Regisztráció Kötelezően alkalmazandó jelölések Székely Tamás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
A veszélyes áru szállítás szabályainak hazai alkalmazása
Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség
Kereskedelmi csomagolószerek
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
1. Árfeltüntetés alapvető szabályai
A logisztikai rendszer részei
Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés
Budapest, május 18. Halimba
Zöldségfélék.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
B-vércsoport.
DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság
A burgonya.
Elektronikus kérelem benyújtás
e-jövedék konferencia
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztók tájékoztatása
A szilvafa.
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Évi 1 tonnánál nagyobb mennyiség? Mit tegyek? Honnan kérjek segítséget? El tudja dönteni, hogy CMR anyag-e? Előzetes bejelentés REACH-IT, ICLUID5 CMR anyag?
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
Iskolagyümölcs-program – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Mezőgazdasági.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
NYÁR mezőgazdaság. Melyik a hagyományos, és melyik a korszerű aratási folyamat ?
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
1169/2011/EU jelölési rendelet
A kémiai biztonságról közérthetően
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Szabó Márton MACEDÓNIA MEZŐGAZDASÁGA – KIS TIGRIS VAGY CSAK MACSKA? BALKÁN: EGYÜTTMŰKÖDÉS VAGY VERSENY A MEZŐGAZDASÁGBAN KONFERENCIA ÁPRILIS 25.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
Tojás prezentáció Kategória áttekintés…. Az elmúlt évben jelentős defláció ment végbe a kategórián, ami az év elején visszafordulni látszott,
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014.
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Világszerte a tyúktojás a legnagyobb mennyiségben forgalmazott étkezési tojás. A tojótyúkok tojástermelése független attól, hogy termékenyítette-e őket.
Zöldség-gyümölcs ellenőrzés Ecsedi István MgSzH Központ.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
E – Ügyintéző Bt. Küldetésünk: - Környezetvédelmi termékdíj és jövedéki szaktanácsadás, szakértés és ügyintézés.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
Baromfi Termék Tanács Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége Sajtótájékoztató május 15.
Szavatossággal, jótállással kapcsolatos fogyasztói kifogások intézése, a gyakorlatban el ő forduló jogellenesen félrevezet ő tájékoztatások, az új PTK-nak.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
A vendéglátó ipari tevékenység tükrében
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
21. FÖLDMŰVELÉS.
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Adatszolgáltatói terhek csökkentése a külkereskedelmi statisztikában
Előadás másolata:

Regisztráció Kötelezően alkalmazandó jelölések Székely Tamás

Jogszabályok 543/2011 EU rendelet – a gyümölcs és zöldség ágazatra alkalmazandó részletes szabályok 18. cikkig – általános szabályok 1.melléklet – szabványok 82/2004 FVM rendelet a gyümölcs és zöldség ellenőrzéséről Regisztrációs kötelezettség, görögdinnye szabvány 7/2001. FVM rendelet a növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól Regisztrációs kötelezettség, bejelentési kötelezettség, egyéb növényegészségügyi szabályok 194/2008 Kormányrendelet az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságokról 19/2004 FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet az élelmiszerek jelöléséről

Élelmiszer – Minden olyan feldolgozott, részben feldolgozott vagy feldolgozatlan anyag vagy termék, melyet emberi fogyasztásra szánnak, illetve amelyet várhatóan emberek fogyasztanak el. Kistermelő: az általa megtermelt alaptermékkel vagy általa betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékkel közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó, illetve közétkeztetési létesítményt (a továbbiakban együtt: vendéglátó létesítmény) látja el Alaptermék = nem feldolgozott

NYÍLVÁNTARTÁS (zöldség-gyümölcs regisztráció) A friss zöldség és gyümölcs forgalomba hozatala során alapanyag-tárolási, tisztítási, osztályozási, elõkészítési, gyártástechnológiai, csomagolási, jelölési, tárolási és szállítási tevékenységet kizárólag regisztrált élelmiszer-vállalkozó végezhet. (termelő is) Nem regisztrációköteles a kistermelõ, ha a friss zöldség-gyümölcs forgalmazása az évi kg-ot nem haladja meg, kivéve ha nagybani piacon viszontértékesítõnek történõ eladást végez. A nem regisztrációköteles forgalmazók által forgalmazott termékeknek is meg kell felelniük a vonatkozó minõségi elõírásoknak. A jogszabály nem tesz különbséget (kivétel végső fogyasztónak) Általános szabvány Termékspecifikus szabvány – alma, körte, saláták, őszi és kajszibarack, szamóca, paprika, paradicsom, szőlő, citrus, kivi, görögdinnye (82/2004 FVM r.) Burgonyára nem vonatkozik

NYÍLVÁNTARTÁS (növényegészségügyi regisztráció) nyilvántartásra kötelezett: Meghatározott növények (fásszárú szaporító anyag), lágyszárú palánták, vetőmagok, áruburgonya termelői, előállítói, felvásárlói, gyűjtőraktározói, nagykereskedelmi forgalmazói és importőrei, stb… Amennyiben a zárlati károsítók elterjedésének veszélye nem áll fenn, Mentesül a nyilvántartásba vételi kötelezettség és a növényegészségügyi ellenőrzési kötelezettség alól az a kistermelő, aki a teljes növény, növényi termék vagy egyéb anyagkészletét – fásszárú szaporítóanyagok kivételével – saját fogyasztásra használja vagy a helyi piacon végső felhasználó számára fogyasztás céljából értékesíti

NYÍLVÁNTARTÁS Helyi piac: olyan, egy adott megyére vagy szomszédos megyékre kiterjedő körzet, ahol a kistermelő vagy feldolgozó növényt, növényi terméket végső felhasználás céljából értékesít. Áruburgonya esetén a kistermelői mentesség csak a szabadföldi áruburgonyát 1 ha alatti, a termesztő-berendezésben hajtatott áruburgonyát 0,3 ha alatti területen termelőkre érvényesíthető. Azaz: Mars tér Felvásárló Mórakert - TÉSZ Zöldséges Dorozsmai piac Pesti nagybani

NYÍLVÁNTARTÁS (zöldség-gyümölcs regisztráció) Ügymenet, díj Nyilvántartási űrlap: _ig/nyomtatvanyok_ntai _ig/nyomtatvanyok_ntai

NYÍLVÁNTARTÁS (zöldség-gyümölcs regisztráció) Ügymenet, díj Nyilvántartási űrlap: _ig/nyomtatvanyok_ntai _ig/nyomtatvanyok_ntai

NYÍLVÁNTARTÁS Mi a teendő a regisztrációs számmal? Növényegészségügyi regisztrációs szám HU06xxxx A csomagoláson vagy – ömlesztve felrakott és szállított burgonya esetében – a burgonyát szállító járművön elhelyezett nyilvántartási számmal kell bizonyítani, hogy a burgonyát hatóságilag nyilvántartásba vett termelő állította elő, vagy az a termelési területen található, hatósági nyilvántartásba vett gyűjtő és szállítási központokból származik, jelezve, hogy a gumók mentesek bizonyos zárlati károsítóktól. Bejelentési kötelezettség – , elmulasztása bírság – – Ft Zöldség-gyümölcs forgalmazói nyilvántartási szám CSOxxxx Nem kell feltüntetni!

Burgonya jelölése Származási hely Termelő/forgalmazó neve, címe Növényegészségügyi regisztrációs szám Nettó tömeg

Szabványok, jelölés Általános szabvány Termékek: Cseresznye Meggy Szilva Kajszi Héjasok – dió, mogyoró, mandula Sárgadinnye Retek Hagyma, fokhagyma Borsó Bab Spárga Gomba Tök, cukkíni Répa Gyökér Stb…

Szabványok, jelölés Általános szabvány Minimum követelmények: Ép, egész Egészséges – romlóhiba Tiszta, idegen anyagtól gyakorlatilag mentes Károsítóktól és azok károsításától mentes Nem természetes felületi nedvességtől mentes Idegen szagtól, íztől mentes Kibírja a szállítást Megfelelően érett, fejlett, de nem túlérett Kibírja a szállítást, árukezelést, kielégítő állapotban érkezzen a rendeltetési helyére Tűréshatár: max. 10% lehet ami nem felel meg, ezen belül 2% romlóhibás A csomagolásnak mindig reprezentálnia kell a teljes tartalmat!

Szabványok, jelölés Általános szabvány Minimum követelmények: Jelölés: ÁLTALÁNOS SZABVÁNYNÁL NEM KELL OSZTÁLYBA SOROLNI! III. osztály nem létezik!!!!!!!!!!!!! Minden csomagolási egységen, azonos oldalon, összefüggően, olvashatóan, letörölhetetlenül és kívülről jól látható módon kell feltüntetni az adatokat. EU szabvány: a származási ország teljes neve, nettó tömeg vagy darabszám Az élelmiszerek jelöléséről szóló rendelet: + előállító, forgalmazó neve, címe Kísérő dokumentumon: A számlákon és kísérő dokumentumokon – kivéve a fogyasztónak szánt elismervényt – fel kell tüntetni a termékek nevét és származási országát, valamint adott esetben – ha egy adott termékspecifikus forgalmazási előírás azt megköveteli – a minőségi osztályt, fajtát vagy kereskedelmi típust, illetve azt a tényt, hogy a terméket feldolgozásra szánták.

Szabványok, jelölés Termékspecifikus szabványok Termékek: Alma Körte Őszibarack Csemegeszőlő Szamóca Paprika Paradicsom Saláták Görögdinnye Citrusfélék Kivi Banán

Szabványok, jelölés Őszibarack szabvány Osztályok: Extra: kiváló minőség, min. C méret, Megengedett eltérés: 5% - I. osztály, ezen belül 0,5% II. osztály I.: enyhe alak, szín, hélyhiba megengedet Megengedett eltérés: 10% II. osztály, ezen belül 1% ninimum ill. romló II.: alak, szín, hélyhiba megengedett, magrepedés – de hús ép marad, Megengedett eltérés: 10% sem II. sem min., max. 2% romló Méretkategóriák D51-56 mm, g C56-61 mm, g B61-67 mm, g A67-73 mm, g AA73-80 mm, g AAA80-90 mm, g AAAA>90 mm, >300 g

Szabványok, jelölés Őszibarack szabvány Egyöntetűség Jelölés: Termelő, csomagoló neve, címe Termék neve: őszibarack vagy nektarin – ha kívülről nem látható Gyümölcshús színe Származási ország Osztály Méret Nettó tömeg Nem kötelező a fajta és a darabszám

Szabványok, jelölés Szamóca szabvány Osztályok: Extra: kiváló minőség, csillogó felület, kiemelkedően egyöntetű, minimum 25 mm Megengedett eltérés: 5% - I. osztály, ezen belül 0,5% II. osztály I.: enyhe alakhiba, max 10% fehér folt, enyhe felületi nyomódás megengedet, egyöntetű, minimum 18 mm Megengedett eltérés: 10% II. osztály, ezen belül 2% minimum ill. romló II.: alakhiba, max 20% fehér folt, enyhe felületi nyomódás, csekély talaj, minimum 18 mm Megengedett eltérés: 10% sem II. sem min., max. 2% romló Minden osztály esetnén 10% lehet, ami nem éri el a minimális méretet

Szabványok, jelölés Szamóca szabvány Jelölés: Termelő, csomagoló neve, címe Termék neve: szamóca – ha kívülről nem látható Származási ország Osztály Nettó tömeg Nem kötelező a fajta

Szabványok, jelölés Paprika szabvány Osztályok: Extra: kiváló minőség, egyöntetűség Megengedett eltérés: 5% - I. osztály, ezen belül 0,5% II. osztály I.: enyhe alakhiba, max 1/3 tripsz okozta ezüstös folt, enyhe felületi nyomódás megengedet, kicsit sérült kocsány Megengedett eltérés: 10% II. osztály, ezen belül 1% minimum ill. romló II.: alakhiba, max 2/3 tripsz okozta ezüstös folt, enyhe felületi nyomódás, hélyhibák, max 1 cm2 csúcsrothadás, max 1/3 fonnyadás, sérült kocsány Megengedett eltérés: 10% sem II. sem min., max. 2% romló Nem kötelező a méretbeli egyöntetűség - ráírni Méret: vállátmérő vagy tömeg Csomagoláson belüli eltérés 20 mm vagy 30 – 40 g (180g) Hosszúkás paprika hosszra legyen egyöntetű

Szabványok, jelölés Paprika szabvány Jelölés: Termelő, csomagoló neve, címe Termék neve: étkezési paprika – ha kívülről nem látható vegyes étkezési paprika – max 5 kg – külön jelölni az eltérést Származási ország Osztály Méret – legkisebb és a legnagyobb átmérő vagy tömeg „csípős” Nettó tömeg Nem kötelező a kereskedelmi típus és a fajta

Szabványok, jelölés Paradicsom szabvány Osztályok: Extra: kiváló minőség, egyöntetűség, kemény, zöldtalpasságtól mentes Megengedett eltérés: 5% - I. osztály, ezen belül 0,5% II. osztály I.: kemény, egyöntetű, enyhe alak, szín vagy héjhiba, repedésektől, zöldtalpasságtól mentes, enyhe felületi nyomódás megengedet Megengedett eltérés: 10% II. osztály, ezen belül 1% minimum ill. romló Fürtös – 5% válhat le a szárról II.: viszonylag kemény, alak, héj és színhiba, enyhe felületi nyomódás, beforrt repedések max 3 cm– nyílt nem - megengedett Megengedett eltérés: 10% sem II. sem min., max. 2% romló Fürtös – 10% válhat le a szárról Nem kötelező méretbe sorolni Kereskedelmi típusok: kerek, gerezdes, hosszúkás, cseresznye A gerezdes típus esetében nagyobb a héjhibákkal szembeni tűrés

Szabványok, jelölés Paradicsom szabvány Méret: legnagyobb átmérő vagy tömeg vagy darab Kivétel: fürtös, cseresznye, koktélparadicsom, II. osztály A méret átmérőben megadva: Minimum 50 mm - eltérés a csomagoláson belül max 10 mm mm közt max 15 mm lehet az eltérés mm közt max 20 mm lehet az eltérés 100 mm felett nincs korlátozás az eltérésre Méretkategóriák: <20mm, 20-25, 25-30, 30-35, 35-40, 40-47, 47-57, 57-67, 67-82, , >102 Tömeg vagy darabszám esetén is alkalmazni kell az eltéréseket.

Szabványok, jelölés Paradicsom szabvány Jelölés: Termelő, csomagoló neve, címe Termék neve: paradicsom vagy fürtös paradicsom ha kívülről nem látható vegyes paradicsom – max 5 kg – külön jelölni az eltérést Származási ország Osztály Méret – legkisebb és a legnagyobb átmérőben megadva Nettó tömeg Nem kötelező a kereskedelmi típus és a fajta

Szabványok, jelölés Saláta szabvány Fejes saláta, jégsaláta, római saláta, metélősaláta, endíviasaláta Osztályok: I.: kiváló minőség, szabályos alak, tömör, jól fejlett szívrész (1 db), endívia közepe sárga Megengedett eltérés: 10% - II. osztály, ezen belül 1% min. ill. romló II.: megfelelő alak, színhiba, enyhe kártétel megengedett, a szívrész lehet kicsi is Megengedett eltérés: 10% sem II. sem min., max. 2% romló Méret: tömeg, az egyöntetűség érdekében az eltérés maximális mértéke: 40 g, ha legkisebb fej nincs 150 g 100 g, ha a legkisebb fej 150 – 300 g közötti 150 g, ha a legkisebb fej 300 – 450 g közötti 300 g, ha a legkisebb fej nehezebb 450 grammnál Endívia: egységesen 300 g

Szabványok, jelölés Saláta szabvány Jelölés: Termelő, csomagoló neve, címe Termék neve: fejes, batávia, jég, endívia, római, metélő, stb… saláta ha kívülről nem látható vegyes saláta – max 5 kg – külön jelölni az eltérést „Fóliasátorban/üvegházban termesztett” Származási ország Osztály Méret – legkisebb megengedett tömeg vagy a fejek számának megadása Nettó tömeg Nem kötelező a kereskedelmi típus és a fajta

Szabványok, jelölés Alma, körte, szőlő szabvány Osztályok: extra, I., II. Jelölés: Termelő, csomagoló neve, címe Termék neve: ha kívülről nem látható Származási ország Osztály Fajta Méret, szőlőnél súly Nettó tömeg

Köszönöm a figyelmet!