2015. november 16. Rabi Ferenc. Hangfelvétel a VDSZSZ-nek, szándék a „C” tarifa elvétele.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

Ágazati szintű érdekegyeztetés, érdekképviselet, a VKDSZ aktuális feladatai Halasy Károly.
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Balatongyörök, április
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Szociális párbeszéd az EU-ban BDSZ-konferencia a szociális párbeszédről Budapest november 27.
Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 1 Szociális párbeszéd Németország vegyiparában Budapest, november 27.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(2) november 28.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(3) december 5.
A Magyar Köztársaság kormánya
1 GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG Budapest,
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A magyarországi gázszolgáltatás helyzete, jelene és jövője
AZ OLASZ KOLLEKTĺV TÁRGYALÁSI RENDSZER REFORMJÁNAK ALAPELVEI GIORGIO USAI Munkaügyi kapcsolatok igazgatója, Munkahelyi egészség & biztonság, Szociális.
Európai Üzemi Tanács tevékenysége a magyar szakszervezetek szemszögéből november 16. Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet.
Kormányszóvivői tájékoztató A vasút reformja. Kormányszóvivői tájékoztató 1.VASÚTI TÖRVÉNY –A Kormány augusztusban elfogadta a vasúti stratégiát (Baross-program).
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Összefoglaló a évi ÜT választásokról. A reprezentativitás jelentősége az ágazati érdekegyeztetésben.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Tagszervezeti munka erősítése
A víziközmű- szolgáltatás érdekvédelmi szemmel Halasy Károly.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Ágazati Szociális Párbeszéd Magyarország
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Ivan Tomac Predsjednik EKN-aBalatonszemes, SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD HORVÁTORSZÁGBAN SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD HORVÁTORSZÁGBAN.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A középszintű érdekegyeztetés és szociális párbeszéd Magyarországon.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1 Munkavállalók Részvételi jog Képviselet – Jogvédelme.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A Munkaerő ára – Konferencia a munka díjazásának kérdéseiről Tárgyaljunk a bérről! Mi így csináljuk! IV. Magyar Munkajogi Konferencia október
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
Üzemi Tanács Általános ismertető
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
1 TÁMOP A-13/ A villamosenergia-iparág területén dolgozó munkavállalók munkavédelmi, munkabiztonsági, munkahelyi egészségmegőrzés helyzete.
1 TÁMOP A-13/ pályázat Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél- Dunántúli Régióban – Záró Konferencia.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
„ÚJRAKEZDÉS” ISD Dunaferr Zrt a gondoskodó létszámleépítés „ az Acélalapítvány lehetőségei”
1 A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009 Szűcs Erika július 16. Miskolc.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
25 éves az ágazati érdekegyeztetés jelenlegi formája és az EVDSZ EVDSZ II. TAGGYŰLÉS és KONFERENCIA Visegrád, november Dr. Szilágyi József.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
BESZÁMOLÓ Az EVDSZ III. Taggyűlése számára az EVDSZ II. Taggyűlését követően végzett munkáról Budapest, 2016 április EVDSZ III. TAGGYŰLÉS Budapest,
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
Szociális párbeszéd az EU-ban
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Projekt záró prezentáció
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Tagszervezeti munka erősítése
Előadás másolata:

2015. november 16. Rabi Ferenc

Hangfelvétel a VDSZSZ-nek, szándék a „C” tarifa elvétele.

„A szénbányászat jelenlegi helyzetét alapvetően meghatározza a szénbányászat szervezeti, irányítási és tulajdonosi rendszerének átalakítására vonatkozó 3530/1992. Kormány határozat, amely a bányaüzemek és a felhasználó szénerőművek szervezeti integrációját írta elő.A szerkezetátalakítási intézkedések során (több lépcsőben) az alábbi integrációk jöttek létre: Pécsi Erőmű Rt. - Komlói Bányaüzem (Zobák akna), pécsi külfejtés Mátrai Erőmű Rt. - visontai és bükkábrányi külfejtések Bakonyi Erőmű Rt. - ajkai és balinkai bányaüzemek Borsodi Hőerőmű - Lyukóbánya Vértesi Erőmű Rt. - Oroszlányi Széntermelő Kft. Tatabányai Szénbányák A SZÉSZEK felszámolói körbe tartozó szénbánya vállalatoktól az integrációk (erőmű- bánya közös gazdasági társaságok) által átvett vagyon és a kötelezettségek (mFt):

 Megállapodás a villamosenergia-ipari ágazati szakszervezetek, valamint az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium, az Állami Vagyonkezelő Rt. és az Állami vagyonügynökség között az alkalmazotti tarifa tárgyában Aláírva április 1.  Megállapodás az Állami Vagyonkezelő Rt. a Magyar Villamos Művek Rt., valamint a villamosenergia-ipari reprezentatív szakszervezetek (VDSZSZ-BDSZ) között. A villamosenergia-ipar jövőbeni struktúrája és privatizációja kormányhatározat humánpolitikai kérdéseiről. Aláírva: november 14.  Megállapodás a kormány-delegációt vezető privatizációért felelős tárca nélküli miniszter, a villamosenergia-ipari ágazati sztrájkbizottság között. Aláírva: július 4. Miniszterelnöki Hivatal Intézkedési terv A Kormány, valamint a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), illetve a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZSZ) között a mélyművelésű szénbányák bezárása, a villamosenergia-piac nyitása következtében felmerülő humánpolitikai problémák megoldása érdekében szeptember 3-án megállapodás jött létre.

 A megállapodások megalapozták az államigazgatási szervek tájékoztatási kötelezettségét, szabályozási és eljárásrendjét, az érdekegyeztetés fontosságát, a munkahelyi és ágazati kollektív keretszerződés szerződések rendszerét, foglalkoztatás, kereseti és bérviszonyokban, szociális ellátásban és képzésben történő tárgyalásokat, rendszerek kialakítását, szakszervezet működési feltételeinek biztosítását.  a privatizáció folyamatára vonatkozó érdekegyeztetési eljárás kialakítását,  munkavállalói tulajdonszerzés lehetőségének biztosítását,  privatizációs bevételek 5%-a a foglalkoztatással kapcsolatos és várhatóan felmerülő problémák rendezésére egy úgynevezett Villamosenergia-ipari Foglalkoztatási Alapba kerül elkülönítésre (8,6 mrdFt, plusz 2 mrdFt a második megállapodással).  Villamosenergia-ipari Önsegélyező Pénztárak megkezdték működésüket, ágazati kollektív szerződés megalapozta az önsegélyező, nyugdíj- és egészségpénztárak hosszútávú működését  „C” tarifa kétszeri megvédése  25 év vagy 5000 műszak a földalatti bányászok nyugdíjazási feltétele  30 éves szénkülfejtéses szakmai nyugdíj (sajnos 3 éve eltörölték)  átképzési, képzési külön támogatási források megnyitása  bányász kultúra és közösségi élet, hagyományőrzés kiemelt támogatása  egyes társaságok működésének meghosszabbítása  segíti a munkáltatói autonóm kétoldalú tárgyalások megerősítését, az ágazati autonóm szociális párbeszéd fejlesztését.

 (VDSZSZ,BDSZ) és a munkáltatói szövetség (VTSZ) között 1994 és 1995 között folytak tárgyalások az ágazati kollektív szerződés vonatkozásában.  1995-ben az Érdekegyeztető Tanács Bér- és Munkaügyi Bizottság több menetben tárgyalta a Villamosenergia-ipari Ágazati Kollektív Szerződést, melyet a kiterjesztést kérő felek a bizottsági álláspont alapján némileg módosítottak. Ezt követően Kósáné Dr. Kovács Magda munkaügyi miniszter a Munka Törvénykönyv évi XXII. Törvény 34.§ 1. bekezdése alapján az október 20-án benyújtott dokumentumok alapján a Villamosenergia-ipari Kollektív Szerződést kiterjeszteti.  Éves szintű bér- és szociális megállapodás  Munkáltatói partner elsősorban a szociális kérdésekről tárgyal  Villamosenergia-ipari Bértarifa Rendszerről megállapodás van  Az ülésekről emlékeztető készül  Orientál a társaságcsoportok irányába  Szakmailag megalapozott álláspontok kerülnek bemutatásra  Segítette a villamosenergia-ipar versenyképességének kialakítását  Európai Villamosenergia-ipari Ágazati Párbeszéd Bizottság témái is megjelentek  Villamosenergia-ipar a Sportért Alapítvány  Napjaink problémája az erőteljes beavatkozás a szabályozásba (üzleti tervek szinte fenntarthatatlanok, állandó módosítást igényelnek, tulajdonviszonyokban további változások várhatóak, beruházásokat drasztikusan csökkentik)  Egyre nehezebb fenntartható megállapodásokat létrehozni, csökken a megállapodási kényszer a elsősorban a munkáltatók vonatkozásában.

 A BDSZ álláspontja szerint a munkaügyi kapcsolatokban a villamosenergia-ipari alágazatban magas szakmai színvonalú egyeztetések zajlottak, melyek a megállapodásokban, a 20 éves ágazati kollektív szerződésben is megjelent.  A VTMSZ felelős munkáltatói partner.  Nagymértékben hozzájárult a villamosenergia-ipar és a szénbányászat viszonylag „békés” szerkezetváltásához.  Értékként kell kezelni és lehetőleg megőrizni, mert szociális párbeszéd nélkül nincs szociális dimenzió Magyarországon, és nincs szociális Európa.