2011  Hungary EDI vagy PKI? PKI és EDI! Hogyan automatizáljunk, és kerüljük el a felesleges manuális munkát? Balogh Ferenc - Főtitkár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
NIIF grid projktek: eredmények, trendek, tervek
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Mastermind A tudatos vállalkozók agytrösztje
dr. Solymár Károly osztályvezető
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
A CMMI modell alkalmazása SOA-környezetben
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Integráció a felsőoktatási könyvtárak szolgáltatásfejlesztésében
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
SZÁMVITEL.
FraMak Chambre de Commerce et d’Industrie Hungaro-Française
SZÁMVITEL.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Projektmunka Földrajzolok
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Zalaegerszeg, 21 February 2018
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Köszöntő A Dokumentumkezelő rendszerek helye és szerepe
Lapkiadó, rendezvényszervező vállalatirányítási rendszer SQL alapon
Posteinerné Toldi Márta
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
(Geolevel Geoinformatikai és Szolgáltató Kft.)
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Baranya Megyei Önkormányzat
A gazdasági fejlettség mérőszámai
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Előadás másolata:

2011  Hungary EDI vagy PKI? PKI és EDI! Hogyan automatizáljunk, és kerüljük el a felesleges manuális munkát? Balogh Ferenc - Főtitkár

2011  Hungary Az előadás célja Bemutatni azt, hogy mi segíthetné legjobban annak megvalósítását, hogy minél kevesebb munkával minél pontosabban tudjuk az üzleti tranzakciókat végrehajtani. Az EDI vagy PKI dilemma feloldása a megoldások integrációján keresztül a szabványok jó alkalmazásának segítségével lehetséges. Kitérünk az érintett szakmai szervezetek közötti új és formálódó együttműködés bemutatására is ezen a területen.

2011  Hungary ECR: Pan-európai szervezet (minden fejlett országban jelen van) A tagok között van például: BEIERSDORF, Coca-Cola, DANONE, HENKEL, Johnson & Johnson, Kraft Foods, L’OREAL, Nestlé, Procter & Gamble, Friesland, Unilever… A leg-jelentősebb és - innovatívabb kereskedelmi láncok AUCHAN, TESCO, COOP, SPAR, METRO… A leg-nagyobb és - innovatívabb beszállítóik és szolgáltatóik 32 magyar tagja van jelenleg Hungary

2011  Hungary 4 Az ECR Egyesület célja: A fogyasztói igények gyorsabb, jobb és olcsóbb kielégítése Az egész iparág versenyképességének növelése A vállalatok hatékonyabb integrálása az ellátási láncba Az Egyesület az iparban, a kereskedelemben és a szolgáltató iparban az ellátási láncban, illetve a hozzákapcsolódó információáramlásban rejlő hatékonysági tartalékokat hivatott feltárni, és kiaknázni, valamint fogyasztó centrikus módszerekkel növelni a fogyasztó kiszolgálását Hungary

2011  Hungary Az EDI e-Számla áttörés megtörtént Éles üzemben lévő vállalkozások (EDI e-számla)

2011  Hungary ECR-HU Projektek: 1. Elektronikus adatcsere : Electronic Data Interchange (EDI) Az ECR Egyesület tagjainak aktív célirányos tevékenységével segíti az EDI szabványok gyakorlati alkalmazását és helyi gondozását továbbá a kereskedelmi elterjedésének megvalósulását 2. Törzsadat szinkronizáció és harmonizáció: Global Data Syncronization Network -Master Data Alignment (GDSN – MDA) 3. Optimális Polckészletezés: On Shelf Availability (OSA)

2011  Hungary Aktuális állapot EDI e-számla: 130+ Élő EDI e-Számla használó vállalkozás :(ahol már 1 vagy több relációban elhagyták a papír alapú számlázást) A tesztben részvevő cégek száma több mint 200+ Az úttörők már komoly eredményeket értek el: pl.: AUCHAN >38% e-Számla befogadás HENKEL >50% e-Számla kibocsátás

2011  Hungary 8 ~200 Ft / TXN megtakarítás céges szinten (mennyiségtől függ): - nincs posta költség - nincs papír költség - nem kell iktatni és adatot rögzíteni - automatizált

2011  Hungary milliárd Euro megtakarítási potenciál európai szinten (forrás: European Electronic Invoicing Final Report EEI-3.2) 3,3 milliárd Euro megtakarítási potenciál magyarországi szinten arányosítva vagyis: ~ 851 milliárd Forint (forrás: European Electronic Invoicing Final Report EEI-3.2)

2011  Hungary 10 Összefoglalva: Az EDI sok mérhető előnyt biztosít a vállalkozásoknak Gyorsabb és automatizált folyamatok Kevesebb adminisztráció Kevesebb hiba Nincsenek papírhegyek Kisebb költségek Gyorsabb cash flow Új lendület további EDI folyamatok indításához

2011  Hungary Az EDI vagy PKI dilemma feloldása Mindkettőre szükség van !!! Nagyobb cégeknél párhuzamos alkalmazással. /Nagy tranzakció számnál az EDI az olcsóbb B2B/ Pl: AUCHAN, TESCO már PKI számlákat is alkalmaz Kisebb cégeknél az EDI integráció (é. automatikus feldolgozhatóság) közös magyar XML standard használatával (ettől lesz hatékony és kis költségű) valósulhat meg A megoldások integrációján keresztül a szabványok jó alkalmazásának segítségével lehetséges.

2011  Hungary Továbblépési elképzelések PKI - Automatikus feldolgozhatóság kialakítása (EDI integráció / harmonizáció) megvalósítása a témával foglalkozó szervezetek és a kapcsolódó állami szféra együttműködése révén Elfogadható közös szabvány szegmens meghatározása (e-FÓRUM kezdeményezése) Technológia megoldások feltérképezése, értékelése és a legalkalmasabb támogatása (pl PKI x XML EDI) vagy PKI -> EDI konverzió Az állam szerepének és a számára nyerhető előnyöknek a meghatározása és ennek kommunikálása a döntéshozók felé ( e-FÓRUM kezdeményezése)

2011  Hungary Továbblépési elképzelések Szinergiák feltárása (pl.: olyan interface-ek kidolgozása / ERP- EDI; ERP-PKI;) ami nem gátja a fejlődésnek ( degresszív árazás és szabványos megoldások biztosítása / monopóliumok –egyedi megoldások visszaszorítása) „Papírmentes” ügyviteli folyamatok megvalósítása (DESADV, RECADV,….) /felesleges manuális tevékenységek kiiktatása/ -AUTOMATIZÁLÁS „E-számla-Közmű” szolgáltatás kis cégeknek mint alternatív megoldás (ahol a könyvelés és az EDI partneri integráció része az alapszolgáltatásnak)

2011  Hungary Továbblépési elképzelések –jelenlegi evolúciós szint: WEB EDI :könnyen indítható, megoldandó még legtöbb esetben az ERP integráció OCR-es feldolgozás és adattranszponálás itt a felismerés pontossága nehezen éri el a 100%-ot Nyomtató interface-ek olyan egyszerűen illeszthető konverterek, amik lehetővé teszik az adattovábbítást (de a szabványos adatszerkezet itt is biztosítandó) EZEK MÉG FEJLESZTENDŐ MEGOLDÁSOK!

2011  Hungary Együttműködési pontok és lehetőségek beazonosítása IVSZ: az ERP fejlesztő cégek szabványos alkalmazással és versenyképes árazással segíthetnék a tömeges elterjedést és az egymás közötti átjárhatóságot IVSZ: Olyan ERP megoldások kidolgozása/fejlesztése ami az e-számla könyvelés automatizálhatóságát versenyelőnnyé és profittá alakítja. IVSZ: Szakmai képviselet a jogi szabályozásban MKOE: a könyvelők számára tréningek, az e-számla elfogadottságát, hatékony használhatóságát ismerteti MKOE: Olyan ERP megoldások bemutatása és terjesztése, támogatása ami az e-számla könyvelés automatizálhatóságát versenyelőnnyé és profittá alakítja. MKOE: Szakmai képviselet a szabályozásban

2011  Hungary Együttműködési pontok és lehetőségek beazonosítása SZEK: a már aktív e-kereskedők felé ezen lehetőségek ismertetése és a felhasználói igények megfogalmazása. A beszállítói oldal dokumentum-áramlásának elektronikus útra (EDI v. PKI) terelése ECR: az EDI-PKI integráció szabvány oldali (gyakorlati megvalósításra fókuszálva) és szervezeti támogatása az FMCG szektorban a kritikus tömeg és a lendület biztosítása. Szakmai képviselet a szabályozásban GS1: a szabványok gyakorlati gondozása

2011  Hungary A jövőbeli együttműködés kereteinek, módjának és ütemezésének közös meghatározása Ötletek: e-FÓRUM: ahol az összes érintett szereplő képviseltetheti magát (IVSZ; MKOE; SZEK; ECR; GS1 Szabályozó és ellenőrző hatóság(ok) /NFM, NGM, NAV/; más érintett szervezetek vagy szövetségek Rendszeres találkozók pl.: negyedévente a következő Március 16-án lesz és várunk további érdekelt szereplőket.

2011  Hungary Köszönöm a figyelmet ! Kérdések esetén - elérhetőségem: Balogh Ferenc ECR Magyarország - Főtitkár