Folyóirat – ismertség, elismertség, indexelés Dudás Anikó Pázmány Péter Katolikus Egyetem Networkshop 2015 - Sárospatak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements

2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
EISZ nemzeti program 2012 dr. Téglási Ágnes főigazgató-helyettes.
OSIRIS avagy egy kézzel fogható határvonal, mely mentén a „mennyiség” végre átcsaphat „minőségbe”… FVM (69855/2004) kutatóintézetek Online Szaktanácsadási.
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
EISZ Elektronikus Információszolgáltatás melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
Változások, újdonságok, várható fejlesztések az MTMT adatbázisban
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
A SCOPUS adatbázis használata március Kmety Andrea, Scopus-tréner
Book Citation Index a Web of Science-en. Könyvek szerepe a tudományos irodalomban Folyóiratok Aktuális Formális Recenzált Konferenciakiadványok Új koncepcók.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Debrecen Networkshop 2010 Határon túli magyar tartalomszolgáltatások Networkshop Debrecen, április.
A gyógyító információ Dr. Vasas Lívia MOKSZ elnök Január 12. Nyíregyháza.
A szolgáltatás nemzetközi megvalósulási formáinak elemzése 1.A szolgáltatási „piac” várható változásai: tudományterületi térkép összeállítása, potenciális.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
2012. január 25. Rozsnyai Krisztina 1 A felsőoktatás minőségbiztosítása Európában – a minőségbiztosítás és a nemzetköziesedés Rozsnyai Krisztina MAB Magyar.
EISZ Fórum Október 14.. Szakmai háttér 1. Nyomtatott + elektronikus előfizetés (p+e) 2. elektronikus tartalmak előfizetése (e-only) 3. elektronikus.
Kutatókönyvtár az íróasztalon Nyílt folyóirat-adatbázisok Kutatók Éjszakája
MTMT munkafolyamatok 2.0 Hagyományok és kihívások III. ELTE Egyetemi Könyvtár március 5. Áts József.
Az újság formai jegyei 1. csoport.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A web site minősítése Források: Bokor Péter szakdolgozata (2002) és a benne megadott hivatkozások: Dotkom Internet Consulting: Üzleti weboldalak elemzése,
MTMT adminisztrátori feladatok megoldása eltérő környezetben Egészség-Információ-Könyvtár március 27. Mátyás Melinda ELTE Egyetemi Könyvtár
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Nyílt és kapcsolt adatok a MEK-ben Networkshop Sárospatak,
Google Scholar Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Berhidi Anna 2015/2016.
Szakinformációk a korlátozott és szabad hozzáférésű adatbázisokban Dr. Kiss Danuta, Tóth Mónika NymE Központi Könyvtára Március 3.
Az Open Access hazai és helyi vonatkozásai International Open Access Week October 21-27, 2013.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
A Nation Library of Medicine és adatbázisai Vasas Lívia PhD 1 /21.
Open Access források. A publikálás veszélyei: parazita folyóiratok
Tudományos publikációk nyilvántartása az MTMT-ben Áncsán Gizella Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-,
Google Scholar és Mendeley Az irodalomkutatás, valamint a bibliográfia- készítés, megosztás, kapcsolatépítés segédeszközei Semmelweis Egyetem Központi.
Internet-alapú információcsere és adatvalidáció bibliográfiai adatbázisok között Internet-based information exchange and content validation between bibliographic.
Bibliometriai kérdések az MTMT-ben Berhidi Anna Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
Soós Sándor: tudományos folyóiratok szakterületi rangsorolása
A folyóiratok tudományos mérése, presztízs
Hirsch index és szerzői munkásság
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Magyar Tudományos Művek Tára
Hogyan legyünk eredményesek?
A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Vasas Lívia, PhD 2017 Folyóiratok, kiadói honlapok Mozilla Firefox vagy Google Chrome böngésző Vasas Lívia, PhD
Folyóiratok, kiadói honlapok
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Vasas Lívia, PhD 2017 Web of Science Vasas Lívia, PhD 2017.
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Tudományos adatok keresése, avagy a Data Citation Index bemutatása
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
„Mi is az mtmt?” KÖFOP VEKOP
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Open Access: új dimenzió a tudományos kommunikációban
Vasas Lívia 2014 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2014.
Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest, október
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Javaslatok a Fogorvosi Szemle megújítására
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
Tudományos munka értékelése
Információk rendszerezése a könyvtárban
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

Folyóirat – ismertség, elismertség, indexelés Dudás Anikó Pázmány Péter Katolikus Egyetem Networkshop Sárospatak

Ismertség, elismertség* Sok változás zajlik a folyóiratok kiadása, terjesztése és használata körül amióta a web elterjedt A terjesztés, hozzáférés változatos az online platformokon A nyilvántartásba vétel, az indexelés továbbra is szükséges – a XXI. század igényeinek megfelelően tudományos minősítéseErősödik a folyóiratok tudományos minősítése iránti igény – de hogyan különböztethetők meg a tudományos kiadványok? Hol érdemes indexelteteni a tudományos folyóiratot?Hol érdemes indexelteteni a tudományos folyóiratot? Hol van indexelve?Hol van indexelve? (nagy a szóródás) * Elsősorban a bölcsészet- és társadalomtudományi (BT, TT) területekről lesz szó

Tartalom: Hogyan jelennek meg a tudományosság kritériumai az indexekben? Spanyol-portugál kezdeményezések: LATINDEX, DICE, MIAR… DOAJ (Directory of Open Access Journals) ERIH Plusz Az MTMT folyóirat-keresője

A tudományos jelleget rögzítő bibliográfiai adattárak Célok: Kritériumok együttese alapján meg lehessen állapítani a tudományosságot A megállapítások rögzítése/nyilvántartása Szűrni lehessen a minőségi fi-kra Főbb kritériumok: Formai jellemzők ( ISSN februárjában 40 éves!) Kiadási, szerkesztési elvek; minőségbiztosítás Tartalom Tudományos bizottságok állásfoglalása (fi-kategóriák) IndexeltségIndexeltség Bibliometriai mutatók Az indexekben lévő adatok alapján körvonalazódó státusz is befolyással van a fi elismerésére

Indexelés – másodlagos források Segítik a folyóiratokat a küldetésükben (új eredmények terjesztése, kommunikáció) A hozzáférést, a nyilvánosságot A nyilvántartás különféle entitás-szintekre terjedhet ki Részletesség és összetettség változó: a céltól, funkciótól függően más-más adatelemek Folyóirat Cikk Idézet

Lektoráltság, nyílt hozzáférés, teljes szövegű források, indexelők Rámutat a regionális tudományos indexelőre

Dubrovnik Annals Teljes szövegű források (szolgáltatók): Indexelők: Forrás: UlrichsWeb

Hazai TT folyóirat adatlapjáról (KOME) Forrás: UlrichsWeb

Indexelők - hazai BT folyóiratok (MFSzle; ITK) Nem fedi le az összes tud. és lekt. folyóiratot Forrás: UlrichsWeb < cím ebből lektorált/tud aktív Mo.: 359

Spanyol-portugál együttműködés A nemzetközi indexekben alulreprezentált nyelvi terület, kiterjedt földrajzi térségben (Latin-Amerika, Karib-tenger, Spanyolország, Portugália) Az összes tudományágat befogadja A térségben használatos minden nyelvet Nyomtatott és e-formátumok Ösztönözni kívánja a folyóiratok minőségi fejlesztését és erősíteni hatásukat, értékelési eljárások stb.

A spanyol és portugál térség tudományos és kulturális folyóiratainak információs rendszere (1995-) Catálogo / Katalógus: nemzetközi minőségi kritériumoknak megfelelő folyóiratok A cikkek, könyvrészletek integráltan a DIALNET adatbázisban – hasonló: p. 33 e. 36 min. 25 Vizsgált paraméterek: nyomt. 33, elektr. 36 Minimum 25 teljesülése szükséges, hogy a fi-ot a LATINDEX nyilvántartsa

A vizsgált kritériumok Alapadatok és -feltételek Alapadatok és -feltételek megléte, többek között: Szerzők azonosítása – affiliáció A tudományos tartalom megfelelő aránya (legalább 40%)Jellemzők A fejléc azonosítsa a forrást/cikket minden oldalon A cikk kezdőoldalán legyen bibl. leírás Szerkesztőbizottság tagjai – külső tagok aránya A cikk beérkezésének és elfogadásának dátuma (mindkettő)

A vizsgált kritériumok (folyt.) Szerkesztési politika A folyóirat profiljának világos meghatározása A cikkek kiválasztásának módja, a lektorálási-közzétételi eljárás A szerzők iránti nyitottság mértéke A tartalom jellemzői Az eredetiség követelménye mennyiben érvényesül A bibliográfiai hivatkozások színvonala Összefoglalás, kulcsszavak két nyelven Elektronikus folyóirat Metaadatok megléte, kereshetőség Értéknövelt szolgáltatások beépülése

31 szempontnak megfelel 5-nek nem

A minősített B&TT folyóiratok nyilvántartása, a jellemzőik tételesen indexeltségA Latindex kritériumai + hangsúlyok: szerkesztési elvek és folyamat; indexeltség (disszeminációs indikátor) A+,Más külső források besorolásait is számontartja (spanyol folyóiratlisták – ANEP: A, A+, B, C; ERIH; CARHUS) Difusión y Calidad Editorial de las Revistas Españolas de Humanidades Ciencias Sociales y Jurídicas A+ - legalább két nemzetközi magas presztizsű indexelő adatbázisban kell szerepelni stb.

Egy folyóirat adatlapja Külső értékelés Külső szerzők Nemzetközi terjesztés A szerzők nemzetközi közreműködése % Más listák kategóriái

Disszemináció Nemzetközi közreműködés % Külső szerzők Külső bírálók Latindex kritériumai Indexelők Nem frissült az utóbbi 2-3 évben

Cikk-indexelés értéknövelt szolgáltatásokkal Red ALyC – tudományos, nyílt hozzáférésű folyóiratok elektronikus könyvtára (Red de Revistas Científicas de América Latina y El Caribe, España y Portugal) a folyóiratokkal szemben támasztott minőségi követelményeket érvényesíti – kiegészítve további, az elektronikus megjelenésre vonatkozó elemekkela folyóiratokkal szemben támasztott minőségi követelményeket érvényesíti – kiegészítve további, az elektronikus megjelenésre vonatkozó elemekkel Biliometriai indikátorokat is szolgáltat Felhasználói adatokat elemez (altmetriai adatok alapján) Elemzések készülnek szerkesztőségek, intézmények számára

Entitások - indikátorok Publikációk: Folyóiratok Cikkek Ismeretterület Közlők: Országok Szerzők Intézmények P - kibocsátás PC – kibocsátás és együttműködés C - együttműködés Szerzők, szerkesztők: hazai/külföldi A társszerzőség aránya Intézmények közötti együttműködés: Hazai/külföldi Az elemzések felfedik a B&TT-os közlés jellemzőit a vizsgált régióban, intézményben stb.

Pontrendszer, folyóiratkategóriák A másodlagos terjesztés összesített indexe (B&TT) Information Matrix for the Analysis of Journals journals. 80 databases. 80 WoS / Scopus (4/4) Specializated databases (55/55) Multidisciplinary databases (8/8) Evaluation repertories (7/7) e-Toc (1/1) A spanyolországi értékelési rendszerhez készült

ERIH Korábban: European Reference Index for the Humanities 2008-tól: A, B, C kategóriák (globális nemzetközi > nemzettközileg ismert > nemzeti – nemzetközi szabványok szerint készül) 2011-től: –NATional (NAT): eu kiadvány elismert, jelentősnek tartják a tudomámányterületen, egy-egy (nyelvi) területen ismert; alkalmanként idézik a kiadó országon kívül is, célközönsége inkább a hazai tudományos közösség. –INTernational (INT): eu-i és azon kívüli kiadvány, nemzetközileg ismert, jelentős tudományos szerepe van az adott kutatási területeken, világszerte rendszeresen idézik két alkategória a hatás és a tudományterület (ágazat) lefedettsége szempontjából: –INT1 Sub-Category: nemzetközi kiadv., széles körben ismert és nagy hatású különféle kutatási területeken és különböző országokban is, rendszeresen idézik világszerte –INT2 Sub-Category: nemzetközi kiadv., jelentős ismertséggel és hatással a különféle kutatási területeken és különböző országokban –W Category Journals: fiatal folyóiratok: az első szám a pályázat határidejétől számítva három évvel vagy kevesebb ideje jelent meg. European Reference Index for the Humanities and the Social Sciences Fenntartó: Európai Tudományos Alapítvány (ESF)

2014-től bővül (TT) Korábban 19 szakterület -- most: 30 Elmarad a szakértői bizottsági mérlegelés Nem használja a régi kategóriákat (azokat sok kritika érte) Bibliográfiai adatbázis a követelményeket megütő sorozati kiadványokról Kezelő: Norvég Társadalomtudományi Adatszolgáltatás (Norwegian Social Science Data Services (NSD) INT NAT LOC Nemzetközi Nemzeti (szerzők több mint 2/3-a uabból az országból) Nem gyűjti. Helyi: a szerzők 2/3-a ugyanabból az int. (az utóbbi két év alapján) Nem minőségi rangsor, hanem tulajdonság

Háttérben az ERIH követelményrendszerek

2005-től gyűjti a nyílt hozzáférésű folyóiratokat 2014-ben „rendrakás”: a minőség javítására szigorúbb kritériumokat vezetett be: (7 helyett) kb. 33 szempont – 55 kérdés Felülvizsgálat: tudományos kiadási eljárás, mennyire nyílt, licencek, szerzői jogok, metaadatok, azonosítók stb. Bevezeti a DOAJ tanúsítványt, feltételei: 1.Archiválás 2.Állandó azonosítók 3.Cikk-szintű meaadatok 4.Géppel olvasható CC licenc 5.A tartalom felhasználása a CC engedélyeknek megfelelően 6.Archiválási elvek deklarálása

Magyarország Folyóiratlisták (MTA bizottságai) IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztály Állam- és Jogtudományi Bizottság, 1381 cím

össz. ~ A tudományos jelleg beállításához: folyóiratlisták, könyvtári és indexelő ab, kiadók, honlap, tartalom Forrás: MTMT

Kamu indexelők és hamisítók Felbukkannak kezdetleges, rossz minőségű szolgáltatások Hamisítványok Néhány ismertetőjegy: Ígéretes honlapszöveg – silány produktum Ígéretes honlapszöveg – nincs impresszum Tudósok rangsorolását ígérő honlap – menüpontjai félrevezetnek (pl. „felnőtt” magazinokhoz linkelnek) Az ismert adatbázisok nevére emlékeztető elnevezés, „impaktfaktor” szolgáltatásokkal Tudományos és minőségi kritériumokat hirdet – kétes minőségű folyóiratokat indexel, minimálisan sem elegendő metaadatokkal, rendszertelenül Ld. hozzá: Tóth János: Akadémiai függőség és hamisítványok, BUKSZ, 2014/3, Kérésre küldök listát!

Összefoglalás A szaklapok tudományos jelentőségének másodlagos források alapján történő figyelembevételére erős igény mutatkozik Nem lehet közömbös e másodlagos források minősége A regionális indexelő források kiegészítik az ismert, globális szolgáltatásokat Gazdagítják a globális infrastruktúrát Egyes (technikai) minőségi elvárások beemelésére megérett a helyzet – ösztönző lehet önmagában egy önértékelő kérdéssorozat is Egyetlen vizsgált forrásban sem szerepel elvárásként Kezd beépülni Cikk szinten és hivatkozott bibliográfia szinten is – álom?