A felsőoktatás nemzetköziesedése: a nyelvoktatás helye és lehetőségei az uniós felsőoktatási programokban Dobos Gábor 2014. március 31. A szaknyelvoktatás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hámoriné Váczy Zsuzsa. •Története: 1936-tól szakképzés, flexibilis szakmacsoportos oktatás, a gazdaság, mint megrendelő.
Advertisements

SZE Nemzetközi Projekt Központ Mészáros Márta Ösztöndíjas kiutazási lehetőségek a Széchenyi István Egyetemen.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Adatszolgáltatási igények kezelése
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Technical University of Budapest
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
VILÁGJÁRÓ NAP TANULMÁNYUTAK A SEMMELWEIS EGYETEMEN EOK Budapest, 2012.március 21. Dr. Lőrincz M. Ákos Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
A Tempus Közalapítvány pályázati lehetőségei a közoktatás számára Szegedi Eszter Tudásmenedzsment Csoport
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
ERASMUS Pályázat 2014/2015.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
N. Tóth Ágnes egy. doc. Erasmussal Szombathelyen Mit tapasztal nálunk a külföldi hallgató? AVAGY Mire készüljön a magyar, ha külföldi egyetemre pályázik?
Az Erasmus-program A napjainkban legnépszerűbb ösztöndíjprogram bemutatása.
ERASMUS tájékoztató E 542.
Tájékoztató pályázható ösztöndíjakról Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŰLÉSE Debrecen, november Az idegennyelv-oktatás szerepe a szervezeti és regionális versenyképességben.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
E RASMUS PROGRAM A K ÖZIGAZGATÁS - TUDOMÁNYI K ARON A 2013/2014. TANÉVBEN BÍRÓ GÁBOR ISTVÁN DÉKÁNI HIVATAL, NEMZETKÖZI ÜGYEK.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 MIT KEZDÜNK AZ EU-VAL? Az unió megjelenési formái az oktatási intézményekben.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Széchenyi István Egyetem, Győr
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
A képzett szakemberekért Idegen nyelvi fejlesztések a programban Juhászné Víg Éva alprogram-vezető május 20.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY Október 30.. Tempus Közalapítvány tevékenységei Pályáztatás Képzés Tudásközpont.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)
Fókuszban a tudományos műhelymunka Harmadik országos TDK-fórum október Dr. András István rektor.
A szaknyelvoktatás helyzete és jövője Hidasi Judit/ BGF
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
1 Üzleti szakfordító és tolmács SZAKIRÁNY Nyelvi és Készségfejlesztési Tanszék Vogelné Takács Gabriella tanszékvezető
Az Erasmus - jelen és jövő - ELTE, Budapest, október 2. Bokodi Szabolcs Tempus Közalapítvány.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
Erasmus program az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Orosz Magdolna tudományos rektorhelyettes Budapest, október 2.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
Németország BESZÁMOLÓ 2014 Szakmai gyakorlat Németországban.
1 A Hungary for FP6 projekt a bemutatása Dr. Groó Dóra Tudományos és Technológiai Alapítvány.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Felsőoktatási fejlesztések a közötti európai uniós támogatási időszakban Pécs, Fonyó Attila közigazgatási tanácsadó.
ERASMUS ROADSHOW 1. nap február 14.. ERASMUS ROADSHOW 1. nap február 14.
ERASMUS ROADSHOW 3. nap február 28.. ERASMUS ROADSHOW 3. nap február 28.
ERASMUS+ Pályázat 2017/2018.
Az Erasmus eredményei dióhéjban
Az EURES reformja Kalmár András EURES osztály Nemzeti Munkaügyi Hivatal Május 16. Tata.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Nemzeti Pályainformációs Központ
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
„Tudásátadás – generációk összefogása a családban és a munkahelyen”
Új fogalmak és jelenségek a felsőoktatás nemzetköziesedésében: összefüggések a bolognai folyamattal A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban.
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
ösztöndíj-tájékoztató
Európai szemeszter 2018/19
I.rész ツ 12:00 ERASMUS+ pályázati tudnivalók - Kátai Henrietta nemzetközi koordinátor (Nemzetközi és Külkapcsolati Iroda) ツ 12:20 Campus Mundi program-
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Szent István Egyetem, 2100 Gödöllő,
Campus Mundi ösztöndíjak
ERASMUS+ Pályázat 2019/2020.
Előadás másolata:

A felsőoktatás nemzetköziesedése: a nyelvoktatás helye és lehetőségei az uniós felsőoktatási programokban Dobos Gábor március 31. A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság növelésében

Nemzetköziesedés vs globalizáció „Nemzetközi, interkulturális vagy globális dimenzió beépítése a felsőoktatás céljaiba, szerepébe, szolgáltatásaiba.” (Knight, 2001) „Gondolhatunk úgy a globalizációra, mint katalizátorra, a nemzetköziesedésre, mint proaktív reakcióra” (Knight, 2001) A gazdasági szféra globalizációja = megnövekedett igény az oktatás nemzetközi dimenziója iránt.

A nemzetköziesedés mozgatórugói Magasan képzett munkaerő vonzása Fölös felsőoktatási kapacitás kihasználása Szűk képzési kapacitás megoldása A hallgatók munkaerő-piaci kompetenciáinak fejlesztése –Nyelvtudás, „soft skill-ek”, interkulturális kompetenciák Hazai intézményrendszer modernizációja Kultúrák közötti párbeszéd Kereskedelem, diplomácia

A nemzetköziesedés formái Személyek mobilitása –Programok (pl. Erasmus, Campus Hungary, CEEPUS) –Önfinanszírozók A felsőoktatási rendszerek konvergenciája, elismerési intézkedések –bolognai folyamat, ECTS A képzési programok tartalmának és módszereinek nemzetköziesedése –„Nemzetköziesítés helyben” Intézményi vagy képzési mobilitás –Külföldi székhelyű képzés –Közös képzések (Erasmus Mundus)

Globális trendek – nemzetközi hallgatók Szélesedő részvétel a felsőoktatásban Hasonló ütemű növekedés a nemzetközi hallgatóknál A nemzetközi-helyi hallgatók globális aránya stabil (2%)

Globális trendek – nemzetközi hallgatók

Hazai trendek – nemzetközi hallgatók

Hazai trendek – cserehallgatók

A nemzetköziesedés hazai környezete Az EU felsőoktatási prioritásai Európa 2020 stratégia A felsőoktatás modernizációja EU kül- és fejlesztéspolitikája Közösségi programok (Erasmus+, Horizon 2020) Regionális és hazai prioritások Bolognai folyamat (2020-ra mobil hallgatók: 20%) Campus Hungary

Mobilitás Projekt előkészítés Kis projektek (pl. nyári egyetem, intenzív kurzus) Nagy projektek (partnerségek, szövetségek) Felsőoktatás- fejlesztés Közös képzések Pályázható tevékenységek

A nemzetköziesedés és nyelvoktatás A nemzetközi oktatás nyelve jellemzően angol –A nemzetközi hallgatók 50%-a angol nyelvű országokban tanul –A másik felének jelentős hányada is angolul, de nem angol nyelvű országokban

A nemzetköziesedés és nyelvoktatás Hallgatók –Kiutazó hallgatók felmérése, felkészítése Ösztönzés szükséges –Beérkező hallgatók felmérése, felkészítése Tanulmányokra, szakmai gyakorlatra (jellemzően angol) Hétköznapi interakcióra (angol és/vagy a fogadó ország nyelve) –Mentorhallgatók felkésztése –(Helyi hallgatók felkészítése – integrált kurzusok)

Motivációs Nyelvi Interkulturális Személyiség- fejlesztő Regionális hallgatói tréningek

Nyelv- tudás monito- rozása Idegen nyelvű tárgyak Rövid tanul- mány- utak Külföldi rész- képzés „Dual” program Közös diploma program Külföldön szerzett diploma A hallgatós tudatos nyelvi fejlesztése és mobilitásra való felkészítése 30 kreditnyi idegennyelvű képzés /külföldi részképzés vs. nyelvvizsga Mobilitási létra A nemzetköziesedés és nyelvoktatás

Oktatók –Szaknyelv (angol) –Óravezetés, értékelés, interakció a hallgatókkal –EU szaknyelv: pályázatírás Professzionális személyzet –Nemzetközi irodák, pályázatíró iroda –Hallgatói szolgáltatások (könyvtár, tanácsadó, kollégium, labor, etc.) –Tanulmányi hivatal –Pénzügyi osztály, gazdasági hivatal, etc.

Idegennyelvű kurzusok bővítése –A hallgatók 17-25%-a vett részt, nem vett részt: %, nincs: 10-45% –Bejövő oktatói mobilitás, modulok (44%) Idegennyelvű szakirodalom –33% nincs, 42% konvergencia régiók (Bachelor) Nyelvi kurzusokba integrált felkészítés a mobilitásra A nemzetköziesedés és nyelvoktatás

Mobilitás támogatása EU angol szaknyelvi képzés Interkulturális képzés Nemzetközi felsőoktatási marketing képzés Honlap-fejlesztés képzés Regionális képzések

Köszönöm a figyelmet!