KEVERÉKINFÚZIÓK ÉS PARENTERÁLIS TÁPLÁLÓ OLDATOK KÉSZÍTÉSE A NAPI GYAKORLAT KÉRDÉSEI Kovács Zsuzsanna B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Intézeti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Advertisements

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Dokumentáció dr. Gál Lívia.
G M P Dr. Hetényi László.
Competitive NanoMedicines for the Global Market ITDH, 2009, Január 21. A projektgenerálás módszertana a klaszterekben Name:Lisziewicz Zsolt, PhD Position:Chief.
ADNS Attestation DataNet Service
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
Most már lesz előadás!. Most már lesz előadás!
Hologén Környezetvédelmi Kft. Kovács Miklós November 24. A szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosítása.
Monit 1 Felügyelő eljárás Modul 03 - lecke 04. Monit 2 FelügyeletFelügyelet A megfigyelések vagy mérések tervezett sorozatának végzésére irányuló tevékenység.
Validálás & verifikálás
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008.
gyógyszertárak szabályozása
Készletgazdálkodás 7.előadás.
Szabványosítás: Meghatározások 4.1 A 42 V-os fedélzeti hálózatban megengedett legnagyobb feszültségek meghatározása A 42 V-os fedélzeti hálózatban fellépő.
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A HACCP rendszer és alkalmazása
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Nagyvállalati projektmenedzsment megoldás a Fővárosi Vízművek Rt.-nél Előadó: Fritsch Róbert CIO, Fővárosi.
Gyógyszergyártás környezete
Panaszok kezelése Forgalomból kivonás
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
Új típusú dializáló PD oldatok
Injekció/infúzió követelmények
2. gyakorlat Injekció készítés: Aszeptikus készítmények:
Zsírok II. Parenterális zsírtápoldatok o/v szerkezetű zsíremulziók, zsírcsepp-méret 0,1-1µm.
PARENTERÁLIS KÉSZÍTMÉNYEK GYÁRTÁSÁNAK
Teljes Parenterális Táplálás
Kőszeginé Szalai Hilda Ph.D Országos Gyógyszerészeti Intézet Budapest
Citosztatikus keverékinfúziók előállítása I.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
Orvosi-gyógyszerészi szakmai oldal Jogi oldal Minőség, relatív ártalmatlanság, hatékonyság. Mind az értékelési, mind a forgalmazási szakaszban Minőség,
Folyamatirányítás fermentációknál
Minőségbiztosítás a szerelésben
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER
Az anyagvizsgálatokat végzőkkel szemben támasztott követelmények nyomástartó berendezések gyártása és üzemeltetése során Dr. Somogyi Sándor Anyagvizsgálat.
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
Teljes minőségbiztosítás a gyakorlati kemoterápiában
Országos Onkológiai Intézet nyarán uniós beruházás keretében az OOI belgyógyászati tömbje elkészült, az új helyre költöző intézeti gyógyszertár.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
A MINŐSÉG GARANCIÁJÁNAK EGYIK VETÜLETE: KOCKÁZATELEMZÉS Sipos Gáborné Minőségirányítási vezető.
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosítása január Előadó: dr. Radics.
Víztisztítási módszerek Dr. Aigner Zoltán SZTE Gyógyszertechnológiai Intézet.
április 19. Dokumentumkezelés a gyógyszertörzskönyvezésben április 19. Kovács Lajos CHINOIN.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Az intravénás gyógyszerelés buktatói SZTE GYTK Klinikai Gyógyszerészeti Intézet SZTE ÁOK AITI Szalai Gábor.
Kockázati értékelés kis szervezetekben Tar György Szeged, 2013.október
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Próbaüzem tapasztalatai, gazdasági megfontolások
Parenterális készítmények elegyíthetősége
Tájékozódás a szakkönyvekben, Gyógyszerrendelési módok
Dr. Pauliny Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

KEVERÉKINFÚZIÓK ÉS PARENTERÁLIS TÁPLÁLÓ OLDATOK KÉSZÍTÉSE A NAPI GYAKORLAT KÉRDÉSEI Kovács Zsuzsanna B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Intézeti Gyógyszertár MGYT-KGYSZ Parenterális Gyógyszerelési Munkacsoport - konzultáció június 20. Miskolc

KÉRDÉSEK CSOPORTOSÍTÁSA I. Aszeptikus környezet biztosítása, monitorozás II. Alkalmazott technológia sajátságai – ellenőrzés és minősítés III. Gyári infúziók, tápláló oldatok és adalékok elegyíthetősége IV. Házi infúziók, tápláló oldatok és adalékok elegyíthetősége

I. Aszeptikus környezet biztosítása Ph. Hg. VIII Steril készítmények előállítása Aszeptikus előállítás Aszeptikus letöltés a tartály-záróelem rendszerekbe, de kiterjedhet a gyógyszerformák összetevőinek aszeptikus összekeverését. És az ezt követő aszeptikus letöltést, valamint az aszeptikus csomagolást egyaránt magába foglaló műveletsorra is. Validálás –táptalajtöltési tesztek környezet, személyi feltételek, kritikus felületek, tartály-záróelem sterilezés és gyártásközi szállítás, a késztermék maximális tárolási időtartama a végső tartályba való töltést megelőzően.

I. Aszeptikus környezet biztosítása GYEMSZI-OGYI Módszertani levelek OGYI-P /2012: Keverékinfúziók előállítása „Az aszeptikus körülmények közötti előállítás célja, hogy biztosítsuk azon termékek sterilitását, melyeket sterilezett komponensekből állítunk elő.” Ph. Eur. 4. A LAF készüléket a szakszerviz évente, valamint a szűrő betétek cseréjét követően teljes felülvizsgálattal ellenőrizze és dokumentálja a megfelelőséget, a minősítés érvényességi idejét. Az aszeptikus egység teljes körű környezet-higiénés mikrobiológiai ellenőrzését évente legalább kétszer el kell végeztetni. A vizsgálatokat, valamint az esetleges validáció elvégzését és eredményét megfelelően dokumentálni kell.

I. Aszeptikus környezet biztosítása GYEMSZI-OGYI Módszertani levelek OGYI-P /2012: Keverékinfúziók előállítása Az olyan egészségügyi szolgáltató, amelyik jelenleg nem tudja a módszertani levélben rögzített feltételeket maradéktalanul teljesíteni, törekedjen arra, hogy az itt leírtakat a lehető legrövidebb időn belül teljesítse.

I. Aszeptikus környezet biztosítása GYEMSZI-OGYI Módszertani levelek OGYI-P /2012.: Parenterális készítmények előállítása A nem végsterilezhető, aszeptikus készítmények előállításakor, a GMP ipari követelményeinek kell megfelelni, hacsak nem egészen rövid (<24 óra ) a felhasználási időtartamuk.

II. Ellenőrzés és minősítés Ph. Hg. VIII. Parenteralia Vizsgálat pirogén anyagokra Parenterális készítmények kivehető térfogatának vizsgálata

II. Ellenőrzés és minősítés GYEMSZI-OGYI Módszertani levelek OGYI-P /2012: Keverékinfúziók előállítása „Minden keverékinfúziót az elkészítés után, majd közvetlenül a felhasználás előtt organoleptikus vizsgálatnak kell alávetni, mely során kiszűrhető a mechanikai szennyezés, anyagkiválás, vagy egyéb szemmel látható elváltozás. A magisztrálisan készített nem közvetlen felhasználású keverékinfúziót vagy parenterális tápláló keveréket szúrópróbaszerűen, de évente legalább kétszer, mikrobiológiai és pirogenitási vizsgálatnak kell alávetni, vagy bizonyítani kell az eljárás validálásával, a keverék mikrobiológiai tisztaságát és pirogén mentességét.

II. Ellenőrzés és minősítés GYEMSZI-OGYI Módszertani levelek OGYI-P /2012.: Parenterális készítmények előállítása A nem végsterilezhető, aszeptikus készítmények előállításakor, a GMP ipari követelményeinek kell megfelelni, hacsak nem egészen rövid (<24 óra ) a felhasználási időtartamuk.

II. Ellenőrzés és minősítés GYEMSZI-OGYI Módszertani levelek OGYI-P : Embergyógyászati magisztrális gyógyszerkészítmények minőségellenőrzésére és minősítésére A gyógyszertárban, magisztrálisan, egyedi vény alapján vagy a gyógyszerész saját kezdeményezése alapján készült gyógyszer esetén a vizsgáló maga választja ki azokat a minőségi jellemzőket, amelyek alapján a gyógyszert minősíteni fogja (ehhez segítséget nyújt a jelen irányelv pontja). Egyes vizsgálati módszereket a Gyógyszerkönyv általános részében megtalál, a többit a vizsgáló a saját szakértelme alapján dolgozza ki, figyelembe véve a jelen irányelv pontjában meghatározott alapelveket. A minősítést az irányelv pontja szerint kell elvégezni.

II. Ellenőrzés és minősítés GYEMSZI-OGYI Módszertani levelek OGYI-P : Embergyógyászati magisztrális gyógyszerkészítmények minőségellenőrzésére és minősítésére Az összes gyógyszerformánál figyelembe veendő: - a sajátságok vizsgálata, - a töltettömeg, - az azonosság vizsgálata, - a tartalmi vizsgálat (hatóanyag-tartalom meghatározása). - a hatóanyag-tartalom egyenletes eloszlásának vizsgálata (homogenitásának vizsgálata, inhomogenitás gyanúja esetén), - a tisztaság vizsgálata (bomlástermék). Az összetétel alapján – bomlékony gyógyszeranyag jelenléte esetén – szükséges a feltételezett bomlástermékre vizsgálni, - a csomagolás vizsgálata.

II. Alkalmazott technológia sajátságai MultiCompII rendszer 5 ml-ig:±10% 10 ml-ig:±5% 10 ml-től:±3%, max. ±5 ml

II. Alkalmazott technológia sajátságai FoNoNosoc INF. SALINA 1/2 GLUCOSI 5%; 500 ml Külön jelöléssel történő kiadás elfogadási határértéke Törzsoldat nevemennyisége (ml) minimum (ml)maximum (ml)minimum (ml)maximum (ml) Inf. Ringer250,0 245,0255,0244,8255,2 Inf. Glükóz 40%62,5 60,664,460,364,7 Humaqua187,5 182,5192,5182,3192,7 Össztérfogat500,0 488,1511,9487,4512,6 Összetétel (%) glükóz5,0% 4,77%5,24%4,75%5,26% Inf. Ringer50,0% 48,82%51,19%48,75%51,26%

Baxter Adalékanyagok A zsák befogadóképessége lehetővé teszi adalékanyagok, például vitaminok, elektrolitok és nyomelemek hozzáadását. Az elkészített keverékhez (a felszakítható forrasztások megnyitása és a 3 rekesz tartalmának összekeverése után) az adalékanyagok minden fajtája hozzáadható (beleértve a vitaminokat is). A vitaminokat a glükózt tartalmazó rekeszhez is hozzá lehet adni, a keverék elkészítése (a felszakítható forrasztások megnyitása és a 3 rekesz tartalmának összekeverése) előtt. Ha elektrolitot tartalmazó készítményekhez adalékanyagokat ad hozzá, vegye figyelembe a zsákban már meglévő elektrolitok mennyiségét. Az adalékanyagokat képzett személyzetnek kell hozzáadnia, aszeptikus körülmények között. Az Olimel tartalma a mellékelt táblázat alapján dúsítható elektrolitokkal. Nyomelemek és vitaminok: Kimutatták a készítmény stabilitását a kereskedelemben kapható vitamin- és nyomelem ‑ készítményekkel együtt (legfeljebb 1 mg vastartalom esetén). Az egyéb adalékanyagokra vonatkozó kompatibilitási adatok igény esetén rendelkezésre állnak. Adalékanyag hozzáadása esetén a perifériás vénán keresztül történő alkalmazás előtt meg kell mérni a keverék végső ozmolaritását.

B.Braun Amennyiben a parenterális táplálás kiegészítése javasolt és szükséges más tápanyagok hozzáadása a termékhez, mint például szénhidrátok, zsírok, vitaminok és nyomelemek, a keverés csak aszeptikus körülmények között végezhető el. A hozzáadás után valamennyi adalékot alaposan el kell keverni. Különös figyelmet kell szentelni a kompatibilitásra.

Fresenius Kabi Felnyitás után azonnal fel kell használni. Egyszerhasználatos készítmény. Csak tiszta, részecske-mentes oldat és sértetlen tartály használható fel. A fel nem használt oldatot ki kell önteni. Az infúzió után megmaradó keveréket ki kell önteni. A mikrobiológiai kontamináció és az inkompatibilitás veszélye miatt az aminosav oldatok nem keverhetők más gyógyszerekkel. Ha az Aminoven 5 %-hoz a teljes parenterális táplálás során más tápanyagok, például szénhidrátok, zsíremulziók, elektrolitok, vitaminok vagy nyomelemek hozzáadása szükséges, figyelni kell az aszeptikus technikára, a gondos összekeverésre, és különösen a kompatibilitásra. A kompatibilitási adatok számos keverék vonatkozásában hozzáférhetők a gyártónál. Adalékanyagok Csak olyan gyógyszer- vagy tápoldatok adhatók a Kabiven-hez, amelyek kompatibilitása bizonyított. Az adalékanyagok hozzáadását aszeptikus körülmények között kell végezni. A következő a standard ajánlásokat táblázat tartalmazza. A összes megmaradt infúziós keveréket ki kell önteni.

TEVA Az aminosav-infúziókat nem szabad gyógyszerekkel keverni, gyógyszerek vivőoldataként használni a fizikai-kémiai inkompatibilitás veszélye, továbbá a mikrobiológiai kontamináció veszélye miatt.

FoNoNosoc Aminosteril N Hepa 8% - AiO stability ranges for 7 days with SMOFlipid and Dipeptiven AdmixtureVolume SMOFlipid ml Aminosteril N-Hepa 8% ml Glucose 20%-50% ml Dipeptiven0-300 ml Addamel N0-10 ml Vitalipid N Adult0-10 ml Soluvit N0-1 vial ElectrolytesElectrolyte Range Sodium0-150 mmol/l Potassium0-150 mmol/l Calcium0-5 mmol/l Magnesium0-5 mmol/l Chloride0-300 mmol/l Acetate0-150 mmol/l Phosphate a 0-15 mmol/l Zinc0-0.1 mmol/l a As organic phosphate, e.g. Glycophos. Includes the amount from SMOFlipid (as 15 mmol/l).

FoNoNosoc Aminosteril N Hepa 8% - AiO stability ranges for 7 days with SMOFlipid and Dipeptiven The table indicates ranges stable for: hours at 20°C-25°C days, i.e. 6 days storage at 2-8°C followed by 24 hours at 20°C-25°C.

TOVÁBBI KÉRDÉSEK I. Szállítás – tárolási hőmérséklet II. Keverékinfúziók, tápláló oldatok elegyíthetősége gyógyszerkészítményekkel

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!