Regisztráció Kötelezően alkalmazandó jelölések Székely Tamás
Jogszabályok 543/2011 EU rendelet – a gyümölcs és zöldség ágazatra alkalmazandó részletes szabályok 18. cikkig – általános szabályok 1.melléklet – szabványok 82/2004 FVM rendelet a gyümölcs és zöldség ellenőrzéséről Regisztrációs kötelezettség, görögdinnye szabvány 7/2001. FVM rendelet a növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól Regisztrációs kötelezettség, bejelentési kötelezettség, egyéb növényegészségügyi szabályok 194/2008 Kormányrendelet az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságokról 19/2004 FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet az élelmiszerek jelöléséről
Élelmiszer – Minden olyan feldolgozott, részben feldolgozott vagy feldolgozatlan anyag vagy termék, melyet emberi fogyasztásra szánnak, illetve amelyet várhatóan emberek fogyasztanak el. Kistermelő: az általa megtermelt alaptermékkel vagy általa betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékkel közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó, illetve közétkeztetési létesítményt (a továbbiakban együtt: vendéglátó létesítmény) látja el Alaptermék = nem feldolgozott
NYÍLVÁNTARTÁS (zöldség-gyümölcs regisztráció) A friss zöldség és gyümölcs forgalomba hozatala során alapanyag-tárolási, tisztítási, osztályozási, elõkészítési, gyártástechnológiai, csomagolási, jelölési, tárolási és szállítási tevékenységet kizárólag regisztrált élelmiszer-vállalkozó végezhet. (termelő is) Nem regisztrációköteles a kistermelõ, ha a friss zöldség-gyümölcs forgalmazása az évi kg-ot nem haladja meg, kivéve ha nagybani piacon viszontértékesítõnek történõ eladást végez. A nem regisztrációköteles forgalmazók által forgalmazott termékeknek is meg kell felelniük a vonatkozó minõségi elõírásoknak. A jogszabály nem tesz különbséget (kivétel végső fogyasztónak) Általános szabvány Termékspecifikus szabvány – alma, körte, saláták, őszi és kajszibarack, szamóca, paprika, paradicsom, szőlő, citrus, kivi, görögdinnye (82/2004 FVM r.) Burgonyára nem vonatkozik
NYÍLVÁNTARTÁS (növényegészségügyi regisztráció) nyilvántartásra kötelezett: Meghatározott növények (fásszárú szaporító anyag), lágyszárú palánták, vetőmagok, áruburgonya termelői, előállítói, felvásárlói, gyűjtőraktározói, nagykereskedelmi forgalmazói és importőrei, stb… Amennyiben a zárlati károsítók elterjedésének veszélye nem áll fenn, Mentesül a nyilvántartásba vételi kötelezettség és a növényegészségügyi ellenőrzési kötelezettség alól az a kistermelő, aki a teljes növény, növényi termék vagy egyéb anyagkészletét – fásszárú szaporítóanyagok kivételével – saját fogyasztásra használja vagy a helyi piacon végső felhasználó számára fogyasztás céljából értékesíti
NYÍLVÁNTARTÁS Helyi piac: olyan, egy adott megyére vagy szomszédos megyékre kiterjedő körzet, ahol a kistermelő vagy feldolgozó növényt, növényi terméket végső felhasználás céljából értékesít. Áruburgonya esetén a kistermelői mentesség csak a szabadföldi áruburgonyát 1 ha alatti, a termesztő-berendezésben hajtatott áruburgonyát 0,3 ha alatti területen termelőkre érvényesíthető. Azaz: Mars tér Felvásárló Mórakert - TÉSZ Zöldséges Dorozsmai piac Pesti nagybani
NYÍLVÁNTARTÁS (zöldség-gyümölcs regisztráció) Ügymenet, díj Nyilvántartási űrlap: _ig/nyomtatvanyok_ntai _ig/nyomtatvanyok_ntai
NYÍLVÁNTARTÁS (zöldség-gyümölcs regisztráció) Ügymenet, díj Nyilvántartási űrlap: _ig/nyomtatvanyok_ntai _ig/nyomtatvanyok_ntai
NYÍLVÁNTARTÁS Mi a teendő a regisztrációs számmal? Növényegészségügyi regisztrációs szám HU06xxxx A csomagoláson vagy – ömlesztve felrakott és szállított burgonya esetében – a burgonyát szállító járművön elhelyezett nyilvántartási számmal kell bizonyítani, hogy a burgonyát hatóságilag nyilvántartásba vett termelő állította elő, vagy az a termelési területen található, hatósági nyilvántartásba vett gyűjtő és szállítási központokból származik, jelezve, hogy a gumók mentesek bizonyos zárlati károsítóktól. Bejelentési kötelezettség – , elmulasztása bírság – – Ft Zöldség-gyümölcs forgalmazói nyilvántartási szám CSOxxxx Nem kell feltüntetni!
Burgonya jelölése Származási hely Termelő/forgalmazó neve, címe Növényegészségügyi regisztrációs szám Nettó tömeg
Szabványok, jelölés Általános szabvány Termékek: Cseresznye Meggy Szilva Kajszi Héjasok – dió, mogyoró, mandula Sárgadinnye Retek Hagyma, fokhagyma Borsó Bab Spárga Gomba Tök, cukkíni Répa Gyökér Stb…
Szabványok, jelölés Általános szabvány Minimum követelmények: Ép, egész Egészséges – romlóhiba Tiszta, idegen anyagtól gyakorlatilag mentes Károsítóktól és azok károsításától mentes Nem természetes felületi nedvességtől mentes Idegen szagtól, íztől mentes Kibírja a szállítást Megfelelően érett, fejlett, de nem túlérett Kibírja a szállítást, árukezelést, kielégítő állapotban érkezzen a rendeltetési helyére Tűréshatár: max. 10% lehet ami nem felel meg, ezen belül 2% romlóhibás A csomagolásnak mindig reprezentálnia kell a teljes tartalmat!
Szabványok, jelölés Általános szabvány Minimum követelmények: Jelölés: ÁLTALÁNOS SZABVÁNYNÁL NEM KELL OSZTÁLYBA SOROLNI! III. osztály nem létezik!!!!!!!!!!!!! Minden csomagolási egységen, azonos oldalon, összefüggően, olvashatóan, letörölhetetlenül és kívülről jól látható módon kell feltüntetni az adatokat. EU szabvány: a származási ország teljes neve, nettó tömeg vagy darabszám Az élelmiszerek jelöléséről szóló rendelet: + előállító, forgalmazó neve, címe Kísérő dokumentumon: A számlákon és kísérő dokumentumokon – kivéve a fogyasztónak szánt elismervényt – fel kell tüntetni a termékek nevét és származási országát, valamint adott esetben – ha egy adott termékspecifikus forgalmazási előírás azt megköveteli – a minőségi osztályt, fajtát vagy kereskedelmi típust, illetve azt a tényt, hogy a terméket feldolgozásra szánták.
Szabványok, jelölés Termékspecifikus szabványok Termékek: Alma Körte Őszibarack Csemegeszőlő Szamóca Paprika Paradicsom Saláták Görögdinnye Citrusfélék Kivi Banán
Szabványok, jelölés Őszibarack szabvány Osztályok: Extra: kiváló minőség, min. C méret, Megengedett eltérés: 5% - I. osztály, ezen belül 0,5% II. osztály I.: enyhe alak, szín, hélyhiba megengedet Megengedett eltérés: 10% II. osztály, ezen belül 1% ninimum ill. romló II.: alak, szín, hélyhiba megengedett, magrepedés – de hús ép marad, Megengedett eltérés: 10% sem II. sem min., max. 2% romló Méretkategóriák D51-56 mm, g C56-61 mm, g B61-67 mm, g A67-73 mm, g AA73-80 mm, g AAA80-90 mm, g AAAA>90 mm, >300 g
Szabványok, jelölés Őszibarack szabvány Egyöntetűség Jelölés: Termelő, csomagoló neve, címe Termék neve: őszibarack vagy nektarin – ha kívülről nem látható Gyümölcshús színe Származási ország Osztály Méret Nettó tömeg Nem kötelező a fajta és a darabszám
Szabványok, jelölés Szamóca szabvány Osztályok: Extra: kiváló minőség, csillogó felület, kiemelkedően egyöntetű, minimum 25 mm Megengedett eltérés: 5% - I. osztály, ezen belül 0,5% II. osztály I.: enyhe alakhiba, max 10% fehér folt, enyhe felületi nyomódás megengedet, egyöntetű, minimum 18 mm Megengedett eltérés: 10% II. osztály, ezen belül 2% minimum ill. romló II.: alakhiba, max 20% fehér folt, enyhe felületi nyomódás, csekély talaj, minimum 18 mm Megengedett eltérés: 10% sem II. sem min., max. 2% romló Minden osztály esetnén 10% lehet, ami nem éri el a minimális méretet
Szabványok, jelölés Szamóca szabvány Jelölés: Termelő, csomagoló neve, címe Termék neve: szamóca – ha kívülről nem látható Származási ország Osztály Nettó tömeg Nem kötelező a fajta
Szabványok, jelölés Paprika szabvány Osztályok: Extra: kiváló minőség, egyöntetűség Megengedett eltérés: 5% - I. osztály, ezen belül 0,5% II. osztály I.: enyhe alakhiba, max 1/3 tripsz okozta ezüstös folt, enyhe felületi nyomódás megengedet, kicsit sérült kocsány Megengedett eltérés: 10% II. osztály, ezen belül 1% minimum ill. romló II.: alakhiba, max 2/3 tripsz okozta ezüstös folt, enyhe felületi nyomódás, hélyhibák, max 1 cm2 csúcsrothadás, max 1/3 fonnyadás, sérült kocsány Megengedett eltérés: 10% sem II. sem min., max. 2% romló Nem kötelező a méretbeli egyöntetűség - ráírni Méret: vállátmérő vagy tömeg Csomagoláson belüli eltérés 20 mm vagy 30 – 40 g (180g) Hosszúkás paprika hosszra legyen egyöntetű
Szabványok, jelölés Paprika szabvány Jelölés: Termelő, csomagoló neve, címe Termék neve: étkezési paprika – ha kívülről nem látható vegyes étkezési paprika – max 5 kg – külön jelölni az eltérést Származási ország Osztály Méret – legkisebb és a legnagyobb átmérő vagy tömeg „csípős” Nettó tömeg Nem kötelező a kereskedelmi típus és a fajta
Szabványok, jelölés Paradicsom szabvány Osztályok: Extra: kiváló minőség, egyöntetűség, kemény, zöldtalpasságtól mentes Megengedett eltérés: 5% - I. osztály, ezen belül 0,5% II. osztály I.: kemény, egyöntetű, enyhe alak, szín vagy héjhiba, repedésektől, zöldtalpasságtól mentes, enyhe felületi nyomódás megengedet Megengedett eltérés: 10% II. osztály, ezen belül 1% minimum ill. romló Fürtös – 5% válhat le a szárról II.: viszonylag kemény, alak, héj és színhiba, enyhe felületi nyomódás, beforrt repedések max 3 cm– nyílt nem - megengedett Megengedett eltérés: 10% sem II. sem min., max. 2% romló Fürtös – 10% válhat le a szárról Nem kötelező méretbe sorolni Kereskedelmi típusok: kerek, gerezdes, hosszúkás, cseresznye A gerezdes típus esetében nagyobb a héjhibákkal szembeni tűrés
Szabványok, jelölés Paradicsom szabvány Méret: legnagyobb átmérő vagy tömeg vagy darab Kivétel: fürtös, cseresznye, koktélparadicsom, II. osztály A méret átmérőben megadva: Minimum 50 mm - eltérés a csomagoláson belül max 10 mm mm közt max 15 mm lehet az eltérés mm közt max 20 mm lehet az eltérés 100 mm felett nincs korlátozás az eltérésre Méretkategóriák: <20mm, 20-25, 25-30, 30-35, 35-40, 40-47, 47-57, 57-67, 67-82, , >102 Tömeg vagy darabszám esetén is alkalmazni kell az eltéréseket.
Szabványok, jelölés Paradicsom szabvány Jelölés: Termelő, csomagoló neve, címe Termék neve: paradicsom vagy fürtös paradicsom ha kívülről nem látható vegyes paradicsom – max 5 kg – külön jelölni az eltérést Származási ország Osztály Méret – legkisebb és a legnagyobb átmérőben megadva Nettó tömeg Nem kötelező a kereskedelmi típus és a fajta
Szabványok, jelölés Saláta szabvány Fejes saláta, jégsaláta, római saláta, metélősaláta, endíviasaláta Osztályok: I.: kiváló minőség, szabályos alak, tömör, jól fejlett szívrész (1 db), endívia közepe sárga Megengedett eltérés: 10% - II. osztály, ezen belül 1% min. ill. romló II.: megfelelő alak, színhiba, enyhe kártétel megengedett, a szívrész lehet kicsi is Megengedett eltérés: 10% sem II. sem min., max. 2% romló Méret: tömeg, az egyöntetűség érdekében az eltérés maximális mértéke: 40 g, ha legkisebb fej nincs 150 g 100 g, ha a legkisebb fej 150 – 300 g közötti 150 g, ha a legkisebb fej 300 – 450 g közötti 300 g, ha a legkisebb fej nehezebb 450 grammnál Endívia: egységesen 300 g
Szabványok, jelölés Saláta szabvány Jelölés: Termelő, csomagoló neve, címe Termék neve: fejes, batávia, jég, endívia, római, metélő, stb… saláta ha kívülről nem látható vegyes saláta – max 5 kg – külön jelölni az eltérést „Fóliasátorban/üvegházban termesztett” Származási ország Osztály Méret – legkisebb megengedett tömeg vagy a fejek számának megadása Nettó tömeg Nem kötelező a kereskedelmi típus és a fajta
Szabványok, jelölés Alma, körte, szőlő szabvány Osztályok: extra, I., II. Jelölés: Termelő, csomagoló neve, címe Termék neve: ha kívülről nem látható Származási ország Osztály Fajta Méret, szőlőnél súly Nettó tömeg
Köszönöm a figyelmet!