VÁROSKUTATÁS KFT Hegedüs József: A szociális bérlakásszektor bővítésének alternatívái „Kérdések és válaszok” avagy a szegénység és lakhatás című szakmai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Állami lakástámogatások 12/2001 (I. 31. ) Kormányrendelet, 4/2005 (I
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Construma április 14. Dr. Maráczi Zsolt Otthonteremtési Program Javaslat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1/16.
LAKÁSPOLITIKA KÉRDÉSEI MALOSZ Varjasné Székely Éva.
Vállalatfinanszírozás
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Különleges pénzügyi intézmények 3. előadás
Egészségpolitika.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Összehasonlító gazdaságtan
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Lendületben az ország! Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Igazságos lakástámogatás november 2.
Kormányszóvivői tájékoztató Public Private Partnership Átfogó hatékonyságjavítási és befektetési-aktivitás növelési program.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
A marketingkörnyezet elemzése
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban Dr. Szigeti Cecília.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Habitat for Humanity Magyarország: A lakhatás biztonsága Magyarországon - szakpolitikai kérdések és civil válasz-kísérletek Május 6.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia szeptember 29.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
1 OTTHON EURÓPÁBAN A Nemzeti Lakásprogram bérlakásépítési koncepciója, a bérlakásépítés támogatása május 20. Csabai Lászlóné kormánymegbízott.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
Kicsi, közös és bank Az Autonómia Alapítvány kísérleti pénzügyi fejlesztő programjai Béres Tibor programfelelős.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Hegedüs József: Hajléktalanság és a szociális/közösségi lakásszektor (hiánya) „Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segítő programok”—
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
„Út a munkához” program tapasztalatai
AZ ELHATÁROZÁSTÓL A CÉGBÍRÓSÁGI BEJEGYZÉSIG
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Társaság a Lakásépítésért Egyesület
Európai Uniós ismeretek
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

VÁROSKUTATÁS KFT Hegedüs József: A szociális bérlakásszektor bővítésének alternatívái „Kérdések és válaszok” avagy a szegénység és lakhatás című szakmai konferencia június 30.

Az előadás alapkérdései Milyen lakásrendszer jött létre a rendszerváltás után? – jóléti rendszerek vita Milyen szerepet játszott a lakásrendszer az újonnan kialakult „jóléti rendszeren” belül? Hogyan gondoskodik a társadalom a szegények lakhatásáról, és ebben milyen szerep jut a szociális bérlakásoknak? VÁROSKUTATÁS KFT2

A jóléti rendszer kiépülésének folyamat 3 Költségvetési /gazdasági/ pénzügyi „nyomás” Strukturális alkalmazkodás - privatizáció, „piacosítás”, állam visszavonulása Kormányzati politikák Magán érdekek, lobbik Nemzetközi szervezetek Kompromisszumok: elszivárgás, hatékonyság vesztesség, korrupció A változások társadalmi költségei – alkalmazkodási kényszer Informális gazdaság Egyéni alkalmazkodás, családi segítség Állami/önkormány- zati jóléti programok Kompromisszumos megoldások források szűkössége és az információ hiány (asszimetria) miatt

A poszt-szocialista jóléti rendszer elemei Trend a „liberális jóléti rezsim” felé – gazdasági kényszer A „társadalmi védőháló” három „intézmény” interakciója Család, rokonság növekvő szerepe – (Dél-Európai modell jellemzője) Informális gazdaság – (Dél-Amerikai modell jellemzője) Jóléti ellátások – (a konstrukció függvényében konzervatív, szocdem, vagy liberális) Instabil rendszer: „átmeneti” jelleg VÁROSKUTATÁS KFT4

A közvetítő mechanizmusok fontossága – az intézményrendszer A lakáspiaci folyamatok közvetítő szervezeteken keresztül zajlanak le, amelyek az adott jogi, politikai, gazdasági keretek között elősegítik a lakáspolitikai tranzakciókat (lakások építése, finanszírozás biztosítása, adás-vétel, lakások üzemeltetése, stb.), de amelyek az adott szervezetek partikuláris érdekei és értékei révén befolyásolják (esetleg torzítják) a folyamatok társadalmi következményeit – ezek az állandósult struktúrák alkotják a lakásrezsimet –Példák: önkormányzatok, lakáskezelő vállalatok (vagyonkezelők), építési vállalkozók (szocpol), szociális intézmények – az előítéletes és kirekesztő magatartás felerősíti a piaci hátrányokat A széttagolt lakáspolitikai kormányzat esetén nagy a valószínűsége annak, hogy a az erős lobby szervezetek érdekei dominálják a lakástámogatási rendszert. –Példa: ahogy az építőipari vagy a banki érdekcsoportok képesek voltak a 2000 és 2004 közötti lakáspolitikát befolyásolni, és utána is komoly befolyásuk maradt a lakáspolitikára, de a különböző érdekcsoportok közötti versengés segítheti a kiegyensúlyozottabb támogatási rendszert (bár ez önmagában nem cél) A szervezetek közötti verseny és egyáltalán a szervezetek túlélési stratégiája innovatív megoldásokhoz vezethet, de vezethet torzításokhoz is –Példa: lakástakarék-pénztárak és a panelprogram, pénzügyi közvetítők, brókerek bekapcsolása a hitelezési rendszerbe Konklúzió: A mai lakáspolitika egyik leggyengébb eleme, hogy a kormányzatnak nincs kontrollja a programok megvalósítása felett -- részben nincs kapacitás, részben senki nem érdekelt benne -- MI LESZ AZ ÚJ KORMÁNY REAKCIÓJA, VÁROSKUTATÁS KFT5

A lakásrendszer/lakáspolitika hatása a társadalmi egyenlőtlenségekre A lakásrendszer piaci folyamatokon és intézményi beavatkozásokon keresztül járulhat hozzá vagy csökkentheti a hátrányos helyzetű csoportok elszigetelődését A lakáspolitikai beavatkozás –A. növeli a társadalmi különbségeket, és ezáltal hozzájárul a hátrányos helyzetű csoportok elszigetelődéséhez Régi hitelek rendezés, lakásprivatizáció, hitelek kamattámogatása, magánbérlakásrendszer pénzügyi hátrányai –B. Gyengíti a különbségeket, de közvetett módon a piaci mechanizmusok révén a hátrányos csoportok helyzete tovább romlik Szocpol támogatás, „félszocpol”, bérlakások elosztása, megalapozatlan hitelezés –C. Mérsékli a különbségeket, és csökkenti a hátrányos helyzetű csoportok elszigetelését Panelprogram, lakásfenntartási támogatás, lakbértámogatás (ha működne), A lakáspolitikai beavatkozás hiánya – teret ad szélsőséges (kriminalitással összefonódó) megoldásoknak VÁROSKUTATÁS KFT6

7 Szociális lakás – definíció A jogosultság/rászorultság szempontjából kell definiálni Minden olyan lakhatási lehetőség (támogatás), amely azokat segíti, akik a piaci körülmények között nem tudnak lakáshoz jutni – „Nem a lakást kell támogatni, hanem az embereket” A lakásszervezet oldaláról: a közösségi tulajdonú bérlakás csak az egyik, bár jelenleg is a domináns megoldás –Állami, önkormányzati tulajdonú (bér)lakások –Non-profit szervezetek Vita: mi a hatékonyabb megoldás?

Lakáspolitika része a jóléti rendszernek A lakásprobléma természete megváltozik a rendszerváltás után -- a lakásrendszer és a jóléti rendszer összekapcsolódik A kormányzati struktúra alkalmatlan volt a probléma kezelésére: a lakás és a jóléti kormányzati kompetenciák szétválasztása; a decentralizáció elhibázott módja A szakmai megközelítések is lassan tudták meghaladni a szűk szakmai szempontokat (lakáspolitika – társadalompolitika vagy szociálpolitika?) VÁROSKUTATÁS KFT8

9 Nemzetközi kitekintés 2. – főbb trendek A szociális programok és a lakásprogramok összekapcsolódása –A lakbértámogatás és a jövedelempótló támogatások átfedése –A „nagyon szociális” lakásprogramok, társadalmi, etnikai konfliktusok (Francia ország) A lakáspolitika és várospolitika összekapcsolódása –Belső városrészek rehabilitációja –Lakótelepek rehabilitációja Vegyes lakóterületek előnybe részesítése –Tervezési beavatkozások –„Inclusionary” tervezés -- integráció elősegítése (angol, USA megoldások) Reformok szinte mindenhol: EU elvárások és kritika (nemzetközi lobbyk: CECODHAS, FEANTSA) – fontos, hogy a hazai reformok tanuljanak ezekből a programokból, és saját elképzeléseiket ne megszűnő, nem bevált konstrukciókra építsék

VÁROSKUTATÁS KFT10 Nemzetközi kitekintés 1: bérlakásrendszerek Európában Univerzális modellek –A szektor nyitott minden társadalmi csoport számára –Holland, dán, német, osztrák rendszer Reziduális modellek –A szektor csak a leginkább rászorulók számára nyitott –Anglia, dél-európai országok Sokféle intézményi megoldás –Önkormányzat –Önkormányzati vállalat –Szövetkezeti szektor –Magántulajdonosok

VÁROSKUTATÁS KFT11 A lakáspolitika korszakai 1989 után : „szanálás” időszaka –Lakásprivatizáció, „régi hitelek” kezelése –Kísérletek: lakásfenntartási támogatás, lakástörvény : intézményépítés –Lakástakarékok, jelzálogbank, építőipar átalakulása –Kísérletek: „Szocpol” átalakítása, ÁFA, DPM : aktív lakáspolitika –Lakáshitelezés, lakáskorszerűsítés (panelprogram) –Kísérletek: önkormányzati bérlakásprogram : támogatási rendszer kiigazítása –A lakáshitelek támogatásának visszafogása, a panelprogram megindítása, „félszocpol” (Fészekrakó program) – Kísérletek: PPP a bérlakásszektorban, telepfelszámolás ????

A lakásrendszer átalakulása – főbb folyamatok áttekintése Lakásprivatizáció és szociális lakások (rezidualizáció) Lakásfenntartási támogatás és hátralékosok Lakástámogatások, lakásprogramok - értékelés Lakáshitelezés, lakásárak - válság VÁROSKUTATÁS KFT12

Lakásprivatizáció és a szociális bérlakásszektor rezidualizációja VÁROSKUTATÁS KFT13 Alacsonyabb jövedelműek (átlag háztartásjövedelem 25 %-kal alacsonyabb) A hátralékosság valószínűsége 3-4-szer nagyobb Munkanélküliség aránya 3-4-szer magasabb a bérlakásokban élők esetében

Lakásfenntartási támogatás és a hátralékosság VÁROSKUTATÁS KFT14 Lakásköltség/jövedelemHáztartások megoszlásaHátralékosok aránya -10% 11,5%11% % 44,0%14% 21-30% 24,8%18% 31-40% 9,9%19% 41 % felett 9,8%23% Összesen 100%16% Lak á skiad á s/j ö vedelem h á nyados: h á ztart á sok megoszl á sa é s a h á tral é kosok ar á nya csoportonk é nt (Forr á s: V É KA 2006) A lakáskiadások 13 %-ról 20 %-ra emelkedtek 1989 és 2003 között A jövedelemkülönbségek (p10/p1) 4,7-ről 7,1 -re Főbb jellemzői: 1.Tipikusan „ad hoc” modellek (támogatás mértéke nem veszi kellően figyelembe a lakás alapterületének változását, lakástípust és a fűtés módját) 2.Szétaprózódott (párhuzamosan futó) konstrukciók: önkormányzati és normatív lakásfenntartási támogatás, önkormányzati konstrukciók (lakbértámogatás, „rezsi” támogatás), gázártámogatás, vízdíj támogatás. 3.Alapprobléma, hogy a jóléti rendszer nem képes biztosítani tartósan az egyensúlyt a perifériára szorult alacsony jövedelmű háztartások megélhetési költsége és jövedelmei között (a, informális jövedelmek, b, háztartás stratégiák és a jövedelemkiegészítő támogatások, c. egyéni problémák) – a hátralékkezelési program nem egy vészhelyzetben szükséges forgatókönyv, hanem egy szociális ellátási forma

Lakásfinanszírozás: hitelek, lakásárak, megfizethetőség VÁROSKUTATÁS KFT LMI (Lakásmegfizethetőségi index) Lakásár/jövedelem olló (LÁ/J) 4,8 4,16,2 5,8 MLA (Megfizethető lakások aránya) 5,0 % 15%43 % 46% Reál lakásár csökkenés Reál lakásár növekedés Lakáshitel/GDP arány ugyanannyi, mint 1989-ben LÁ/J olló romlik, de a másik két mutató javul, az értékek elmaradnak a fejlett piacokétól

Lakáshitelezés Lakáshitelezés támogatás (kamattámogatás, SZJA kedvezmény, illetékkedvezmény) Devizahitelek dominanciája: –Olcsó források –Közvetítőrendszer (ügynökök) –„Kockázati verseny” Válság –Hátralékok emelkednek –Lakásárak csökkennek –Kilakoltatások száma nő –Lakásépítés csökken –Lakáshitelezés csökken VÁROSKUTATÁS KFT16 Forrás:PSZÁF

Lakásépítés, lakásberuházások VÁROSKUTATÁS KFT17 Mélypont: 1998 Szabályozási „hiba” „Túlfűtött” építési piac Válság

Lakástámogatási rendszer ellentmondásai VÁROSKUTATÁS KFT18 A lakástámogatások növekedése Tulajdonosi szektor dominanciája Regresszív támogatások Összes jövedelem A jövedelemcsoporton belül adókedvezményben részesültek aránya Egy főre jutó kedvezmény (ezer Ft/év) ,6%56, ,0%75, ,0%101, ,4%132, felett27,5%165,0 Összesen6,4%115,8 A hitelek kamattámogatásának megoszlása, 2003 Lakástámogatások összetétele ( )

Lakáshelyzet mutatói (VEKE, 2007) VÁROSKUTATÁS KFT19

VÁROSKUTATÁS KFT20 Bérlakásprogram indokai Szektorsemlegesség hiánya –Pénzügyi hátrányok: a lakbér %-a pénzügyi hátrány –Jogi bizonytalanság (szerződések, adózás, kiszámíthatóság) Potenciális kereslet Közelítő, de konzervatív becslés alapján kb. 600 ezer bérlakásra lenne szükség (15 %), és ebből kb. 300 ezer a szociális igény (7,5%) Szociálpolitika és a szociális lakás: hatékony szociálpolitika nem működhet lakások nélkül

VÁROSKUTATÁS KFT21 Bérlakásprogram – szektorok Szociális szállás Önkormányzati szociális bérlet Kontrollált „közhasznú szektor”, lakástársaságok Egyedi (vagy intézményi) magántulajdonú, szociális hasznosítású lakások Ez nem egy elméleti modell: minden területen vannak kísérletek (jók, rosszak), vannak intézmények, szereplők,akik egy-egy megoldás mögé tudnak állni, amelyek hatékonyak is lehetnek, ha megfelelő ösztönzők működnek – ezeket az ismereteket kell integrálni a reformok kidolgozásába

VÁROSKUTATÁS KFT22 Bérlakás szektorok – háztartás jövedelem és lakásminőség (sematizált ábrázolás )

VÁROSKUTATÁS KFT23 Szociális szállás Átmeneti megoldás – „lefelé” és „felfelé” is lehet menni Szociális szervezet feladata –Segít, támogat az igénytől függően –Ellenőriz, biztosítja a rendszer fenntarthatóságát Szociális szervezet „érdekeltsége” és elszámoltathatósága

VÁROSKUTATÁS KFT24 Szociális lakástársaságok Önkormányzati és/vagy magántulajdonban lévő szervezetek Normatív lakbértámogatás és tőketámogatás (hitelgarancia, kamattámogatás, készpénz) –Kockázatok megosztása – valódi PPP –Támogatási szint korlátozása Lakások elosztásának szabályozása és ellenőrzése –Névjegyzék (75 %), egyéb jelentkező, aki megfelel a kritériumoknak –Központi, önkormányzati kontroll

VÁROSKUTATÁS KFT25 Szociális bérletek közvetítése Szociális lakásügynökség –Létező szervezetek (szociális intézmények, ingatlanközvetítők, stb.) –Közvetítési és működtetési díj – pl. a lakbér 10 %-a –Önkormányzati lakásigénylések Ellenőrzés: elosztás, lakbér, lakásminőség, stb. Nemzetközi példák: belga,olasz

Kiút? A lakáspolitikai paradigmaváltás szükségessége: szociális bérlakás, hatékony lakásfenntartási támogatás és célzott, magántulajdonú lakásokat is átfogó programok (panelfelújítás, városrehabilitáció, telepfelszámolás) Nincs hatékony szociális lakáspolitika olyan intézmények nélkül, amelyek érdekeltek a szektor működtetésében, fenntartásában – szociális lakáspolitikai lobby! Nincs hatékony lakáspolitika a közvetítő intézményi rendszer kontrollja nélkül: monitoring, ellenőrzés, stb. DE: csak ha hasonló irányú változások indulnak meg más szektorokban is (informális gazdasági visszaszorítása) VÁROSKUTATÁS KFT26

VÁROSKUTATÁS KFT27 Köszönöm a figyelmet!