„INTERREGIONAL INNOVATION SYSTEM IRIS L00049” c. projekt WP2 MUNKACSOMAG – INTERREGIONÁLIS KKV FEJLESZTÉS IRIS INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Advertisements

GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Állóeszköz-gazdálkodás
Innováció konferencia
OTP Kockázati Tőkealap I.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
1)Fizikai infrastruktúra (business center-ek,, szolgáltatott irodák és ipari létesítmények) 2)Üzleti szolgáltatások (projektmenedzsment, pénzügyi és HR-
Az üzleti terv.
Projektciklus- menedzsment (PCM)
1 Talentis Innovációs és Vállalkozásfejlesztési Program Dr. Takács Ernő.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
Kis és közepes méretű internetszolgáltatók eszközbeszerzési és hálózatfejlesztési lehetőségei vissza nem térítendő EU-s pályázatok igénybevételével ÜZLETI.
Az Esőemberekért Egyesület által gondozandó elemek bemutatása.
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram értékelési szempontjai július 7.
Értékesítési ajánlat elemei február. A termék koncepciója Tisztázandó a termék vagy szolgáltatás célpiaca.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Településmarketing Értékaudit.
Kérdések a ZH-hoz.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
Kérdések a második zh-hoz
Termelésmenedzsment Production Management
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Web: Boros Áron ügyvezető OTP Hungaro-Projekt Kft. Félixfürdő, május 18. Egyszerűen a siker felé EU és üzlet.
Vállalkozói készségek fejlesztése
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
„Innovációs folyamatok és lehetőségek a Közép-dunántúli régióban” Pannon Egyetem Innovációs Konferencia Veszprém október 2. Előadói napon elhangzott.
Dr. Makra Zsolt projektvezető
Ugrás az első oldalra Pályázatmenedzsment Rácz József tanácsadó Készült a NFGM támogatásával, a KKC-2007-K projekt keretében.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Hogyan, és miért gondolkozzunk vállalkozóként rendszerben az üzleti tervezés során és a gyakorlatban? „Ötletből pénzt”
AZ ÖTLET Mit termeljek, mit gyártsak?. Hogyan hozzunk létre, hogyan működtessünk fenntartható szociális vállalkozást ?
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Vállalkozásfejlesztés Kazincbarcika térségében Wächter Balázs.
IVSZ START-UP KONFERENCIA ÉS VERSENY ÁPRILIS 4. A versenyre való jelentkezés határideje: március 10..
A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.
EIP Kálmán Tímea Nagyvázsony, április 22.. Európai Innovációs Partnerség (EIP) a VP-ben.
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
Mit tartogat a Horizont 2020 keretprogram innovatív KKV-knak? Regionális Igazgató Dr. Wootsch Attila.
Decsi Zoltán Kaposvár, március 01. Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés pályázat.
Guzli László  Alakulás időpontja:2011. május 5.  Működés kezdete:2011. október 1.  Alapító tagok: 13 vállalkozás 1 felsőoktatási intézmény.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
“Közösségben az erő!” Helyi civil kezdeményezések projekt ötlet felhívás Vas megyében A Vas Megyei Civil Információs Centrum és a Vas Megyei Önkéntes Centrum.
„Virtuális Genom Projekt” Richnovszky Ádám – menedzsment Pitlik László (PhD) – tudásmérnökség Szöllössy Dániel – forráskutatás Kócs Róbert – rendszerszervezés.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
Projektfinanszírozás
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
A külső környezet elemzése
Üzleti terv bemutatása
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Projekt neve Cég neve Előadó neve
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Innováció-menedzsment a könyvtárban
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

„INTERREGIONAL INNOVATION SYSTEM IRIS L00049” c. projekt WP2 MUNKACSOMAG – INTERREGIONÁLIS KKV FEJLESZTÉS IRIS INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER VI. INNOTECH Konferencia október 5.

Célja A kidolgozott módszer célja, hogy segítségével:  objektív gazdasági szempontok alapján,  az összegyűjtött vállalkozói ötletekből,  az erre a célja megbízott konzorcium,  kiválassza a támogatásra érdemes 15 db ötletet. IRIS - INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER A feladat bemenete (input) 65 db innovatív üzleti ötlet leírása A feladat kimenete (output) Értékelt ötletek rangsora 1

IRIS - INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER A módszer szerkezete  öt fő értékelési szempont került azonosításra;  a legfontosabb gazdasági/vállalkozási területeket alapján;  amelyek vizsgálata egy innovációs tevékenység elindítása előtt szükségszerű. Az 5 értékelési szempont  Ötlet kidolgozottsága  Piaci megalapozottság  Pénzügyi megvalósíthatóság  Innovativitás  Megvalósítás erőforrás-feltételei 2 Innovatív ötlet

Az 5 értékelési szempont  Ötlet kidolgozottsága  Az új ötlet a haladás motorja.  Mindig egyszerűen megfogalmazható egyedi dolognak kell lennie.  A gazdasági élet bármely szereplőjére igaz, hogy az új ötletek kitalálásának képessége alapvető fontosságú a sikerhez.  A pontosan és részleteiben kidolgozott ötlet pedig az innovációs folyamat sikeres kivitelezésének záloga. IRIS - INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER 3

Az 5 értékelési szempont 2. Piaci megalapozottság  A jól és alaposan kidolgozott ötlet önmagában nem elég ahhoz, hogy egy innovációs folyamat sikeres legyen.  Minden innováció végcélja a piaci értékesítés, profit termelése.  Lényeges azonban a gyártás és értékesítés megkezdése előtt felmérni az új innovatív termék/szolgáltatás piaci helyzetét és lehetőségeit.  Kell, hogy legyen az új ötletre (termékre/szolgáltatásra) reális piaci igény. IRIS - INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER 4

Az 5 értékelési szempont 3. Pénzügyi megvalósíthatóság  Adott innovációs projekt elindítása előtt az egyik legfontosabb tevékenység a pénzügyi elemzés.  Megfelelő financiális feltételek megléte nélkül kockázatos bármely gazdasági tevékenységbe fogni.  A pénzügyi megvalósíthatóság fontos része a projekt finanszírozási forrásainak elemzése (saját forrás, támogatás, hitelek, stb.), megtérülési idő számítása, költségek számítása (beruházási -, tőke -, állandó és változó működési költségek, stb.), bevételek elemzése, költség-haszon és kockázatelemzés. IRIS - INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER 5

Az 5 értékelési szempont 4. Innovativitás  Megvizsgálja, hogy az innovációs folyamat mely szakaszában van jelenleg az ötlet (pl. folyamatban lévő k+f, új termék piacra vitel előtt, szabadalom, stb.).  Megállapítja, hogy az innováció mely típusába sorolható be az ötlet (pl. termék-, technológia-, szervezési-szervezeti innováció).  Megvizsgálja az innováció újdonságtartalmát (továbbfejlesztett termék vagy teljesen új elgondolás). IRIS - INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER 6

Az 5 értékelési szempont 5. Megvalósítás erőforrás-feltételei  A sikeres innovációs projekt kivitelezéséhez a jó ötlet, a valós piaci igény és a megfelelő financiális háttér mellett szükséges az alábbi erőforrások megléte is:  Emberi erőforrás  (Felvett munkaerő továbbfoglalkoztatásának lehetősége)  Termelő/szolgáltató eszközök  Szakmai kompetenciák  Szükséges infrastruktúra (épületek, iparterület, csarnok)  Környezeti- és társadalmi fenntarthatóság  (Vállalkozás integrátor szerepköre) IRIS - INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER 7

1. Ötlet kidolgozottsága 1.1. Definiált-e a cél? 1.2. Definiáltak-e az innovációs folyamat lépései? 1.3. Definiáltak-e a folyamatok lépéseinek inputjai és outputjai? 1.4. Definiált-e a lépések időbelisége, egymásutánisága? 1.5. Definiáltak-e lépésekhez szükséges erőforrások? 8

IRIS - INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER 2. Piaci megalapozottság 2.1. Készült-e piaci igényfelmérés? 2.2. Definiálta-e a célpiacokat? 2.3. Elemezte-e az adott innováció piaci versenyhelyzetét, azonosította-e a versenytársakat? 2.4. Meghatározásra kerültek-e a termék/szolgáltatás szempontjából releváns piaci árak szintjei? 2.5. Felmérte-e a piaci jövőbeni alakulását? 2.6. Azonosította-e az adott innováció jogi környezetét, a vonatkozó releváns jogszabályokat? 2.7. Készült-e marketing terv? 2.8. Készült-e üzleti terv? 9

IRIS - INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER 3. Pénzügyi megvalósíthatóság 3.1. Az elmúlt 3 évben pozitív mérleget tud-e felmutatni a vállalkozás? 3.2. Került-e számításra megtérülési idő és költség az innovációs projekt kapcsán? 3.3. Eredményez-e exportbevételt az innovációs tevékenység? 3.4. Látható-e (körvonalazódott-e) a megvalósítás teljes finanszírozása? 3.5. Rendelkezik-e a vállalkozás - a beruházás költségének legalább 20 százalékát elérő - saját forrással? 3.6. Rendelkezik-e a vállalkozás – a megvalósítás során felmerülő pénzügyi problémák kezelésére - anyagi biztosíték(ok)kal (pl. bankgarancia, készfizető kezes, ingatlan)? 3.7. Végzett-e pénzügyi kockázatelemzést a megvalósításhoz kapcsolódóan? 10

4. Innovativitás IRIS - INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER 4.1. Az innovációs folyamat mely szakaszában van jelenleg az ötlet: a) ötlet b) újszerű felfedezés/megfigyelés c) folyamatban lévő kutatás, fejlesztés d) szabadalom e) új termék, vagy technológia piaci bevezetése, alkalmazása Az innováció mely típusába sorolható be az ötlet: a) szervezési-szervezeti innováció b) piaci vagy marketing innováció c) technológiai- és eljárás innováció d) termék innováció /1 résztermék (-egység) innováció /2 fogyasztói, piaci termék Innováció újdonságtartalma: a) már meglévő ötlet, termék, technológia, stb. továbbfejlesztése, b) teljesen új és egyedi elgondolás. 11

5. Megvalósítás erőforrás- feltételei IRIS - INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER 5.1. Szükséges-e a projekt megvalósításához az emberi erőforrás állomány bővítése? 5.2. A projekt megvalósítása után tudja-e tovább foglalkoztatni a vállalkozás a felvett munkaerőt? 5.3. Rendelkezik-e a vállalkozás a szükségek termelő/szolgáltató eszközökkel? 5.4. Rendelkezik-e az ötletgazda az adott ötlethez kapcsolódóan megfelelő kompetenciákkal? 5.5. Rendelkezésre áll-e az innováció megvalósításához szükséges infrastruktúra? 5.6. Rendelkezik-e az innovációs folyamatot kivitelező vállalkozás projektmenedzsment tapasztalattal? 5.7. Integrátor típusú-e az ötlet? 5.8. Biztosított-e az ötlet környezeti és társadalmi fenntarthatósága? 12

Az értékelési skála 31 értékelési szempont IRIS - INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER

Az értékelő módszer jellemzői  Összesen 31 értékelési alszempont;  kategóriában azonos értékelési szisztéma:  itt a kérdésre adott IGEN válasz – 1 pont, NEM válasz – 0 pont;  4. kategória értékelés: értékelő választja ki az ötletre jellemző kategóriát (adható pontszámok 1-5-ig, ill ig);  Kategóriánként meghatározott max. részpontszám adható.  Összesen max. adható: 40 pont.  Az értékelt 65 innovációs ötlet közül az a 15 ötlet kerül kiválasztásra, amelyek az értékelés után a legtöbb pontszámot kapják. 14

IRIS - INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER Az értékelő lap - példa

IRIS - INNOVATÍV ÜZLETI ÖTLET ÉRTÉKELŐ MÓDSZER Tóth Mónika KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!