A HIDROGÉNGAZDASÁG HELYZETE ÉS LEHETŐSÉGEI Energiapolitikai Hétfő Esték 2007. március 12. Balogh Ernő:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

Energiaköltségek optimalizálása
1 Az obnyinszki atomerőmű indításának 50. évfordulójára emlékező tudományos ülésszak június 25., Pécs Az atomenergetika gazdaságossága és versenyképessége.
Energetikai gazdaságtan
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Energiatakarékos otthon
A hidrogén szerepe az energia tárolásban
Megújuló Energia Tárolási Klaszter Renewable Energy Storage Clusters (RES-Clu) 2. nemzetközi workshop GESC, n.o. EMEK nonpr. kft.
Dr. Barótfi István tanszékvezető, egyetemi tanár
A hidrogén (hydrogenium, hydrogen, vodonik, водород)
A HIDROGÉN TÁROLÁS MAGYARORSZÁGI HELYZETE
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
Megújuló energiaforrások.
A Föld energiagazdasága
Szervetlen kémia Hidrogén
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Energetika II. energetikai BSc szak (energetikai mérnök szak)
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiaforrások
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrások
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Készítette: Somogyi Gábor
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
A biomassza felhasználása II.. A biomassza felhasználása II. (tendenciák) EU tendenciák Hazai elképzelések –Lakossági elfogadottság –NCST –Energiafajták.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Város energetikai ellátásának elemzése
Fejlesztési javaslat SOLVERS Budapest,
2030 – A mi városunk A 3 Fázis Lengyel Vivien Pocsai Zsófia
V ÍZENERGIA. A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek. Nagy történelmi múltra tekint vissza; kiszámíthatósága.
Az alternatív energiahordozók és felhasználásuk. Hagyományos energiahordozók és környezetszennyezés ● Fosszilis tüzelőanyagok (szén, gáz, kőolaj) ● A.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
Dr. Petis Mihály: Biogáz hasznosítása Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai Hétfő Esték Budapest február 11.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGIAELLÁTÁS FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Tiszta széntechnológiák
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
Hidrogén energetika Pataki István.
A geoszférák környezeti problémái
A megújulók piaci lehetőségei és támogatási megoldásaik
energia a víz elemeiből
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Energiaforrásaink.
Atomerőművek a villamosenergia-termelésben
Előadás másolata:

A HIDROGÉNGAZDASÁG HELYZETE ÉS LEHETŐSÉGEI Energiapolitikai Hétfő Esték március 12. Balogh Ernő:

Új típusú hálózatfüggetlen hidrogénfalu fejlesztése Bükkaranyoson Dr. Nagy József, Sinyei Marianna Miután elolvastuk Henning Boetius Hidrogénforradalom c. könyvét, és bepillantást nyerhettünk a skandináv országok, illetve Kanada, az USA, a franciák, a görögök, a spanyolok, a románok, a bulgárok, a lengyelek hidrogénstratégiájába, megértettük, hogy a Földön elkezdődött a hidrogénforradalom.

A 16. Hidrogén Energetikai Világkonferencia tanulságai Oda kell figyelni a hidrogénre, mert minden, ami új, rendkívüli lehetőségeket rejt. Részt kell venni a kérdések felvetésében és megoldásában. Fel kell ismerni, meg kell keresni a világfolyamatokba való aktív bekapcsolódás lehetőségeit. Vannak ilyen területek. Kíváncsian várjuk, hogy Magyarországon – akár kicsiben, akár nagyban – ki lép elsőként a hidrogénenergetika által kínált lehetőségek útjára. Pataki István – MEH elnökhelyettes

A 21. század energiája: a hidrogén energiarendszer Prof. Dr. T. Nejat Veziroglu A rendelkezésre álló fosszilis tüzelőanyag-készletek hamarosan kifogynak. A probléma megoldására a jelenlegi tüzelőanyag-rendszert felváltaná a hidrogénenergia-rendszer bevezetése megújuló energiák felhasználásával (pl. napenergia), ami stabil energiarendszer kialakulását eredményezné.

A hidrogénről általában A legkisebb atomtömegű elem, színtelen, szagtalan gáz. Két izotópja ismert a deutirium és a tricium. A hidrogén a legkönnyebb elem, nagy a diffuzió képessége és nehezen cseppfolyósítható. Oxigénnel adott összetétel mellett durranó gázt képez. Nagy reakcióképessége miatt a természetben csak más elemekkel kötött állapotban, vegyületként található, de ilyen állapotban a földön óriási mennyiségben fordul elő, pl. a vízben és a szénhidrogénekben.

A hidrogén tehát nem energiaforrásnak, hanem energiahordozónak tekinthető, amelyet lehet tárolni és szállítani, de más forrásokból kell előállítani. A tárolási és szállítási lehetősége és felhasználásának igen jó hatásfoka valamint környezetvédelmi előnyei teszik a hidrogént századunk legfontosabb energiahordozójává. 1 kg hidrogén fűtőértéke kcal (143 MJ). Háromszorosa a benzin és ötszöröse az etanol fűtőértékének.

A hidrogén előállítása –vízből elektrolízissel –szénhidrogénekből (főleg földgázból) reformálási technológiákkal –szénből – szénelgázosítási folyamattal –biogázból (metán) ideértve a depógázt is tisztítási eljárásokkal –etanolból – metanolból –mesterséges fotoszintézis útján

A hidrogén és az elektromosság egymás kiegészítői, termelésük és felhasználásuk felcserélhető

H2 előállítás költsége $/kg jelen jövő Módszer E-1.Központi földgáz-gőzreformáló állomás2,281,82 E-2.Központi szánelgázosító-műben2,191,64 E-3.Nukleáris termikus vízbontással-2,33 E-4.Közepes méretű földgáz-gőzreformáló4,202,97 E-5.Közepes méretű biomassza elgázosító7,193,68 E-6.Közepes méretű elektromos hálózati árammal működtetett vízbontás7,363,91

H2 előállítás költsége $/kg jelen jövő E-7.A felhasználás helyén, földgáz gőzös reformálás 3,682,47 E-8.A felhasználás helyén, elektromos hálózatról működtetett vízbontás6,824,13 E-9.A felhasználás helyén szélerőművel termelt árammal – vízbontással10,692,86 E-10.A felhasználás helyén kombináltan szélerőművel és hálózati árammal vízbontással6,813,50 E-11.Helyszíni vízbontás napelemes árammal28,196,18 E-12.Helyszíni vízbontás kombinált napelemes és hálózati árammal 9,714,37

A hidrogén hasznosítása 1. A hidrogént – tulajdonságai alapján – a vegyiparban, a gyógyszergyártás területén, a gépiparban már régen alkalmazzák – felhasználják. Az energiaiparban az egyik legismertebb terület a villamos energiát termelő nagygenerátorok hűtésénél történő alkalmazása. Több vegyipari folyamatnál melléktermékként keletkezik, másutt viszont pl. kőolaj-finomítóknál szükséges a folyamatok eredményes véghezviteléhez.

A hidrogén hasznosítása 2. Kifejezetten energia (villamos és hőenergia) termelésre történő felhasználása a tüzelőanyag- cellák kifejlesztésével és a kereskedelmi forgalomban történő elterjedésével, valamint a környezetvédelem fontosságának felismerésével vált korunk egyik fő tudományos és gazdasági kérdésévé. Az eddigi kísérletek és egyre szélesebb körű tüzelőanyag-cellás hidrogén felhasználás gyakorlati és ipari mértékű eredményei bebizonyították, hogy ez a leghatékonyabb módszer.

A tüzelőanyag-cellákról általában Az alaptechnológiát az 1800-as évek közepén, tehát több mint 160 éve fedezték fel, de gyakorlati felhasználásuk az 1960-as években – az űrtechnológia fejlődésével – kezdődött. Működésük lényegét a vízbontás elektromos árammal történő folyamatának fordítottjaként lehet megérteni. A vízbontásnál hidrogén és oxigén szabadul fel hőtermelés mellett. A tüzelőanyag-cellákban a hidrogén és oxigén elektrolit és katalizátor segítségével történő egyesülése során elektromos áram, hő és víz keletkezik.

A tüzelőanyag-cellák főbb típusai A típusokat az alkalmazott elektrolit alapján nevezték meg. 4-5 fő típust érdemes megjegyezni, ezek: típusjel üzemeltetési hőfok C° a.)szilárd oxidosSOFC b.)olvadt karbonátosMCFC c.)foszfor savasPAFC d.)polimer electrolitosPEMFC (proton cserélős) e.)alkálikusAFC

A tüzelőanyag-cellák alkalmazási területei Összefoglalóan ma már azt lehet mondani, hogy minden olyan területen alkalmazzák, ahol elektromos energiára van szükség a mW-tól a MW nagyságrendig. A mobiltelefonoktól a járműhajtáson keresztül, kórházak, pénzintézetek és más fontos középületek szükségáramforrásaként, több MW-os kiegyenlítő csúcserőművi létesítményekig. Az egyes alkalmazási területek speciális igénye szabja meg – főleg az üzemelési hőfok miatt – a választható típust.

A tüzelőanyag-cellák árai Az árakat a cella teljesítmény alapján állapítják meg, azaz, $ vagy Euró/kW-ban. Az elmúlt pár év alatt a tüzelőanyag-cellák ára jelentősen csökkent. Nem túlzás azt mondani, hogy 5 év alatt egy nagyságrenddel. A nanotechnológia elterjedésével és más fejlesztések, gyártás korszerűsítések révén további árcsökkenés várható. Jellemzésként a Ballard és a Nedstack cégek árelőrejelzését mutatom be.

Ballard PEM típusú tüzelőanyag-cellák árcsökkenése A Ballard cégtől kapott legutóbbi anyag alapján a következőket lehet megállapítani től 2003-ig a tüzelőanyag-cellák árát 80 %- kal csökkentette a cég, miközben az élettartamot 10-szeresére növelte ben a nagyvolumenű termelés eredményeként 103 $/kW árat ért el. Az Amerikai Energiaügyi Minisztérim (DoE) 2010-re olyan célt tűzött ki, hogy a tüzelőanyag- cellák költsége 30 $/kW értékűre csökkenjen.

NedStack PEM FC stack price development Rapid price reduction of PEM fuel cell stacks Annual reduction with more than 50%!!!! Yearaverage sales prices 2000Euro /kW 2002Euro /kW 2004Euro 2.000/kW 2005Euro 1.000/kW 2006Euro 500/kW 2007Euro 250/kW 2008Euro 125/kW 2010Euro 45/kW Nedstack fuel cell technology BV

A tüzelőanyag cellák várható elterjedése Az előző pontban bemutatott árcsökkenési tendencia folytatódik: A környezetvédelmi előírások szigorodnak A megújuló energiaforrások használata terjedni fog A biztonságos biztonsági villamosenergia ellátás jelentősége erősödik Az elosztó hálózattól távoleső területek is egyre jobban igénylik a villamosenergia meglétének kényelmét A villamosenergia ellátó hálózat renszerszabályozási lehetőségei miatt nem engedélyezett szélerőmű beruházók is rákényszerülnek a saját termelési tárolási kérdéseinek megoldására. Stb…

Összegzés Célszerű beszerezni a 2005-ben a Penwell kiadó gondozásában megjelent Hydrogen and fuel cells c. angol nyelvű könyvet, mert ez a könyv nagyon sok használható információt és adatot tartalmaz. Ismereteim szerint 18 magyar cég már úgy hirdeti magát, hogy vállalják a tüzelőanyag cellás beruházások megvalósítását, illetve az abban történő közreműködést, esetenként finanszírozási megoldások ajánlásával. Utoljára hagytam, de nagyon lényeges a MET által szervezett első Budapesti Nemzetközi Hidrogén Energetikai Fórum, ahol igen neves külföldi és hazai előadók tartanak a témáról előadásokat október én Budapesten.

KOREA HIDROGÉN ÉS TÜZELŐANYAG-CELLA PRGRAM

4 ütemben határozták meg az ország programját: 1.A fejlesztés 2.A piac megteremtése 3.A piac kiterjesztése – bővítése 4.A hidrogéngazdaság megteremtése

1.ütem 2010-ig tart Kutatás-fejlesztés, hidrogén és tüzelőanyag-cellák bevezetése, elterjesztése, kormánygaranciás támogatással. Konkrétan: – 50 hidrogén töltőállomás létrehozása – 3200 tüzelőanyag-cellás személyautó – 200 tüzelőanyag-cellás autóbusz – 300 tüzelőanyag-cellás ipari erőmű létrehozása

2. ütem 2020-ig tart Új iparág megteremtése a hidrogén és tüzelőanyag-cellák kereskedelmi forgalmba kerüléséhez – A teljes energiamixben a hidrogénhasználat 2,4%-ot ér el – A gépjárművek 5%-a tüzelőanyag-cellás hajtású lesz – A teljes villamosenergia-termelés 3%-a tüzelőanyag-cellákkal történik

3. ütem 2030-ig tart A hidrogén és a tüzelőanyag-cellás energiatermelés, szállítás és a hordozható készülékek széleskörű elterjesztése – A teljes energiamixben a hidrogénhasználat 8%-os lesz – A gépjárművek 15%-ában tüzelőanyag-cellás hajtást alkalmaznak – A teljes villamosenergia-termelésben a tüzelőanyag-cellák használata 10%-os lesz

4. ütem 2040-ig tart Kialakul a hidrogéngazdaság. A hidrogén-előállítás és használat 8%-os lesz. – A teljes energiamixben 15%-os lesz a hidrogénhasználat – A gépjármű-iparban 50%-os lesz a tüzelőanyag-cellák részaránya – A villamosenergia-termelésben 15% lesz a részarány

KÍNA HIDROGÉNPROGRAMJA A 10. Ötéves Tervben 380 millió RMB-t fordítanak ilyen irányú fejlesztésekre Az Államtanács ez év februárjában új irányelveket fogadott el a tudomány és technológiai fejlesztésekre Az irányelvek 27 határterületi technológiában a 10-es számú a tüzelőanyag-cellákkal foglalkozik A 16-os terület a tüzelőanyag-cellás erőműveket is tartalmazza A Pekingi Olimpián már tüzelőanyag-cellás autóbuszok közlekednek, de 2020-ra már db tüzelőanyag-cellás autóbusz fog közlekedni Kína nagyvárosaiban.