Selmecbánya. Történet A város alapítását illetően több legenda is létezik, a legismertebb szerint a város mellett található ezüst- és aranylelőhelyeket.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ének : Nana Mouskouri / Schubert – Ave Maria A Pécsi Bazilika.
Advertisements

BÁNYÁSZ MÚZEUMOK. A szilárd ásványbányászat azon múzeumait , kiállító helyeit gyűjtjük össze, amelyeket összefoglaló néven „Bányászattal kapcsolatos Múzeumnak”
 Kolozs megyében található,megyeszékhely  Népessége: fő (2009)  Magyar lakossága: fő (2002)  Címere középkorú eredetű,mintája a város.
Világörökségünk A budai vár.
Készítette: Albert Krisztina
FELVIDÉKEN Határtalanul.
Beregszász.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Mondák, dalok útja Zsámbok.
Nagykanizsa a régiók kapuja Nagykanizsa Délnyugat - Magyarországon, vadakban és hévizekben gazdag, gyönyörű erdős vidéken fekszik, az M7-es és a tervezett.
NYON 1.
A pécsi barbakán.
Zarándoklás a Felvidéken
Erdély földrajza - Erdély jelképei
Kalotaszentkirály.
Szendrő nevezetességei
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Készítette: Kleri Dzsenifer
Pécs turisztikai marketingje 2356/4
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
P ÉCS TURISZTIKAI MARKETINGJE Készítette: Kálmán Aliz.
Pécs turizmusa.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Budapest turisztikai marketingje
Müller Ferenc.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Az üvegfestészet legnagyobb időszaka
Gótikus szobrászat: főleg épületszobrászat, kevés az épülettől független (szabadon álló) szobor, fából faragott oltárok, ötvöstárgyak.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Aranygombos Telkibánya
Napkor A mi településünk.
Gyöngyös jellegzetességei
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
A Felvidék Mikszáth korában
Felcsík, Alcsík és a Kászonok környéke
Világörökségek Szlovákiában 2011.augusztus
Határtalanul pályázat
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
A BAHA’I KERT (IZRAEL) A VILÁG NYOLCADIK CSODÁJA.
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
ÁRPÁD-KORI MŰVÉSZET október 18. PPKE 2012/őszi félév
Cegléd Prezentáció.
Erdélyi barangolások:
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
VAJDASÁGI VÁROSOK.
Sárrétudvari.
ÉCS Község. A község adatai (2001-ben) Település rangja:Község Lakosok száma:1762 Fő Telefon körzetszám:96 Irányítószám:9083 Népsűrűség:88,86 Fő/Km 2.
I. rész SOPRON SOPRON A HŰSÉG VÁROSA (CIVITAS FIDELISSIMA). EZT JELKÉPEZI SOPRON SZIMBÓLUMÁN, A TŰZTORONY DÉLI OLDALÁN TALÁLHATÓ HŰSÉGKAPU ÉS A HŰSÉG.
Nagyszombat. Története Már a kelták és a rómaiak előtt is lakott hely volt, majd Trnava néven szláv település, melyet III. Béla lánya, Konstancia, aki.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
…annak, akinek kevés szabadideje van, de egy hétvégéje azért akad…
Székelykeresztúr Fekvése:
Készítette: Barna Alexandra Csordás Rita
Kinizsi pál 1431?-1494.
Szalay Petra, Almási Lilla
egyetemi ünnepségek Botanikus kerti emlékszobornál 2016, október 23
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
VILÁGÖRÖKSÉGEK NAGYBRITANNIÁBAN
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Kirándulás a Mura-vidéken és a Dráva vonzásában
SZENTKERESZTHEGYI ZARÁNDOKÚT
Történelmi áttekintés 1
Az orosz kultúra klasszikus korszaka (18. – 19. század)
Történelmi áttekintés 1
Segesvár június 8..
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Selmecbánya

Történet A város alapítását illetően több legenda is létezik, a legismertebb szerint a város mellett található ezüst- és aranylelőhelyeket két szalamandrának köszönhetően találta meg egy Sebenitz nevű pásztor az Óhegy lábánál. IV. Béla 1238-ban szabad királyi városi rangra emelte, s a tatárjárás után bajor és szász bányászokat telepített be, kiknek jogkönyvét is megerősítette. A középkorban évszázadokon át Magyarország legfontosabb ezüst- és aranybányái voltak itt. Szabad királyi város volt, ahol a bányászat a waldbürgereknek nevezett polgárság kezében volt és e jogokat a kincstár csak később szerezte meg ban szörnyű földrengés pusztította a várost. Virágkorát a 15. századtól a 18. századig élte. A világon először itt alkalmaztak puskaport a bányászatban (1627-ben) október 22-én kelt Systema nevű leiratában Mária Terézia megerősítette az udvari kamara döntését, így itt jött létre a világ első bányászati akadémiája, melynek elődje az 1735-ben alapított Felsőfokú Bányatisztképző Intézet volt.

Földrajzi fekvése Besztercebányától és Zólyomtól délnyugatra a Selmeci- hegységben egy völgykatlanban az 1009 m-es Szitnya hegytől északra található. Festői fekvésű város, utcái más-más szinten, teraszosan alakultak ki. Északról Teplafőszékely, északkeletről Bélabánya, keletről Tópatak, délkeletről Szentantal, délről Illés, délnyugatról Hegybánya, Gyökös és Bacsófalva, nyugatról pedig Hodrushámor és Vihnye községekkel határos.

Látnivalók Óvár (48-as emlékmű, múzeum) Leányvár (Újvár) Nagyboldogaszony plébániatemplom (13. század) Szent Katalin templom (15. század vége, gótikus) Havas Boldogasszony templom (1512). Szent Erzsébet templom (13. század). Nepomuki Szent János kápolna (1714). A Kálvária 22 kápolnája (1751). Klopacska Kémiai, bányászati, erdészeti paloták, botanikus kert Szentháromság tér A városháza toronyórája (felcserélt mutatókkal) Víztározó tavak a város körül (pl. "Abszint-" és Klinger-tó) Szélaknai (más neveken Hegybányai vagy Piargi) kapu Kerpely Antal sírja, és három temető professzorsírokkal (Péch Antal) Evangélikus Lyceum (Petőfi Sándor, Mikszáth Kálmán, Sajó Sándor, Andrej Sládkovič szlovák költő is itt tanult). Szabadtéri Bányamúzeum (Skanzen). A várostól 2 km-re Hegybánya irányában található az 1974-ben megnyílt, Szlovák Bányászati Múzeumhoz tartozó kiállítás. Többek közt bányagépek, bányamozdonyok, kézi meghajtású, fából készített szellőzőberendezés, geológiai gyűjtemény látható. A Bertalan-tárnából (szlovákul Štôlňa Bartolomej) indulva a védőruházatba beöltöztetett látogatók egy órás túrát tehetnek a selmeci bányák labirintusában. Kammerhof Terasz Maflasarok Ásványkiállítás Határában 13 hektáros mesterséges bányató (Počúvadlianske jazero) található üdülővel, turistaházakkal.