Szegénység, kirekesztés, társadalompolitika Ferge Zsuzsa előadása MACSGYOE XXIV. Országos Konferenciája, Siófok, 2015. október 16.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Hulladékgazdálkodás állami irányítása Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
A Kormány intézkedései és tervei
A gazdaság helyzete – kampányban
„Legyen jobb a gyermekeknek! Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
Szilvási Léna szakmai vezető november 11.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Gyerekkor - válságban „Válság regionális munkaerő-piaci hatásai” konferencia Miskolc, május 5-6. Darvas Ágnes MTA GYEP, ELTE TáTK.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Gábor Kálmán A fer hatása a felsőoktatásra Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia 2006 Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Kifelé vagy befelé? Varga Mihály /2006. május 5./ /2006. május 5./
1 Ferge Zsuzsa Szegénység és kirekesztettség Magyarországon Munkavállaló nők X. országos konferenciája szeptember 29.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Valuch Tibor: Átmenetben(?) A magyar társadalom a rendszerváltás után
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Közfoglalkoztatás Magyarországon
Speciális gyermekvédelem
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Önkormányzati fórumok február- március – a válság éve A régió ipari termelése 25 %-kal csökkent A foglalkoztatottak száma mintegy 17 ezer.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
A gyerekszegénység elleni program esélyei válság idején Ferge Zsuzsa Országos konferencia A „Legyen jobb a gyermekeknek” Nemzeti Stratégia helyzetéről.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
Magyar versenyképesség 2017
Megbecsülés az idős embereknek
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Szegénység, kirekesztés, társadalompolitika Ferge Zsuzsa előadása MACSGYOE XXIV. Országos Konferenciája, Siófok, október 16

Mit jelent a globalizálódó világ? Nem szeretném a bajokat, a jövőt veszélyeztető tendenciákat sorolni. Tudjuk, hogy a gazdasági növekedésnek sokféle haszna és előnye van, de azt is, hogy a kontroll nélküli globális tőke működése súlyosan károsító. Veszélyben a fenntartható világ – a jelent szennyezzük, a jövőt felemésztjük Az országok közötti globális versenyben az országok közötti egyenlőtlenségek lassan csökkennek, de az országokon belüli, sok veszélyt hordozó egyenlőtlenségek sok helyen nőnek, kivéve azokat, ahol óriási erőfeszítéssel igyekeznek menteni a jóléti államot.

Magyarország hogyan küzd meg a globális veszélyekkel? Nem elkeseríteni akarok – de a tények egy része nem biztató. - A környezet védelme: itt nem állunk rosszul. Az európai csatlakozás követelményei miatt az utolsó 10 évben a legtöbb mutató javult, bár… -Az országok közötti verseny nem alakul jól ig elég lendületes volt a növekedés, Európához is kicsit közeledtünk. A visegrádi négyek közt „Éllovasnak” számítottunk, vagy elől, vagy a másodikak voltunk Csehország mögött óta egyre jobban lemaradunk nemcsak Csehország, hanem a rohamosan növekvő Lengyelország és Szlovákia mögött is, termelésben is, fogyasztásban is.

Egyenlőtlenség és szegénység Magyarországon, Mutató Szegénységi küszöbhavi értéke egy személyes háztartás esetén, forint Szegénységi arány, %161212,31414,6 Jövedelemeloszlás egyenlőtlensége (Gini)33,325,224,126,927,9 Szegénységi arány a gyermekes háztartások néhány csoportjában, % Egy felnőtt gyermek(ek)kel393328,129,529,7 Két felnőtt, 1 gyermekkel141110,512,613,2 Két felnőtt, 2 gyermekkel181614,613,514,2 Két felnőtt, 3 és több gyermekkel33,228,727,832,431,5 Egyéb gyermekes háztartások14,71114,318,423,9

Biztos, hogy jó úton járunk? „ Magyarország jó úton jár, hiszen uniós szinten a legjobban teljesít a munkanélküliség csökkentésében, a munkanélküliség 7% -ra süllyedt, és már hónapok óta tartósan 4 millió fölött van a foglalkoztatottak száma. Egyre több családban váltja fel a segélyt a fizetés, a szociális rendszer átalakítása is ezt ösztönzi. A családok megélhetését ma rezsicsökkentés, családi adórendszer, béremelések, ingyenes gyermekétkeztetés és tankönyvellátás, értékálló fizetések és nyugdíj segíti.... Magyarország ma kifelé tart a szegénységből és a reménytelenségből, a tartós gazdasági növekedés és minden idők legnagyobb gazdasági fejlesztési programja több munkahelyet és jobb megélhetést garantál a magyaroknak.” (Fidesz frakció közleménye, február 10.)

„Segély helyett munka kell” – de van-e? „Ha nehéz is, be kell ismernünk, hogy a jóléti állam fogalmának vége. Helyette munkaalapú (workfare) államot kell felépítenünk, a jogokra épülő jogosultságot érdem-alapú jogosultsággal kell helyettesítenünk. Magyarországon erre igazi kísérletet tettünk…Eltöröltük a régi adórendszert, ami büntette a munkát..Bevezettük Európa valószínűleg legrugalmasabb Munka Törvénykönyvét; átalakítottuk a felsőoktatást és a szakképzést, hogy megfeleljünk az üzleti szféra igényeinek. …úgy alakítottuk át az egész szociális rendszert, hogy az többé senkit nem tart vissza a munkától.” Van-e, lesz-e munka?

Jóléti kiadások alakulása Magyarországon a válság előtt-után: a jóléti állam leépítése

Az új politika sajátosságai, következményei Centralizálás, államosítás. Önkormányzatok kiüresítése, közügyektől távolodás – egyénileg is, kis közösségek szintjén is, civil erősödés! Munkateremtés: főleg közmunka, ami nem megoldás. (2-300 ezer ember forog segély és közmunka között; drága; nem vezet vissza piacra; tartós szegénységet jelent) Szegénység, kirekesztés: új segélyezési rendszer 2015-től, 4 év alatt kivezetnék munkanélküli segélyeket Közszolgáltatások romlása, egészségügyben, közoktatásban Gyerekek jövője veszélyben- gyerekkori nélkülözés késői hatásai (is)

Az iskolázás hanyatlása 16 évre redukált tankötelezettség – korai iskolaelhagyás nő ban a 16 éves gyerekek 94%-a vett részt oktatásban a korábbi 99% helyett. Az érettségizettek aránya a 18 évesek között 2010-ben 64% volt, 2013-ban 59%- ra csökkent. A PISA-eredmények 2009 óta látható mértékben romlottak. Az oktatási kiadások 2003 óta 6 százalékról 4-re csökkentek (GDP %) Szakképzés szintje szintje súlyosan romlik. Szegregáció törvényes lett. Pedagógusok és iskolák autonómiája szűkül Egészében: A rosszabb helyre születők esélye csökken jó iskolára, gimnáziumi vagy egyetemi továbbtanulásra.

Mit tehet a szociális munkás és a szociális munka? Háttér: nagy átszervezések; fizetések valamelyes javítása; képzés kérdőjelei - felkészülni. Az ország társadalom-és szociálpolitikája sorvad, országos javítási lehetőség most kevés. DE: Kisközösségek, lokális közösségek, szakmai kis közösségek lehetőségei léteznek. Pontosabban: azt hiszem, ma itt nélkülözhetetlen a segítség, és itt vannak a munka sikerének esélyei. Talán a legfontosabb: reményt adni.