Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
43/2011. (V.26.) VM rendelet az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételeiről Dr. Tóth Szabolcs Igazgató-főállatorvos.
Advertisements

Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
A veszélyes áru szállítás szabályainak hazai alkalmazása
Kereskedelmi csomagolószerek
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Az új közétkeztetési rendelet
Ú J S ZÉCHENYI T ERV, D UNA -S TRATÉGIA ÉS FENNTARTHATÓSÁG K ÖZÉP - MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS KÖRNYEZETVÉDELMI KONFERENCIA NOVEMBER 11., B UDAPEST.
Települési állati melléktermék gyűjtők
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Helyi termékek és helyi piacok szabályozása a gyakorlatban 2012
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Helyi termék a falusi vendégasztalon, termékkínálat, házi kert (lehetőleg bio), direktértékesítés Fenntartható Vidéki Turizmus Budapest,
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
Helyi termék, helyi piac a VölgyVidéken.
Helyes táplálkozás.
Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés
Budapest, május 18. Halimba
Önellátás megteremtése Szemere községben
KISTERMELŐK - ÚTMUTATÓ Vecsés
Gaia Alapítvány „Hangya” Települési Gazdaságfejlesztési Mozgalom Galgahévíz, szeptember 08. Kistermelői törvény nyújtotta lehetőségek Szabadkai.
I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői.
e-jövedék konferencia
A fogyasztók tájékoztatása
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
A vágósertés felvásárlási ára ( ) Ft/kg élősúly.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
Budapest, Szabadkai Andrea Magyar Biokultúra Szövetség; SZÖVET 30/ ,
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
„Minőségi szakosodás a környezettudatosságért”
Problémák a kisléptékű feldolgozás és értékesítés folyamán
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Tószegi-Faggyas KAtalin
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az osztrák baromfiszektor szerkezete és aktuális kihívások
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Pálinka – élelmiszeripar - vidékfejlesztés
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Szalafő Szabadkai Andrea MIS-ÖKO Kft.
INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014.
Önkormányzati feladatok D R. S ZENDREI G ÁBOR C SONGRÁD M EGYEI K ORMÁNY H IVATAL É LELMISZERLÁNC - BIZTONSÁGI ÉS Á LLATEGÉSZSÉGÜGYI I GAZGATÓSÁG 2013.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer- termelés, -előállítás és - értékesítés feltételeiről.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
Jogalkotási aktualitások Dr. Andréka Tamás főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium november 6.
1 Kistermelői élelmiszer előállítás és forgalmazás Győrszemere Dr. Hercsel György igh. főállatorvos Dr. Szabó Tamás igazgató főállatorvos.
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Baromfi Termék Tanács Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége Sajtótájékoztató május 15.
Falusi vendégfogadás FATOSZ tevékenysége, napraforgós minősítés, falusi vendégasztal üzemeltetése.
Élelmiszerbiztonsági aktualitások:
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Élelmiszer lábnyom.
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
A vendéglátó ipari tevékenység tükrében
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Élelmiszer lábnyom.
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos

2010. Kormányzati program: hazai, helyi termékek előtérbe helyezése, piacra jutásának elősegítése Másodlagos élelmiszer-vizsgálat Kistermelői rendelet módosítása Pálinkafőzés otthon (2011: vadhús forgalmazása)

Ki a kistermelő? természetes személy – értékesítés: rokonok is általa megtermelt alaptermékkel vagy általa betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékkel közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva a Magyar Köztársaság területén legfeljebb 40 km távolságon belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó, illetve közétkeztetési létesítményt látja el Alaptermék fogalma: növénytermesztés, állattartás, vadászat, halászat „terméke” általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszerrel közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva a Magyar Köztársaság területén legfeljebb 40 km távolságon belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményt látja el

Ki a kistermelő? általa jogszerűen kifogott hallal közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva a Magyar Köztársaság területén legfeljebb 40 km távolságon belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményt látja el meghatározott szolgáltatásokat végez magánszemélyek és más kistermelők részére Falusi vendégasztalt üzemeltet

Miből és hol? Saját állat: bfi: min. 3 hét, nyúl: 4 hét, szm, juh, sertés, strucc, emu: 3 hónap Előállítás nem csak a gazdaság helyén, DE: Engedélyezett létesítményben nem! DE: Emlős vágás: vágóhíd, vágópont Nem állati eredetű alaptermék, méz, hal: piac, vásár, rendezvény: Magyaro., de keresk., vendégl.: régió,40 km Állati eredetű termék (tej, sajt, húskészítmény, stb.), hús kivételével: régión belüli vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva legfeljebb 40 km távolságon belüli piac, vásár, rendezvény, kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítmény (Régió= megye+Bp!)

Baromfi-, nyúlvágás A bfi, nyúlvágást előre be kell jelenteni (hatósági vagy jogosult áo.), DE nem kötelező a húsvizsgálat, ha a heti vágási kapacitás 25%-át nem haladja meg, és nem megy kereskedelembe, vendéglátásba (gazdaság helye szerint településen kerül forgalomba)– ekkor kell hússzállítási igazolás is! 25%=50 bfi, 25 pulyka, 12 nyúl Hűtés! Fagyasztani tilos

Mit lehet és hogyan? Hús: piac, vásár, rendezvény: NEM! 40 km kiskereskedelem, vendéglátás Házhozszállítással minden forgalmazható. Kistermelőt regisztrálni kell (15000 Ft) kivéve: nem állati eredetű alaptermék, vadon termő termék gyűjtése Állati eredetű: hatósági állatorvosi bizonyítvány évente Nyilvántartás: előállított termékek mennyiségéről, az előállítás idejéről, az értékesített mennyiségről és az értékesítés helyéről, idejéről, árusítás helyén kell tartani, 2 évig meg kell őrizni Előállított élelmiszerről: adatlap

Adatlap (előállított élelmiszerről): a kistermelő neve, címe, az élelmiszer-előállítás helye, az élelmiszer megnevezése, az összetevők csökkenő sorrendben való felsorolása, fogyaszthatósági időtartam, illetve minőség-megőrzési időtartam, tárolási hőmérséklet.

Jelölési kötelezettség Jelölés csomagolt áru esetén: kereskedelem, vendéglátás – rendelet (19/2004. (II. 26.) FVM– ESZCSM–GKM)! Csomagolt egyéb esetben (gazdaság, piac, stb.): név, cím, termék neve, fogy., min., idő, tárolási hőm., tömeg „kistermelői”, méz: „termelői” Csomagolatlan: árusítás helyén feltüntetni a kistermelő nevét, termék nevét Tojás: 50 tyúk alatt nem kell Nyers tej: „nyers tej, forralás után fogyasztható”,„nyers tejből készült”

Falusi vendégasztal: falusias, tanyasias vagy vidéki környezetben a házi élelmiszerekhez és gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatása, és az elkészített élelmiszerek felkínálása helyben fogyasztásra a gazdaság helyén;

FALUSI VENDÉGASZTAL

Falusi vendégasztal Otthon vágható: Sertés, szm (30 hó alatt), birka, kecske (18 hó alatt) Sertés: 12/év Juh, kecske: 24/év Szm: 2/év 48 órával előtte írásban bejelenteni kerületi hivatalnál! Sertés: trichinella-vizsgálat! Lefagyasztható, Hőkezelés, amíg nincs eredmény! (72 o C, 75 o C) Hús nem adható el! Vásárolható hozzá kiegészítő alapanyag

52/2010. FVM rendelet Kis mennyiségek:

1.Kifejlett vagy növendék sertés vagy juh vagy kecske vagy strucc vagy emu levágása és húsának értékesítése heti 6 db, évi 72 db 2.50 kg alatti malac vagy 15 kg alatti bárány, gida levágása és húsának értékesítése10 db120 db (élősúly!!!) 3.Kifejlett vagy növendék szarvasmarha levágása és húsának értékesítése: heti 2 db, évi 24 db kg alatti borjú levágása és húsának értékesítése2 db24 db 5.Házi tyúkféle levágása és húsának értékesítése200 db/hét 6.Víziszárnyas vagy pulyka levágása és húsának értékesítése100 db /hét 7.Nyúlféle levágása és húsának értékesítése50 db /hét 8.Húskészítmény előállítása és értékesítése70 kg2 600 kg 9.Tej értékesítése200 liter /nap

10.Tejtermék előállítása és értékesítése40 kg /nap 11.Méz és méhészeti termék értékesítése együttesen kg/év 12.Tojás értékesítése500 db db 13.Hal értékesítése6 000 kg/év 14.Növényi eredetű alaptermék értékesítése kg/év 15.Savanyúság150 kg5 200 kg 16.Növényi eredetű, hőkezeléssel feldolgozott termék értékesítése150 kg5 200 kg 17.Egyéb feldolgozott növényi eredetű termék értékesítése50 kg /hét 18.Vadon termő betakarított, összegyűjtött termék értékesítése50 kg /hét 19.Termesztett gomba értékesítése100 kg /hét 20. A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló évi CXXVII. törvény 67. § (2) bekezdés b) pontja szerinti bérfőzött, illetve a 67/A. § (4) bekezdés b) pontja szerinti magánfőzésből származó párlat értékesítése 2 hl tiszta szesznek megfelelő párlat 21. Egyéb élelmiszer: 50 kg/ hét

Kistermelő által végezhető szolgáltatások: 1.füstölés 2.aszalás, szárítás, őrlés - szolgáltatónál 3.állat vágása és húsának feldolgozása (csak magánszemélynek!!!) 4.Ételkészítés (beleértve kenyér, tészta, befőtt, lekvár, pogácsa) - csak magánszemélynek!!! 5.terménytisztítása 6.olajos magvak (olajütés) és gyümölcsök, zöldségek préselése, pasztörizálása – igénybevevőnél!

43/2011. (V. 26.) VM rendelet az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer- higiéniai feltételeiről A vadászatra jogosult (vadásztársaság): a tulajdonába kerülő elejtett vad meghatározott mennyiségét átadja, valamint eladja a végső fogyasztónak minősülő természetes személynek, jogi személynek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek vagy a végső fogyasztót közvetlenül ellátó helyi kiskereskedelmi vagy vendéglátó egységnek

Köszönöm szépen a figyelmet