1 OTTHON EURÓPÁBAN A Nemzeti Lakásprogram bérlakásépítési koncepciója, a bérlakásépítés támogatása 2003. május 20. Csabai Lászlóné kormánymegbízott.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Állami lakástámogatások 12/2001 (I. 31. ) Kormányrendelet, 4/2005 (I
1 Kormányszóvivői tájékoztató Az új felsőoktatási törvény március 9. Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének.
Győr város szociális ellátórendszerének működtetése az önkormányzati, civil és egyházi szolgáltatók közreműködésével. Páternoszter Piroska főosztályvezető.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Construma április 14. Dr. Maráczi Zsolt Otthonteremtési Program Javaslat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1/16.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Európai Uniós Támogatás EU URBAN Program: EU célzott programja Lokális városfejlesztés között Célja: Gazdasági - társadalmi regeneráció Fejlődés.
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
Kormányszóvivői tájékoztató Public Private Partnership Átfogó hatékonyságjavítási és befektetési-aktivitás növelési program.
1 A rendelkezésre álló mindenkori források hatékonyabb, szükségletalapú elosztási rendszere SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK JÖVŐKÉPE június 21. Czibere.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A es NYDOP akcióterv előkészítése. Várható ütemezés  Végleges módszertan: március  Főbb változások, újítási szándékok jelzése, egyeztetése:
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Velünk egy jobb világért! Reintegrációs modellprogram Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona és Regionális Kríziskezelő.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
A Nemzeti Fejlesztési Terv
2014.szptember 25. Bérház- és Bérlakásprogram Lakásügyi Kerekasztal Fórum Közösségi dimenziók a bérlakás programhoz ÉPÍTSÜNK MAGUNKNAK JOBB VILÁGOT Előadó:
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
A hajdúnánási szociális rendszer és modellprogramok továbbfejlesztésének és összehangolásának lehetősége (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
Ágazati fejlesztési lehetőségek az európai uniós források tükrében
A szerkezetfejlesztés résztvevői körének létrehozása – márkaépítés és városkommunikáció a vonzó városrészekért XX. Országos Főépítészi Konferencia Miskolc,
Debrecen, a gondoskodó város SZIME XVII. Konferencia Debrecen, szeptember Dr. Papp László polgármester.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében TÁMOP /1.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
VÁROSKUTATÁS KFT Hegedüs József: A szociális bérlakásszektor bővítésének alternatívái „Kérdések és válaszok” avagy a szegénység és lakhatás című szakmai.
A Zöld Kaposvár program a helyi közösségi közlekedésben.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Hegedüs József: Hajléktalanság és a szociális/közösségi lakásszektor (hiánya) „Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segítő programok”—
Kutatás-Fejlesztés-Innováció versenypályázati tükör
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
„LÉLEK„ - Program Lakhatási , Életviteli , Lelki – egészségnyújtási , Egzisztencia – teremtési , Közösségi.
roma integrációs modellek a közös sikerekért
KÉRDÉSEK STRATÉGIÁK: Vannak-e, és ha vannak, akkor milyenek a hajléktalan emberek „stratégiái”? EGYÜTTMŰKÖDÉS: Mikor és hogyan kooperatív vs. konfliktusos.
Társaság a Lakásépítésért Egyesület
A TÉR_KÖZ pályázat számokban
Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
Pályázatmenedzselő és dr. Papp József, vezérigazgató
Lorem ipsum.
Társadalmi vállalkozások
Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos
Rigó Csaba Balázs A Közbeszerzési Hatóság tevékenysége
Előadás másolata:

1 OTTHON EURÓPÁBAN A Nemzeti Lakásprogram bérlakásépítési koncepciója, a bérlakásépítés támogatása május 20. Csabai Lászlóné kormánymegbízott

2 A lakásállomány szerkezete

3 A kormányzat célja rövidtávon: a szereplők együttműködésének megnyerése; középtávon: a verseny erősítése; a lakáshelyzet érzékelhető javulása; egy új partnerkapcsolat kialakítása a lakossággal, PPP; hosszú távon: a rendszer fenntarthatósága;

4 Stratégiai pillérek –II. Építés- és befektetés ösztönzés –III. Lakáshoz jutás, lakhatás és szociális támogatás - A lakástámogatási rendszer reformja –V. Zászlóshajók - Iránymutató programok és projektek

5 II. Építés- és befektetés-ösztönzés A bérlakás-építés ösztönzési rendszerének kialakítása A lakáscélú ingatlanfejlesztés ösztönzési rendszerének modernizációja

6 III. A lakáshoz jutási és szociális támogatások rendszerének reformja –Bérlakásokra igény (szociális és piaci) - állami programok –A lakásbérlés általános ösztönzési rendszere –A lakásbérlés szociális támogatásának rendszere

7 V. Zászlóshajók - Iránymutató programok és projektek A Bérlakás-programhoz –Kisvárosi, községi bérlakás mintatelep –PPP a bérlakás-rendszerben –Fiatalok bérlőháza

8 Á llami T ámogatású B érlakás P rogram Pályázók köre: Települési önkormányzatok - nyugdíjasház, idősek otthona létesítése céljából egyházak is Támogatás célja: szociális bérlakás költségelvű bérlakás fiatalok és hallgatók garzonháza nyugdíjasházak vagy idősek otthona kialakítása

9 Az állami támogatás összegének (50,1 Mrd Ft) megoszlása, 2002.

10 Az eddigi állami támogatás alapján a bérlakások fajtája, db, 2002.

11 Az ÁTBP nyertes pályázatok adatai, 2002.

12 Állami Támogatású Bérlakás Program (szociális és költségelvű bérlakások, fecskeházak, nyugdíjasházak, idősházi otthonok) Panel-program Városrehabilitációs program Közművesített építési telkek kialakítását támogató program Lakossági energiatakarékossági program (GKM – 1,4 Mrd Ft) évi állami támogatású lakásprogramok

13 Bérlakásépítés kormányzati támogatással Az eddigi Bérlakásprogramot folytatjuk Bérlakásépítés standardizálása Költségek minimalizálása Koncepció a vállalkozói réteg bevonására Befektetési szerep átláthatóan Lakáspiac átalakítása

14 Magánbefektetői tőke: A bérlakás-szektor állami támogatásának továbbfejlesztése a magántőke erőteljesebb bevonásával, lakbér - támogatási rendszer kialakítása Bankszféra új szerepben is Befektetési alapok Lakástársaságok Önkormányzatok megváltozott szerepe: a szociális ellátórendszer működtetésében (lakhatási és lakbér- támogatás, szociális lakások üzemeltetése, hajléktalanok ellátása, roma telepek felszámolása) Monitoring rendszer kialakítása A bérlakás piac szereplői

15 Az új lakbértámogatás bevezetésének főbb célja bérlakás-állomány növelésében a vállalkozók érdekeltségének megteremtése a szociálisan rászoruló bérlők részére a lakbér és más lakásterhek megfizetésének támogatása

16 Köszönöm figyelmüket! CSABAI LÁSZLÓNÉ