Az EFFECT projekt bemutatása A keresleti oldal tapasztalatai Buday-Malik Adrienn, igazgatóhelyettes - NORRIA 2013.05.07., Miskolc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
AZ OEFI TÁMOP / SZÁMÚ ”EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI SZAKMAI HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA” CÍMŰ KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJE FELADATAI
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
1/31 Elkötelezettség a Kiválóságért /31 Elkötelezettség a Kiválóságért A kiválóság európai elismerési szintjei Elismerés a Kiválóságért 300 pont.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KULTÚRSZIGET – AGÓRA NYÍREGYHÁZA TIOP /
Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Egészségügyi Menedzserképző Központ
Dr. Kovács László Főtitkár
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
A magyar LLG Tanács ülése
Mayer József Budapest február 27.
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyarország: logisztikai központ
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
Egészségügyi közbeszerzések
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az értékelési szempontok.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
A hazai mezőgazdasági tudásrendszer működési sajátosságai
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Lorem ipsum.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

Az EFFECT projekt bemutatása A keresleti oldal tapasztalatai Buday-Malik Adrienn, igazgatóhelyettes - NORRIA , Miskolc

Áttekintés - a projektben betöltött szerepünk, kapcsolódó kompetenciák (NORRIA) - a projekt háttere és rövid összefoglalója - jó gyakorlatok és trendek az EU-ban - az EFFECT projekt, mint nemzetközi jó gyakorlat a EEPP terjesztésére - munkacsomagok bemutatása - A keresleti oldal képzésének eredményei, tanulságai

8 tagállam partnerségben az EEPP-ért

A NORRIA kapcsolódó kompetenciaterületei - fenntarthatósági célú regionális innováció (hazai és nemzetközi projektek) - fenntarthatósági jelentések(GRI G3+, G4) - LCA Labor - LCA LightR(Baross2009) - EMAS Easy for SMEs– környezetirányítás és környezettechnológiai fejlesztések - Smart/Intelligens és energiahatékony megoldások (megújuló energia akció terv, decentralizált energia ellátó hálózatok, klímaközpontok, közösségi közlekedés, közbeszerzés(EEPP)) „green innovation is the engine of the sustainable development”

Energia-hatékony közbeszerzési eljárások a kiegyensúlyozott gazdasági növekedésért Projekt időtartam: 36 hónap Projekt összköltsége: € 2,326, Támogatás: Európai Bizottság – Dél- Kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program (SEE) Projekt összefoglaló: A résztvevő tagállamok az uniós és nemzeti zöld közbeszerzési eljárások egyszerűsítésére és elterjesztésére tesznek kísérletet. A projekt fő célja a közbeszerzési eljárások vizsgálata a dél-kelet európai régiókban alkalmazott energia- hatékony mechanizmusok feltérképezése céljából. További cél a KKV-k zöld közbeszerzési eljárásokban való részvétele előtt álló akadályok azonosítása, valamint a regionális/helyi szervezetek, KKV-k figyelmének felhívása a zöld közbeszerzési eljárások fontosságára és részvételük erősítése a szükséges kompetenciák és képességek fejlesztésén keresztül.

HÁTTÉR – A KÖZBESZERZÉSEK JELENTŐSÉGE Az Európai Unió GDP-jének 17 százalékát költi közbeszerzésekre, melynek összege 2012-ben meghaladta az 2000 milliárd eurót. A közbeszerzések aránya a hazai össztermékből tagállamonként 11 és 20 százalék között változik. Az Európai Bizottság elkötelezett a zöld közbeszerzés koncepciójának minden tagállamban való elterjesztése mellett, mivel a jelentős vásárlóerőt kihasználva lehet egyszerre a környezetvédelmi és gazdaságossági célokat segíteni a GPP- vel

HÁTTÉR – A ZÖLD KÖZBESZERZÉSEK ARÁNYA

A ZÖLD KÖZBESZERZÉS CÉLJA ÉS ELVÁRT HATÁSA A zöld közbeszerzés célja, hogy az adott, beszerzendő termékek vagy szolgáltatások minél kevesebb káros hatással legyenek az emberi egészségre és a környezetre, és az eljárás a lehető legkisebb környezetterheléssel járjon.(EEPP!) A zöld közbeszerzés pozitív hatása, hogy széleskörű, következetes alkalmazásával megélénkülhet a környezetbarát termékek, szolgáltatások piaca és költségmegtakarítást is eredményezhet az ajánlatkérőknek. Nem utolsó szempont az sem, hogy a környezettudatosságra való nevelés egyik hatékony eszköze is lehet a közszféra példamutatása a háztartásoknak.

„Energiahatékony közbeszerzési eljárások a kiegyensúlyozott gazdasági növekedésért„ - fókuszban az eljárás!!! A projekt az energiahatékony közbeszerzési eljárások egyszerűsítésére és elterjesztésére tesz kísérletet – kiegészítve az EU Zöld Közbeszerzési Kézikönyvét, ajánlásait és a nemzeti cselekvési terveket. Elsődleges célja a közbeszerzési eljárások vizsgálata a Dél-Kelet Európai Program (SEE) régióiban alkalmazott energia-hatékony mechanizmusok feltérképezése és a hatékony támogató eszközök bevezetése céljából. További cél a KKV-k zöld közbeszerzési eljárásokban való részvétele előtt álló akadályok azonosítása, ezek kiküszöbölése, valamint a regionális és helyi hatóságok, közintézmények, figyelmének felhívása a zöld közbeszerzési eljárások fontosságára és részvételük erősítése a szükséges kompetenciák és képességek fejlesztésén keresztül. A projekt keretein belül érintetti konzultáció eredményeképpen Zöld Közbeszerzési Ajánlás(keresleti oldal) ill. Akcióterv (kínálati oldal)születik, amit a nemzeti jogszabályi környezetbe végére javasolt beépíteni. A projekt 2 kiemelt eszköze az LCA/LCC ill. egy ún. DEEP toolkit. Ezek segítségével mind a termékek-szolgáltatások mind a szervezetek környezeti szempontú értékelése megvalósulhat.

AZ EFFECT PROJEKT: „ENERGIA-HATÉKONY KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK A KIEGYENSÚLYOZOTT GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSÉRT A SEE RÉGIÓBAN„ Ajánlatkérők Regionális hatóságok és transzfer- szervezetek Ajánlattevők WP3 – Az EEPP eljárások keresleti és kínálati oldalának SWOT elemzése WP4 – az energiahatékony közbeszerzés(EEPP) keresleti oldali szereplőinek képzése WP5 – A kínálati oldal képzése, az EEPP eszközeinek megismertetése WP6 – demonstráció, általános szemléletformálás és disszemináció (NORRIA)

A PROJEKT, MINT JÓ GYAKORLAT – EREDMÉNYEK NYOMON KÖVETÉSE Megvalósítás: fókuszcsoport-képzés, kereslet oldali feltárás és képzés, május végére EEPP kézikönyv a keresleti oldal számára!

A KERESLETI OLDAL MEGKÉRDEZÉSE ÉS KÉPZÉSE - MÓDSZEREK Keresleti oldal feltáró kérdőíves felmérése, SWOT elemzés – kiemelt figyelemmel az életciklus – eljárások, eszközök alkalmazására Mintaméret: 35 fő/21 szervezet Helyi érintettek(hatóságok, közintézmények, KKV-k) képzése, szemléletformálása (2 etap) Fókuszcsoportok: nemzeti zöld ajánlások (EEPP) és akciótervek különös tekintettel a környezeti szempontú értékelés szempontjaira Nemzetközi képzés és ajánlás(EEPP) Demonstráció LCA/LCC eljárásokra, eszközökre vonatkozó kérdőív! – ritka az alkalmazás – ált. projekthez kapcsolódik

K ERESLETI OLDAL – MÓDSZEREK : A JÁNLATKÉRŐK MINŐSÍTÉSE ! Hazai szervezetek ritka esetben a 4. szinten

J Ó GYAKORLATOK, EREDMÉNYEK AZ EU - BAN

A KERESLETI OLDAL MEGKÉRDEZÉSE ÉS KÉPZÉSE - TANULSÁGOK a beszerzések elsődleges szempontja a költségtakarékosság-gazdaságosság, csak másodsorban foglalkoznak egyéb szempontokkal (környezetvédelemmel) Amennyiben a környezettudatos megoldások kimutathatóan megtakarítást eredményeznek az ajánlatkérő 99%-ban a (köz)beszerzés mellett dönt A végrehajtási rendelet átalakítja a beszerzés ajánlatkérői oldalát – várunk a rendelet hatályosságára – a kötelezettség a kínálati oldal felkészültségét is igényli Hiányolják a zöld termék és szolgáltatás katalógust/ajánlót az ajánlatkérők – érdemes partnerségben megvalósítani Helyi érintettek további (jó) gyakorlati és eljárási képzése szükséges (mindkét oldalon) – ebben lesz segítségükre a Kézikönyv

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! „Sustainability is not just a goal for North Hungary, but the only way to Europe”