Reintegráció a büntetés-végrehajtásban - lehetőségek és korlátok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
Többszakaszos reintegrációs modell értékelése
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
TÁMOP / kiemelt projekt. A büntetés-végrehajtási szervezet feladata •Munkáltatás •Oktatás •Szabadidős tevékenység Cél Reintegráció.
Tisztelettel köszöntöm
A motiváció fenntartása
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Szociális munka a börtönben
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál
Pártfogás Napja – Magyarország Cím: Börtönből a közösségbe Előadó: Steve Pitts.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
Nappali ellátás célkitűzése: Mozgássérült emberek számára, komplex rehabilitációra irányuló szolgáltatások nyújtása, mely a társadalmi és munkaerő-piaci.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
„TEtt program az áldozatokért és a tettesekért”
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
Reintegrációs tanácsadó munkakör
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
Csóti András bv. vezérőrnagy, bv. főtanácsos
Várakozások az eredmények tükrében,
A munkaügyi központok szerepe a fogvatartottak reintegrációjában Janovics Lászó főigazgató Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Eddigi eredményeink a számok tükrében ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
Miben ugyanaz, miért más?
Büntetés-végrehajtási
Merre tart a hazai büntetés-végrehajtás?
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
Hatvani Erzsébet főigazgató
MINDENKI NYERTES Készült a az IRM (OBmB) támogatásával.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP A projekt.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Szociálpolitikai keretek
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
Az összes bűnelkövetés alakulása
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
A TÁMOP projekt szerepe a reintegrációban
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
"VISSZA A TÁRSADALOMBA" „VISSZA A TÁRSADALOMBA” PROJEKT SZAKMAI BESZÁMOLÓJA Fehér Lászlóné Projektvezető.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
A civilszervezetek szerepe és helye a a büntetés-végrehajtásban - Mit tehet a Magyar Vöröskereszt? Juhászné Kincses Helén MVK Nógrád Megyei Szervezet Igazgató.
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat A TAGOZAT MŰKÖDÉSE ÉS TEVÉKENYSÉGE.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
A modellkörlet gyakorlati tapasztalatai a Szegedi Fegyház és Börtönben
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
Előadás másolata:

Reintegráció a büntetés-végrehajtásban - lehetőségek és korlátok

Reintegráció – helyreállítás, visszaállítás, visszahelyezés Integráció – becsatolás, összevonás

1979. évi 11. törvényerejű rendelet a büntetések és az intézkedések végrehajtásáról 19. § A szabadságvesztés végrehajtásának célja az, hogy e törvényben meghatározott joghátrány érvényesítése során elősegítse az elítéltnek a szabadulása után a társadalomba történő beilleszkedését, és azt, hogy tartózkodjék újabb bűncselekmény elkövetésétől.

6/1996. (VII. 12.) IM rendelet a szabadságvesztés és az előzetes letartóztatás végrehajtásának szabályairól 68. § (1) A szabadságvesztés céljának elérése érdekében az elítéltek nevelése - önbecsülésük és felelősségérzetük fenntartása, fejlesztése, a társadalmi hasznosság tudatának kialakítása, szabadulásuk után a társadalom életébe való beilleszkedés elősegítése - a bv. szervezet és - külön jogszabályban meghatározott esetben - a pártfogó felügyelői szolgálat feladata. A foglalkoztatás 73. § A foglalkoztatás keretében a bv. szervezet - a Bv. tvr.-ben meghatározottak szerint - biztosítja a) az alapfokú iskolai oktatást; b) a szakirányú képzést; c) a munkáltatást; d) a terápiás foglalkoztatást; e) a művelődési, a szabadidős, a sport, továbbá a személyiségfejlesztő és gyógyító, rehabilitációs programokon való részvétel lehetőségét.

Fejlesztési program „Felelősen,felkészülten” PILLÉREK I.„Rend és biztonság” II.„Integráció, reintegráció” III.„Európai színvonalú személyzet” IV.„Konszolidáció” V.„Racionalizáció”

„Integráció, reintegráció” főbb pontjai  A büntetés-végrehajtás szabadulásra felkészítő tevékenységének harmonizálása a Pártfogó Felügyelői Szolgálattal  A fogvatartotti foglalkoztatás oktatási, képzési elemeinek felülvizsgálata, a tanulmányi rendszer egységesítése.  Intézeti programok számának, a zárkán kívüli hasznos elfoglaltsággal töltött időnek, valamint a sportfoglalkozások gyakoriságának növelése.  Pályázati források felkutatása, pályázatok beadása, elsődlegesen konzorciumi formában.

A büntetés-végrehajtási szervezet fő feladatai a fogvatartottak reintegrációjában  Börtönártalom csökkentése.  A civil szférában is elfogadható szakképzettség biztosítása.  Családi kapcsolat megőrzése, erősítése.  Munkahely keresésének segítése, kapcsolatfelvétel a munkáltatóval.  Bűnismétlés megelőzése, pártfogó, segítő tevékenység előkészítése

Pécs, Pálhalma Sopronkőhida, Balassagyarmat Márianosztra Sátoraljaújhely Eger, Győr, Kecskemét Pályázati munka a bv. intézetekben

Hazai pályázatok OBmB 2004: Sopronkőhidai Fegyház és Börtön „Oktatás, képzés, reszocializáció” Veszprém Megyei Bv. Intézet „Adj még egy esélyt!” 2005: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet „Szer-telenül” addikciók megelőzése és kezelése Balassagyarmati Fegyház és Börtön „Esély a falakon belül és kívül, együtt a bűnmegelőzésért!” Baranya Megyei Bv. Intézet „Fogvatartottak társadalmi reintegrációja”

OBmB : Állampusztai Országos Bv. Intézet „Komplex modellprogramok a helyreállító igazságszolgáltatás érvényesülése érdekében” Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön „Tanulj a múltból – ez nem a Te utad!” (börtönmúzeum kialakítása, digitalizálás) : Állampusztai Országos Bv. Intézet „A büntetés-végrehajtás integrálása a település közösségi életébe” (fűzfatermesztő- és fonó tanfolyam, roma kulturális blokk és régészeti lelet rekonstrukciója, dokumentumfilm) Balassagyarmati Fegyház és Börtön „Adj esélyt, hogy jóvátegyem” (parkgondozó képzés, városszépítő tevékenység)

OBmB : Balassagyarmati Fegyház és Börtön „Együtt, közösen a Palóc-liget természeti környezetének megóvásáért” Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön „Hősök temetője – bűnmegelőzési, értékteremtő közösségszervezés” (parkgondozó képzés, síremlékek gondozása, dokumentumfilm) Heves Megyei Bv. Intézet „Visszailleszkedés új eséllyel” (parkgondozó képzés, 4 játszótér rendbetétele, kiadvány, dokumentumfilm) : Heves Megyei Bv. Intézet „Mindenki nyertes” („Börtön a városért” akciók, rendhagyó nap, szakmai rendezvény) Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön „Börtönmúzeummal a bűnmegelőzésért” (képzések, előadások iskoláskorúaknak) Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ„Új Esély plusz” Partnerségben a bűnismétlés megelőzéséért a Dél-alföldi Régióban

OBmB : Heves Megyei Bv. Intézet „Mindenki nyertes” („Börtön a városért” akciók, rendhagyó nap, szakmai rendezvény) Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön „Börtönmúzeummal a bűnmegelőzésért” (képzések, előadások iskoláskorúaknak) Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ„Új Esély plusz” Partnerségben a bűnismétlés megelőzéséért a Dél-alföldi Régióban (Békés-Megyei Bv. Intézet, Bács-Kiskun Megyei Bv. Intézet, Szegedi Fegyház és Börtön, Kalocsai Fegyház és Börtön, Állampusztai Országos Bv. Intézet)

Pályázati források nélküli szimbolikus jóvátételi programok Győr-Moson-Sopron Megyei Bv. Intézet „Megbántam, jóvátenném” győri állatkert, győri evangélikus oktatási központ óvodája, Gézengúz alapítvány udvara „Püspökerdő” facsemete ültetés Heves Megyei Bv. Intézet városszépítő tevékenység (női fogvatartottak) Pálhalmai Országos Bv. Intézet bábelőadás (női fogvatartottak)

Európai Uniós Projektek  AVP – Háló/2005 Fogvatartottak és büntetés-végrehajtási intézetből szabadulók reszocializációjának elősegítése (Országos Foglalkoztatási Közalapítvány) AVP Hungary Közhasznú Egyesület rehabilitációs börtönprogramja  „Van Kiút! – Partnerség a fogvatartottakért” (EQUAL) Büntetés- végrehajtási Szervezet Oktatási Központja  EQUAL projekt a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben  Balassagyarmati Fegyház és Börtön – Társadalmi Visszailleszkedést Segítő Egyesület (Norvég Civil Alap)

pályázat 19 elutasított Összesen 311,18 MFt pályázat 28 elutasított Önálló pályázat 370,3 MFt Bv.-ben megvalósuló 78,2 MFT A Bv. Szervezet pályázati tevékenysége

TÁMOP – „A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” kiemelt projekt” Elítéltek többszakaszos, társadalmi és munkaerőpiaci reintegrációja és intenzív utógondozási modelljének kialakítása alprojekt

1. szakasz: munkaerő-piaci tájékoztatás. 2. szakasz: készségfejlesztés. 3. szakasz: OKJ-s és betanító képzés. 4. szakasz: szabadulásra felkészítés, szabadulás, intenzív utógondozás. Többszakaszos reintegrációs program

Felkészítés a szabadításra MOTIVÁCIÓS FOGLALKOZÁ S önkéntes, szükségletfelmér és EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERV + JÖVŐTERV egyéni interjú CÉLIRÁNYOS KÉSZSÉG- KÉPESSÉG- FEJLESZTÉS SZAKKÉPZÉS munkaerő-piaci igények SZABADULÁSR A FELKÉSZÍTÉS álláskeresési technikák CSDCS UTÓGONDOZÁS utógondozók, önkéntesek, mentorok BEFOGADÓ BESZÉLGETÉS EGYÉNI NEVELÉSI TERV SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉG, SZAKKÖR, TRÉNING OKTATÁS, SZAKKÉPZÉS SZABADULÁSRA FELKÉSZÍTÉS tájékoztatás, pártfogó felügyelet TÁMOP reintegrációs modell Klasszikus bv.-s reintegrációs modell

1.Komplex reintegrációs modell strukturált egyénre szabott egységes feltételrendszer, eszköztár és eljárásrend 2.Megvalósítók integrált megközelítés egységes szemlélet (közös képzés) szupervízió 3.Disszemináció TÁMOP Integrált elemek

Korlátok  Zárt intézeti működésből fakadó korlátok  Fogvatartotti fluktuáció  Belső akadályozó tényezők

Fogvatartottak főbb problémacsoportjai (családi háttér, értékrend, jövedelmi viszonyok, életstílus és életmód)  alacsony iskolai végzettség (családban és személy szerint)  alacsony motivációs szint  börtönben végzett munka nem piacképes  egyéb motivációk – változás/változtatás igényének hiánya  családi társadalmi kapcsolatos elveszítése (zavaros családi háttér)  alacsony szocio-ökonómiai státusz  hiányzó okmányok, erkölcsi bizonyítvány, nyugdíjjogosultság  társadalmi előítéletek, megbélyegzés  nagy arányban roma származás  kulturális és mentalitásbeli különbség  deprivált helyzet  szocializációs hiányosságok, defektusok  kóros személyiségfejlődés, pszichés defektusok  nagy valószínűséggel szenvedélybetegség és deviancia a családban

BVOP Stratégiai, Elemzési és Tervezési Főosztály Schuckertné Szabó Csilla 06/1 –