Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
„Ez az icike-picike mind megette!”
A diéta szerepe a “diabeteszes” betegek sebeinek gyógyításában
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Általános táplálkozás
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Az ókori görög étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
A diabétesz dietoterápiája
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
 van jótékony koleszterin ?  gyógyítható a cukorbetegség ?  napoznunk kéne minnél többet, főleg 11-3 óráig és hogy kerülnünk kell a naptejet ?  kerülnünk.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Német étkezési szokások
Egészséges életmód.
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Cserépfalui főzőkonyha ajánlata
Élelmiszer lábnyom.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Étlap Tízórai Ebéd Uzsonna 46.hét – 19 . Hétfő Kedd
Élelmiszer lábnyom.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Előadás másolata:

Klikk a folytatáshoz!

A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom került be úgy a szakmai, mint a laikus köztudatba: —a glikémiás index—

Ennek értelmében vannak: —kerülendő, —mérve fogyasztandó és — szabadon fogyasztható szénhidrátok.

— Kerülendő: a répa- és a malátacukor, a méz, minden cukrozott üdítő ital és cukorral készült sütemény. — Mérve fogyasztható: a fehér liszt és kenyér, a barna kenyér, az Abonett, a tészta, a rizs, a keksz, a müzli, a burgonya, a kukorica, a tej, a joghurt, gyümölcs.

!!! A finoman feldolgozott élelmiszerek – például a burgonyapehelyből készített burgonyapüré, a rizs- és kukoricapehely, jobban emelik a vércukrot, mint a főtt burgonya és a rizs. A tészták közül a spagetti kevésbé emeli a vércukrot, mint a galuska, a metélt, vagy a kockatészta.

— Szabadon fogyasztható az összes zöldség- és főzelékféle, különösen a leveleszöldség (a saláta, a paraj, a sóska), továbbá a zöldbab, a zöldpaprika, a retek, a karfiol, a karalábé, a káposzta, az uborka és a paradicsom.

Fehérjék: Nagyobbrészt húsok, húskészítmények, halak, tejtermékek és tojás, kisebb részt kenyér, rizs és hüvelyesek révén jutunk hozzájuk. A cukorbetegnek arra kell törekednie, hogy minél zsírszegényebb (energiaszegényebb) hús- és tejterméket fogyasszon.

A sovány marha-, sertés- és csirkehúst, a gépsonkát, a sonkaszalámit, a baromfifelvágottat, a virslit és a párizsit részesítse előnyben, míg a zsíros kolbászt és szalámifélét, valamint az igen nagy koleszterintartalmú májkrémet kerülje.

Ugyanígy előnyösebb a sovány (1,5% zsírtartalmú) tej, a félzsíros túrók, és sajtok fogyasztása is. Egyúttal szakítani kell azzal a tévhittel, hogy a cukorbetegnek húst-hússal kell ennie, mert viszonylag kis mennyiségű fehérjével is fedezni tudja szervezetének teljes szükségletét.

A zsiradékok: Helyes, ha a növényi és állati eredetű zsiradékok fele –fele arányban fordulnak elő a cukorbeteg étrendjében. Az állati eredetű zsiradék java része a hús- és húskészítmények, tej- és tejkészítményekkel jut a szervezetbe.

Sertészsírt és vajat csak csekély mennyiségben fogyasszon a cukorbeteg. Az ételt inkább napraforgóolajjal, vagy főzőmargarinnal készítse el. Célszerű ha a zsírszegény konyhatechnikát – teflonserpenyőt, alufóliát, grillezést és a rostonsütést – alkalmazzák.

A túlsúlyos cukorbetegek a vajat margarinnal helyettesítsék: előnyösek a csökkentett energiatartalmú margarinok. A magas koleszterintartalmú tojásból napi egynél többet ne fogyasszanak.

Diéta és élvezeti szerek: Kávé :1-3 kávé naponta elfogyasztható, ha egyéb betegség miatt nem ellenjavallt. A koffein gyakorlatilag nem emeli a vércukor szintjét.

Tea: 3-6 csésze mennyiségben fogyasztható. Az alkoholnak három fajtáját kell elkülönítenünk, cukortartalmuk szerint : 1. A cukros likőrök, desszertborok, édes és félédes pezsgők, barna sörök erősen emelik a vércukorszintet, ezért kerülendők

A sörök mérsékelt vércukor-emelkedést okoznak. Naponta 1 pohárnyi mennyiséggel fogyaszthatók. (1 pohár sör kb. 1/2 zsemle vércukoremelő hatásának felel meg)

A száraz borok és főként a tömény szeszkészítmények gátolják a máj cukorleadását, ezért elsősorban inzulinnal kezelt, de tablettát szedő cukorbetegeken is a vércukor meredek eséséhez vezethetnek. Csak ritka alkalommal, maximum 1 pohárkával fogyaszthat a cukorbeteg, és egyidejűleg mindig fogyasszon szénhidrátot is.

Nem szabad elfelejtkezni az alkohol nagy energiaértékéről sem. 1 g alkohol 7,2 kcal energia felvételét jelenti, ami meghaladja mind a fehérjék, mind a szénhidrátok energiatartalmát. Abszolút veszélyt a cukorbeteg számára a dohányzás jelent. Minden cigaretta ténylegesen koporsószeg!

3. Az étkezések gyakorisága: A gyakori – naponta 5-6-szori étkezéssel mérsékelhető az étkezés utáni vércukor emelkedés mértéke és a táplálék több, kisebb részre osztása csökkentheti a testsúlygyarapodás esélyét. Azok a fogyókúrázók, akik naponta 1-2-szer étkeznek, eleve kudarcra vannak ítélve.

A mesterséges édesítőszerek és a velük készült italok. Szerte a világon és ma már Magyarországon is négyfajta mesterséges ételízesítőt forgalmaznak. Ezek: a szaharin, a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartam. Érdemes néhány szót szólni legfőbb jellemzőikről: >>> következő részben folytatjuk