Gasztrointesztinális hormonok Dr. Bódis Beáta PTE I.sz. Belgyógyászati Klinika „Hetényi Géza” Endokrinológiai és Anyagcsere Osztály.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élelmiszerek mikrovilága
Advertisements

A bélflóra szerepe a gyulladásos bélbetegségekben
Táplálkozási alapfogalmak
Az A vércsoport.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Mi az a mikroorganizmus?
Helyes táplálkozás.
III. Belgyógyászati Klinika
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A vitaminok és ásványi sók
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Mik azok a mikrobák?.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika
A helyes táplálkozás.
Az anyatejes táplálás jelentősége
A baktériumok törzse.
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Az ember táplálkozása.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A lipidek táplálkozási jelentősége
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
A VÍRUS PARAZITA? MI A MEGSOKSZOROZÓDÁS LÉNYEGE? MI AZ A BARTERIOFÁG?
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Újdonságok az anyagcsere betegségek területén
Növényi rostok Cellulóz
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
A probiotikumok II..
1 A probiotikus gyógyszerek szerepe a gyógyszerészi gondozásban.
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Az emésztőrendszer egészséges mikroflórája
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
Egészségtudatos gasztronómia
10. rész :Táplálékunk összetevői
Nem kórokozó baktériumok
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Gasztrointesztinális hormonok Dr. Bódis Beáta PTE I.sz. Belgyógyászati Klinika „Hetényi Géza” Endokrinológiai és Anyagcsere Osztály

Gasztrointesztinális hormonok (neuropeptidek) hatásmechanizmusa: endokrin, parakrin és neurokrin hatásmód

Gastrointestinális hormonok (neuropeptidek) megoszlása

Bélmikróbák és hormonok

Fogalmak Mikrobióta: az emberi testtel együttélő mikroorganizmusok összessége Alkotóelemei a baktériumok, archeo- baktériumok, gombák, vírusok, protozoonok A humán mikrobióta 99%-a a tápcsatornában található Mikrobiom: a mikrobióta genetikai állománya Eubiózis ↔ diszbiózis

A humán mikrobióta összetétele

A tápcsatorna baktériumtörzsei Firmicutes: pl. Clostridium, Lactobacillus Bacteroidetes: pl. Bacteroides, Prevotella Acinetobacteria: pl. Bifidobacterium Proteobacteria: pl. Escherichia coli Verrucomicrobia: pl. Akkermansia

A mikrobióta diverzitása

A tápcsatorna mikrobióta élettani szerepe Barrier funkció Veleszületett és adaptív immunválasz Szintézis – vitaminok pl. B és K Metabolizmus: emészthetetlen rostok lebontása → rövid láncú zsírsavak képződése (SCFA) – acetát, propionát, valerát, butirát

Metabolitok hatása a vastagbél L-sejtek GLP-1 elválasztására Chimerel et al., 2014, Cell Reports 9, 1202–1208

Indol hatása a GLP-1 szekrécióra Chimerel et al., 2014, Cell Reports 9, 1202–1208

A mikrobióta összetételét és hatását szabályozó tényezők A nyálkahártya integritása Gyomorsav, epe, antibiotikumok pH Lokális és szisztémás immunválasz Motilitás Különböző törzsek közötti interakció Étkezés és életmód

A diszbiózis következményei Flatulencia, dyspepsia, hasmenés, székrekedés Candidiasis, kontaminált vékonybél Gyomorfekély, IBS, colitis ulcerosa, diverticulitis, Crohn-betegség Áteresztő bél szindróma – Leaky Gut Carcinogenesis: MALT lymphoma, colon, HCC Étel allergia, intolerancia, coeliakia, T1DM Elhízás, metabolikus szindróma, T2DM

A mikrobióta és az anyagcsere Tilg et al, J Clin Invest. 2011;121(6):2126–2132

Patomechanizmus SCFAs mennyiség csökkenése → G-protein coupled receptor → PYY és GLP-1 szekréció csökken → jóllakottság érzet hiánya FIAF csökkent termelése → LPL fokozott aktivitása → zsírszövet mennyiségének növekedése Toll-like receptor5 csökkent aktivitása → IL-1β, IFN ɣ → inzulinrezisztencia, hyperphagia Endocannabinoid rendszer: anandamid → CB1 receptor antagonista → barrier funkció károsodása Kóros permeabilitás → LPS, metabolikus endotoxaemia → low-grade gyulladás → elhízás, CH és lipid anyagcsere betegségek Cox and Blaser, Cell Metabolism 2013;17:

A mikrobióta változása elhízásban és különböző diéták hatására Tilg et al., GASTROENTEROLOGY 2009;136:1476–1483

Elhízás és mikrobióta

Elhízás elleni baktérium? Akkermansia muciniphila A mikrobiota 3-5%-a, mennyisége fordítottan arányos a testsúllyal Everard et al., PNAS 2013;110:22

Mikrobióta-gut-brain-axis Montiel-Castro et al. Frontiers in Integrative Neuroscience 2013;7:70

Stressz hatása a permeabilitásra

A mikrobióta összetétele módosítható Az étrend változtatása Antibiotikumok Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok fogyasztása Széklet transzplantáció

Az étrend hatása a mikrobióta összetételére Összetett szénhidrátok fogyasztása kedvező a Firmicutes és Aktinobacteria számára SCFA termelés, kedvező anyagcserehatás, malignitás ellen véd Állati eredetű fehérjékben és zsírokban gazdag étrend csökkenti a diverzitást és a Bacteroides szaporodásának kedvez A fermentáció során bioaktív fenolok és nitrózamin képződés, oxidatív stressz, carcinogenesis

Prebiotikumok nem emészthető élelmiszer összetevők (pl. frukto oligoszacharidok, inulin) a vastagbélben szelektíven elősegítik a kedvező hatású probiotikus mikroorganizmusok szaporodását forrása a csicsóka és a cikória, de megtalálható a következő növényekben is: vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, bab, borsó, zabpehely, búza, banán, tej, és a prebiotikumokkal dúsított élelmiszerek, például joghurtok, kefírekcsicsókacikória

GAPS (Gut and Psychology Syndrome) diet Dr. Natasha Campbell-McBride Tojás, friss húsok, hal, kagyló, friss zöldségek és gyümölcsök, diófélék, magok, fokhagyma és olivaolaj. Zöldségeket nyersen is, gyümölcsöt önmagában, köztes étkezésként Minden főétkezéshez telítetlen zsírok, hidegen sajtolt olajak, a húson levő zsír mértékkel engedélyezett Fermentált ételek hasznosak, pl. savanyú káposzta, joghurt, kefír A készételek kerülendők

„Étked váljék gyógyszereddé, s gyógyszered legyen az étked.” Hippokratész