Családi költségvetés Szakmai háttérismeretek. A család fogalma, funkciói A család funkcióit általában így foglaljuk össze: · reprodukciós funkció · gazdasági.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Advertisements

Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Tb-Járulékok, szociális hozzájárulási adó
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Műszaki ellenőrképzés
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A negatív jövedelemadó?. Jóléti rendszerek elégtelenek Megaláztatás Jövedelemvizsgálat 100%-os adó.
Készítette: Jakab Adrienn. Fogalmak  Család: A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat.
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Kormányszóvivői tájékoztató. Öt éves adócsökkentés Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 19.
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
Fogyasztói magatartás 2006
Cafeteria 2011 Dr. Orbán Ildikó.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.

Gazdasági és vagyoni helyzet, gazdálkodás, költségvetés.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Családi költségvetés középiskola
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
A családi költségvetés
A háztartások gazdálkodása
Munkáltatói Fórum január Rendes Ágnes Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatóság.
Személyi jövedelemadó 2014 Guzmics Zsuzsanna Audit Service Kft. GGI INDEPENDENT MEMBER
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Könyvelői klub Bérkompenzáció Bérkompenzáció Magyar Közlöny: évi 157 száma 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet A munkabérek nettó értékének.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
A FOGYASZTÓI PIAC ÉS A VÁSÁRLÓI MAGATARTÁS ELEMZÉSE.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
3–4. A háztartások gazdálkodása A. Kik alkotnak egy háztartást? B. Milyen bevételei lehetnek egy háztartásnak? C. Milyen kiadásai lehetnek egy háztartásnak?
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Összehasonlító példák
PÉLDÁK.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Családi költségvetés osztály.
Bérek könyvelése Schalkhammer-Kenyeres Márta
Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás
5–6. A családi költségvetés
Megbecsülés az idős embereknek
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
SZÁMVITEL.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
A munkaerőpiac áttekintése
Készítette: Esenczki Fruzsina és Borbély Balázs RYBD2T, S7LJW9
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Átlag család költségvetése. A család funkciói A család funkcióit általában így foglaljuk össze: · reprodukciós funkció · gazdasági funkció · szocializációs.
A munka díjazása.
Költségvetés.
Munkagazdaságtani feladatok 1
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

Családi költségvetés Szakmai háttérismeretek

A család fogalma, funkciói A család funkcióit általában így foglaljuk össze: · reprodukciós funkció · gazdasági funkció · szocializációs funkció · védelmi, érzelmi funkció · idősek és betegek gondozása funkció.

A gazdálkodási funkció gazdálkodási funkció azt fejezi ki, hogy közösen jövedelmet szereznek és azt együttesen használják fel annak érdekében, hogy a családtagok szükségletét kielégítsék. Ez a funkció biztosítja, hogy a családtagok éljenek és jól élhessenek

Mi a különbség a család és háztartás között? A család fogalmában a vérségi, rokonsági kapcsolatok a lényegesek Ha háztartásról beszélünk, akkor a gazdálkodásra, megélhetésre koncentrálunk. A háztartás azoknak a személyeknek az összessége, akik függetlenül bármilyen rokoni viszonyoktól, kapcsolatoktól jövedelmi és fogyasztói közösséget alkotnak. Életükkel, életvitelükkel kapcsolatban felmerült költségeket részben, vagy egészében együtt, közösen viselik.

A háztartás, család erőforrásai a családtagok munkavégző képessége, az idő, a vagyon és a jövedelem.

A háztartások bevétele a KSH adatai alapján Magyarországon a háztartások összes jövedelmének közel 70 %-a munkából származó jövedelem, majdnem 30 %-ot ér el a társadalmi jövedelem, a két fő részhez képest elenyésző a tulajdonból, vagyonnal összefüggő, illetve az egyéb forrásból származó jövedelem.

Néhány, a bevételhez kapcsolódó fogalom: fizetés, munkabér bruttó bér (Mo. 2014: bruttó 230 ezer Ft) nettó bér

A bruttó bér részei alapbér, (amely lehet időbér, vagy teljesítménybér, esetleg ezek kombinálciója) pótlékok (műszakhoz kapcsolódó pl.: éjszakai, vasárnapi munkavégzésért, vagy a munka veszélyességét fejezi ki) egyéb pénzbeli juttatások

Nem számítanak bele a bruttó bérbe a természetbeni juttatások, a cafeteria elemek, a költségtérítések, a táppénz

A bruttó bért terhelő levonások: Munkaerő-piaci járulék (a bruttó bér 1,5 %-a) Egészségbiztosítási járulék (a bruttó bér 7 %-a) Nyugdíjjárulék (a bruttó bér10 %-a) Személyi jövedelemadó (a bruttó bér16 %-a)

Kedvezmények 2015-ben a bérek adózásában Családi adókedvezmény (a saját háztartásban eltartott gyermekek száma alapján) Friss házasok adókedvezménye (legalább az egyik házastárs első házasságkötése esetén)

Társadalmi jövedelem nyugdíjellátás, a munkanélküli ellátás, a gyermekekkel kapcsolatos ellátások, egyéb társadalmi jövedelem

A jövedelem ésszerű elköltése, a gazdálkodás családi költségvetés: pénzügyi terv, amely adott időszakra vonatkozóan a bevételeket és kiadásokat mérlegszerű állítja szembe. A rövid távú terv kb. egy hónapra készül, mi ilyen időtávról gondolkodunk. A középtávú terv 1-3 évre, a hosszú távú terv pedig 3-5 évre szól.

A kiadások csoportosítása A kiadások alakulása a fogyasztásról szóló döntés, a befolyásolhatóság függvényében. Rugalmatlan rugalmas A kiadások csoportosítása a felmerülés gyakorisága, kiszámíthatósága szerint Rendszeres Alkalomszerű váratlan A kiadások csoportosítása a felhasználás célja szerint

Élelmiszerek és alkoholmentes italok Lakásfenntartás, háztartási energia Közlekedés Hírközlés Kultúra, szórakozás Egyéb

Milyen lépésekből áll a családi költségvetés tervezése? Várható jövedelmek számbavétele rendszeres nem rendszeres Várható (ismert) rendszeres kiadások összegyűjtése, tervezése fix összegű tételek (átalánydíjak) változó összegű, szokásosan jelentkező kiadások Rendkívüli kiadások/esetleg bevételek elmaradása Tartalékok tervezése a rendkívüli kiadásokra, elmaradt bevételekre Bevételek, kiadások egyensúlyának elemzése, fenntartása

Hogyan alakulhat a költségvetés mérlege? Ha a Bevétel > Kiadás akkor megtakarítás keletkezik Ha a Kiadás > Bevételakkor hiány keletkezik Ha a Bevétel = Kiadás

Mi történik ha a költségvetésben hiány van? Vizsgálandó kérdések: Növelhetők-e a bevételek saját erőből? Többletmunka végzése (ki, mit, mikor) Tulajdon, erőforrás hasznosítása Csökkenthetők-e a kiadások? Miről lehet lemondani? Mit lehet olcsóbb, más megoldással kiváltani? Mit tudunk magunk megcsinálni? Vállalható-e hitel? Lesz-e a jövőben fedezete a törlesztésnek? Milyen kockázatok kapcsolódnak a hiteltörlesztéshez?

Mi történik, ha többlet van? Vizsgálandó kérdések: Van sürgős, „várakozó” kiadás? Elköltsük? Átmeneti, vagy tartós többlet jelentkezett? Befektessük? Milyen lehetőségek közül választhatunk? FONTOS: kell tartalék a váratlan helyzetekre!

A háztartási napló a napi pénzmozgások rögzítésére szolgál

A CSALÁD HÁZTARTÁSI NAPLÓJAGAZDASÁGI ESEMÉNYEK KIADÁSI CSOPORTOK DÁTUM Élelmiszerek és alkoholmentes italok (munkahelyi étkezés is) Lakásfenntartás, háztartási energia (villany, gáz, víz, csatorna…, takarítószerek) Közlekedés (üzemanyag, …) Hírközlés (telefon és kábel-tv) Kultúra, szórakozás (újság, folyóirat, színház, mozi, társas út …) Egyéb (ruházat, lábbeli testápolás, tisztítószerek, egészségügy, biztosítás, dohány és alkoholtermékek, zsebpénz …)

A tanóra modellcsaládjának statisztikai-szakmai háttere A tanóra modellcsaládja két kereső szülőből és két eltartott gyermekből áll. A család fogyasztása a KSH 2014 novemberében nyilvánosságra hozott, a 2013-as „Az egy főre jutó kiadások részletezése a gyermekes háztartásokban COICOP-csoportosítás szerint” –i idősoros adatain alapul. ( A háztartások életszínvonala c. letölthető KSH kiadvány (2014). A két felnőtt és két gyermek éves, egy főre jutó átlagos fogyasztását (a 6 fő kiadási csoportra egyszerűsítve) alapul véve számítottuk ki a család (4 fő) havi átlagos fogyasztását, ezer forintra kerekítve.)

A kérdés sorszáma Megtett tétIgaz/hamisNyert/ bukottHalmozott összeg

A nettó bér magasabb összeg, mint a bruttó bér.HAMIS Ma Magyarországon az alkalmazottak az eltartott gyerekek után adókedvezményt kapnak.IGAZ A családok tulajdona is eredményezhet bevételt IGAZ Az átlagos magyar család jövedelmének kb negyedét költ élelmiszerreIGAZ A családi autó javítási költsége az egyéb kiadások közé tartozik.HAMIS Kultúrára, szórakozásra többet költünk, mint az egyéb kiadásokra.HAMIS A költségvetés általában egy időszak bevételeit és kiadásait tartalmazza IGAZ Hiányról beszélünk, ha a bevételek meghaladják a kiadásokat.HAMIS Tartalék, megtakarítás nélkül nagyon kiszolgáltatottak a családok. IGAZ A hitelfelvétellel előre meghatározzuk a jövőbeli költekezésünket.IGAZ