Mi a logisztikai szimuláció? Egy logisztikai rendszer szereplői... Gyártás Raktározás Rendelés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Termelési folyamatok folytonossága
Advertisements

Állóeszköz-gazdálkodás
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
SMED.
Tevékenység alapú költségszámítás
Tevékenységmenedzsment 1. szeminárium
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Műszaki ellenőrképzés
Az ötlettől a projekttervig
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Értékesítési csatornák
Költséghatékonyság házunk táján Mátyásföldi Imre LogControl Kft. Kontrolling a gyakorlatban.
Készítette / Author: Tuska Katalin
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Logisztika 6.előadás.
Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.
Készletek-készletgazdálkodás
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
E-beszerzés Bravo csoport.
infor:COM - Fitté tesszük!
Szervezetfejlesztési Program ÁROP November 12. Teljesítménymenedzsment fejlesztési módszertan Előadó: Tóth Dorottya.
Beruházás-kontrolling
Pénzügyi intézmények kontrollingja
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
II. Logisztikai tervezés
Termelésmenedzsment Production Management
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
Készítette: Gergó Márton Konzulens: Engedy István 2009/2010 tavasz.
Szimulációs eszközök alkalmazása a műanyag-termékek gyártástechnológiai modellezésében Beleznai Róbert Június 11. Miskolc-Tapolca.
2009. június Szimulációs Workshop 1 Diszkrét folyamatok modellezése többlépcsős technológiák optimalizálására Ladányi Richárd.
Munkaszervezés Az emberi tevékenységek megszervezése vállalati szinten
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
A technológia megbízhatósága a gépesítés, automatizálás valódi célja In memoriam Dr. Brenner András.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
A szoftver, szoftvertípusok
Rugalmas keretrendszer a minőségbiztosítási adatok kezeléséhez XII. abas Vevőfórum, Balatonlelle június 5-7.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
KORSZERŰ TERVEZÉSI MÓDSZERTAN A LOGISZTIKA TERÜLETÉN
Vállalati modellek 2007.
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban Működési terv.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
Programozás, programtervezés
Szimuláció.
Forgalom-szimuláció eltérő közegekben Max Gyula BMGE-AAIT 2008.
Avagy 10 perces szerszámcsere.  Manapság a fogyasztók elvárják, hogy a termékekhez megfelelő minőségben, mennyiségben, árban, időben jussanak hozzá.
A cél-meghatározási, projektdefiniálási fázis Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
Szimuláció. Mi a szimuláció? A szimuláció a legáltalánosabb értelemben a megismerés egyik fajtája A megismerés a tudás megszerzése vagy annak folyamata.
2004 május 27. GÉPÉSZET Komplex rendszerek szimulációja LabVIEW-ban Lipovszki György Budapesti Műszaki Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti.
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
Keretek modellezése, osztályozása és számítása
A problémamegoldás 7 lépéses módszere:
Az ötlettől a projekttervig
Operációs rendszerek.
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Kísérlettervezés 3. előadás.
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Kocsis Ernő Ügyvezető igazgató Roto Elzett Certa Kft.
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Mi a logisztikai szimuláció?

Egy logisztikai rendszer szereplői... Gyártás Raktározás Rendelés

Az ideális logisztikai rendszer... A rendelési igények kiszolgálása időkésés nélkül. Nincs tárolás a gyártás és a rendelés között. A gyártást teljesen (100%-osan) kihasználjuk. Ilyen rendszer csak akkor létezne, ha előre ismernénk az összes szükséges irányító paramétert!

Egy egyszerű példa A rendelés: Érkezés Gyártás Szállítás B rendelés: Érkezés Gyártás Szállítás A gyártás elkezdődik, amint a rendelés megérkezik. B RENDELÉS várakozik. A gyártás azonnal elkezdődik (raktárra gyártunk). A és B GYÁRTMÁNYOK várakoznak. A gyártás két egységen történik. A GYÁRTÁSI KAPACITÁSOK (ERŐFORRÁSOK) várakoznak.

A gyakorlatban tehát... A rendelésnek a gyártmánynak vagy az erőforrásoknak várakoznia kell. - A rendelésnek azért, mert a gép az előző gyárt- mánnyal van elfoglalva. - A gyártmánynak azért, mert a rendelések nem folyamatosan érkeznek. - Az erőforrásoknak azért, mert a gyártási kapacitásuk nincs folyamatosan leterhelve.

Következtetés Minden logisztikai feladat a várakozási idők megállapítására és minimalizálására irányul.

A kihasználtsági tényező és a várakozási idő közötti kapcsolat Várakozási idő Kihasználtság [ % ] 100 %

Egy szimulációs tanulmány elkészítésének lépései  A feladat leírása.  Az információk összegyűjtése.  Törvényszerűségek feltárása.  A lehetséges megoldások feltérképezése.  A rendszer leírása.  A modell építése.  Az ellenőrzés és megerősítés.  A szimulációs program futtatása.  A valóságos rendszer bemenő adatainak alkalmazása.  Kísérletek.  Elemzések és következtetések.  Az eredmények bemutatása és dokumentálása.

SEGÍT A szimuláció abban SEGÍT, MEGÁLLAPÍTSUK hogy MEGÁLLAPÍTSUK a vizsgált rendszerben VÁRAKOZÁSI a VÁRAKOZÁSI időket.

másolata A szimuláció a valós rendszer egy olyan virtuális másolata, amely a valós rendszert alkotó részelemek viselkedése és megfigyeléseink, méréseink alapján közvetlenül vizsgálhatóvá teszi közvetlenül vizsgálhatóvá teszi a vizsgált rendszer minden modellezett tulajdonságát.

A szimulációk típusai: Statikus Dinamikus Determinisztikus Sztochasztikus Véges idejű Végtelen idejű Folytonos Nem folytonos (diszkrét)

A szimulációs programok típusai  Folytonos rendszerek szimulációs programja  Nemfolytonos rendszerek szimulációs programja - Szimulációs nyelvek - Szimulációs programcsomagok

Nyelvek és programcsomagok Szimulációs nyelvek Előny: Rugalmasság Hátrány: Nehéz programozni Időigényes Szimulációs programcsomagok Előny: Gyors modell építést biztosít Könnyű használni Hátrány: Néhány speciális esetben nem alkalmazható

Az ideális szimulációs program A programozási nyelv és a programcsomag kombinációjának elnevezése a szimulátor amely olyan eszköz, mellyel a modellt nagyon könnyen felépíthetjük, emellet elég rugalmasságot biztosít, hogy bonyolult modellezési feladatokat is sikerrel oldjunk meg a segítségével.

Az ARENA, Taylor II és ED programok  Szimulációs programcsomagok (szimulátorok);  PC-n futtathatók;  Alkalmas operációs rendszerek: Windows 3.x, 95, NT ;  Nemfolytonos események rendszerét szimulálják;  Logisztikai feladatok megoldására alkalmasak;  A következő feladatokat végzik el: modellezés, szimuláció, az elemek animációja, az eredmények bemutatása, elemzés és dokumentáció  mindezt egy eszközben integrálva. ED = Enterprise Dynamics

Az ARENA, Taylor II és ED alkalmazók  Autógyártás  Textilipar  Vegyipar  Élelmiszeripar  Elektonikai ipar  Acélipar  Szállítók, eladók  Kivitelezők  Kórházak  Kormányzat  Közigazgatás  Közlekedés  Raktározás  Logisztikai tanácsadók  Tervezők  Kutató intézetek

Az ARENA, Taylor II és ED alkalmazások  Beruházási kérdések;  Kapacitás fejlesztési feladatok;  A tervezési stratégia szabályainak rögzítése;  A gyártási sorrend ellenőrzése;  A rendszer működésének próbája;  A felrakási (töltési) idő csökkentése;  Szállítási kérdések megoldása;  Raktározási igény csökkentése;  Gyártási rendszerek tervezése.

 Gyártósorok működése,  Raktárak működtetése,  Automatikus robot szállító eszközök (AGV) rendszere,  Szállítószalag rendszerek,  Szerkezeti, szervezeti modellek,  Rugalmas gyártó cellák,  Összeszerelési folyamatok,  Általános sorbanállási rendszerek. Az ARENA, Taylor II és ED alkalmazások

termelési eszközök új rendszerben történő üzemeltetése, gyártási kapacitás fejlesztése, új rendszerek működésének ellenőrzése, a gyártáshoz szükséges készletek meghatározása, a szállítási biztonság növelése, sorbanállási és várakozási idő meghatározási feladatok, holtidők csökkentése, foglaltsági feladatok kezelése, ARENA-val, Taylor II-vel és ED-vel megoldott feladatok...

tervezési eljárások továbbfejlesztése, tárolási feladatok megoldása, rendszerhibák következményeinek meghatározása, minőségi hibás termékek és hulladékok arányának elemzése, a szükséges karbantartási kapacitás meghatározása, a beérkező nyersanyagok megoszlásának hatáselemzése, beruházási feladatok megoldása, ARENA-val, Taylor II-vel és ED-vel megoldott feladatok...

beruházások ráfordítási, felhasználási eredményességének elemzése, ki/átbocsátási idő analízis, egy folyamat jövedelmezőségének számítása, a szükséges személyzet (munkaerő) létszámának meghatározása, átállási, átrendezési feladatok megoldása, sorozatok darabszámának hatásai, a folyamat szűk keresztmetszeteinek meghatározása, ARENA-val, Taylor II-vel és ED-vel megoldott feladatok...

az alapvető rendelkezések következményei és hatásai a gyártásban, szállítóeszköz hozzárendelési feladatok, raktározási feladatok, a gyártás (feldolgozás) szintjének meghatározása, gépesítési (automatizálási) tanulmánytervek, rendelésosztályozási feladatok. ARENA-val, Taylor II-vel és ED-vel megoldott feladatok...

Köszönöm a figyelmet!