A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
Advertisements

„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt

Tisztelettel köszöntöm
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Az iskolai szociálismunka
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
A képzést lehetővé tevő pályázat és céljainak ismertetése Dr. Veress Gáborné projektmenedzser TÁMOP C-11/ Az áldozattá válás megelőzését.
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
Veszprém megye bűnözése1. A polgárőrség feladat ellátásával kapcsolatos pályázati elszámolások, illetve a dokumentálást érintő gyakorlati.
MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka.
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
A potenciális áldozatok körében a településen tevékenykedő polgárőrök szakmai képzése Bakonybél.
Diákok Közösségi Szolgálata Az Országos Polgárőr Szövetség Programja Fogadó szervezet: ZALA MEGYEI POLGÁRŐR SZÖVETSÉG ÉS TAGEGYESÜLETEI Megyei koordinátor:
Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya gerontológiai szakemberek bevonásával.
BIZTONSÁGOS MÓRAHALOMÉRT Főpályázó: Mórahalom Város Önkormányzata.
A BŰNÖZÉS KIHÍVÁSAI Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
Önálló és rendőrrel közös polgárőri tevékenység és ehhez kapcsolódó rendőri karjelzések ismertetése +
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
„Nemzetköziesítés az oktatásban és a képzésben” Az Egész életen át tartó tanulás program ( ) eredményei és a tapasztalatok hasznosítása az Erasmus+
ÖKO ISKOLA 2008 tavaszától Környezettudatos élet: Kiállítások, rendezvények Túraversenyek, kirándulások.
II. Országos Iskolarendőr Szakmai Nap „ Egy iskola – egy polgárőr” program A gyermekek közlekedésbiztonságra nevelése.
A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése + a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés.
Az „Életet az éveknek” Országos Szövetség munkája, hatása a hazai időspolitikára: aktív időskor Budapest, április 23. Hegyesiné Orsós Éva Hegyesiné.
A Magyar Köztársaság kormánya. REND ÉS BIZTONSÁG a rendteremés programja (elszámolás) Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
Infokommunikációs modellprogram az idősek otthoni biztonságáért
A B ARANYA M EGYEI R ENDŐR - FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI ÉS ÁLDOZATVÉDELMI MUNKÁJA ÉVBEN Készítette: Selényi Miklósné r. alezredes BMRFK Bűnmegelőzési.
„Az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszer egységes fővárosi szintű megvalósítására”
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Az áldozatok hatékony tájékoztatásának rendőrségi protokollja dr. Veisz Gábor Igazságügyi Hivatal Bátonyterenye, június 9.
„ Kalandvágyból felelősség” Ismerjük meg az Ifjú Polgárőrt Dr. Christián László PhD tanszékvezető egy. docens NKE RTK.
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
Jó együtt lenni! Idősek Otthona Bakonyszentlászló.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék VIDÉKBIZTONSÁG GTK3196BAN Dr. Szilágyi Tivadar
Idősen is fiatalosan Senior fejlesztő program a
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
Hegyvidéki Kulturális Szalon
Idősek az idősekért Győrben
Idősen is fiatalosan Senior fejlesztő program a
VIDÉKBIZTONSÁG Dr. Szilágyi Tivadar GTK3196BAN
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
Előadás másolata:

A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása érdekében tenni akaró, erősen motivált, bűnmegelőzéssel foglalkozó civil szervezet.

Együttműködő partnerek: Országos Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Közala- pítvány Biztonságos Magyarországért Közalapítvány. Országos Bűnmegelőzési Tanács Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igaz- ságügyi Szolgálata évben

A polgárőrség sajátosságai: A település ismerete. A településen lakó személyek ismerete. A bűnmegelőzés és az áldozattá válás megelőzése szi- nonim fogalmak fő feletti létszám. A tagok többsége férfi. Aktív és nyugdíjas tagok aránya meghatározza a szol- álatok szervezését. Minden korosztály megtalálja a polgárőrségen belül a feladatát. Stratégiai partnerség a rendőrséggel évi CLXV törvény.

„Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek!” A polgárőrök felkeresik a területükön élő időskorúakat. Igyekeznek bizalmi kapcsolatot kialakítani A kapcsolat tartó mindig ugyanaz a személy. Próbálnak javítani életkörülményeiken. Bűnmegelőzéssel kapcsolatos információkat adnak át.

„Szomszédok Egymásért Mozgalom!” A programban minden korosztály részt vehet. A polgárőrök elősegítik a szomszédok közötti bizalmi viszony kialakulását. Cél, hogy a szomszédok segítsék egymást, óvják egymás ingatlanjait, anyagi javait.

„Ifjú Polgárőrök!” A évi tv. módosítás tette lehetővé, hogy a év közötti fiatalok ifjú polgárőrök lehessenek. A törvény meghatározza azokat a tevékenységeket, amely- eket végezhetnek. Bűnmegelőző és áldozatvédelmi tevékenység során szak- mai információkat továbbítanak. Fontos, hogy az értékrendjükbe a helyén szerepeljen a ha- zaszeretet, becsület, segítőkészség, közösségi tevékenység.

„Iskolai Közösségi Szolgálat!” „Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek!” Diákok tevékenysége: Felkészülés 5 óra, pedagógus jelenlétében. Látogató párok megalakítása. Két diák vagy diák- polgárőr. Bemutatkozás a gondozásukra bízott időskorúnál. Együtt az addigi látogatóval. Tényleges tevékenység, az időskorúak rendszeres látogatása. Ha nincs munka elég a beszélgetés. Minden problémát az egyesület elnökének kell jeleznie. Értékelés 5 óra.

„Helyi környezetvédelem!” Diákok tevékenysége: Felkészülés 5 óra, de lehet kevesebb is. Pedagógus jelenlétében. Járőr párok kialakítása, kettő diák, vagy diák-polgárőr. Tevékenység: csak a helyszín rögzítése GPS koordináták alapján, fényképezés. Illegálisan lerakott szemét, parlagfű, gondozatlan vízelvezető, gondozatlan terület. Fontos. A diákok nem kerülhetnek konfliktusba senkivel. A tapasztalataik alapján az egyesület elnöke intézkedik. Értékelés 5 óra.

„Kortárs segítő!” Diákok tevékenysége: Oktatás a rendőrség szakembereinek vezetésével, pedagógus jelenlétében. Az általános iskolákba csak az általános iskola szer- vezésében mennek a diákok. Csak képzett, gyakorlott segítőkkel együtt. Nem csak az elmélet átadása a cél, inkább a megtörtént esetek elemzése. Gyakorlati oktatás, milyen kihívásokkal kerülnek szembe az általános iskolások pl. szórakozások alkalmával. Értékelés 5 óra.

Komplex programok „250x100 Biztonság!” „Külterületek Biztonsága!” „Tanyavédelmi Program”

Megállapítások: A polgárőrség alaptevékenysége első sorban a bűnmege- lőzésre irányul. E tevékenység egyben az áldozattá válás megelőzése is. Az áldozat segítés is fontos feladat számunkra. A polgárőrség fontos információkkal tudja ellátni az áldozatokat, az elszenvedett kár enyhítése érdekében. Segítenünk kell az ismételt áldozattá válás elkerülését. A polgár ő rség b ű nmegel ő z ő tevékenysége és az áldozatvédelem összefügg. Az áldozatvédelem jól illeszkedik a polgár ő rség tevékenységébe.

Köszönöm megtisztel ő figyelmüket!