanak a nagyerekbe. A vérnek ezt a kilökését lökéshullám (pulzus) formájában tapinthatjuk a csukló- vagy a halántéktáji verőerem ily módon az összehúzódás percenkénti gyakorisága megszámolható.

A szívciklus során a fõütõérben, a tüdõverõérben és a nagy artériákban a vérnyomás elõször egy csúcsértékig emelkedik (szisztolés érték), majd egy minimális értékre csökken (diasztolés érték). Legtöbbször a felkaron mérjük az artériás vérnyomást, az ún. Riva Rocci féle higanyos vérnyomásmérõvel, de mérhetõ a lábakon is. A vérnyomásértéket egyezményesen szisztolés/diasztolés érték formájában adjuk meg. (pl. 120/80 Hgmm: 120 Hgmm mérhetõ a szív összehúzódása, 80 Hgmm pedig az elernyedés fázisa alatt). A nagyvérkörben magasabb a vérnyomás, a tüdõkeringésben alacsonyabb. Értéke nem állandó, számos élettani hatás emeli vagy éppen csökkenti. Pubertás kortól kb Hgmm értékrõl az 50es életévek végéig kb Hgmm értékig emelkedik, a nagyon késõi öregkorban pedig inkább csökken. A vérnyomás függ a testhelyzettõl, a testsúlytól (az átlagosnál nagyobb súlyúak vérnyomása is általában magasabb), értékét külsõ környezeti hatások (hõmérséklet, páratartalom, légnyomás), illetve érzelmi-hangulati tényezõk is jelentõsen befolyásolják (pl. a rendelõben mért vérnyomás általában magasabb). Normális jelenség a testi munka hatására kialakuló vérnyomásemelkedés is.

A szívizomsejt akciós potenciálja: Az akciós potenciál nyugalmi állapotból indul, a nyugalmi membránpotenciál -70 – -80 mV. Na csatornák megnyílnak, majd inaktiválódnak, ezzel gyors depolarizáció történik. Ezt lassú repolarizáció követi, amikor a lassú Ca csatornák, a K csatornák és a Cl csatornák megnyilnak. Végül egy gyors repolarizáció megy végbe, amikor a Ca csatornák bezárnak.

Az elektrokardiográfia (röviden EKG) non-invaziv szívvizsgáló eljárás, mely a szív működéséről ad információt. A szív elektromos jelenségeit vizsgálja, a szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával. A szív összehúzódása egy elektromos inger hatására jön létre, mely normális esetben a sinuscsomóból indul el és a szív sajátságos ingerületvezető rostjain keresztül a szívizomsejtekhez jut. Ezt az elektromos ingerületet a test felszínére helyezett elektródokkal fel lehet jegyezni. Elemezni tudjuk a ritmusát, az ingerület kiindulásának a helyét, az ingerületvezetés sebességét, a szívizom vastagságát, a szívizom esetleges vérellátási zavarát, következtethetünk tüdőembóliára. EKG vizsgálat során a szív elektromos aktivitásán keresztül következtetünk a szív állapotára. Úgynevezett végtagi és mellkasi elvezetésekről gyűjti össze az eletromos jeleket az EKG gép. A végtagi elektródák a frontális sík tengelyeit, míg a mellkasi elvezetésekből a horizontális sík elektromos tengelyeit jelenítik meg. Az EKG elemzésével könnyen megállapítható, ha a szív részei túl szaporán húzódnak össze (ezt nevezik tachycardiának), esetleg túl ritkán jönnek ingerületbe (ennek a neve bradycardia), vagy kaotikusan viselkednek (ez a fibrilláció). Abból, hogy mely hullám nem normális, megállapítható, hogy az ingerületképző és -vezető rendszernek melyik része működik rosszul. A különböző elvezetések (összesen 12) egybevetésével pontosan meghatározható a probléma helye, ami például az infarktusnál lehet nagyon fontos. Elektrokardiográfia (EKG)

P-hullám (pitvari hullám): pozitív amplitúdójú (1-2 mm), az ingerület pitvari terjedésének felel meg (pitvarokra vonatozik) P- Q távolság: átvezetési idő a pitvar és kamra között QRS-komplexus (kamrai hullám): a kamrák depolarizációját jelöli (gyors lefolyású), kis negatív Q- hullámból (nem mindig észleljük), magas pozitív R- hullámból (kamraizomzat fő tömegének ingerületbe jutása, amplitúdója 10 mm) és negatív S-hullámból áll. Ez idő alatt megy végbe a kamra teljes munkaizomzatának depolarizációja. ST-szakasz: a kamrák lassú repolarizációs szakasza T-hullám: elnyújtott közepes amplitúdójú hullám, a kamrák teljes repolarizációját jelzi. Q-T távolság: kamraizomzat depolarizációjának és repolarizációjának együttes időtartama.

Az aorta az emberi szervezet legnagyobb verőere, mely a szív bal kamrájából lép ki és ellátja az egész szervezetet oxigéndús vérrel. Embernél kb. 2,5-3,5 cm átmérőjű és cm hosszú. Az aortát 5 részre osztjuk. 1.felszálló rész (aorta ascendens): amely a szívtől az aorta ív-ig terjed 2.aorta ív (arcus aortae): amely egy fordított U betűhöz hasonlít 3.leszálló aorta (aorta descendens): az aorta oszlásáig tart, ahol két részre válva a két közös csípőverőérre oszlik ( arteria iliaca communes) -leszálló aorta mellkasi szakasza (aorta thoracica), amely a rekeszizom (diaphragma) feletti része -hasi aorta (aorta abdominalis), amely az aorta rekeszizom alatti része

Aorta ascendens: Egyetlen páros ága van, a bal és a jobb szívkoszorúér (arteria coronaria), mely a szívet látja el vérrel. Arcus aortae: Két páros ága van, a bal és jobb közös fejverőér (arteria carotis communis) és a bal és jobb kulcscsont alatti verőér (arteria subclavia). A közös fejverőér két részre oszlik: a belső fejverőérre (arteria carotis interna) és a külső fejverőérre (arteria carotis externa). A belső fejverőér az agy vérellátásában vesz részt, míg a külső fejverőér látja el vérrel a nyaki szervek egy részét (gége, pajzsmirigy), a nyelvet, a garatot, illetve az arc felületes lágyrészeit (hajas fejbőr), illetve a mélyebb rétegeit is (orrüreg, szájpad, pofa, rágóizmok, dobüreg, állkapocsízület). A kulcscsont alatti verőér egyik ága a csigolyaverőér (arteria vertebralis), mely a gerinccsatornán keresztül lép be az öreglyuknál a koponyaüregbe, és az agy vérellátásában vesz részt. A többi ágak ellátják vérrel a pajzsmirigyet, a nyelőcső felső részét, a gége alsó részét, illetve egyik ága a hónaljverőér (arteria axillaris) látja el a felső végtagot. A hónaljverőér további ágai a felkarverőér (arteria brachialis), illetve a singcsonti verőér (arteria ulnaris)és az orsócsonti verőér (arteria radilais). Mind a közös fejverőér, mind az orsócsonti verőér fontos helye a keringés, illetve az erek pulzációjának a tapintásánál.

Aorta descendens : Megkülönböztetjük a mellkasi szakaszát (aorta thoracica) és hasi szakaszát (aorta abdominalis). A mellkasi szakasz látja el a tüdőket, a nyelőcső egy részét, és a szívburkot, illetve a bordaközti verőerek (arteria intercostalis) vesznek részt a gerincvelő vérellátásában. A hasi szakasznál fali és zsigeri ágakat találunk. A fali ágak látják el rekeszizmot. A zsigeri ágai a következőek: a hasüregi törzs (truncus celiacus) látja el gyomrot, a lépet és a májat vérrel. A felső bélfodri verőér (arteria mesenterica superior) látja el a hasnyálmirigyet, a vékonybeleket és a vastagbelek felső részét. A petefészek- vagy hereverőerek a névnek megfelelő szerveket látják el. A veseverőerek (arteria renalis) a vesék vérellátását végzik. Az alsó bélfodri verőér (arteria mesenterica inferior) látja el a vastagbél alsó részét. A hasi főverőér két részre oszlik: bal és jobb közös csípőverőérre (arteria iliaca communis), melyek szintén két szakaszra, a belső csípőverőérre (arteria iliaca interna) és a külső csípőverőérre (arteria iliaca externa) ágazódnak el. A belső csípőverőér fali ágai a farozomzatot, zsigeri ágai a kismedencei szerveket látja el vérrel. A külső csípőverőér egyenes folytatása a combverőér (arteria femoralis), melynek ágai az alsó végtag vérellátását végzik.

A keringési rendszer bonyolult működésű. E beszámoló készítése során a világhálón találtam egy cikket, mely egy, a hétköznapokból vett, példán keresztül segíti ennek a rendszernek az alapszintű megismerésében. ( DAVID P. SWAIN: THE WATER-TOWER ANALOGY OF THE CARDIOVASCULAR SYSTEM) A cikk a keringési rendszer és a városokat ellátó vízhálózat közötti analógiákat használja. Eszerint:  A városok vízellátása úgy történik, hogy vizet szivattyúznak ki valamilyen természetes forrásból, például folyóból, ezt a vizet egy víztoronyba pumpálják fel. A torony vízraktárként funkcionál, és innen indul ki a várost behálózó csőrendszer. A vizet akár úgy is biztosíthatnák, hogy egy pumpa közvetlenül a csőrendszerbe továbbítja a vizet a folyóból. Mi a funkciója a toronynak? A torony védi ki a nagy nyomásingadozásokat, melyek a közvetlen kapcsolat esetén jelentkeznének. Mivel a háztartások vízigénye nagyon változó, ezért ha közvetlenül csatlakozna a csőrendszer a szivattyúhoz, akkor azt nagy megterhelésnek tenné ki, és a csövekben is jelentős lenne a nyomásingadozás. Bár a toronyba pumpálás energiaigényes művelet, mégis érdemes használni, mert így a szivattyú kevésbé használódik el.  A szivattyú csak időközönként működik, ha a torony megtelik vízzel, akkor kikapcsol. A háztartások ellátását biztosító csövek párhuzamosan kapcsoltak, ami biztosítja az azonos vízellátást mindenki számára. A házakban a vízvezeték tovább ágazik, a közös kilépési pontnál mérik a fogyasztást. Mindenhol található egy csap, amivel szabályozni lehet a vízmennyiséget a szükségleteknek megfelelően. A szennyvíz ugyanígy összegyűlik egy csővezetékbe, majd tisztítás után visszajut a folyóba.

 A vízfogyasztás napi szinten nagy ingadozást mutat. Amikor sok víz fogy, akkor a toronyban jelentősen csökken a víz mennyisége, melyet ha nem érzékelne semmi, akkor gyorsan vízhiány alakulna ki. Ilyen esetében a toronyban található érzékelők jelzik a víz mennyiségét, és amikor szükséges a szivattyú vizet pumpál a toronyba. Ezt általában nem emberek végzik, hanem egy érzékelő,mely áramkörökhöz kapcsolódik. Ezt negatív visszacsatolásnak nevezzük (negativ feed-back). Néhány esetében nem biztosítható a szükséges vízmennyiség, például aszály esetén nincs elég víz a folyóban. Ilyenkor a lakosság szükségleteit kell csökkenteni. A keringési rendszer hasonlóan működik.  A vízpumpának a szív felel meg, mely végzi a vér áramoltatását. A szervezetben a folyadékraktár szerepét az aorta tölti be, mely a bal kamrából kilökődött vér átmeneti tárolását végzi. Ezen kívül az aorta egyenlíti ki a nyomásingadozást, melyet a szív pumpáló ereje hoz létre.  A bal kamrai szisztolé alkalmával a vér az aortába jut. Egy része azonnal az artériák irányába továbbáramlik, a megmaradt vér azonban az aortában marad,kitágítva annak falát. A bal kamrai diasztolé idején az aorta összehúzódik és a magában tárolt vért az artériák felé továbbítja. Így az aorta átalakítja a szívben keletkezett időszakos áramlást egy folytonos árámlássá a periféria felé. (Ugyanígy történik a víztorony esetében is, a pumpa, amikor szükséges feltölti a tornyot, ahonnan egyenletesen távozik a víz a város felé.)  A szív és az aorta ezt másodpercenként végzi, míg a szivattyúnak és a toronynak jóval több ideje van a feladat ellátására,

 Normális szívciklus alkalmával a vérnyomás az aortában 120 és 80 Hgmm között változik, míg a bal kamrában ez az érték 120 és ~0 Hgmm között ingadozik. Ha a szív direkt összeköttetésben lenne a perifériával, akkor a vér áramlása a véredények felé időszakos lenne, nem pedig folytonos, és nagy vérnyomásingadozás alakulna ki. Ezenkívül a szívizomnak sokkal nagyobb munkát kellene végezni, hogy biztosítva legyen a megfelelő vérnyomás minden körülmény között.  Arteriosclerosis esetén, amikor az erek fala megmerevedik, a szív nagyobb munkát végez a szükséges áramlás eléréséért.  A vízhálózatban az egyes felhasználók párhuzamosan kapcsoltak, hogy mindenki azonos minőségű vizet kapjon. Az artériák ugyanígy ágaznak el, hogy mindenhova azonos oxigén- és tápanyagtartalmú (glükóz, aminosavak, stb.) vér érkezzen.  A keringési szervrendszer „csapjai” az arteriolák, melyek mikroszkopikus artériák, melyek az átmérőjükhöz képest vastag izomréteggel rendelkeznek. Az arteriolak jelentős összehúzódásra és elernyedésre képesek, ezzel változtatják az erek ellenállását, ezáltal befolyásolják a belőlük elágazó kapillárisok vérellátását.  Az arteriolak összehúzódása túlnyomórészt lokálisan szabályozott. A szövetek anyagcseréjének melléktermékei, mint amilyen a proton, a kálium ion, az anorganikus foszfát, adenozin, raktározódnak az intersticiális térben, és elernyedt állapotban tartják az arteriolák simaizmait.

 Mint ahogy az elhasznált víz összegyűlik a csatornahálózatben, úgy az „elhasznált” vér a vénákban szedődik össze, és a jobb szívfélbe jut. A vénás keringés sokkal lassabb mint az artériás, a vénák fala nem tartalmaz összehúzódásra képes elemeket. A vénás keringés egzik hajtóereje a vázizmok munkája, melyek a vért a szív felé irányítják. A vénákban egyirányú vénabillentyűk találhatók, melyek megakadálzozzák a vér visszaáramlását. (Viszér eset ezek a billentyűk nem funkcionálnak megfelelően, vénás pangás jelentkezik.)  Mint ahogy a vízhálózat esetében, úgy a keringési szervrendszerben is vannak ellenőrző pontok. Ezek a cardiovascularis rendszerben a baroreceptorok, melyek az aortaívben találhatók. Ezek önmagukban nem a nyomást, hanem a feszítettség mértékét érzékelik. Idegi összeköttetésben vannak a cardiovaskuláris szabályozó központtal.  Ha csökken a vérnyomás az aortában, akkor ezt érzékelik a baroreceptorok és ritkábban küldenek jelzést a központ felé. Reflex válasszal a központ fokozza a szimpatikus idegrendszer aktivitását és csökkenti a paraszimpatikusét, mely eredményeként fokozódik a szívműködés. Mindemellett fokozódik a perifériás vazokonstrikció is. Mindezek hatására a vérnyomás emelkedik, a baroreceptorok érzékelik ezt, és visszatérnek a normális szintre.  Nagy vérveszteség esetén a baroreceptorból érkező jelzés hiánya jelentősen fokozza a szimpatikus aktivitást. Az arteriolák simaizomsejtjeit is szimpatikus idegek inerválják, melyek noradrenalint juttatnak az izomsejtekhez, melyek összehúzódnak. Így nő a perifériás ellenállás, és könnyebben normalizálódik a vérnyomás.