Innovatív monetáris politika nem-hagyományos időkben Az MNB válaszai a makrogazdasági kihívásokra GTTSZ konferencia Kuti Zsolt, igazgató 1 2016. április.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Jelentés a pénzügyi stabilitásról
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
A monetáris politikai döntéshozatal szempontjai A magyar gazdaság és a monetáris politika kilátásai július 1. Simor András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK Karvalits Ferenc november Makrogazdasági kilátások - Karvalits Ferenc.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
Pénzügyi alapismeretek NKI, március 6 Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Meddig tart a „hét szűk esztendő” a hitelezésben? Simor András február 16. A Napi Gazdaság makrogazdasági fóruma.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Ciklikus vagy strukturális? A gazdaságpolitika fő kérdése Simor András Közgazdász vándorgyűlés, Eger Szeptember 29.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 30.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS szeptember Virág Barnabás szeptember
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Monetáris politika a válság idején Csermely Ágnes igazgató MNB Tanárszeminárium december 12.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Monetáris politika a válság idején
Válságmegelőzés – új kísérletek
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Monetáris politikai kihívások – globális perspektíva és a magyarországi helyzet Karvalits Ferenc Közgazdász Vándorgyűlés június.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
0 Makrogazdasági áttekintés november. 1 A Takarékbank es előrejelzése Reál GDP növekedés4.73,94, ,6-6,30,5.
Kiútkeresés az adósságválságban Hol tartunk most? Csermely Ágnes Bankok Magyarországon – 2012 Dr. Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány konferenciája.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Makrogazdasági pénzügyek
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés, szeptember
Pénzügyi stabilitási jelentés
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Inflációs célkövetés a pénzügyi válság tapasztalatainak tükrében
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Monetáris transzmissziós mechanizmus
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Fizetési mérleg jelentés
Makrogazdasági kilátások, december Magyar Nemzeti Bank Pellényi Gábor december 18.
1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank Közreműködött: Homolya Dániel, Szigel Gábor és a PST munkatársai Lízingszövetség.
Pénzügyi Stabilitási Jelentés május
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
A kéthetes jegybanki betét megszüntetésével kiteljesedik az MNB eszköztár-fordulata Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank 1.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programjai GTTSZ Konferencia Dr. Windisch László február 16.
A magyar gazdaság helyzete és kilátásai – a jegybank szerepe Treasury Club Vonnák Balázs, MNB június 4.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Az önfinanszírozási program aktuális kérdései Nagy Márton alelnök Hoffmann Mihály igazgató Magyar Nemzeti Bank május 10.
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Miskolc Kocziszky György.
Versenyképesség, versenyképesség, versenyképesség
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Monetáris politikai kilátások Magyarországon és a visegrádi régióban
Előadás másolata:

Innovatív monetáris politika nem-hagyományos időkben Az MNB válaszai a makrogazdasági kihívásokra GTTSZ konferencia Kuti Zsolt, igazgató április 14.

A válságot követően újszerű, innovatív válaszokra volt szükség a jegybankok részéről A válságot követően általánosan előtérbe kerültek az adósságproblémák A mérlegleépítési folyamat a háztartási, a vállalati és a bankszektort egyaránt kedvezőtlenül érintette Magyarország esetében a magas adósságok és a strukturális növekedési problémák, valamint a devizaadósság nagy aránya miatt magas volt a külső sérülékenység A fennálló stabilitási kockázatok mellett a külső makrogazdasági környezet gyenge volt Magyar Nemzeti Bank 2 A hagyományos megoldások nem elegendőek

A válság előtt: Egy cél – egy eszköz A jegybankok sikeresek voltak az árstabilitás elérésében, de… …közben a pénzügyi stabilitást veszélyeztető kockázatok épültek fel  A növekedés nem volt fenntartható Magyar Nemzeti Bank 3 JEGYBANK Árstabilitás kamatpolitika Fenntartható növekedés PÉNZÜGYI FELÜGYELET Pénzügyi stabilitás szabályozás Forrás: Blanchard (2011)

A válság után: Több cél – több eszköz Megőrizve az árstabilitás prioritását, a jegybankok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a növekedési szempontokra Egyre erősebbé válik a makroprudenciális szabályozás Magyar Nemzeti Bank 4 JEGYBANK Árstabilitás Fenntartható növekedés PÉNZÜGYI FELÜGYELET Pénzügyi stabilitás Forrás: Blanchard (2011)

Az MNB monetáris politikájának megújulása Magyar Nemzeti Bank NHP, NHP+, NTP Önfinan- szírozás Deviza- hiteles kérdés rendezése Pénzügyi stabilitás támogatása Gazdasági növekedés támogatása Monetáris transzmisszió erősítése RUGALMASABBÁ VÁLT JEGYBANKI CÉLRENDSZER JEGYBANKI ESZKÖZTÁR KIBŐVÜLÉSE Irányadó ráta Árstabilitás (3 %) Árstabilitás (3 %) ELSŐDLEGES ESZKÖZ ELSŐDLEGES CÉL Tolerancia sáv (3 ± 1%) Tolerancia sáv (3 ± 1%) Megerősített mikro- és makropruden -ciális felelősség Egész- séges pénz- ügyi közve- títés Mark Zrt. Tőzsde

Az infláció 2018 első felében közelíti meg az árstabilitásnak megfelelő 3 százalékos értéket Magyar Nemzeti Bank 6 Forrás: MNB A jegybank 2016 márciusi inflációs előrejelzése

A piaci várakozások tartósan alacsony alapkamatot jeleznek előre Magyar Nemzeti Bank 7 Forrás: MNB *Megjegyzés: A kamatcsökkentési ciklus júliusi lezárása és a márciusi kamatdöntés napján bp

A kamatcsökkentési ciklus a kamatkiadások fokozatos mérséklődéséhez vezetett Magyar Nemzeti Bank 8 Forrás: Eurostat, MNB -0,7 %p. -1,4 %p.

Miért kellenek nemkonvencionális eszközök hazánkban? Magyar Nemzeti Bank 9 A kamatcsökkentő ciklus hatására eddig 580 bázispontos lazítást hajtott végre az MT Ennek volt hatása az inflációra, de nem elégséges (3% a cél) A hitelezés továbbra sem indult be Súlyos transzmissziós problémák voltak és bár a nemkonvencionális eszközök miatt jelentős javulást érzékeltünk, továbbra is vannak zavarok Feltörekvő ország, relatíve meredek hozamgörbével: az ország külső sérülékenységének csökkentése, kockázati megítélésének további javítása fontos feladat

A Növekedési Hitelprogram megállította a vállalati hitelezés visszaesését Magyar Nemzeti Bank 10 Forrás: MNB Az NHP hatása a vállalati hitelezésre (tranzakciós alapon, év/év)

95 százalék az új hitelek aránya, a beruházások dominálnak Magyar Nemzeti Bank 11 Forrás: MNB Összesen vállalkozás jutott finanszírozáshoz

A kereskedelem, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar részesedése a legnagyobb Magyar Nemzeti Bank 12 Forrás: MNB

Elkerültük a deflációt, emellett számottevően növekedett a gazdaság Magyar Nemzeti Bank 13 Az infláció alakulása A növekedés alakulása Forrás: MNB

A forintosítás során a lakossági devizahitelek kivezetésre kerültek Vállalati és lakossági hitelállomány Forrás: MNB 14

A forintosítás csökkenti a sérülékenységet és a háztartások mérlegkiigazítási kényszerét Magyar Nemzeti Bank 15 Forrás: ÁKK Lakossági devizahitel-állományok a GDP százalékában

A devizahitelek kivezetése számos ponton kedvező hatással van a gazdaságra Magyar Nemzeti Bank 16  Egészségesebb mérlegszerkezet  Mérséklődő árfolyamkockázat  Csökkenő külső sérülékenység  Mérséklődő kockázati felárak  Erősödő fogyasztás

Az önfinanszírozási program bevezetését a külső sérülékenység indokolta „A kormányzat adósságállománya kevésbé sérülékeny az árfolyam-ingadozásokra, mint a múltban. A külföldi devizában denominált adósságállomány tovább csökkenhet a kormányzat és a jegybank azon lépései következtében, melyek a lejáró devizaadósság hazai devizában denominált kötvényekkel történő refinanszírozására és a hazai bankszektor forintban denominált államkötvény vásárlásának ösztönzésére irányulnak… …A felminősítés főként a fenntartható gazdasági növekedést támogató, stabilabb gazdaságpolitikától, a fiskális konszolidációtól és a külső sérülékenység további csökkenésétől függ.” Moody’s, november 6. „Az államadósság hazai tulajdonban lévő részarányának növelésére irányuló önfinanszírozási program a globális pénzpiaci volatilitásnak való kitettség csökkentését ígéri… …A nem rezidensek forint adósság állományának aránya 26 százalékra csökkent 2015 szeptemberében, a 2012 végi 42 százalékról. A devizaadósság aránya a teljes adóssághoz képest 33 százalékra mérséklődött. A felminősítéshez az alábbi tényezők vezethetnek: …A külső eladósodottság folytatódó csökkenése…” Fitch, november 20. Magyar Nemzeti Bank 17

A devizaadósság aránya érdemben mérséklődött Magyar Nemzeti Bank 18 Forrás: MNB, ÁKK

Az MNB programjai jelentős szerepet játszottak a sterilizációs állomány mérséklésében Magyar Nemzeti Bank 19 Forrás: MNB

Az önfinanszírozási program növelte a bankok állampapír keresletét Magyar Nemzeti Bank 20 Forrás: MNB, ÁKK A bankrendszer állampapír-állománya és részesedése a teljes állományból

Mekkora korlátot jelentenek az MNB programjai a jövőbeli monetáris politikára? Magyar Nemzeti Bank 21 Az MNB kamatkockázata szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró állományok sematikus alakulása

A magyar hosszú hozamok gyakorlatilag a lengyellel kerültek egy szintre Magyar Nemzeti Bank éves hozamok alakulása a)Önfinanszírozási program bejelentése, IRS eszköz, betétesítés; b)3 hónapos betét bejelentése; c)Kamatfolyosó eltolás és új eszköztár életbe lépése; d)Kéthetes betét kivezetésének bejelentése Forrás: MNB, Bloomberg

A jegybank előtt álló további fontos feladatok Kamatpolitika: új kamatcsökkentési ciklus + utána a laza kondíciók szükséges ideig való tartós fenntartása Növekedési Hitelprogram kivezetése Piaci Hitelezési Program  hitelezési aktivitás ösztönzése az MNB mérleg bővítése nélkül Nemteljesítő hitelek arányának (NPL ráta) csökkentése A magyar tőzsde gazdaságfejlesztési szerepének érdemi erősítése BUBOR piac élénkítése 23 Magyar Nemzeti Bank

Köszönöm a figyelmet!