Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos
2010. Kormányzati program: hazai, helyi termékek előtérbe helyezése, piacra jutásának elősegítése Másodlagos élelmiszer-vizsgálat Kistermelői rendelet módosítása Pálinkafőzés otthon (2011: vadhús forgalmazása)
Ki a kistermelő? természetes személy – értékesítés: rokonok is általa megtermelt alaptermékkel vagy általa betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékkel közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva a Magyar Köztársaság területén legfeljebb 40 km távolságon belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó, illetve közétkeztetési létesítményt látja el Alaptermék fogalma: növénytermesztés, állattartás, vadászat, halászat „terméke” általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszerrel közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva a Magyar Köztársaság területén legfeljebb 40 km távolságon belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményt látja el
Ki a kistermelő? általa jogszerűen kifogott hallal közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva a Magyar Köztársaság területén legfeljebb 40 km távolságon belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményt látja el meghatározott szolgáltatásokat végez magánszemélyek és más kistermelők részére Falusi vendégasztalt üzemeltet
Miből és hol? Saját állat: bfi: min. 3 hét, nyúl: 4 hét, szm, juh, sertés, strucc, emu: 3 hónap Előállítás nem csak a gazdaság helyén, DE: Engedélyezett létesítményben nem! DE: Emlős vágás: vágóhíd, vágópont Nem állati eredetű alaptermék, méz, hal: piac, vásár, rendezvény: Magyaro., de keresk., vendégl.: régió,40 km Állati eredetű termék (tej, sajt, húskészítmény, stb.), hús kivételével: régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva legfeljebb 40 km távolságon belüli piac, vásár, rendezvény, kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítmény (Régió= megye+Bp!)
Baromfi-, nyúlvágás A bfi, nyúlvágást előre be kell jelenteni (hatósági vagy jogosult áo.), DE nem kötelező a húsvizsgálat, ha a heti vágási kapacitás 25%-át nem haladja meg, és nem megy kereskedelembe, vendéglátásba (gazdaság helye szerint településen kerül forgalomba)– ekkor kell hússzállítási igazolás is! 25%=50 bfi, 25 pulyka, 12 nyúl Hűtés! Fagyasztani tilos
Mit lehet és hogyan? Hús: piac, vásár, rendezvény: NEM! 40 km kiskereskedelem, vendéglátás Házhozszállítással minden forgalmazható. Kistermelőt regisztrálni kell (15000 Ft) kivéve: nem állati eredetű alaptermék, vadon termő termék gyűjtése Állati eredetű: hatósági állatorvosi bizonyítvány évente Nyilvántartás: előállított termékek mennyiségéről, az előállítás idejéről, az értékesített mennyiségről és az értékesítés helyéről, idejéről, árusítás helyén kell tartani, 2 évig meg kell őrizni Előállított élelmiszerről: adatlap
Adatlap (előállított élelmiszerről): a kistermelő neve, címe, az élelmiszer-előállítás helye, az élelmiszer megnevezése, az összetevők csökkenő sorrendben való felsorolása, fogyaszthatósági időtartam, illetve minőség-megőrzési időtartam, tárolási hőmérséklet.
Jelölési kötelezettség Jelölés csomagolt áru esetén: kereskedelem, vendéglátás – rendelet (19/2004. (II. 26.) FVM– ESZCSM–GKM)! Csomagolt egyéb esetben (gazdaság, piac, stb.): név, cím, termék neve, fogy., min., idő, tárolási hőm., tömeg „kistermelői”, méz: „termelői” Csomagolatlan: árusítás helyén feltüntetni a kistermelő nevét, termék nevét Tojás: 50 tyúk alatt nem kell Nyers tej: „nyers tej, forralás után fogyasztható”,„nyers tejből készült”
Falusi vendégasztal: falusias, tanyasias vagy vidéki környezetben a házi élelmiszerekhez és gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatása, és az elkészített élelmiszerek felkínálása helyben fogyasztásra a gazdaság helyén;
FALUSI VENDÉGASZTAL
Falusi vendégasztal Otthon vágható: Sertés, szm (30 hó alatt), birka, kecske (18 hó alatt) Sertés: 12/év Juh, kecske: 24/év Szm: 2/év 48 órával előtte írásban bejelenteni kerületi hivatalnál! Sertés: trichinella-vizsgálat! Lefagyasztható, Hőkezelés, amíg nincs eredmény! (72 o C, 75 o C) Hús nem adható el! Vásárolható hozzá kiegészítő alapanyag
52/2010. FVM rendelet Kis mennyiségek:
1.Kifejlett vagy növendék sertés vagy juh vagy kecske vagy strucc vagy emu levágása és húsának értékesítése heti 6 db, évi 72 db 2.50 kg alatti malac vagy 15 kg alatti bárány, gida levágása és húsának értékesítése10 db120 db (élősúly!!!) 3.Kifejlett vagy növendék szarvasmarha levágása és húsának értékesítése: heti 2 db, évi 24 db kg alatti borjú levágása és húsának értékesítése2 db24 db 5.Házi tyúkféle levágása és húsának értékesítése200 db/hét 6.Víziszárnyas vagy pulyka levágása és húsának értékesítése100 db /hét 7.Nyúlféle levágása és húsának értékesítése50 db /hét 8.Húskészítmény előállítása és értékesítése70 kg2 600 kg 9.Tej értékesítése200 liter /nap
10.Tejtermék előállítása és értékesítése40 kg /nap 11.Méz és méhészeti termék értékesítése együttesen kg/év 12.Tojás értékesítése500 db db 13.Hal értékesítése6 000 kg/év 14.Növényi eredetű alaptermék értékesítése kg/év 15.Savanyúság150 kg5 200 kg 16.Növényi eredetű, hőkezeléssel feldolgozott termék értékesítése150 kg5 200 kg 17.Egyéb feldolgozott növényi eredetű termék értékesítése50 kg /hét 18.Vadon termő betakarított, összegyűjtött termék értékesítése50 kg /hét 19.Termesztett gomba értékesítése100 kg /hét 20. A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló évi CXXVII. törvény 67. § (2) bekezdés b) pontja szerinti bérfőzött, illetve a 67/A. § (4) bekezdés b) pontja szerinti magánfőzésből származó párlat értékesítése 2 hl tiszta szesznek megfelelő párlat 21. Egyéb élelmiszer: 50 kg/ hét
Kistermelő által végezhető szolgáltatások: 1.füstölés 2.aszalás, szárítás, őrlés - szolgáltatónál 3.állat vágása és húsának feldolgozása (csak magánszemélynek!!!) 4.Ételkészítés (beleértve kenyér, tészta, befőtt, lekvár, pogácsa) - csak magánszemélynek!!! 5.terménytisztítása 6.olajos magvak (olajütés) és gyümölcsök, zöldségek préselése, pasztörizálása – igénybevevőnél!
43/2011. (V. 26.) VM rendelet az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer- higiéniai feltételeiről A vadászatra jogosult (vadásztársaság): a tulajdonába kerülő elejtett vad meghatározott mennyiségét átadja, valamint eladja a végső fogyasztónak minősülő természetes személynek, jogi személynek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek vagy a végső fogyasztót közvetlenül ellátó helyi kiskereskedelmi vagy vendéglátó egységnek
Köszönöm szépen a figyelmet