Gasztrointesztinális hormonok Dr. Bódis Beáta PTE I.sz. Belgyógyászati Klinika „Hetényi Géza” Endokrinológiai és Anyagcsere Osztály
Gasztrointesztinális hormonok (neuropeptidek) hatásmechanizmusa: endokrin, parakrin és neurokrin hatásmód
Gastrointestinális hormonok (neuropeptidek) megoszlása
Bélmikróbák és hormonok
Fogalmak Mikrobióta: az emberi testtel együttélő mikroorganizmusok összessége Alkotóelemei a baktériumok, archeo- baktériumok, gombák, vírusok, protozoonok A humán mikrobióta 99%-a a tápcsatornában található Mikrobiom: a mikrobióta genetikai állománya Eubiózis ↔ diszbiózis
A humán mikrobióta összetétele
A tápcsatorna baktériumtörzsei Firmicutes: pl. Clostridium, Lactobacillus Bacteroidetes: pl. Bacteroides, Prevotella Acinetobacteria: pl. Bifidobacterium Proteobacteria: pl. Escherichia coli Verrucomicrobia: pl. Akkermansia
A mikrobióta diverzitása
A tápcsatorna mikrobióta élettani szerepe Barrier funkció Veleszületett és adaptív immunválasz Szintézis – vitaminok pl. B és K Metabolizmus: emészthetetlen rostok lebontása → rövid láncú zsírsavak képződése (SCFA) – acetát, propionát, valerát, butirát
Metabolitok hatása a vastagbél L-sejtek GLP-1 elválasztására Chimerel et al., 2014, Cell Reports 9, 1202–1208
Indol hatása a GLP-1 szekrécióra Chimerel et al., 2014, Cell Reports 9, 1202–1208
A mikrobióta összetételét és hatását szabályozó tényezők A nyálkahártya integritása Gyomorsav, epe, antibiotikumok pH Lokális és szisztémás immunválasz Motilitás Különböző törzsek közötti interakció Étkezés és életmód
A diszbiózis következményei Flatulencia, dyspepsia, hasmenés, székrekedés Candidiasis, kontaminált vékonybél Gyomorfekély, IBS, colitis ulcerosa, diverticulitis, Crohn-betegség Áteresztő bél szindróma – Leaky Gut Carcinogenesis: MALT lymphoma, colon, HCC Étel allergia, intolerancia, coeliakia, T1DM Elhízás, metabolikus szindróma, T2DM
A mikrobióta és az anyagcsere Tilg et al, J Clin Invest. 2011;121(6):2126–2132
Patomechanizmus SCFAs mennyiség csökkenése → G-protein coupled receptor → PYY és GLP-1 szekréció csökken → jóllakottság érzet hiánya FIAF csökkent termelése → LPL fokozott aktivitása → zsírszövet mennyiségének növekedése Toll-like receptor5 csökkent aktivitása → IL-1β, IFN ɣ → inzulinrezisztencia, hyperphagia Endocannabinoid rendszer: anandamid → CB1 receptor antagonista → barrier funkció károsodása Kóros permeabilitás → LPS, metabolikus endotoxaemia → low-grade gyulladás → elhízás, CH és lipid anyagcsere betegségek Cox and Blaser, Cell Metabolism 2013;17:
A mikrobióta változása elhízásban és különböző diéták hatására Tilg et al., GASTROENTEROLOGY 2009;136:1476–1483
Elhízás és mikrobióta
Elhízás elleni baktérium? Akkermansia muciniphila A mikrobiota 3-5%-a, mennyisége fordítottan arányos a testsúllyal Everard et al., PNAS 2013;110:22
Mikrobióta-gut-brain-axis Montiel-Castro et al. Frontiers in Integrative Neuroscience 2013;7:70
Stressz hatása a permeabilitásra
A mikrobióta összetétele módosítható Az étrend változtatása Antibiotikumok Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok fogyasztása Széklet transzplantáció
Az étrend hatása a mikrobióta összetételére Összetett szénhidrátok fogyasztása kedvező a Firmicutes és Aktinobacteria számára SCFA termelés, kedvező anyagcserehatás, malignitás ellen véd Állati eredetű fehérjékben és zsírokban gazdag étrend csökkenti a diverzitást és a Bacteroides szaporodásának kedvez A fermentáció során bioaktív fenolok és nitrózamin képződés, oxidatív stressz, carcinogenesis
Prebiotikumok nem emészthető élelmiszer összetevők (pl. frukto oligoszacharidok, inulin) a vastagbélben szelektíven elősegítik a kedvező hatású probiotikus mikroorganizmusok szaporodását forrása a csicsóka és a cikória, de megtalálható a következő növényekben is: vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, bab, borsó, zabpehely, búza, banán, tej, és a prebiotikumokkal dúsított élelmiszerek, például joghurtok, kefírekcsicsókacikória
GAPS (Gut and Psychology Syndrome) diet Dr. Natasha Campbell-McBride Tojás, friss húsok, hal, kagyló, friss zöldségek és gyümölcsök, diófélék, magok, fokhagyma és olivaolaj. Zöldségeket nyersen is, gyümölcsöt önmagában, köztes étkezésként Minden főétkezéshez telítetlen zsírok, hidegen sajtolt olajak, a húson levő zsír mértékkel engedélyezett Fermentált ételek hasznosak, pl. savanyú káposzta, joghurt, kefír A készételek kerülendők
„Étked váljék gyógyszereddé, s gyógyszered legyen az étked.” Hippokratész