A divat története A XVIII. század végéig.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Divatirányzatok By:Novák Laura.
Advertisements

Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme
Tartalom: Visszatekintés a történelemben Női öltözködés a jelenben
Ruházatok Időről – Időre.
Steven Saylor texasi születés ű, amerikai író történész diploma, ókortudományi érdekl ő dés mindig regényírónak készült, nem akart kutató vagy akadémikus.
Anczug Tanszék Baráti Társaság
Divat a mai Egyiptomban
Középkori város.
Készítette: Ujvári Blanka
A Görög öltözködés.
Az öltözék eldöntheti az állásinterjú sikerét
X. századi magyar öltözet megjelenítése napjainkban
Görög öltözködés.
Régi korok és a XIX. Század ruhái
Hölgyek és urak a várban
Viseletek.
RÓZSA a virágok királynője.
Üzleti viselkedéskultúra Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna
Az üzleti öltözködés szabályai Dr. Ács Klára – Magyar Divat Szövetség
Havonta új katalógussal jelentkezünk!
Fogalma, története, „Fí” szám értéke
A matyókultúra mint idegenforgalmi vonzerő
A férfias és nőies formák
Egyiptomi kultúra Készítette: Engárt Zsuzsanna
A lovagi torna.
Viseletek © Németh György.
Készítette: Madarász Dorottya
Kalocsai népviselet Magyarország. Kalocsai népviselet Magyarország.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Érdekességek Kattintásra.
Fejfedők a XV. sz-i festményeken
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS TÖRTÉNETE
Egyiptomi hétköznapok és ünnepek
Étkezési szokások az ókori Rómában
Készítette : Tuska Borbála 8.b április
A sámán öltözéke Mongólia, Korea
San-shin, Hegyisten 산신. Eredete: Ősvallásból származik Eredeti koreai istenség Dan-gun mitikus király a visszavonuása után Helyszellem.
Történelem vizsga képei
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Teszt Mit tudsz a lovagokról? Következő diához - Kattints!
Egyházi jelképek.
A Kheopsz piramis.
A római férfiak viselete
KÉZ- ÉS LÁBÁPOLÁS, MŰKÖRÖMÉPÍTÉSI LECKÉK
Hajviselet.
A palóc népviselet és ruházat
A legfontosabb szempont, mely hozzásegíthet egy termék "nemének" megállapításához az az antropometriai jellemzők, azaz nőies alkatra utaló jellemzői vannak-e.
Sporttörténet.
Divat az ókortól a Napkirály századáig
Ókor egyiptomi viseletek Egyiptomban az enyhe klímának köszönhetően csak lenge öltözékeket viseltek. A társadalmi viszonyokat tükrözték az öltözékek.
Divat az ókortól a Napkirály századig
Városállamok- Birodalmak
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
Szerkesztette:Balogh Krisztina
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
ŐSI EGYIPTOMI ÉKSZEREK
EGYIPTOM piramisok.
Készítette: Rákos lili 5. a
A divat és az öltözködés története
SS16 TERMÉKEK.
RÓZSA a virágok királynője.
Brelil Kollekció 2017 Tavasz / Nyár.
A KERESZTÉNYSÉGNEK KÖSZÖNHETJÜK A KÖZPONTOZÁST ?.
Öltözettípusok jellemzői Vizuális kommunikáció 4. évfolyam
A KÖZÉPKORI EGYHÁZ KIALAKULÁSA.
A KERESZTES HÁBORÚK OKAI
1. Hol éltek, hogy éltek? – A honfoglalók lakóhelye és viselete
Női ‚Dresscode’ Az elvárt öltözék protokollja.  White Tie  lehető legelegánsabb öltözet  kötelező az estélyi ruha könyékig érő kesztyűvel  Black Tie.
1. Hol éltek, hogy éltek? – A honfoglalók lakóhelye és viselete
a hét verse Kurt Schwitters: Virág Anna! I. merz költemény
Előadás másolata:

A divat története A XVIII. század végéig

Ókori divat Az ókori Egyiptom az egyik legkifinomultabb kultúrával rendelkezett, ami az öltözködésben és a szépségápolásban is megnyilvánult. A ruhák lenből, esetenként a gyapjúból készült Előfordult, hogy az anyagokat befestették, ekkor kék, sárga, piros festékkel dolgoztak, de általában meghagyták a kelme természetes, világosbarna színét.

Ókori divat Egyiptom lakói szinte kivétel nélkül mind mezítláb jártak, még a legelegánsabb viseletükhöz sem öltöttek lábbelit, kivételt képeztek a fáraók és papok. A szépítkezésre is nagy hangsúlyt fektettek. Szemüket fekete festékkel festették ki, és zölddel árnyékolták. Körmeiket narancsvörös hennával színezték. Vállig érő, félhosszú hajukat egyenesre vágták, kenőccsel kenték. Ismerték a parókát, a férfiak még álszakállat is ragasztottak. Különös gondot fordítottak bőrük ápolására, rendszeresen, naponta többször is fürödtek. Vallották, hogy a gyakori fürdőzés, a növényekből készített testápoló kenőcsök megőrzik a test fiatalságát. Az egyiptomi templomokban éjjel-nappal égtek a füstölők, ismerték a gyantákat, illatosított porokat, az illóolajokat, melyek a vallási szertartások elengedhetetlen részeivé váltak. Az akkori szépségideál jelentősen különbözik a maitól, ugyanis az számított nőiesnek, aki túlsúlyos volt, széles csípővel, telt keblekkel, valamint kerek és sápadt arccal rendelkezett. Egy történész úgy jellemezte az egyiptomi nőket, mint a Földön valaha élt legfinomabb teremtéseket. Ezen nincs mit csodálkoznunk, hiszen vallási kereteiken belül mindent megtettek azért, hogy külsejük a lehető legtökéletesebb legyen. Az ősi Róma katonák is hordtak nap szemüveget, holott sokan azt hiszik a napszemüveget csak a 21.században kezdték használni.

Középkori divat A középkorban sokféle öltözködés volt jelen attól függően, hogy milyen befolyás alatt álltak a területek. Jellemző öltözékük a köpenyszerű kabát és nadrág volt. Az angolszászok főként tunikát hordtak. A társadalmi különbségek csak a ruhák anyagában voltak érezhetők. Így a gazdagoknak selyem vagy gyapjú, a szegényebbeknél vászonszövet volt jellemző. A férfi és női viseletben nem sok a különbség.

Középkori divat A keresztes háborúk befolyása a divaton is érezhető volt, így a felsőbb rétegekben sikknek számított keletről behozott új anyagokat és ékszereket viselni. A keresztes lovagok ötletéből származik a női viseleten megjelenő fűző használata, a testhez simuló viselet és az uszály. Az egyszerű emberek kapucnis köpenyben jártak. A lovagkor beköszöntével a ruhadivat újra egyszerűsödésen ment át, így földig érő lett és dúsan redőzött a viselet. Kedvelt anyagok voltak a vászon, a pamut, a posztó és selyem. A színpompás anyagokat hímzéssel díszítették. A férfiaknál megjelent az alsónadrág és a harisnyaszár viselete, felső ruházatuk pedig tunikaszerű maradt. A női viselet ingből, egyrészes ruhából és ujjatlan felsőruhából állt. Ruháikat uszállyal és letűzött redőkkel, ékszerekkel díszítették. Öveik drága anyagokból készültek.

Divat a napkirály korában A 17. században a divatot a versailles-i udvar szabta meg. A Napkirály udvarból havonta küldték a felöltöztetett, életnagyságú bábúkat Európa fővárosaiba. A divat elnőisedett, és ennek egyik jellegzetessége a paróka volt. Parókát már az ókorban is hordtak, de a Napkirály udvarában újra divatos lett. Általában emberi hajból vagy valamenyi állatszőrből készült. A szegények gyakran adták el hajukat parókakészítőknek. A kor tisztálkodási szokásaiból adódik, hogy a parókát viselője gyakran nem tartotta tisztán. Nem volt ritka a hajtetű elszaporodása sem. Előnye volt viszont, hogy fejet melegen tartotta.

Készítette: Csonka Zsófia 6.B Források: Történelem Tankönyv, http://adivattrtnete.blogspot.hu/p/okori-divat.html http://adivattrtnete.blogspot.hu/p/kozepkori-divat_09.html https://www.google.hu/search?q=napkirály+udvara+divat&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjYvISq97jJAhVqmHIKHTmW AmUQ_AUIBygB&biw=1680&bih=913#tbm=isc