Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mire figyel a hatóság? Élelmiszerlánc ellenőrzési tapasztalatok a június 25. és augusztus 15. közötti időszakban (nyári kiemelt ellenőrzések) Heves.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
A vállalkozások kihívásai és tapasztalatai a termékfelelősség és az élelmiszerbiztonság területén Győri Keksz Kft. BELSŐ PIACI HÉT II
AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember.
KÖVETELMÉNY, ELVÁRÁS MEGNEVEZÉSTARTALOM EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYJÓ ÁLLÓKÉPESSÉG EGÉSZSÉGES IDEGRENDSZER ÉP HALLÁS, ÉRTHETŐ BESZÉD KIZÁRÓ OK: MOZGÁS ÉS.
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
Tájékoztató a magyar sütőipar helyzetéről
A hivatalos statisztika információ-megosztási felülete a KSH honlapján 1 Freid Mónika OST-ülés,
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Az Európai Unió Belső Piaca Egységes belső piac Vámeljárások, vámszabályozás EU és a Magyar piacvédelem.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Az agrár-szakigazgatás szervezeti rendszerének változásai 2017-től
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS (Cross compliance)
Dr. Kovács László Főtitkár
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
SZÁMVITEL.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
A közigazgatás személyi állománya
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
SZÁMVITEL.
Környezetgazdaságtan 1
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
2. Nemzeti Aszálykonzultáció Budapest, október 16.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Környezeti Kontrolling
39. AZ EGYESÜLT NEMZETEK SZERVEZETE.
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A gyermeki jogok érvényesítése
Lorem ipsum.
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
IT biztonsági monitoring eseményfelügyelet, bizonyítékok,
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben

Az Európai Unió szervezete és működése EU szabályok: –„az áruk, szolgáltatások, személyek és a tőke szabad áramlását gátló akadályok megszüntetése” = élelmiszerek szabad kereskedelme –gyakorlati probléma: eltérő import-, összetételi-, jelölési szabályok Európai Parlament –legfelső döntéshozó szerv –politikai-, költségvetési-, felügyeleti tevékenység –Európai Bizottság felügyelete javaslattétel közös politikára (mezőgazdaság, ipar, energia, környezetvédelem) Főigazgatóságok: élelmiszer-biztonság

Az Európai Unió szervezete és működése Főbizottságok: 1.Mezőgazdasági ügyek Főigazgatósága állategészségügy  járványügy, élő állatok országok közötti forgalma, állati eredetű élelmiszerek forgalma, járványos betegségek előfordulásának idő-korlátai, friss hús kereskedelmének feltételei, halászati termékek termelésének és kereskedelmének feltételei, tej és tejalapú termékek termelésének és forgalmazásának követelményei, ellenőrzési módszerek, élelmiszer eredetű fertőzések és mérgezések megelőzése. 2.Ipari Ügyek Főigazgatósága új élelmiszerek, élelmiszer jelölések, adalékanyagok, különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek, ellenőrzés. Szakmai bizottságok: –Élelmiszer Állandó Bizottság: közösség érdekeinek képviselete a tagországokat érintő ügyekben, rendeletek értelmezésének egységes megadása

EU irányelv a hivatalos élelmiszer ellenőrzésről (89/397.EEC) minden tagországnak gondoskodnia kell az állampolgárai egészségének és gazdasági érdekeinek védelméről, ellenőrzés végrehajtásának egységesítése, élelmiszerek ellenőrzésének összhangba hozása az előírásokkal (egészségvédelmi rendelkezések, élelmiszerek összetételére és minőségére vonatkozó előírások), rendszeres ellenőrzés, végrehajtását semmi sem korlátozhatja, illetékes hatóságok, elemző laboratóriumok névsorának nyilvánossá tétele, kiterjedt ellenőrzés (gyártás, kezelés, tárolás, szállítás, forgalomba hozatal, közösségbe bevitel), ellenőrzés: berendezésre, környezetre, szállítóeszközre, nyersanyagra, félkész termékre), higiéniai előírások ellenőrzése (személyi tisztaság, ruha) ellenőrzéssel megbízott személy jogosultságának ellenőrzése.

EU irányelv az élelmiszer-higiéniáról(93/43.EEC) előírások + egészségmegóvás összeegyeztetése, helyes higiéniai gyakorlat kialakításának szorgalmazása (Codex Alimentarius), élelmiszeripari vállalkozó felelőssége a higiénikus kökrülményekért, kritikus pontoknál a veszély elemzés, kockázat becslés + egyéb menedzsment irányítási eszközök alkalmazása (HACCP) biztonsági veszélyre + vállalatok kritikus ellenőrzési pontjaira kiterjedő hatósági ellenőrzések, import szabályozás – 3. ország területén fellépő higiéniai probléma esetén, függelék: –létesítmény általános követelményei, –élelmiszerek előkészítő helyiségei, –mozgó létesítmények követelményei, –szállítás higiéniai előírásai, –berendezésekkel szemben támasztott követelmények, –élelmiszer eredetű hulladékok, –vízellátás.

Az Európai Unió országaiba irányuló élelmiszer export szabályai 1970-es évek: –növekvő hazai élelmiszer export. Ny + É európai államok követelményei: –állatok egészségi állapota, –állategészségügyi és higiéniai rendeletek felülvizsgálata, –járványhelyzet felmérés, –higiéniai előírások üzemekre Irányelv a hústermékek Közösségen belüli kereskedelmi forgalmával kapcsolatos egészségügyi kérdések szabályozásáról: –általános feltételek az üzemek jóváhagyására, –ált-os higiéniai előírások, –húskészítményekre vonatkozó különleges előírások,

Az Európai Unió országaiba irányuló élelmiszer export szabályai –fogyaszthatósági megjelölés, –tárolás, szállítás feltételei Értekezés az élelmiszerekről: –egészség védelme, –fogyasztók érdekvédelme, –ellenőrzésekkel kapcsolatos intézkedések Direktíva a friss baromfihússal folytatott kereskedelemmel kapcsolatos egészségügyi problémákról: –állatorvos által ellenőrzött vágóhídról kikerülő baromfihús, –megfelelő egészségügyi jelzés, –megfelelő csomagolás, szállítás.

Az Európai Unió országaiba irányuló élelmiszer export szabályai Direktíva a nyúlhús és tenyésztett vadhús előállításával és piacra kerülésével kapcsolatos közegészségügyi és állategészségügyi problémákat szabályozó irányelveiről: –vadnál a kizsigerelés a kábítást követő 3 órán belül, –szállításra 0-4 °C hőmérsékletű konténer –ellenőrzésekkel kapcsolatos intézkedések Irányelv a tojástermékek előállítása és értékesítése során felmerülő higiéniai és egészségügyi kérdések szabályozásáról: –tojástermékek előírásnak való megfelelése – előállító felelőssége –hatósági ellenőrzés, –szermaradványok kimutatása szúrópróbaszerűen, –3. országban előállított tojástermékek szabályai.

Az Európai Unió országaiba irányuló élelmiszer export szabályai Direktíva a halászati termékek termelésének és piacra vitelének egészségügyi feltételeiről: –friss és feldolgozott hal-termékek kezelése, –3. országból importált halászati termékek szabályainak egyenlősége.